1 opmerking die verkeerd valt en ik ben verdwenen in mijn hoofd

Herkennen

Een trigger kan een woord zijn die een persoon hoort en hierdoor veel gedachten krijgt of een herbeleving. Vaak zijn het gedachten die nog niet zijn verwerkt of die nog niet zijn losgelaten die worden opgeroepen. Bijvoorbeeld bij een persoon die veel buren overlast heeft gehad en hier een trauma aan heeft overgehouden is het woord buren genoeg om de gedachten aan de buren weer op te roepen en hierdoor gelijk in gedachten te zijn.

De gedachten roepen steeds meer gedachten op waardoor een persoon lang in het verhaal blijft hangen en hierdoor geheel in gedachten kan raken. De nare ervaring is vaak nog niet verwerkt waardoor de gedachten dit gelijk oproepen. Dit kan ook zijn na enkele jaren en niet direct op te komen. Het is per persoon verschillend welke woorden triggeren en waaraan de dat doen. de woorden zijn niet algemeen of standaard ze hebben te maken met het leed van een persoon

Gevolgen

Een opmerking van een persoon kan erg lastig zijn voor de andere. De andere kan dit heel anders op vatten en hierdoor veel herinneringen krijgen of gedachten aan zaken die niet goed gingen en een afweging gaan maken. Opmerkingen zijn vaak gevaarlijk omdat ze beledigend kunnen overkomen of kwetsend. Voor een persoon die een weerwoord geeft kan er een gesprek over worden aangegaan, voor een persoon die meer verlegen is kan het een punt zijn om minder te accepteren van de persoon en de persoon minder te vertrouwen.

Er zijn woorden die voor de persoon meer een trigger zijn dan positief zijn, deze woorden hebben vaak te maken met iets naars of vervelend en of zijn te linken aan een trauma. Woorden zijn vaak gelinkt aan een geheel verhaal in het verleden, wat niet goed ging. Woorden kunnen gevoel emotie of gedrag veranderen van 0-100 in een paar sec. Door 1 woord word het gehele verhaal opgeroepen en kan de persoon zich naar gaan voelen.

Een opmerking kan boosheid oproepen om deze te stoppen moet de persoon deze tegen werken waardoor de persoon meer in gedachten is dan bij een gesprek, om de boosheid niet te uiten. Het komt voor dat een persoon een trauma heeft en hierdoor veel meer last heeft van het verzonken raken in gedachten. De gedachten zorgen ervoor dat het lang aanhoud en de persoon snel de tijd vergeet en niet in het hier en nu is. Wanneer de persoon word aangeraakt kan de persoon schrikken.

Plan

Het aanpakken van de gedachten om deze minder erg te laten op komen kan de klachten verminderen. De opmerkingen worden meestal gemaakt op een moment dat er meer stress is, of op een moment dat het niet word verwacht, hierdoor kunnen signalen van een trauma sneller tot een bui oplopen en een persoon meer in gedachten zijn. Behandeling is mogelijk voor de gedachten als het met een trauma of nare gebeurtenis te maken heeft.

Voor personen is het vaak moeilijk om in het gesprek te blijven woorden of opmerkingen nemen de gedachten over en er komen meer gedachten stromen die een lang verhaal maken, de persoon dwaalt vaak geheel af. Doordat een persoon geheel in gedachten kan zijn kan er een verkeerde diagnose worden gesteld bij de persoon. Vaak komt de persoon naar enige tijd vanzelf bij.

Een persoon kan van de woorden, ook na excuus nog veel last houden en kan het gevoel van een persoon blijvend veranderen. Door de gedachten kunnen sommige personen delen van de tijd kwijt zijn of waar de gedachten overgingen. Het terug vertellen is vaak lastig. Woord trigger kan een persoon ook last van hebben wanneer de persoon het woord opschrijft leest of hoort

Hoe vaak komt het voor? Hoe voelt u het opkomen? Wat merkt u ervan dat de gedachten zo zijn? Wat herinnerd u zich ervan erna? Houd een dagboek bij met overzichten en schema’s die meer duidelijkheid geven over de problematiek. Kijk welke gedachten hiervan her naars zijn er direct moeten worden aangepakt.

Maak een overzicht met 10 punten wat u kunt gaan doen om afleiding zoeken bij wind storm tornado en orkaan gedachten. Door op tijd in te stappen in 1 van de fase kunt u veel gedachten en stress voorkomen. Beweeg elke dag 15 minuten actief en doe 15 minuten per dag aan ademhalingsoefeningen en relaxen.

Praat over de gedachten de zorgen die u heeft, om de problematiek aan te pakken en om oplossingen te vinden. Vraag op tijd hulp en wacht niet te lang, de gedachten kunnen te maken hebben met niet verwerkte gebeurtenissen en die moeten snel worden verminderd.