Stap 1

Realiseer u dat het normaal is dat als u van hollen naar stilstaan gaat, u nog even uit moet hijgen thuis zitten ie niet eenvoudig; De conditie gaat achteruit wanneer u ziek thuis bent, u zit mee of ligt meer, het is belangrijk ook als u ziek bent te bewegen. Probeer rek en strekoefeningen om signalen te verminderen, kijk naar de mogelijkheden van een home trainer om te fietsen. Ga elke dag even naar buiten al is het het balkon of een blokje om, even de spieren op een andere manier bewegen kan goed aanvoelen.

Stap 2

Schrijf op welke kleine ontspan momenten u heeft om tot rust te komen; Het is belangrijk om te onderzoeken welke dingen u signalen geeft. Bijvoorbeeld het zoeken van sleutels kan veel stress geven, de oplossing is op een vaste plek. Wanneer u veel van deze punten kunt vinden en voor alle een oplossing die vaak erg simpel is, heeft u meer dingen die u rust kunnen geven of dat het meer rust geeft.

Wanneer u ziek bent en u voelt zich niet lekker en u ligt op de bank, kan het lastig zijn met de gedachten of signalen die meer oplopen, het is een minder moment, voor de momenten, kunt u een positief dagboek bijhouden met dingen die goed gaan om weer motivatie of kracht te vinden of steun door vrienden die er iets hebben ingeschreven. Geniet van het moment van lezen, geniet van de kleine momenten die goed gaan en houd u hieraan vast.

Stap 3

Maak een overzicht van taken die u nog wel kunt en wilt opbrengen; Maak een lijst met prioriteiten, neem een basis wat minimaal moet worden gedaan. Het kan een dag of meer blijven liggen, maar dan moet het wel, hoe gaat u dit oplossen? Start de dag op 1/2 tempo, het voelt vandaag minder, maar ik ga wel starten en dingen doen, het doen veranderd de gedachten en het gevoel en aan het eind van de dag kijkt u positief terug op de dag.

1/2 is niet geheel, maar beter dan niets, het kan een paar dagen, doe het af en toe om extra bij te tanken en te herstellen en pak daarna de draad weer op. Laat het niet te lang duren want het kan ook een nieuwe gewoonte worden. Vraag hulp voor de dingen die moeilijk gaan of niet lukken.

Stap 4

Schuldgevoel helpt u niet. Op dit moment kunt u de situatie niet radicaal veranderen, dus accepteer dat; Het is belangrijk om het accepteren om het los te kunnen laten, wanneer u het niet doet blijft het knagen. Hierdoor kunt u meer gedachten hebben en hogere signalen, waardoor er andere dingen ook moeilijker gaan. Het is oke, ik voel me niet lekker maar ik heb vandaag wel de boodschappen gehaald en de keuken opgeruimd. Kijk naar de dingen die goed gaan op een dag en wat is gelukt.

Stap 5

Maak een weekoverzicht met flink veel pauze en tijd voor dingen die u helpen om echt tot rust te komen afgewisseld met taken die u nog wilt en kunt doen; Wanneer u langer ziek bent is het belangrijk een plan te maken voor een dag en voor een week. De planning is een houvast die u kan helpen de week door te komen met activiteiten voor meer rust en die moeten.

De houvast van een planning kan problematiek voorkomen van bijvoorbeeld meer blijven liggen omdat het minder gaat als bij een dip naar depressie. Plan het rooster niet te vol en zorg voor voldoende afleiding tussen door om bij te komen, plan afspraken met ruimte er tussen om even een rust moment te hebben en op te kunnen laden voor het volgende.

Stap 6

Voel bij elke taak of ontspan moment hoe u zich voelt, zo leert u steeds beter wat wel en niet voor u werkt; Maak gebruik van vorige momenten om te leren hoe gedachten op komen, hoe deze kunnen aanhouden, hoe u het heeft aangepakt, wat de gevolgen waren, hoe u het heeft aangepakt en wat u de volgende keer anders zou doen.

Maak een overzicht van activiteiten die u gaat uitproberen, schrijf deze in een overzicht, schrijf er achter of het wel of niet heeft geholpen en in welke fase het heeft geholpen, zo krijgt u een duidelijk beeld wat wel en niet kan helpen in de verschillende fase. Maak voor de fase een signaleringsplan.

Welke dingen zorgen voor motivatie? Welke dingen geven uw kracht of steun? Wat is er voor nodig om hier meer momenten van te maken? Hoe vaak kunt u de momenten inplannen? Zijn er dingen nodig om dit extra te laten worden? Juist tijdens ziekte is het belangrijk om gemotiveerd te blijven om het aan te pakken en door te zetten voor een verbetering en herstel. Wanneer u minder gemotiveerd bent kan het zijn dat u meer somber en down word.

Stap 7

Laat anderen u niet vertellen wat u wel of niet moet doen, het gaat er echt om dat u leert voelen wat u wel of niet kan op dit moment! Het is belangrijk duidelijk uw grenzen aan te geven wat u nog lukt en wat niet. Wees duidelijk naar andere, een gehele uitleg hierover in niet nodig. De grenzen zijn zeker met ziekte erg belangrijk om niet steeds hoge signalen te krijgen en om meer grip te behouden.

Denk aan uzelf, zet u op de eerste plaats, het is belangrijk om goed voor uzelf te blijven zorgen en vooral te werken aan u herstel en dingen die nodig zijn om een dag door te komen. Het is belangrijk te praten over de dingen die minder gaan en opzoek te gaan naar oplossingen, zonder oplossingen kost het veel stress en zorgen. Het vragen naar hulp kan lastig zijn als het om gezondheidsredenen niet meer kan vraag hiervoor hulp om het te verwerken of te bespreken.