Wat is het

Het stoppen met medicatie is een zwaar en moeilijk proces. Het lijkt heel simpele een paar pilletjes minder maar het geeft vaak veel bijwerkingen van afkicken van medicatie. De bijwerkingen zijn vaak erg heftig en een persoon zit in een dubbel probleem: geen medicatie, maar veel signalen, plus een deel van het probleem. Het stoppen van medicatie is een langdurig proces. Het is af te raden in 1 x te stoppen met medicatie, hierdoor word een persoon erg ziek en heeft veel bijwerkingen. Door het geleidelijk af te bouwen heeft een persoon minder last van bijwerkingen.

Herkennen

Het ontwennen van medicatie zorgt voor veel stress of onrust. Signalen zijn vaak als bij de start met het medicijn. Wanneer een persoon in 1x stop kan een persoon hier heel ziek van worden. Medicatie word vaak voor lange periode voor geschreven. Hoe langer een persoon de medicatie heeft hoe lastiger het is om te stoppen en hoe meer bijwerkingen de persoon heeft. Alle medicatie die word voorgeschreven in de mentale gezondheidszorg hebben een verslavende werking. Sommige hebben een kleine verslavende werking en is makkelijk mee te stoppen. Medicatie als anti depressiva hebben meer verslavende werking en is hierdoor zeer moeilijk te stoppen.

Medicatie word voor veel signalen voorgeschreven. De signalen nemen af naar het nemen van medicatie. De medicatie moet steeds worden verhoogd voor het zelfde effect. Door het steeds te verhogen krijgt een persoon elke keer opnieuw bijwerkingen van het wennen. In de afbouw heeft een persoon deze verschijnselen wanneer de dosis word aangepast. Het stoppen van medicatie is vaak voor een persoon erg zwaar, het afbouwen en minder van de stof binnen krijgen zorgt ervoor dat een persoon meer signalen kan ervaren of weer meer de klachten terugkrijgt.

Behandelen

De tijd die u dagelijks heeft kunt u geheel inplannen, de tijd word hierdoor beter en nuttiger besteed. Wanneer een persoon weinig tot niks plant op een dag gaat het vaak minder goed en onderneemt de persoon zeer weinig. Voor de afkickverschijnselen van de medicatie is medicatie die de signalen kan verminderen. Hierdoor heeft een persoon minder last van de afbouw, maar zit wel aan nieuwe medicatie. Stop medicatie nooit zelf of begin zelf met een afbouwschema. Vraag altijd advies aan de arts en doe dit in overleg met de arts. De arts stelt een plan op om op een veilige manier te stoppen.

Gevolgen

De medicatie word afgebouwd, maar hiermee heeft de persoon niet geleerd anders te kijken naar het probleem, signalen beter op te pakken en oplossingen te zoeken voor bijvoorbeeld stress of onrust. Veelal van de dag is de persoon bezig met het leren omgaan met signalen of bijwerkingen die nieuw zijn, deze beïnvloeden het dagelijks leven. Vaak gaat de tijd meer op aan het werken aan de problematiek dan de persoon tijd heeft echt te leven. De gevolgen van gebruik van medicatie zijn extra duidelijk wanneer een persoon aan het afbouwen is of stopt. De medicatie heeft al die tijd het probleem gedempt en komt vaak in alle hevigheid terug.

Wanneer een persoon door een behandelaar word geadviseerd in 1 keer te stoppen met de medicatie heeft een persoon minimaal 3 weken lang zware bijwerkingen. De persoon voelt zich er ziek en kan niks meer doen. Het lichaam word letterlijk ontgifting in 1x. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid Het in 1x stoppen kan als gevolg hebben dat een persoon een psychose krijgt of stemmingsklachten. Door gebruik van slaapmedicatie kan een persoon bij het stoppen, vaak moeilijker inslapen of niet inslaap komen.

Plan

Maak een vaste planning wat u dagelijks kunt gaan doen. Waardoor u minder bezig bent met de signalen en meer afleiding zoeken mogelijk maakt. Het dagelijks in plannen van de tijd is zeer belangrijk bij mentale problematiek. Maak een overzicht van de medicatie die u nog krijgt de hoeveelheid en wat dit met u doet. Maak er een medicatie dagboek van wat u later kunt gebruiken als u het medicijn opnieuw krijgt. Het dagboek geeft een duidelijk beeld van de medicatie tot nu toe en is handig voor een gesprek met een arts. Maak de signalen, bijwerkingen en afkicken met de behandelaar bespreekbaar. Kijk naar mogelijkheden wat u kunt doen om de bijwerkingen te verminderen. Praat erover met ervaringsdeskundige, zij weten hoe het is te stoppen met medicatie en kunnen u veel tips geven.

Kijk naar de positieve dingen die het medicijn voor u heeft gedaan en waar het heeft geholpen. Het is een korte periode dat de signalen er zijn, wanneer de stof meer uit het lichaam is zijn de klachten voorbij. Houd een dagboek bij met leuke positieve momenten die u kunt gebruiken in deze periode om gedachten te veranderen of motivatie te vinden. Zorg voor een dagelijkse vast structuur en kom deze consequent na om een beter levensstijl te krijgen en te behouden. Door beter over weg te kunnen met de signalen, door meer te bewegen, door te schrijven kunnen veel signalen van de bijwerkingen verminderen.