Wat is het

Afleiding zoeken kan wanneer u de signalen van bijvoorbeeld stress kunt erkennen. Afleiding zoeken helpt vaak alleen als u zich er bewust van bent dat de gedachten gevoel of emoties van het moment niet kloppend zijn, door iets anders te gaan, kunt u dit weer terug brengen in een balans. Door hierop alert te zijn kunt u veel problematiek voorkomen. Het zoeken van afleiding is erg belangrijk bij het verminderen van signalen en gedachten. Het weten wanneer u het moet inzetten kan voorkomen dat het te hoog oploopt.

De gedachten kunnen een persoon veel bezighouden, het heeft veel invloed op een persoon, het is belangrijk dat de gedachten zo rustig mogelijk zijn om u zo rustig mogelijk te voelen, hoe meer rust hoe meer u positief kan blijven denken zonder moeite. Het zoeken van afleiding kan helpen om de piekeren te verminderen om er meer grip op te krijgen of er een vast patroon in te herkennen om het te kunnen aanpakken. Afleiding zoeken voor de gedachten zit vaak in kleine dingen en kan veel mentale problematiek voorkomen.

Verandering

Het is een verandering die u uzelf moet aanleren om zo te gaan handelen als het hoger oploopt, het in actie komen en minder afwachten, het weten wat kan en niet en wanneer wel en wanneer niet. Het leren wat juiste activiteiten zijn is een zoektocht wat voor u kan helpen. Er is inzicht nodig om te weten wanneer u afleiding zoeken kunt inzetten en hoe u dit mogelijk kan maken. Niet elke afleiding helpt elke keer even goed. Het belangrijk om de signalen te kennen en te herkennen zodat u eerder kunt in springen. Het is belangrijk te weten hoe het verloop van de signalen of gedachten is. Hiervoor kunt u een onderzoek doen naar uzelf en leren van de signalen met vorige momenten.

Afleiding zoeken kan vaak helpen om buien of signalen te verminderen of er weer meer grip op te krijgen. Door activiteiten in te plannen en het dagboek bij te houden krijgt u een duidelijk beeld wat kan helpen in welke fase of wat u het beste niet kunt doen. Wanneer signalen hoog oplopen kunnen afleiders ook averechts werken. Afleiding zoeken helpt vaak bij vastzittende gedachten, piekeren en signalen zoals stress of onrust. Het op tijd starten kan helpen om minder buien te hebben en meer balans in het dagelijks leven met grip op gedachten en signalen.

Herkennen

Het zoeken van afleiding voor de gedachten kan helpen de gedachten minder erg te laten zijn om deze te verminderen en tee stoppen, door het op een juiste manier in te zetten kunnen veel buien worden voorkomen. Het maken van een plan kan hierbij helpen om het op tijd in te zetten. Het is een leer proces om beter met de gedachten overweg te kunnen. Voor het vinden van de juiste afleiding die voor u helpt, is het vaak zoeken naar mogelijkheden die uw gedachten rust geven, het is niet een standaard oplossing voor iedereen. Het kan lang duren voor u de juiste manier heeft gevonden en de signalen kan herkennen voor u het op tijd kan stoppen.

Afleiding zoeken helpt bij alle soorten gedachten, wanneer deze vastzittende gedachten zijn of maal gedachten of zeer negatieve gedachten. Door uit de situatie te gaan en ergens anders te gaan zitten of te gaan bewegen kunnen veel gedachten verminderen. Door het even naar buiten gaan en een blokje om te gaan veranderen gedachten vaak al. Afleiding zoeken van de gedachten is het omgedraaide doen als de gedachten aangeven. De gedachten geven aan dat u geen zin heeft om naar buiten te gaan, de zon schijnt en het is mooi weer, uw gedachten geven diverse redenen aan waarom u niet zo moeten gaan, door naar buiten te gaan ervaart u dat het allemaal wel meevalt en het toch een leuke wandeling was wat goed heeft gedaan.

Het is vaak een zoektocht naar de beste manier voor uzelf wat wel of niet helpt, er is geen standaard manier en niet iedereen reageert hetzelfde op de afleiders. Afleiders kunnen soms wel helpen, dan weer niet en dan weer een poosje wel. Door hiervan een overzicht te hebben kunt u de mogelijke oplossingen nog een keer proberen.

Afleiding werkt het beste als u actief uw zinnen verzet en bezig gaat met een activiteit van bewegen of er even op uit. Het doen van iets anders, is belangrijk om het gedachten patroon te doorbreken. Wanneer iemand er te lang is zit loopt het hoog op, door iets anders te gaan doen kunnen gedachten en stress afnemen. Het kan lastig zijn te bepalen op welk moment de afleiding moet worden in gezet. Zeker in de begin dagen en het opstarten van actief afleiding zoeken kan dit zorgen voor meer stress. Het is een kwestie van goed leren luisteren naar uw lichaam en alles wat er gebeurt herkennen en er een oordeel over hebben wat er nu moet gebeuren. Het duurt vaak enige tijd voor iemand het in balans kan houden.

Door met u hoofd in de gedachten te blijven zitten, worden deze erger. Het is belangrijk dat u weet wat u gaat doen als het te hoog oploopt. Om te veranderen in gedrag of in gedachten is het bijhouden van het schema belangrijk. Het is belangrijk om vastzittende gedachten bespreekbaar te maken om ze goed te gaan verwerken. De gedachten kunnen vaker op komen en uw hoofd bezig houden. Door lang in de signalen of gedachten te blijven zitten zonder dat afleiding zoeken helpt kan een persoon meer gedachten of signalen krijgen waardoor de kan op een crisis groot is.

De persoon krijgt meer negatieve gedachten die de persoon niet kan terugdraaien, het kan er steeds meer uitzichtloos op worden voor een persoon. Het niet kunnen vinden van rust kan ervoor zorgen dat een persoon zich heel de dag gespannen voelt waardoor een persoon uitgeput raakt, een persoon heeft meer gedachten en spanning op een dag waardoor het meer lichamelijke klachten krijgt. Een persoon kan door de zorgen minder goed slapen en het voedingspatroon veranderd.

Oorzaak

Afleiding zoeken kan bij veel signalen gebruikt worden zoals stress angst paniek onrust of boosheid. De afleiding zorgt ervoor dat de gedachten veranderen en u uit een bui komt door actief stappen te zetten. Het afleiden in een bui en ergens anders over nadenken verminderd een bui. Het zoeken naar mogelijkheden om te gaan doen om de gedachten af te leiden kunnen zijn muziek of tv kijken. Gedachten en gedachten stromen te verminderen, door actief bezig te gaan met bijvoorbeeld wandelen kunt u gedachten veranderen, hierdoor loopt u er veel stress uit waardoor u meer relaxt bent als u terug komt.

Hoe meer momenten er zijn van spanningen, stress, onduidelijkheid hoe meer een persoon op zoek moet gaan naar afleiding. Voor personen met mentale problematiek kan het vaak lastig zijn om de opstart naar een activiteit te maken. Het moment om te starten met het zoeken van afleiding is het moment dat u een signaal meer voelt opkomen en het niet meer makkelijk loslaat. Hang een lijstje op de keukendeur met de activiteiten en de fase hier loopt u dagelijks vaak langs wat u er aan herinnerd te gaan doen.

De activiteiten zijn aan de hand van de hoeveelheid stress, hoe hoger de stress is hoe meer het een oplossing moet zijn voor het direct verlagen van de stress. Wat voor de ene helpt helpt voor de ander niet, zoals house muziek geeft sommige rust en andere worden er dol van. Niet elke oplossing werkt elke keer bij dezelfde stress, hierdoor zijn er veel mogelijkheden nodig. Het is tijd iets anders te gaan doen om het niet hoger op te laten lopen. Hiervoor is het nodig een signaleringsplan te hebben met vele mogelijkheden die u kunt gaan proberen om het te verminderen.

de oorzaak voor afleiding zoeken ligt meestal bij de gedachten of bij hoog oplopende signalen. Hoe hoger de gedachten oplopen hoe minder afleiding zoeken effect heeft. het daarom belangrijk veel mogelijkheden te hebben voor afleiding zoeken en te weten wat wel en niet helpt. De oplossingen die voor wind werken werken niet voor tornado. Om van een tornado terug te komen naar een storm zijn vaak meerdere oplossingen nodig. Er zijn hierdoor vele soorten oplossingen nodig om een goede balans te kunnen houden. Afleiding zoeken kan zijn gaan wandelen, ademhalingsoefening, lezen, schilderen.

Bij hoge signalen kunnen mogelijke oplossingen averechts werken. Hierdoor nemen signalen meer toe en is de kans op een bui groter. Als een persoon niet kan of weet te reageren kan het van een storm naar tornado gaan, waardoor een persoon 1 fase is verwijderd van een crisis. Het kan zijn omdat de persoon het niet erkent dat het snel doorschiet naar de volgende fase. Wanneer een persoon niet weet wanneer het moet beginnen met afleiding zoeken, door minder inzicht te hebben, is het voor de persoon moeilijker een goede balans aan te brengen in de signalen en buien en heeft een persoon geen duidelijk beeld wat dit met de persoon doet en hoe het hoog kan oplopen.

Gevolgen

Door niet te weten hoe een persoon moet omgaan met de gedachten waar de persoon last van heeft kan zorgen voor meer piekeren, hoe meer een persoon dit gaat doen hoe meer maal gedachten het gaan worden, hoe meer dit voor komt hoe meer gedachten stromen opkomen die negatief gekleurd kunnen zijn. Door niet te weten hoe u moet handelen kan het zijn dat u regelmatig een bui heeft, de signalen en gedachten hoog oplopen en dat er geen grip en balans is, dit heeft grote invloed op het dagelijks leven en het kunnen functioneren. Door geen balans kunt u vaak minder slapen, door de vele gedachten is er minder eetlust en minder zin dingen te doen.

Niet voor iedereen helpen dezelfde activiteiten voor afleiding, het is een zoektocht naar mogelijkheden die bij u passen. Na enige tijd kan het zijn dat een manier die u heeft gevonden minder goed gaat werken, hierdoor zijn er vele opties nodig om signalen onder controle te houden. Wanneer een mogelijkheid niet meer helpt stop het even voor een paar maanden en kijk daarna of het weer helpt, soms kan het liggen aan gedachten of stress dat het minder werkt.

Wanneer een persoon een hoog signaal heeft of een bui, kan de positieve activiteit ook averechts werken, hierdoor lopen de signalen op in plaats van dat ze afnemen. Met veel verschillende fase en wisselingen kan het lastig zijn om de juiste activiteit uit te voeren die kan helpen. Positieve activiteiten kunnen de ene keer wel werken en de ander keer niet. Soms werkt voor lange tijd niet maar daarna weer wel. Hierdoor zijn er vele mogelijke activiteiten nodig. Van vele wisselingen en niet werkende activiteiten kan een persoon gedemotiveerd raken.

De activiteit kan averechts werken en buien verergeren. Het zoeken naar een werkende activiteit kost vaak veel tijd, zeker als u al vele dingen heeft geprobeerd. In de periode tot een oplossing loopt de stress dagelijks op. Hoe meer u stil zit hoe meer gedachten op komen en hoe meer stress u ervaart. Door actief te bewegen kan de stress uw lichaam verlaten en vind u meer rust en kunt u makkelijker ontspannen.

Bewegen bij stress is erg belangrijk voor het soepel te houden van de spieren. Door afleiding te zoeken in actief sporten en bewegen sport u het gevoelen en emoties er uit die veel stress veroorzaken. Door de stress kunnen spieren meer vast gaan zitten waardoor beweging steeds lastiger word. Door geen afleiding te zoeken kunnen gedachten sneller gaan en hierdoor uit komen in een orkaan, hierdoor kunt u in een crisis komen. Gedachten kunnen meer vast gaan zitten wanneer ze niet worden verwerkt. Het is belangrijk vastzittende gedachten aan te pakken met bewegen, afleiding zoeken en verwerken.

Afleiding zoeken kan erg lastig zijn wanneer een persoon in gedachten is moet deze eerst beseffen dat het aan het piekeren is, zich er bewust van zijn, voor er afleiding kan worden gezocht. Wanneer een persoon alleen is is er niemand die kan aangeven afleiding te gaan zoeken, het moment dat een persoon dit beseft is vaak in het begint te laat waardoor er al een bui is. Wanneer afleiding zoeken is gestart en het gevoel veranderd negatief heeft het geen zin te wachten of het gaat helpen, het maakt het negatieve groter. Het is belangrijk te stoppen met de activiteit en iets anders te gaan doen.

Het kan voor een persoon lastig zijn het juiste moment te vinden en te starten met het zoeken van afleiding, hierdoor kan een persoon veel schommelingen hebben op een dag, hierdoor heeft een persoon vaak stemmingswisselingen. Een persoon moet leren wat de signalen zijn en inhouden om er meer grip op te krijgen, door een duidelijk beeld aan de hand van overzichten en schema’s.

Niet elke oplossing heeft de zelfde uitwerking, een oplossing heeft de ene keer dit effect en de andere keer een totaal ander effect. Het heeft veel te maken met de stemming, de hoeveelheid stress in een week en hoe goed u heeft geslapen wat het effect gaat zijn. Soms werken oplossingen voor een korte tijd en moeten vaak gewisseld worden, soms blijven ze langer een mogelijkheid. Een persoon heeft veel mogelijkheden nodig voor alle fase van wind storm tornado en orkaan.

Een nadeel is dat afleiding zoeken niet altijd dezelfde activiteiten heeft, kan hebben, omdat het de ene keer wel helpt en de andere keer averechts. Hierdoor heeft u altijd meerdere opties nodig. Voor afleiding zoeken zijn vaak spullen nodig net als voor creatief het maken van een schilderij een doek, verf, kwasten, palet, vaak zijn de spullen niet in huis en moeten ze eerst worden besteld. Wanneer spullen niet in huis zijn kan een persoon denken over alles wat hij/zij zou willen doen maar alles lijkt onmogelijk. Hierdoor gaat er veel tijd verloren aan denken. Ga geen afleiding zoeken in het eten van snoep, chips of drinken van cola, hiermee word u een emotie eter. Eet gezond en neem dan fruit of brood, dit stimuleert

Een activiteit kan voor een langere tijd helpen maar het kan zijn dat u binnen het uur meerdere mogelijkheden moet proberen voor dezelfde rust. Dit is afhankelijk hoe goed u met de stress overweg kan. Soms werkt een optie erg goed en voor lange tijd over de dag en dit voor langere tijd, soms is het weken lang zoeken naar de juiste oplossing en werkt alles 1 uur.

Plan

Koop voor het dagboek een a5 schrift met tabbladen, hierdoor heeft u meer overzicht en geeft het duidelijkheid. Het dagboek kunt u vullen aan de hand van vaste stappen als 4b methode of 5 g methode of door wat is het?, herkennen, behandelen, gevolgen en plan te gebruiken. Door het dagelijks in vaste stappen op te schrijven word het meer normaal zo te denken. Schrijf dagelijks de gedachten van u af om meer rust te krijgen in uw hoofd. Maak aantekeningen van de vragen waardoor u minder hoeft te onthouden. Neem het dagboek meer om alles te bespreken en te verduidelijken.

Door dagelijks bezig te zijn met afleiding zoekers en te kijken wat kan helpen, krijgt u steeds meer inzicht in de mogelijkheden die kunnen en die helpen. Door de afleiders steeds meer te verbeteren krijgt u steeds meer overzicht van kansen. Op tijd afleiding zoeken is een kwestie van leren en doorzetten om het consequent elke keer toe te passen en te handelen op dezelfde manier. Hoe vaker u handelt op zelfde manier in dezelfde signalen hoe makkelijker het word afleiding te zoeken.

Maak een signaleringsplan aan de hand van de fase wind storm tornado en orkaan om meer grip te krijgen op de signalen en gedachten en te weten wanneer u welke afleiding moet inzetten. Kijk naar de manieren van afleiding zoeken en hoeveel deze helpen in de hoge fase, maak een duidelijk overzicht voor de hoge fase zodat u deze direct kan starten als het zo is. Maak een overzicht van activiteiten die helpen en welke niet.

Positief kijken naar de toekomst, wat wilt u bereikt hebben over 5 jaar of over 10 jaar? Waar wilt u dan staan? Wat moet er minimaal gebeurt zijn? Wat zijn dingen die u daarvoor nodig hebt? Welke doelen moet u zich nu stellen om daar te komen? Bedenk een positief plan voor de toekomst die u laat bereiken wat u wilt, want wat u wilt gaat u ook lukken.

Soms kan het lastig zijn om positieve activiteiten te bedenken of lukt het niet iets te bedenken wat u nu leuk vind om te doen, of er zijn te vel dingen die niet kunnen. Hiervoor is het belangrijk een lijst te maken en die op te hangen, met tien activiteiten die u eraan herinneren om iets positiefs te gaan doen. Zorg dat spullen zoals creatief in huis is zodat u het altijd kunt pakken.

Neem een a4 papier. Schrijf teken of plak hierop woorden die positief zijn voor uw herstel, die u motivatie kunnen geven. Schrijf punten op die u goed vind gaan. Schrijf punten op wat u heeft behaald/ heeft bereikt. Hang dit op de muur of deur waar u regelmatig langsloopt zodat u leert wat u kunt gaan doen door alleen te kijken naar het schema. Lees het met regelmaat en wees trots op wat u kunt en heeft gedaan. Begint dagelijks opnieuw met het plan om de stappen eigen te maken dus bij lichte stress, probeer activiteiten uit die helpen, zodat u deze kunt toepassen in buien.

Om minder gedachten te hebben kunt u muziek opzetten met een koptelefoon, hierdoor overstemd u de gedachten waardoor ze niet of minder opkomen en u ze makkelijker aan kan. Hoe minder u aandacht eraan besteed hoe meer de gedachten voor een langere tijd weg blijven. Maak de gedachten altijd bespreekbaar en zorg dat u zich zo min mogelijk zorgen maakt of gaat piekeren door op tijd te starten met verwerken, het doen van een ademhalingsoefening en door actief te bewegen en te schrijven over wat u bezig houd. Het praten kan helpen met het verwerken.

Hoe kunnen andere u helpen bij een bepaalde fase van gedachten? Hoe kunt u dit uitleggen aan een ander persoon? Wat zijn dingen die een ander zeker niet moet doen en averechts werken? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de gedachten die u ervaart en hierop een plan te maken en deze te bespreken en alle mogelijk opties te bekijken. Hoe beter uw plan is hoe meer u vaak kunt voorkomen. Het afleiding zoeken van de gedachten is belangrijk bij het verwerken en loslaten, het is belangrijk dagelijks het hoofd zo leeg mogelijk te krijgen om zo goed mogelijk te kunnen slapen om een nieuwe dag weer aan te kunnen. Afleiding van de gedachten zit vaak in overstemmen met muziek, dempen met een koptelefoon of actief het plan veranderen.

Door u bewust te zijn van de gewoonte die u heeft, kunt u deze aanpakken. De gewoonte kunt u veranderen door elke dag iets anders te doen op het moment van de andere gewoonte. Nieuwe gewoontes zijn makkelijker te maken dan af te leren. Door actief te letten op signalen en deze te herkennen kunt u ze verminderen en aanpakken. Door het bijhouden van een afleidingsschema en het maken van de code wind storm tornado en orkaan heeft u een duidelijk beeld wat u kunt doen in welke fase.

Het is vaak een zoektocht naar het gene dat het meeste en het beste werk voor de soort stress en het niveau. Voor elk stress niveau is een andere aanpak nodig. Zo word een persoon rustig van house muziek en moet de ander er niks van hebben. Er is geen standaard oplossing voor stress en de aanpak. Alle activiteiten kunnen goede activiteiten zijn om gedachten of buien te verminderen. Het maak niet uit welke activiteit het is, als het voor u helpt is het goed. Wat zijn goede activiteiten voor afleiding zoeken?

Een vast plan voor het zoeken naar afleiding is er vaak niet. Door regelmatig nieuwe manieren uit te proberen komt u bij meerdere mogelijkheden die kunnen helpen bij het zoeken van afleiding of het verminderen van buien. Het zoeken van afleiding werkt vaak het beste met activiteiten die u leuk vind te doen, die langer duren, waar u uw gedachten in kunt uiten zoals schilderen of uw stress eruit kan sporten. Afleiding zoeken heeft vaak een rustgevende werking, de gedachten kunnen veranderen, doordat u met iets bezig ent wat u leuk vind om te doen, het geeft meer rust omdat het meer resultaat geeft zoals bijvoorbeeld bij schilderen.

Tips

Maak een doe-lijst voor afleiding

Om minder last te hebben van de signalen en gedachten die opkomen door emdr, is het belangrijk een overzicht te hebben van activiteiten die u rust kunnen geven, die gedachten kunnen afnemen of signalen kunnen verminderen. Hiervoor is het belangrijk te weten wat u rust geeft wanneer u dit kunt inzetten, hoeveel effect het gaat hebben. Hiervoor kunt u een signaleringsplan maken voor de verschillende fase en de mogelijke oplossingen van afleiding.

Geef op de lijst aan welke activiteiten wanneer hebben geholpen, wanneer het niet heeft geholpen probeer het een paar weken later opnieuw, probeer het 3x met een tijd er tussen, soms werk het een ander moment wel en na 3x weet u zeker dat het niet een oplossing is. Zo krijgt u een duidelijk beeld van activiteiten die kunnen helpen en kunt u hier direct mee beginnen.

Wanneer u meer actief bent nemen gedachten minder snel toe, door stil zitten kunnen gedachten erger worden. Het is belangrijk ondanks dat u zich minder lekker voelt om een goede dagstructuur aan te houden en een dag te plannen. Al zijn het kleine dingen, het starten van de dag, het bezig zijn overdag en het actief sporten of bewegen zorgt voor een betere nachtrust.

Maak een afleidingsschema met 10 activiteiten die u kunnen helpen om afleiding te gaan zoeken. Geef aan of de activiteiten hebben geholpen en in welke fase dit heeft geholpen. Zet een oranje kruisje wanneer u in tornado bent of een rood kruisje als u in orkaan bent. Het schema kan helpen om meer alert te zijn om afleiding te zoeken en gedachten te verminderen. Geef duidelijk aan in het schema wat niet helpt, maak hiervan een apart overzicht. Geef de andere activiteiten een cijfer hoe goed het heeft geholpen.