Afstand nemen van stress

Wat is het

Afstand nemen helpt u om weer een heldere blik te krijgen op de dingen die u doet. Het kijken van een afstand kan helpen een beter beeld te krijgen van de problematiek en de oorzaak. Het heeft een ander beeld als hoe u het nu ziet, het kan helpen om plannen te maken voor de toekomst. Dus gun uzelf regelmatig vrij af en ga andere dingen doen dan uw normale dagelijkse patroon. Kijk daarna eens met een frisse blik naar uw eigen leven.

Hoe beter u planning is hoe meer rust u ervaart, het is belangrijk op te letten op de hoeveelheid dat het niet te veel is, te kort op elkaar en dat er afwisseling in zit. Een te volle planning zorgt voor meer stress, het zorg voor meer druk en kan zorgen voor overspannen. Een te volle planning houd een persoon niet lang vol, het zorgt voor meer zorgen en piekeren over de dingen die nog moeten gebeuren. Hierdoor kan dit ken koste gaan van voeding en nachtrust.

Het plannen van vooruitgang door het maken van doelen van dingen die u wilt aanpakken, wil verbeteren wilt behalen, kan een manier zijn om mentale problematiek aan te pakken, nieuwe doelen te stellen, stress betere te begrijpen waardoor u er meer grip op kunt houden. Plannen en het juist indelen van een planning kan zorgen voor minder stress, het plannen met voldoende ruimte tussen 2 dingen zorgt dat het rustiger voelt. Een planning die zorgt voor afwisseling in activiteiten kan zorgen dat u het makkelijker kunt volhouden.

Herkennen

Haal uzelf eens uit uw oude vertrouwde patronen. Ontdek zo waar u energie van krijgt en waar u ogen weer van gaan stralen. Het is belangrijk om oude patronen te doorbreken om dingen te veranderen, door het niet doorbreken blijven klachten zoals ze zijn en kunnen steeds hoog oplopen. Het is belangrijk om te leren van de stress momenten en hierom de gewoonte die u stress geven zoals sleutels kwijt te veranderen door ze dagelijks op een vaste plek te leggen.

Het is normaal in een onzekere periode meer spanning en stress te voelen. Iedereen heeft er op dit moment in corona meer last van. het erkennen kan helpen met het accepteren van de situatie waardoor u minder stress ervaart. Wacht niet te lang met het vragen van hulp om de problematiek aan te pakken.

Probeer u spanning juist te voelen in plaats van het te negeren, het wilt u iets zeggen. De spanning geeft vaak aan dat u zich te druk maakt, dat u dingen nog geen plek heeft gegeven en dat signalen hoger oplopen. Het is belangrijk een signaleringsplan te maken met de fase wind storm tornado en orkaan om een duidelijk beeld hiervan te krijgen en te weten wat u moet doen. Geef duidelijk bij andere aan dat de spanning op dit moment voor u te hoog is, zodat er begrip kan zijn voor de situatie en er samen gekeken kan worden naar een oplossing. Het aangeven zegt dat u de verschillende fase leert begrijpen. Het voorkomt veel problematiek.

Voor het aanpakken van signalen en gedachten is het belangrijk om te weten hoe het oploopt, wat de oorzaak is. Wanneer u de emoties en het gevoel probeert weg te stoppen kan het zijn dat ze op een ander moment dubbel en dwars terug komen. Wanneer u gedachten probeert de verstoppen, kan het zijn dat u op een ander moment, juist meer gaat malen of piekeren. Het soms onderdrukken kan zorgen dat het niet te hoog oploopt, bijvoorbeeld door het starten van afleiding zoeken.

Het vinden van een balans in stress met PTSS kan erg moeilijk zijn. Er zijn weinig dagen hetzelfde en signalen kunnen snel hoog oplopen. Het betekent dat u momenten of activiteiten met veel prikkels afwisselt met momenten/activiteiten dat u nauwelijks prikkels hebt waardoor u kunt ontspannen. De afwisseling van activiteiten zorgen voor meer balans, het zorgt voor minder prikkels, waardoor er minder hoge signalen en gedachten zijn. Hoe minder prikkels u heeft op een dag hoe meer rust er is, hoe makkelijker er een balans in aan te brengen is.

Het opleggen van dingen die moeten zorgt voor extra veel stress, het moet gebeuren wat veel zorgen kan geven. Het moeten zorgt voor veel gedachten, hierdoor kunt u meer gaan piekeren en meer uitstelgedrag krijgen. Probeer het op een positieve manier, door de gewoonte aan te passen, er iets anders voor in de plaats te zetten.

Gewoonte lijken rust te geven, lijken makkelijk, makkelijker als het aanpakken of veranderen, daarom blijven gewoonte vaak gewoonte ook al geven ze veel stress. Het is belangrijk bij stress om te starten met een ontspanningsoefening die u overal kan toepassen zowel binnen als buiten. Het is belangrijk om te kijken naar vorige momenten en hiervan te leren en te verbeteren.

Behandelen

Het erkennen en herkennen van het gevoel is erg belangrijk bij de aanpak, voor de gevolgen die het kan hebben en hoe u zich voelt. Het maken van een signaleringsplan kan helpen bij het erkennen en herkennen van het gevoel of emotie en de verschillende fase die er zijn. Het is belangrijk om de gevolgen te weten van het gevoel, wat u nog wel kan en wat niet of minder goed gaat.

Het is belangrijk te weten hoe u op een goede manier met de emoties om kunt gaan en kunt aanpakken. het uiten van het gevoel kan bijvoorbeeld op een creatieve manier, het uiten van emoties door te wandelen of te sporten. Hoe meer balans u kunt vinden in het gevoel en de emoties, hoe rustig het is en hoe minder kans u heeft dat het hoger oploopt.

Rustmomenten helpen niet alleen uw lijf te herstellen maar ook uw hersenen knappen er van op, waardoor u meer energie krijgt en u beter kunt concentreren. Rustmomenten zijn bij PTSS vaker nodig, het afwisselen van actief en minder actief is hierbij erg belangrijk, iemand met PTSS kan niet fulltime doorgaan. Om meer balans te vinden in de rust is het belangrijk dagelijks een ontspanningsoefening te doen, de ademhaling in balans te houden. Hoe meer u rustig ademt hoe meer rustiger u zich voelt.

Het vinden van een goede balans kan door het gebruik te maken van een dagplanning, van te kijken hoeveel u aankunt op een dag, welke dingen veel triggeren en zorgen voor meer spanning. Het is belangrijk om een planning zo te maken dat u goed een dag door kan komen, u weinig last heeft van triggers en deze makkelijker kan stoppen.

Het niet storen moment geeft duidelijkheid voor iedereen en iedereen weet waar hij/zij aan tie is. Het is een moment voor uzelf om meer rust te gaan vinden en even bezig te kunnen zijn met u eigen dingen. Het is belangrijk het moment kenbaar te maken zodat u meer een garantie heeft. Het even alleen willen zijn en alles verwerken kan voorkomen dat u veel spanning of stress ervaart.

Het is belangrijk op vaste momenten op een dag een rust moment in te lassen. Hoe meer ritme hierin inzit hoe meer rust u ervaart op de momenten. Het vast moment van rust zoeken is zorgt voor meer duidelijkheid en u weet wanneer het op de planning staat, hierdoor is er een break in de dag en kunt u er op het moment er meer van genieten. Het moment is belangrijk om alles van de dag te verwerken, het met rust te laten, om met nieuwe energie weer verder te kunnen.

Gevolgen

Door gewoontes te laten zoals ze zijn, kunt u geen stappen zetten in het verbeteren en herstellen van de stress. Door het anders te gaan doen en het anders te gaan bekijken zijn er veel meer mogelijkheden die stress kunnen gaan verminderen. Het anders denken over de stress en kijken waar het vandaan komt en hoe u dit anders kunt aanpakken kan voor veel kleine dingen helpen.

Door de sleutels altijd op een andere plek te leggen, bent u ze vaak kwijt, van het zoeken en zeker met haast ervaart u veel stress. De gewoonte is om de sleutel ergens neer te leggen, gewoon uit gemaakt, handige plek, wanneer u er meer bij stil staat hoe vaak u de sleutel zoek, ziet u hoeveel stress het geeft. Zo zijn er vele kleine dingen die stress geven, die u makkelijk kunt aanpakken door de gewoonte te veranderen.

Het onderdrukken van het gevoel en doen of er niks aan de hand is kan zorgen voor lichamelijke problematiek. De stress is en blijft er en zorg voor hartklachten of migraine of rugklachten. Het niet uiten van het gevoel of emoties en het niet bespreekbaar maken van het probleem, zorgt op de lange termijn voor meer problematiek.

Het onderdrukken van het gevoel is dat het gevoel er niet mag zijn, dit kan ook zorgen voor andere problematiek. Het niet bespreekbaar maken van de problematiek is het opkroppen van gevoel en emoties wat ongezond is. Van het opkroppen krijgt u alleen maar meer last op de lange termijn, het kan zorgen dat u zich minder makkelijk kan uiten of dat u minder zelfverzekerd bent.

Het gestoord worden in een activiteit roept frustratie op en werkt averechts. Het kan na een paar keer storen veel meer moeite kosten weer de concentratie te vinden om het af te maken waar u mee bezig was. Het kan ervoor zorgen dat u meer gaat nadenken over andere dingen waardoor u niet meer verder gaat, het roept te veel emoties op. Door het storen kan een persoon een bui krijgen en hoge signalen waardoor een persoon met mentale problematiek een dag hoge signalen heeft, of meer gedachten.

Het is belangrijk te weten dat u niet gestoord gaat worden in het vinden en zoeken van de rust. Het geeft druk en stress als u het gevoel heeft dat er zo iemand binnen kan komen. De garantie dat u een niet storen moment heeft geeft al meer rust waardoor een ademhalingsoefening of yoga meer effect heeft. Zorg voor een rust moment en denk even alleen aan wat u nodig heeft en geniet van het moment.

Plan

Wat gaat goed en wat kan beter? Wat zijn dingen die uw wilt gaat aanpakken? Wat heeft u nodig om het te gaan aanpakken? Welke doelen gaat u stellen voor deze week en volgende week?

Wat is de reden dat u meer stress of spanning in het lichaam voelt? komt de stress van gedachten van piekeren of malen? Komt de stress door het minder verwerken van de situatie? Het is belangrijk te weten wat de oorzaak is om een goed plan te kunnen opstellen. Houd hiervoor enkele dagen een dagboek bij met overzichten en schema’s.

Wat veroorzaakt de spanning? Hoe voelt het als het zo hoog oploopt? Wat gebeurt er in het lichaam? Wat zijn dingen waaraan u kunt herkennen dat het hoger oploopt? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de spanning en hiervan een signaleringsplan te maken zodat u weet wat u moet doen wanneer. Leer met vorige momenten om een beter beeld te krijgen door te kijken hoe het opkwam, wat het verloop was, wat u heeft gedaan en wat u zo veranderen.

Hoe lang is de spanning er al? Hoe lang nemen de signalen toe? Hoe lang vind u het al zwaarder? Het is belangrijk een plan te maken en een overzicht om er achter te komen hoelang het al aan houd wat het veroorzaakt wat de gevolgen zijn en wat de stappen moeten zijn om het te veranderen.

Het erkennen van het eigen gevoel, is een startpunt voor de aanpak. Door steeds eerder te kunnen reageren op een gevoel, hoe minder hoog het oploopt, hoe minder vaak het voorkomt. Het is belangrijk om het gevoel met regelmaat te evalueren door te kijken naar vorige momenten en hiervan te leren. Hoe kwam het? Wat is de oorzaak? Wat zijn dingen waaraan ik het kan herkennen? Hoe heb ik gehandeld? Wat zou ik de volgende keer anders doen?

Door te veel spanning en stress blijft u vaak hangen in oude gewoontes en patronen. Soms moet u even op zoek naar de 2.0 versie van uzelf om minder stress te ervaren. Hoe ziet uw 2.0 versie eruit ? Wat zijn gewoonte die veel stress geven? Wat zijn kleine dingen die stress geven? Wat zijn gewoonte die rust geven? Wat zou u willen veranderen aan de gewoontes? Wat heeft u nodig om de gewoonte aan te pakken en te verbeteren? Wie of wat kan helpen? Hoe meer positieve gewoontes u heeft hoe meer rust u kunt vinden.

Wat moet u allemaal van uzelf? Wat legt u uzelf allemaal op? En? Helpt het u om te ontspannen of raakt u er alleen maar gestresst van ? Het vast houden aan patronen en gewoontes kan veel stress veroorzaken, sommige patronen kunt u makkelijk veranderen. Het veranderen van de stress is nodig om het niet te hoog te laten oplopen en er een balans in te houden.

Wat zijn dingen die u kunt gaan doen als u vaak uit de concentratie bent gehaald, u te vaak gestoord bent en de spanning en stress te hoog oploopt? Hoe krijgt u de signalen weer naar beneden en er weer grip op? Wat zijn activiteiten die kunnen helpen en wat geeft meer rust?

Start met een signaleringsplan voor de stress en kijk aan de hand van de 4 fase in welke stress u zit, wat het inhoud, hoe u ermee kunt omgaan, wat mogelijkheden zijn om het aan te pakken, hoe u het voelt opkomen, wat de gevolgen kunnen zijn. Door het op een andere manier om te draaien zijn er meer positieve momenten in de aanpak kunt u er meer van leren en begrijpt u de stress en het opkomen beter. Hoe beter u het begrijpt hoe eerder u kunt starten met de aanpak.

Om minder stress te ervaren is het belangrijk om de oorzaak van te stress, de oorzaak van de stress geef aan welke mogelijkheden u heeft om het aan te pakken. Niet bij elke oorzaak werkt hetzelfde of heeft even veel effect. Het is zoeken naar dingen die u rust geven en welke mogelijkheden de stress verergeren.

Bewegen. Het is belangrijk met stress meer te bewegen als anders. Bewegen veranderd de gedachten, kan zorgen dat stress kan verplaatsen en afnemen. Het is belangrijk om met stress actief bezig te zijn zoals sporten, wandelen voor langere stukken of door te gaan werken in de tuin.

Schrijven. Het is belangrijk om de gedachten te verminderen om minder stress te ervaren. De gedachten houden de stress in stand en de stress houd de gedachten in stand. Schrijf de gedachten zoveel mogelijk van u af. Schrijf gedachten op die u bezig houden en waar u zich over maakt.

Muziek. Muziek kan helpen de gedachten te veranderen en het gevoel en stemming aan te passen. Door actief te luisteren bent u minder bezig met de stress en gedachten waardoor het kan afnemen. Door mee te zingen en te dansen kunt u veel stress verminderen.

Praten. Het praten is belangrijk om de zorgen te bespreken en om hulp te zoeken bij de problematiek die stress veroorzaakt. Vraag hulp bij de problematiek om het samen aan te pakken. Het is belangrijk om de problematiek te bespreken om het meer rust te kunnen te laten.

Meditatie. Leer aan om elke dag om meerdere momenten een ontspanningsoefening te doen. Het helpt bij het ontspannen en zorgt ervoor dat de spieren niet vast gaan zitten waardoor u minder pijnklachten heeft. Hoe meer regelmaat u heeft in het doen van de oefening hoe meer het een gewoonte word hoe meer rust u kunt ervaren. Download een gesproken meditatie en luister er na, doe verder niks, het geeft al meer rust.

Creatief. Zorg voor oplossingen voor de dingen die stress veroorzaken, zoals dingen op een vaste plek neer leggen. Ga opzoek naar dingen die u stress geven en kijk hoe u dit anders kunt aanpakken zodat u minder stress ervaart van kleine dingen.

Opruimen. Een opgeruimd huis zorgt voor meer rust in het hoofd. Wanneer u in een rommel opstaat ervaart u meer stress dan in een opgeruimde kamer. Zorg dat het geordend is zodat u alles makkelijk kan terug vinden.

Lijsten. Maak overzichten van mogelijkheden die u kunnen helpen om meer rust te ervaren. Schrijf erachter of het heeft geholpen hoe goed het heeft geholpen, of u het kunt aanpassen. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de mogelijkheden en hoe effectief het helpt.

Nachtrust. Bij zorgen, piekeren en veel stress kan het lastig zijn om voldoende nachtrust te hebben, zorg dat u overdag actief bent, dat u alle beeldschermen uitzet 1 uur voor het slapen en start met yoga voor meer rust. Blijf even in het donker zitten en verwerk de dag voor u gaat slapen, neem nog wat te drinken.

Nieuws. Is er veel nieuws wat u meer stress geeft, neem een tijdelijke pauze van het nieuws en lees het minder. Neem een vast moment van het lezen of luisteren van het nieuws. Het nieuws kan een trigger zijn voor meer stress.