Als je weinig slaapt dan is dat een soort aan knop voor negatieve gedachten en het starten van de triggers

Wat is het?

Weinig slapen bij PTSS kan zorgen voor veel problemen de dag erna of soms voor langere tijd. Een persoon kan veel eerder overprikkeld raken als anders, de persoon ervaart veel minder rust en dingen gaan veel moeilijker. De signalen van de PTSS komen veel sneller op en zijn veel moeilijker tegen te houden.

Het slapen is bij een persoon met PTSS vaak een probleem door nachtmerries, piekeren, herbelevingen voor het slapen gaan of angst om te gaan slapen. Het is belangrijk om te kijken naar manieren hoe u een dag door kunt komen met slechte nachtrust. Hoe minder nachtrust een persoon heeft hoe meer triggers er zijn op een dag.

herkennen

Wanneer een persoon slecht slaapt is het de volgende dag meer prikkelbaar en hebben hierdoor triggers veel meer kans. Wanneer een persoon enkele nachten niet slaapt zijn steeds kleinere dingen een trigger. De triggers zijn er bij goede nachtrust en bij slechte nachtrust, bij goed nachtrust kan een persoon de triggers beter aan en er meer tegen vechten als dat een persoon vermoeid is.

Het minder goed slapen zorgt ervoor dat minder goede gedachten vaker kunnen opkomen en meer kunnen bezig houden. De dag kan beginnen in piekeren of malen. De persoon kan al denkend opstaan met gedachten die met onderwerpen van de nacht ervoor zijn. Hierdoor kan een persoon niet uitgerust opstaan en de dag weer positief beginnen, de persoon staat al achter terwijl de dag nog moet beginnen.

Minder goed slapen zorgt ervoor dat signalen niet kunnen stoppen en dat het hoofd en gedachten geen rust krijgen, hierdoor blijft het denken meer aan. De signalen kunnen sneller opkomen door de gedachten die blijven denken, hierdoor gaat een persoon meer draaien in bed, krijgt nachtmerries of valt niet in slaap. De rust is belangrijk om een reset te geven aan het lichaam om de volgende dag goed op te staan.

De aanknop springt aan zodra de persoon wakker word, het is al een valse start van de dag. De persoon kan het niet voorkomen, de persoon moet het er mee doen voor de rest van de dag. Door al piekerend of denkend wakker te worden heeft een persoon veel minder energie op een dag, het hoofd maakt al overuren voor de dag goed en wel is begonnen. Hoe later het word hoe groter de kans dat een persoon hoge signalen heeft en veel gedachten of gedachtenstromen.

behandelen

In de geestelijke gezondheidszorg word vaak medicatie voorgeschreven bij personen met PTSS om te slapen. Het nadeel van slaapmedicatie is dat een persoon naar ongeveer 2 weken moeilijker uit zichzelf zonder medicatie kan slapen en weer moet leren zelf in slaap te vallen. Het helpt om te slapen en om bij te komen, maar het heeft geen effect op de lange termijn. Slaapmedicatie valt onder een benzo en deze kunnen PTSS verslechteren.

Zorg voor het verbeteren van de nachtrust, door overdag hoe het ook gaat actief te zijn, met de gedachten bezig te zijn van u af te zetten, door erover te praten, door te schrijven of ze eruit te sporten. Hoe meer actief u overdag bent, hoe makkelijker een ontspanningsoefening kan helpen om de juiste rust te vinden om beter te slapen.

Kijk naar de mogelijkheden van kruiden die kunnen helpen de nachtrust te bevorderen, deze zijn in tablet vorm of met thee. Het is een biologische manier om de nachtrust te verbeteren, om meer rust te vinden en beter te kunnen slapen. Let wel op dat het niks veranderd aan de oorzaak van minder goed slapen.

gevolgen

Door slecht slapen kan een persoon een depressie krijgen, de persoon voelt zich somber en is vaak negatief gestemd. De negatieve gedachten zijn vaak meer in het hoofd dan positief, bij goede nachtrust is het makkelijker positief te denken, bij slecht slapen bent u al meer vermoeid en kunnen gedachten meer opspelen, de gedachten zijn moeilijker tegen te houden door bijvoorbeeld afleiding te zoeken, het slechte slapen heeft veel invloed op de rest van de dag.

Het slechte slapen is een aanknop voor veel signalen die bij PTSS horen. De knop word al bij het opstaan ingedrukt en blijft voor de rest van de dag ingedrukt. Het kost een persoon veel moeite en energie om nog wat te maken van de dag. Het negatieve humeur heeft veel invloed op de dag. Hierdoor kunnen simpele dingen als boodschappen doen al lastig zijn of te veel voor de dag.

Negatieve gedachten kunnen zorgen voor een negatieve dag, het gevoel hebben dat alles negatief is, of zorgen voor meer piekeren en malen en meer twijfel. De negatieve gedachten kunnen langer aanhouden wanneer u er veel mee bezig bent en het patroon niet kunt doorbreken. Door een trigger kunnen meer negatieve gedachten worden opgeroepen, wanneer een persoon veel triggers ervaart blijkt het een hele dag negatieve gedachten.

De triggers die een persoon op een dag ervaart kunnen steeds meer of hogere signalen oproepen, een persoon kan ervan gaan trillen, zich beroerd gaan voelen, meere pijnklachten krijgen. De triggers stapelen de signalen op, het loopt steeds meer op met te weinig tijd voor een goed herstel. Door slechte nachtrust kan een persoon meer last krijgen van hoge stress -> druk in het lichaam -> veel gedachten -> hartpijnen of migraine.

plan

Hoe komt het dat u minder heeft geslapen? Wat was er in de nacht aan de hand? Waar was u over aan het denken? Wat is de oorzaak van het slechte slapen? Het is belangrijk een goed beeld te hebben van het slechte slapen en waar het aanligt, er zijn vele oplossingen voor slecht slapen maar als het komt door gedachten van een trauma moet u eerst het trauma laten behandelen om beter te kunnen slapen.

Hoe kan u een dag waar u slecht heeft geslapen verbeteren? Hoe kunt u de dag omdraaien en weer starten met activiteiten? Wat zijn activiteiten die de gedachten kunnen veranderen? Hoe kunt u de gedachten van u afzetten en meer loslaten? Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de negatieve gedachten en hoe deze opkomen, wat de oorzaken zijn en waar de gedachten over gaan. Wanneer u bepaalde gedachten heeft kunt u met het signaleringsplan een duidelijke manier vinden om het aan te pakken, duidelijker en overzichtelijker te maken.

Probeer een dag altijd te starten en spreek met u zelf af als het niet gaat dat u in de middag even gaat liggen, vaak is dit niet nodig omdat de rest van de dag wel ergens gaat als u bent gestart. Het blijven liggen of steeds gaan liggen kan zorgen voor meer problematiek, het is belangrijk om op tijd te gaan slapen en vast te houden aan de dagplanning en vaste structuur.

Pas voor 1 dag het programma aan, probeer nog dingen te doen en vermijd stil zitten, dit zorgt voor meer gedachten. Kost het te veel om boodschappen doen, kies dan een dag eten wat er in huis is of bestel iets. Het is belangrijk om zoveel mogelijk aan de vaste tijden te houden en pas op normale tijd te gaan slapen, anders verstoord u het dag en nachtritme als u in de middag gaat slapen en ’s avond niet meer kan slapen. Let wel op dat 1 dag minder trigger door ze te ontlopen, tijdelijk is, het geen gewoonte word, het alleen is om even rustig een dag door te komen om bij te komen, start de volgende dag het gewone programma.