Als slachtoffer van zéér ernstige misdrijven is het lachen voorgoed voorbij

Als slachtoffer van zéér ernstige misdrijven is het lachen voorgoed voorbij

Wat is het

Van een PTSS raakt een persoon beschadigd in de persoonlijkheid, de persoon is in 1 klap veranderd. Een persoon met PTSS heeft vaak een kleine kans om te herstellen met een ernstig misdrijf kan een persoon na de therapie hier nog veel last van houden, het blijven herinneringen. Het gevoel, gedachten en emoties zijn veranderd hierdoor is het voor een persoon niet meer hetzelfde waardoor de eigen ik meer is opgegeven.

Herkennen

Spanning en onrust

zorgen er dagelijks voor dat een persoon veel stress of angsten ervaart. Een persoon kan door de spanning veel minder doen dan normaal, hierdoor moet een persoon genoegen nemen met minder leven. Personen ervaren minder gezellig en leuk naar het hebben opgelopen van een trauma. Het is voor een persoon bijna onmogelijk plezier te beleven aan dingen. Van veel dingen krijgt een persoon veel stress of angsten, hierdoor kan een persoon meer beperkt zijn in het leven.

Alertheid

zorgt ervoor dat een persoon een hele dag waakzaam is op de omgeving, de omgeving aan het scannen is of het wel veilig is of niet. Het alert zijn kan zorgen voor meer spanning en onrust, het kan zorgen dat een persoon hyper alert word waardoor het door alles word getriggerd, met een grote kans op een bui. De persoon heeft vaak het gevoel dat het onveilig is, de persoon kan niet vertrouwen op dat de situatie voorbij is, het is iets wat de persoon mee blijft slepen. Het houd de persoon elke dag bezig. Hierdoor is een persoon alert op de omgeving.

Schuldgevoel

kan komen bij een persoon, de persoon kan het niet anders zien, hierdoor kan het beeld van de persoon verdraaid zijn, een trauma is niet de schuld van de persoon. Het elke dag leven met het gevoel, doet veel met de persoonlijkheid. Het ernstig misdrijf zorgt per direct voor een schuldgevoel of wantrouwen. De persoon zeker op jonge leeftijd raakt per direct beschadigd, een persoon groeit hier niet over heen. Het schuldgevoel kan zorgen dat een persoon minder stappen kan zetten in de toekomst.

Wantrouwen

komt door het aangedane trauma, het zorgt ervoor dat een persoon vaak alleen is eenzaam is, geen vertrouwen heeft in andere of naar buiten te gaan. Voor een persoon kan alles onveilig aan voelen waardoor een persoon verder achteruit gaat. Door het ernstig misdrijf gaat een persoon wantrouwen krijgen naar iedere persoon die op de persoon lijkt of voor 1 geslacht. Voor een persoon kan een grote groep worden gezien als gevaar, het kan mogelijk nog een keer gebeuren.

Trigger

Het trauma is lichamelijk aan gedaan, dit maakt dat deze trauma’s vaak veel heftiger zijn en moeilijker te verwerken. Voor een persoon kan contacten leggen en onderhouden een probleem zijn, De persoon kan als trigger hebben de afstand, te dichtbij komen of aanraken. Een persoon kan veel moeilijker een film zien waarbij geweld is of een ernstig misdrijf, het kan gelijk bij de persoon herinneringen oproepen. Het geweld in de kranten kan een trigger zijn voor de persoon in beelden of in woorden.

Prikkelbaar zijn

Zorgt ervoor dat een persoon hooggevoelig is voor geluiden, een persoon heeft vaak een woord trigger, geur trigger of geluid trigger. Hierdoor heeft een persoon veel meer last van hoge signalen die meer achter elkaar opkomen. Prikkelbaar zijn zorgt voor veel stemmingswisselingen en buien. Het zorgt ervoor dat een persoon veel minder aan kan dan normaal een persoon kan hierdoor een veel korter lontje hebben.

Snel en hevig schrikken van dingen

Bij het aanraken kan een persoon hevig schrikken, hierdoor kan het een herbeleving krijgen zoals het moment van toen met het gevoel en gedachten en emoties. Een persoon kan van het schrikken een beweging maken met een arm of been. Het schrikken kan een persoon het gevoel geven van dat de persoon die het heeft gedaan er is, zo dichtbij dat het aanraakt, de persoon is in gedachten en hierdoor meer met het trauma bezig als wie er is.

Slecht kunnen concentreren

Hierdoor kan het voorkomen dat een persoon in de winkel staat en niet meer weet wat het mee moest nemen. Een persoon ervaart te veel spanning waardoor een persoon meer gedachten krijgt en minder kan concentreren. Wanneer een trauma niet is verwerkt blijft het op de voorgrond staan, een persoon kan hier een hele dag last van hebben waardoor het veel minder kan doen op een dag. Een persoon ervaart hier hoge signalen van waardoor een persoon chronische klachten krijgt. Het lezen van de krant kan moeilijk zijn, door de gedachten.

Slecht slapen. 

De persoon heeft veel meer moeite met inslapen, door de alertheid op de omgeving, door triggers die er zijn, door gedachten die bezig houden, door het gevoel wat naar is. Een persoon moet veel stappen zetten voor het kan slapen en kan hier een dag mee bezig met zijn voor het rust heeft gevonden om te kunnen slapen.

Herbeleven van de gebeurtenissen

Een persoon ervaart meerdere keren op een dag een moment dat het ernstige misdrijf voorbij komt. In de gedachten en met hoge signalen. Het misdrijf kan zorgen dat een persoon steeds in het verleden is. het zorgt ervoor dat een persoon zich vies en naar voelt. Door het herbeleven van momenten is een persoon meer in het verleden dan in het hier en nu. Hierdoor kan een persoon op de lang termijn meer last krijgen van het tijdsbesef. Door in het verleen te zijn kan de tijd door gaan en voor een persoon pas 5 minuten lijken terwijl een groot deel van de dag voorbij is.

nachtmerries

verstoren het dagelijks leven van een persoon, een nachtmerrie kan zijn zoals de persoon het ernstig misdrijf heeft ervaren, de angsten, het gevoel, de gedachten, de emoties. Het is net of de droom waarheid is. Hierdoor blijft het gevoel een trigger voor de persoon .

Vermijden

Door angsten die een persoon ervaart kan een persoon meer gaan vermijden. Hierdoor kan het leven van de persoon op meerdere gebieden achteruit gaan. Hierdoor raakt een persoon meer beperkt in de mogelijkheden die er zijn om de draad weer op te pakken. Een persoon gaat meer vermijden als het in een depressie zit.

Gevolgen

Spanning en onrust.

Kunnen bij een persoon met PTSS lang aanhouden, vaak is spanning voor meerdere dagen en moet een persoon meerdere dagen bijkomen. Het word in de dagen minder maar het heeft veel invloed op de dag. Hierdoor moet een persoon hier elke dag rekening mee houden. Een persoon heeft last van chronische spanning of onrust, hierdoor ervaart een persoon elke dag stress, de stress is op storm als begin van de dag, deze kan oplopen naar een tornado op een dag. Een persoon komt niet terug in wind, waardoor het nooit rust heeft of ervaart.

Alertheid

De persoon is alert of de dader nog ergens rondloopt, of er verdachten personen of situaties zijn, de persoon is op de hoede, de persoon kijkt steeds over de schouder. De persoon is erg onzeker en het voelt voor een persoon zeer onveilig om buiten te zijn. Hoe meer alert een persoon is, hoe meer angsten een persoon kan hebben, hoe meer gevaarlijk de omgeving voelt, hoe meer alert een persoon blijft. Het is een cirkel waar een persoon in kan blijven hangen.

Schuldgevoel

het schuldgevoel zorgt ervoor dat een persoon meer negatief denkt, het negatief denken kan het gewone denken worden waardoor een persoon alles negatief gaat opvatten, hierdoor word het schuldgevoel van het trauma vaak veel groter. Van het schuldgevoel kan een persoon een depressie krijgen. De persoon krijgt last van de trauma gedachten met negatieve gedachten die de stemming gaan bepalen van de dag. Hierdoor kan een persoon steeds minder gaan doen en meer gaan zitten, waardoor gedachten en gevoel verergeren.

Wantrouwen

Kan ervoor zorgen dat een persoon meer eenzaam en alleen is en word verstoten door familie, vrienden en naasten. De persoon heeft alleen de hulpverleners voor contacten als de persoon dit vertrouwd, anders is de persoon alleen met alle signalen. Een persoon kan hierdoor in een sociaal isolement komen.

Trigger

Contact met andere personen is voor de persoon altijd een trigger, door het ernstig misdrijf. De persoon weet dat de rest van de wereld dit niet heeft gedaan maar voor een persoon zal het veel problemen geven in contacten met andere. Triggers zijn er heel de dag door, deze kan een persoon niet uitzetten en voor een groot deeel niet voorkomen, een persoon is voor triggers afhankelijk van andere die de woorden gebruiken of die het geluid maken. Een persoon is daarom vaak overprikkeld door een ander.

Prikkelbaar zijn

Doordat een persoon ’s nachts minder goed slaapt kan het overdag minder functioneren. Hierdoor kan een persoon meer prikkelbaar zijn als anders en meer last hebben van stemmingswisselingen. De prikkelbaarheid zorgt ervoor dat een persoon een hele dag getriggerd kan worden door kleine dingen. Prikkelbaar zijn is een zeer nadelig iets voor de persoon, de persoon ervaart heel de dag door triggers, hierdoor ervaart een persoon geen rust waardoor het sneller getriggerd raakt. Voor de persoon kan het nutteloos gaan voelen de triggers en het gevolg aan te pakken.

Snel en hevig schrikken van dingen

kan zorgen dat een persoon een hele dag last houd van de schrik, het roept gedachten op die een persoon kunnen bezig houden, een persoon kan in een bui komen, de persoon kan hierdoor door het moment van schikken lichamelijke klachten krijgen. Door alert en waakzaam te zijn op de omgeving kan een persoon veel sneller schrikken. Het schrikken kan zorgen dat een persoon van de stoel op springt. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals benauwdheid of hartklachten.

Slecht kunnen concentreren

Kan het gevolg zijn van veel gedachten die een persoon heeft, een persoon heeft een vol hoofd, hierdoor is het geheugen vol en is het moeilijker om dingen te onthouden. Een persoon kan hierdoor moeilijker functioneren.

Slecht slapen. 

Een persoon met PTSS kan vaak veel slechter in slapen, trauma gedachten, en herinneringen kunnen een persoon wakker houden. Een persoon kan moeilijker inslapen als het alert en waakzaam is. De persoon hoort te veel geluiden waardoor het niet de rust kan vinden te gaan slapen. Een persoon kan zich veel meer zorgen maken over het leven, de toekomst, het meer als uitzichtloos zien. Een persoon ziet het trauma vaak als het ergste wat ooit had kunnen gebeuren en dat is nu gebeurt. Hierdoor kan een persoon zich veel meer zorgen maken en slechter inslapen en doorslapen.

Herbeleven van de gebeurtenissen

heeft een persoon elke dag, hierdoor zijn er weinig momenten dat een persoon geen last heeft van trauma gedachten of signalen, het kost hierdoor voor een persoon veel energie alleen een dag door te komen.

nachtmerrie

komt vaak door de gedachten die een lange tijd aanhouden, gedachten roepen andere gedachten op wat gelinkt kan zijn aan het trauma. Van een nachtmerrie hoeft een persoon niet elke dag last te hebben, een persoon kan ook meer herbelevingen hebben.

Vermijden

komt door de angsten die een persoon ervaart voor de omgeving of voor personen. Het kan zijn dat andere niks met het trauma te maken hebben maar de persoon heeft geen veilig gevoel of voldoende vertrouwen in anderen. Het kan zorgen voor een sociaal isolement.

Plan

Spanning en onrust.

Van een PTSS kan een persoon vaak niet herstellen, een persoon zal niet meer de oude worden, een persoon is beschadigd, een persoon moet leren leven met de signalen die de persoon nu heeft en met het trauma dat is aangedaan. De PTSS tekent de persoon. Voor PTSS kan een persoon in behandeling, het kan helpen met het verlichten van de signalen, maar vaak word het leven van de persoon niet meer rooskleurig. Een persoon kan altijd last blijven houden van restverschijnselen zoals alert of hooggevoelig. Over het ernstige misdrijf kan een persoon vaak niet heen stappen.

Lachen is voor een persoon met PTSS vaak erg lastig door alles wat de persoon heeft mee gemaakt, de persoon ervaart het leven niet als leuk, zeker als het meerdere trauma’s heeft opgelopen. Het plezier beleven aan dingen is vaak minder vanzelfsprekend, het is meer een overlevingstocht voor een persoon. Voor een persoon die een ernstig misdrijf heeft meegemaakt kan het heel moeilijk zijn weer te geloven in zichzelf en in andere , om het positieve gevoel weer terug te krijgen, om de moed te vinden een nieuwe start te maken in het leven. Dit is anders dan een trauma van een vechtscheiding of van een auto ongeluk.

Kunnen komen door de samenleving die minder begrip hebben voor de problematiek van een PTSS en voor het dagelijks leven met PTSS. Vaak zijn personen te weinig op de hoogte wat het betekend voor een persoon. Lees op het internet over het dagelijks leven met PTSS voor meer begrip en het beter te begrijpen. Het hebben van spanning kunt u overdag aanpakken door het hebben van een dag activiteit, door actief te bewegen en te weten hoe signalen voelen en opkomen. Door een vast ritme aan te houden kunt u de PTSS meer in een balans houden.

Alertheid

Kunt u verminderen door het gebruik van een koptelefoon, het opzetten van muziek en actief luisteren zorgt ervoor dat het kan afnemen. Hierdoor bent u niet bezig met andere geluiden, waardoor het aanblijft en in stand blijft. Het is belangrijk het gehoor af te schermen van andere geluiden.

Schuldgevoel

Het is belangrijk het gevoel bespreekbaar te maken, het is niet u schuld dat dit gebeurt is en u had het niet kunnen voorkomen. Het is nu zo gegaan, het is belangrijk er een punt achter te zetten en aan uzelf te denken en te werken an de toekomst. Vraag hierbij hulp en start met het maken van doelen. Zorg voor meer zelfvertrouwen door het volgen van een cursus of door het doen aan een sport. Het zelfvertrouwen kan helpen het schuldgevoel te verminderen en een andere kijk op het leven te geven.

Wantrouwen

Het is belangrijk een positieve ervaring op te doen met andere mensen. Niet iedereen is gelukkig net als de dader. Het leven gaat verder en alleen gaat het niet beter worden. Het is belangrijk een stap te zetten voor de toekomst met meer mensen om u heen. Kijk naar bijvoorbeeld een leuke hobby wat u samen kunt doen, dit maakt de drempel lager.

Trigger

Welke triggers heeft u en hoe vaak komen deze voor? Wat zijn triggers voor u en wat doen ze met u? Hoe vaak op een dag heeft u last van dezelfde trigger? Hoe kunt u zorgen dat er minder triggers zijn? Om minder last te hebben van een trigger is het belangrijk rust te hebben, daarnaast is het belangrijk om te weten wat de oorzaak en het gevolg zijn van een trigger en te leren met vorige momenten. het is belangrijk te weten wat een trigger met u doet, hoe het opkomt en wat het gevolg hiervan is. Het is belangrijk een onderzoek te starten naar de triggers en uzelf, de signalen van een trigger te erkennen om het zo vroeg mogelijk stop te zetten.

Prikkelbaar zijn

Kan vaak alleen verminderen met meer relax zijn, door een ademhalingsoefening, door rek en strek oefeningen en te weten wat de mogelijkheden zijn naar een slechte nachtrust. Door te weten wat het lichaam aan kan en hier zelf rekening mee te houden en grenzen te stellen.

Snel en hevig schrikken van dingen

Wat zijn dingen waar u snel van schrikt? Wat zijn dingen die u kunt vermijden om het minder vaak te laten voorkomen? Het is belangrijk te weten hoe u in een schrikreactie moet reageren om niet te hoge signalen te krijgen maak hiervoor een signaleringsplan.

Slecht kunnen concentreren

Ondanks het slechte concentreren is het belangrijk te blijven lezen, van een artikel in de krant of op sociaal media. Het lezen zorgt ervoor dat u de concentratie kunt verbeteren. Kijk online naar informatie en advies wat u kunt doen om het aan te pakken en te verbeteren.

Slecht slapen. 

Hoeveel uur slaapt u? Zijn dit uren dat u ook echt slaapt of ingesust? Het is belangrijk te weten wat de oorzaak is van het slapen. Vraag aan de behandelaar medicatie voor een betere nachtrust, het uitrusten is belangrijk om het lichaam te resetten.

Herbeleven van de gebeurtenissen

Het is belangrijk te starten met het volgen van EMDR om de trauma’s te verwerken en meer los te laten. Hoe meer het trauma is verwerkt hoe minder last u heeft van de signalen zoals een herbeleving. De trauma gedachten nemen meer af waardoor u meer rust kunt vinden op een dag.

nachtmerries

Maak nachtmerries zoveel mogelijk bespreekbaar om deze te verwerken, de nachtmerries kunnen meer gaan uitputten en het kost u nachtrust, hierdoor bent u meer vermoeid overdag wat ten koste gaat van het dag en nachtritme. Probeer zoveel mogelijk een goede dagstructuur aan te houden.

Vermijden

Moet u zo veel mogelijk zien te voorkomen. Wat maakt het zo naar om naar buiten toe te gaan of af te spreken met iemand? Bent u liever alleen en gaat u niks doen? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van het vermijden en de oorzaak om het om te kunnen draaien naar samen zijn of contacten te hebben.