Amsterdams onderzoek: corona leidde toch niet tot meer somberheid

Wat is het

Volgens een onderzoek van het Amsterdams UMC is er in 2020 en 2021 niet meer somberheid vastgesteld. 100.000 mensen deden mee. De resultaten gaan vooral over mensen in Europa, Noord-Amerika en Azië, aangezien er in Zuid-Amerika en Afrika volgens hoogleraar psychiatrische epidemiologie Brenda Penninx van het Amsterdam UMC bijna geen onderzoeken werden gedaan.

De onderzoekers stellen dat de negatieve gevolgen van de pandemie voor de mentale gezondheid onder bepaalde “risicogroepen” als jongvolwassenen en mensen met economische problemen groter zijn. Gerichter onderzoek moet daar meer inzicht in geven. Onder mensen die ernstig ziek werden na een coronabesmetting komen klachten als vermoeidheid, cognitieve problemen, depressie en angstklachten juist veel voor: een kwart van hen heeft er last van en ze houden soms ook vele maanden aan, stellen de wetenschappers.

Herkennen

Met de lockdown stonden regelmatig berichten in de krant dat jongeren een depressie hadden, het is dan erg vreemd dat nu het oordeel is dat somberheid niet is toegenomen. Somberheid is nog geen depressie, maar is een teken van een start van een depressie. Hoe langer een lockdown duurt, hoe meer kans personen hebben.

Doordat veel dingen niet mogen op het moment van maatregelen kan iemand meer depressie raken. Een lockdown duurt vaak een lange tijd, heel corona duurt al 2 jaar hierdoor kan een persoon al meer somber zijn. Het is moeilijk te zeggen hoe het verloop gaat zijn van corona en alle crisissen, het blijft een zwaar onzekere tijd.

Uitgaan, winkelen, bios, zijn dingen voor afleiding wat met een lockdown niet mogelijk was. Een persoon heeft veel minder mogelijkheden om dingen los te laten te verwerken, even iets anders te gaan, het is beperkt, tot wat er in huis kan. Hoe langer een persoon binnen is, hoe meer eenzaam een persoon zich gaat voelen, hoe meer somber en depressief iemand kan worden.

De personen waren de gehele dag thuis, thuis school en thuiswerken. Het dagelijkse ritme was in 1 klap anders, het volgen van thuisonderwijs heeft grote gevolgen gehad voor de leerprestaties van studenten, vanaf de basisschool tot aan het hoger onderwijs. Van de een op de andere dag moet er anders worden geleerd en worden klasgenoten niet of nauwelijks gezien.

Weinig mogelijkheden voor contacten met andere, vaak alleen internet, meer eenzaamheid. Hierdoor kunnen personen zich meer somber zijn gaan voelen, alleen op de wereld. Een persoon is veel meer op zichzelf aangewezen. In corona is het een geluk dat er internet bestaat, zodat er toch mogelijkheden waren voor een contact, zonder internet zou het een lockdown zijn met alleen de personen in huis, met geen mogelijkheden van bestellen van producten.

Het oplopen van een depressie is als een persoon veel thuis is, alleen is, tegenslagen krijgt, weinig kan doen of het lukt minder goed, negatieve gedachten en zorgen over de toekomst.

Behandelen

Vanaf 2020 zijn er 4x een lockdown geweest, voor een langere periode. In deze periode was er met regelmaat nieuws van de mentale gevolgen van corona. De groep die heeft meegedaan aan het onderzoek kan minder klachten hebben, maar het zegt weinig over de rest van Nederland, waar duidelijk zichtbaar de problematiek toenam, en mede daardoor nu de wachtlijsten extra zijn gegroeid.

Tijdens corona zijn er veel personen geweest die last hadden van angsten voor het virus. Deze personen hadden geen onderliggende problematiek. Er zijn veel personen geweest die last hadden van de maatregelen, die last hadden van mentale problematiek, de groep die al problematiek had, hebben er vaak meer last van gekregen, de lockdown was voor andere juist wel prettig omdat het rustig was, er weinig prikkels waren. De personen hebben meer last nu er geen maatregelen zijn.

Gevolgen

De mentale problematiek groeit in de tijden van corona. In de winter wanneer de maatregelen zijn kan een persoon depressie worden van de maatregelen, maar in de winter zijn er vaak ook winter depressie. Het is dan moeilijk vast te stellen waarvan de depressie is, het kan ook zijn dat het door meerdere dingen te gelijk komt. Sinds corona stijgt de vraag naar hulp veel harder dan anders.

Het zijn niet alleen de risicogroepen die last hebben van mentale problematiek in corona, deze groep is extra vatbaar hiervoor. Veel personen hebben veel meer stress en spanning ervaren, zeker in de beginperiode, veranderingen van huissituatie door onder andere thuiswerken, meer zorgen over hoe nu verder. Veel meer personen piekeren of slapen minder goed.

Signalen van depressie

  1. U bent het grootste deel van de dag somber. Dit kan komen omdat corona weinig uitzicht geeft, weinig contacten en weinig te doen.
  2. U heeft (bijna) nergens meer zin of plezier in. De maatregelen gaan tegen staan, het word steeds moeilijker om dingen, hoe klein dan ook leuk te vinden of u er toe te zetten om iets te gaan doen. thuis school of werken kan meer gaan tegenstaan als het langer duurt, zeker in een gezin.
  3. U voelt zich schuldig, overbodig of waardeloos. De maatregelen zorgen ervoor dat een persoon meer alleen en eenzaam is, het kan het gevoel geven van overbodig zijn. Schuldig kan komen doordat de persoon het niet kan oplossen/veranderen. De persoon kan zich meer waardeloos gaan voelen door dingen die niet mogelijk zijn, de dingen die horen bij het leven.
  4. U voelt zich onrustig en snel geïrriteerd. Of juist traag en sloom. Vaak slaapt een persoon met een depressie minder goed, minder lang, hierdoor is een persoon vaak al meer vermoeid overdag, waardoor een persoon een korter lontje krijgt en sneller geïrriteerd is. De persoon kan ook geïrriteerd raken door de maatregelen, omdat ze te lang duren, er te veel zijn.
  5. U bent besluiteloos en/of kunt zich niet goed concentreren. Door veel meer gedachten en meer piekeren is het hoofd veel voller en meer bezig met maatregelen en corona, hierdoor kan het moeilijker zijn om geconcentreerd na te denken. Hierdoor kan een persoon meer gaan twijfelen aan dingen en moeilijker een besluit maken.
  6. Het eten smaakt niet meer. Of u wilt juist extra veel eten. U bent daardoor meerdere kilo’s aangekomen of afgevallen. Vaak gaat het om emoties weg eten, veel vetten en zoute producten.
  7. U bent moe. U slaapt slecht of juist heel veel. Een depressie hebben is erg vermoeiend, een persoon voelt zich moe heel de dag, voelt zich naar, lukt het niet dingen te doen, slapen kan zorgen voor verminderen van de klachten, maar wanneer een persoon te veel slaapt en weinig doet kan het juist de klachten verergeren. In corona kwam veel in 1x, veel informatie, veel onzekerheid, onduidelijkheid, dit maakt dat het veel zwaarder aanvoelt.
  8. U vindt het leven zwaar. Misschien verlangt u soms naar de dood of denkt u aan zelfdoding

Plan

Er had beter onderzoek gedaan kunnen worden naar de effecten van de maatregelen voor de gezondheid van een persoon. Online zijn er vele mogelijkheden van onder andere vragenlijsten. Door de vragenlijsten zo er een goed beeld zijn van problematiek die sinds corona toeneemt, hierdoor had de zorg meer kunnen informeren waardoor de problematiek klein zou kunnen blijven. Er is weinig voorlichting geweest waar personen op moeten letten om mentale problematiek te voorkomen of zo klein mogelijk te houden. Nu is er een grote vraag en weinig aanbod.

Blijf alert op de signalen van een depressie, maak een plan om bij de eerste signalen in actie te komen, goed op te letten wat er veranderd, te zorgen voor afleiding. Een depressie kan worden behandeld, ga naar de huisarts voor een doorverwijzing. Wacht niet tot het een zware depressie is maar stap eerder in.

Lees over een depressie online en wat het inhoud, wat u kunt verwachten en wat de signalen en gevolgen zijn van een depressie. Lees ervaringsverhalen van mensen die het hebben gehad, lees de tips en adviezen en probeer deze zoveel mogelijk uit. Houd zou veel mogelijk een vaste dagstructuur aan en plan wat minder op een dag. Bouw het later weer op.