Angsten verwerken

Wat is het

Angst en het verwerken van angst kan soms dagen duren. Angst is vaak 1 dag erg heftig en de dag er na iets minder maar duidelijk aanwezig. Weet wat u kunt doen bij buien van wind, storm, tornado of orkaan. Van angst klachten kan een persoon het benauwd krijgen een persoon gaat steeds meer door de mond ademen en het voelt meer angst door het lichaam stromen. Van de angst kan een persoon somber en depressief worden.

Om angsten te verwerken is het belangrijk de oorzaak van de angsten te weten en hoe het verloop is, wat er is gebeurt. Het verwerken van de angsten is belangrijk om de volgende keer er minder last van te hebben of het anders aan te pakken zodat u er minder last van heeft. De angsten kunnen met regelmaat terug komen, hierdoor is het belangrijk te zoeken naar een meer blijvende oplossing.

Herkennen

Om angsten te verwerken is het belangrijk om er open over te zijn, het onderwerp waar u mee zit bespreekbaar te maken. Het uiten van het gevoel is belangrijk om het een plek te geven en het meer met rust te laren. Het praten zorgt ervoor dat u  kunt kijken naar mogelijkheden om het samen aan te pakken, om meer inzicht en duidelijkheid te krijgen. Hoe meer personen u begrijpen met de angsten, hoe meer personen u kunnen helpen.

Door iets positiefs er tegen over te zetten. wanneer de gedachten opkomen, denk u aan een vakantie of begint u met tellen van 0-100. Door hiermee bezig te zijn heeft u minder aandacht voor de angst waardoor deze afneemt. Houd hiervoor een positief dagboek bij met dingen die goed gaan. Let goed op een rustige ademhaling, hoe meer angst hoe meer u met open mond gaat ademen of hoe zwaarder u ademt. Hoe meer controle u heeft over de ademhaling hoe minder angst hoger oploopt. Door de ademhaling dagelijks in een balans te houden komen signalen minder op.

Het kan u ontzettend helpen om de kalmte terug te vinden om de situatie het hoofd te bieden. Yoga kan helpen om meer rust te vinden in de gedachten waardoor ze minder angst klachten geven op de langere termijn, het is een manier om rust te vinden in het lichaam, het kan zorgen dat u meer balans kunt aanbrengen in het dagelijks leven.

Het is belangrijk te weten wat u gedrag is tijdens de angst, kruipt u meer weg of word u boos? Gaat u vluchten, vechten of bevriezen? Het is zeer belangrijk om te weten wat kan helpen in welke fase. Alle hebben een andere oplossing, bekijk alle mogelijkheden en maak hier een overzicht van en kijk wat het beste bij u past.

Een ademhalingsoefening kan helpen meer grip te hebben en te houden op de angsten, het kan helpen om de angsten te verminderen. De juiste manier van ademhaling is er belangrijk wanneer u angsten ervaart, hoe hoger de angsten hoe meer u door de mond gaat ademen hoe meer kans u heeft op hyperventileren of paniek.

Behandelen

De oorzaak aanpakken en een manier bedenken om er beter mee overweg te kunnen. Neem de tijd om tot rust te komen door het doen van een ademhalingsoefening, relaxen of afleiding zoeken. Angstklachten kunnen ervoor zorgen dat een persoon meer gaat vermijden van personen of omgeving omdat niet veilig voelt. Het is belangrijk het aan te pakken en te voorkomen dat het hoger oploopt. Blijf niet in de angst hangen maar ga staan en een stukje lopen (uit de situatie). Ga de kamer uit en op een andere plek zitten. Zet muziek op om de gedachten te veranderen.

Wat zijn gedachten die opkomen als u angsten ervaart? Hoe voelt het in het lichaam als u angst ervaart? Wat zijn ander signalen die erbij komen? Wat lukt nog wel en wat niet wanneer de angsten hoog zijn? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de angsten en te weten wat het kan betekenen, het beeld is nodig voor een verdere aanpak.

Gevolgen

Het niet open zijn geeft een ander beeld van u, dan het voor u is en voelt. Het niet bepreken zorgt op de lange termijn dat u minder gaat vragen of meer plekken gaat vermijden. Het niet praten over het gevoel kan zorgen dat u zich steeds meer zorgen gaat maken en hierdoor meer angsten ervaart. Het geeft het gevoel dat u er alleen voorstaat en dat u alleen moet zoeken naar een oplossing. Het zou meer nare gedachten geven die voor meer angsten of paniek kunnen zorgen. Het is daarom belangrijk om het zo vroeg mogelijk te bespreken en aan te pakken.

Vooral op de momenten dat u merkt dat de angsten de overhand beginnen te nemen, moet u per direct starten met de oefening voor de buikademhaling. Door de hand te leggen op de buik en met lichte druk te duwen kunt u weer meer balans krijgen, wanneer u gaat liggen en de voeten omhoog met de oefening kan het sneller afnemen.

Hoe kunt u de gedachten omkeren? Wat is ervoor nodig de gedachten te veranderen? Wat zijn dingen die u kunt gaan doen? Wat zijn dingen die u niet moet doen? De gedachten zijn soms moeilijk te sturen en hierdoor heeft u meerdere mogelijkheden nodig. Vaak is het averechts denken de oplossing, van stil zitten naar bewegen of creatief bezig zijn. Het hebben van angsten zorgt voor vele nare situaties. Het is belangrijk te weten wat plekken zijn waar u zich goed voelt, waar u minder angst ervaart. Maak een beeld van uw angsten door het maken van een overzicht of een mindmap.

Plan

Het geeft een duidelijk beeld van een situatie als u het schrijft an de hand van de 5g methode met gedachten die opkomen, de gebeurtenis, de gevolgen voor uw gezondheid, hoe u gedrag veranderde, en hoe het op dat moment voelde. Door het vaak op deze manier op te schrijven word het een vast manier van evalueren waardoor u het meer automatisch zo gaat denken, waardoor er meer mogelijkheden komen voor de aanpak. Hoe duidelijker beeld u heeft van de angsten, hoe meer u het voelt opkomen en weet welke gedachten hierbij horen hoe meer u eerder kunt beginnen met een actie om het te verminderen.

Maak gebruik van het 5 G schema: gedachten, gedrag, gebeurtenis, gevolg en gevoel. Aan de hand van een vast schema kan het makkelijker zijn een situatie uit te leggen of beter te begrijpen. Het kan hierdoor meer overzichtelijker worden wat de oorzaken zijn van de angsten en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn en wat de trigger is. Door een vast patroon gaat u meer denken in het patroon waardoor u meer de problematiek in het probleem in het hoofd al oplost in dezelfde stappen.

Zoek een aantal goede ademhalingsoefeningen op internet op en zet ze meerdere malen per dag in, ook op momenten dat u geen angsten ervaart. Het is belangrijk een oefening vaak te doen om het gevoel te leren van ontspannen en het onder de knie krijgen van de oefening. Hoe meer u de oefening uitvoert hoe meer effect het kan hebben in een hoge fase.

Daarnaast is het ook verstandig om regelmatig echt een moment van rust te pakken buiten de moeilijke situaties om. Het is belangrijk een manier te hebben die u rust geeft, zoals bewegen, creatief, waar u zich in uit kunt leven en even alles kan loslaten. Het is niet alleen een oefening die helpt, het is vaak een combinatie van dingen, probeer de juiste combinatie voor u te vinden.

  • Probeer ontspanning te zoeken in lichamelijke activiteit. Start dagelijks met een ademhalingsoefening voor het slapen gaan. Hierdoor kunnen gedachten afnemen en kunt u rustiger slapen. Let overdag op de ademhaling om minder stress of angsten te ervaren.
  • Ga op zoek naar activiteiten die u kunnen helpen wanneer de angsten oplopen. Zoek zoveel mogelijk dingen die rust kunnen geven en probeer deze uit. Schrijf op wat helpt en wat niet. Geef hierbij ook de fase aan waarin het heeft geholpen.

Beantwoord de vragen van angst onderzoek vragen en kijk waar de problematiek ligt. Deel dit in in 4 fase. Wat is problematiek die direct aangepakt moet worden, wat kan even wachten? Wat is er nodig om het aan te pakken? Wat zijn de gevolgen als u dit niet doet? Wat kan helpen om het te verbeteren? Maak de problematiek overzichtelijk met een mindmap of billboard.

Beschrijf hoe de angst toen minder werd. Wat heeft u toen geholpen? Zou het nu weer helpen als u in een soortgelijke situatie zou komen? Hoe kunt u de oplossing toepassen in buien of andere situaties? Zou u iets veranderen aan de situatie zoals u deze bent aangegaan en heeft opgelost? Het evalueren van een moment en leren van vorige momenten is belangrijk om steeds beter een oplossing te vinden en het meer automatisch te doen.

Hoe goed zijn deze gedacht verwerkt? Wat heeft u met de gedachten gedaan? Wat zijn dingen die kunnen helpen met afleiding zoeken? Wat zijn gedachten die steeds terug keren? Wat zijn gedachten die u in 1x in een bui zetten? Het is belangrijk om voldoende inzicht te hebben in de gedachten en angsten om het te kunnen stoppen. De vragen geven een duidelijk beeld waarmee een aanpak kunt gaan maken.

Wat maak angstig?

Wat maakt u angstig? Wat zijn dingen waaraan u het kunt merken? Wat zijn de gevolgen hiervan? Wat doet dit met uw dagelijks leven? Hoe vaak komt het voor? het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de angsten, de oorzaak en de ernst om de juiste hulp in te zetten. Onderzoek bij uzelf of deze angst ergens aan een angst van vroeger raakt. Is er in het verleden iets gebeurt wat nu herinneringen geeft, wat de angsten of stress verhoogt? het kan zijn dat u een trauma heeft opgelopen toen en dat dit nu opspeelt.

Van welke angsten heeft u last? Hoe vaak komen de angsten op? Hoe vaak worden deze veroorzaakt door een trigger? Wat zijn de triggers? Wat is het gevolg van de angsten, hoe gaat u zich voelen, hoe komt het op? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de angst die u ervaart, hierdoor kunt u een gerichte hulpvraag stellen en duidelijk aangeven wat de problematiek inhoud, schrijf hiervoor dagelijks in het dagboek en neem deze mee naar het gesprek.

Wat kunt doen wanneer er meer angst is na een sessie? Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de angst door ze in te delen in fase zoals wind storm tornado en orkaan zodat u een duidelijk beeld heeft van de fase waarin u zit en de actie die u kunt nemen om de fase uit te komen. Wanneer signalen hoger oplopen, maak gebruik van het crisis noodplan, zet deze op tijd in om een crisis te voorkomen.

Wat zorgt er voor de angst? Wat maakt dat het zo angstig aanvoelt? Waardoor komt de angst en wat maakt het los? Welke situaties zorgen voor angsten? Wat kunt u in deze situaties doen? Wat zijn dingen die het verergeren? Hoe gedraagt u zich wanneer u veel angsten ervaart? Hoe zou u dit anders willen doen of laten zien? Hoeveel vallen uw angsten op voor anderen? Wat kunnen andere voor u doen in de situatie? Het is belangrijk stil te staan bij hoe u overkomt met de angsten en hoe andere dit kunnen ervaren.