anti psychotica

Wat is het?

De werkzame stof van anti depressiva, zoals citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline, zorgt ervoor dat de gedachten afnemen en u meer rust in uw hoofd ervaart. Vaak in het begin na de start van de medicatie zijn de bijwerkingen erger en nemen na 2 a 3 weken af. De medicatie heeft enige tijd nodig om echt werkzaam te zijn. Het hoofd als het ware verdoofd. De stof zorgt dat u stemming en emoties makkelijker hanteerbaar worden. Dit zorgt ervoor dat u vaak meer vermoeid bent met deze medicatie.

Zeker in het begin is het zoeken naar het juiste medicijn en de juiste dosis. Hierdoor kan het voorkomen dat u vaker wisselt van medicijn en dosis. Niet elk medicijn slaat direct aan en niet iedereen reageert hetzelfde op dit medicijn. Er zijn veel verschillende soorten en met verschillende hulp samen stoffen. Als dit de eerste keer is dat u dit medicijn krijgt is het uitzoeken wat past en wat de dosis moet zijn. Krijgt u het vaker dan word er vaak gestart met het medicijn dat u al kreeg.

Herkennen

Van anti psychoticum word u altijd moe of erg duf. Het middel zet de gedachten uit en hierdoor word u erg moe. Het lijkt of u erg moe bent, maar het is een teken dat het medicijn bij u werkt. Door het medicijn kan het zijn dat het u zeker de eerste dagen veel meer slaapt dan anders.

Het medicijn moet eerst gaan werken om u minder vermoeid te voelen, maar als u gewent bent aan het medicijn word vaak de dosis verhoogt en blijft u dus met de vermoeidheid zitten. Als de dosis niet word aangepast komen gedachten en gevoel weer terug. Dit kan de situatie verergeren. Pas nooit zelf u dosis aan.

Het kan wel per medicijn verschillen hoe moe u er van word. Het kan zijn dat een ander merk beter voor u zou werken. Als het medicijn in combinatie met andere medicatie word gebruikt, is het last te bepalen of de vermoeidheid komt van de bijwerking, of van de combinatie, of dat het komt van het loslaten.

Door de medicijnen is het normaal dat u gewicht toeneemt, maar is vaak niet de enige reden. Vaak speelt er ook stress, gedachten of diagnose mee. Van de medicijnen krijgt u meer buien van eten, vaak gaat u meer eten. De medicijnen zorgen ervoor dat de eetlust word opgewekt. Door u voeding in balans te houden is dit een minimale gewichtstoename. Als u stopt met de medicijnen neemt het gewicht weer af.

Behandeling

Deze medicatie word voor geschreven bij psychose, depressie, wanen. het medicijn heeft veel bijwerkingen

Gevolg

Vermoeidheid, minder alert. Het medicijn heeft een verslavende werking. Het is moeilijk te stoppen met de medicatie net als bij anti depressiva

Plan

Stap 1 Onderzoek of u meer vermoeid bent door de medicatie of dat het ligt aan iets anders zoals gedachten die u wakker houden, het piekeren. Zijn er nog andere dingen die u wakker houden? Hoe voelt u zich overdag? Bent u overdag actief? Schrijf zoveel mogelijk de gedachten van uw af en beweeg zoveel mogelijk voor het stimuleren van een goede nachtrust. Houd dagelijks het schema slapen bij om te kijken of u voldoende nachtrust heeft.

Stap 2 Hoe lang houden de klachten al aan? Wat staat in de bijsluiter over de vermoeidheid? Is het een bijwerking en hoe lang houden deze aan? Hoe vermoeid bent u overdag en hoeveel erger is dit geworden? Beïnvloed het uw dagelijks leven? Probeer het voor u zelf zo duidelijk mogelijk te krijgen van de signalen en bijwerking en bespreek deze met de arts.

Stap 3 De hoogte van de medicatie kan te hoog zijn en dat u hierdoor meer vermoeid bent. Niet iedereen reageert hetzelfde op dezelfde dosis. Maak de dosis bespreekbaar met uw behandelaar en/of apotheek. Leg uw signalen en bijwerkingen uit, zodat de dosis beter kan worden afgestemd.

Stap 4 Waardoor komt het dat u bent aangekomen? Is dit door de medicatie of verandering in het voedingspatroon? Het kan ook een combinatie zijn van stress en medicijnen, of de bijwerkingen van de medicijnen. Wat is de oorzaak? Houd bij wat de andere bijwerkingen zijn van de medicatie.Maak een overzicht waaraan het kan liggen.

Stap 5 Zorg dat u dagelijks voldoende blijft bewegen en een beetje extra beweegt. Zorg voor een actieve sport waar u veel energie in kwijt kunt. Zorg daarna voor een goede ontspanning zoals relax oefeningen.

Stap 6 Zorg voor een goede balans in uw voedingspatroon. Eet de periode dat u de medicatie neemt minder vet en suikerhoudende producten. Schrijf dagelijks uw maaltijden op in het voedingsschema, zo heeft u een duidelijk overzicht van alles wat u binnen krijgt. Door meer te gaan eten of het patroon te veranderen kunt u na het stoppen nog last ervaren. Het patroon is in de manden van gebruik een gewoonte geworden en voor u is het normaal om deze hoeveelheid of vet/suiker te eten. Door deze verandering is het moeilijk om het patroon weer terug te draaien.

Stap 7 Is de medicatie goed voorgeschreven? Bij een hoge dosis is de kans op gewichtstoename groter. Vraag de arts om andere medicatie als u blijft aankomen. Antipsychotica is vaak een kwestie van uit proberen. Bespreek de gewichtstoename met de arts. vaak hoort het erbij als bijwerking maar soms heeft een andere oorzaak.