Bedenk nu: ik voel me bang maar ik ben niet in gevaar.

Wat is het

Wanneer u een herbeleving heeft voelt alles onveiliger als anders, in contacten kan het voelen als minder vertrouwen. Het kan een signaal voor u zijn dat u een herbeleving heeft. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen onveilig of in gevaar vanuit een herbeleving of van uit het hier en nu en het echte gevaar.

Een herbeleving is meer dan alleen een soort van “bui”, afwachten en het stopt. Vaak stopt het vanzelf maar de tijd kan erg lang duren, het is wat een persoon kan doen om dingen te veranderen hoe lang het duurt, een persoon moet eerst weten dat het zo is voor het een actie kan ondernemen. De persoon ervaart veel angsten tijdens een herbeleving, dingen in de omgeving kunnen deze verergeren, het hoeft niks met het trauma te maken te hebben.

De angsten zorgen voor een onveilig gevoel, dit gevoel en de gedachten en de signalen die een persoon heeft zorgen ervoor dat het in stand kan blijven en meer kan oplopen. Een persoon kan van een herbeleving lang moeten bijkomen, het kan soms meerder dagen duren voor de persoon zich “normaal” voelt.

Herkennen

Wanneer iemand een trauma oploopt is er veel gevaar voor het leven van een persoon, een persoon ervaart hierbij veel angsten en paniek. wanneer een persoon een herbeleving heeft komt dit gevoel van toe weer terug, waardoor een persoon zich minder veilig voelt in zijn/haar eigen huis. Kleine geluiden kunnen veel harder binnen komen en meer angsten geven zoals tikkend geluid of kloppen, wat normale geluiden zouden zijn, zorgt bij de persoon voor meer triggers.

De plek waar u nu bent is niet de plek waar het is gebeurt, op de plek waar u nu bent is het veilig en de personen die het hebben gedaan zijn nu niet daar. Het is belangrijk om te bevestigen dat het nu veilig is waar u bent, kijk om u heen, benoem waar u bent, noem de dingen op die u ziet. Zolang het gevoel blijft, blijft de herbeleving aan. Het onveilig voelen is vanuit een herbeleving, door dingen te benoemen komt u terug in het hier en nu.

Ik voel me veilig als ik thuis ben en alle deuren op slot zijn. Maak een rondje door het huis en controleer of alles op slot is. Ga geen meerdere rondjes door het huis om dit te controleren het kan juist meer het gevoel geven van angsten en onveilig voelen. Hierdoor kan u meer geluiden horen die u angsten geven, wat eigenlijke gewone geluiden zijn.

Als ik me veilig voel, ben ik ontspannen. Rust is belangrijk om te hebben in de avond en nacht vaak het moment dat een herbeleving opkomt. Het hebben van rust is belangrijk om dingen te kunnen doen en aanpakken in een herbeleving, het letten op de ademhaling kan hierbij veel helpen.

Ik ben veilig als ik in het hier en nu ben. In het hier en nu zijn er minder gedachten die angsten geven en kunnen zorgen voor een herbeleving. Personen ervaren vaak de momenten van het hier en nu beter dan met een herbeleving.

Behandelen

Het is belangrijk om duidelijk te hebben dat het een herbeleving is, het is belangrijk om de beelden te kunnen erkennen en te weten hoe deze opkomen. Alleen wanneer u het kunt erkennen kunt u het onveilig voelen verminderen, door direct in actie te komen, kunt u het gevoel eerder stoppen. Het is belangrijk om hiervoor regelmatig terug te kijken met vorige momenten en hiervan te leren.

Niet voor iedereen werken dezelfde dingen om veilig te voelen, het is belangrijk dat u opzoek gaat naar wat voor u kan helpen, kijk naar simpele dingen die het gevoel kunnen geven. Kijk wat u thuis nodig heeft en eraan kan doen en wat voor de momenten buiten of bij iemand anders. Zoek naar mogelijkheden voor zoveel mogelijk situaties waarin u kunt komen.

Gevolgen

De angsten die een persoon ervaart zorgen voor een onveilig gevoel, het gevoel word vergroot als een persoon met regelmaat herbelevingen heeft, hierdoor kan de samenleving steeds meer onveilig gaan aanvoelen, hierdoor kan een persoon minder naar buiten gaan en steeds meer dingen gaan vermijden, de persoon komt steeds verder van de samenleving te staan.

Angsten kunnen omslaan naar paniek, onveilig voelen kan zorgen voor veel angsten en paniek, het zorgt ervoor dat het hoger oploopt, het stapelt zich op. Onveilig voelen heeft een grote invloed op de rest van de dag, de persoon voelt zich anders dan anders en schik meer, kijk meer acchter om, scant meer de omgeving voor bevestiging van veiligheid.

Plan

Het is belangrijk voor uzelf te bevestigen dat u veilig bent, dat het goed is zo, om de stap te kunnen zetten om het gevoel te veranderen. wanneer de ruimte waar u nu bent niet goed voelt, kijk naar de mogelijkheden van naar buiten gaan voor een ommetje vaak veranderd dit de gedachten of ga zitten in een andere ruimte, zorg voor vertrouwde spullen om u heen, lees in het positief dagboek voor het veranderen van het gevoel en te weten dat het goed is.

Bel iemand op en ga het gesprek aan over leuke dingen, of over hoe u zich nu voelt, het kan helpend zijn om te praten om het gevoel van onveilig te veranderen, door een vertrouwde, betrouwbare stem te horen, kan het voor u meer veilig gaan voelen. Zoek dingen die u meer een veilig gevoel geven en maak hiervoor een plan en zorg dat alles in huis is of bij de hand op een vaste plek.

wat zijn dingen voor u waar u angsten of paniek van krijgt? Wat zijn triggers die dit kunnen verergeren? Wat zorgt voor een onveilig gevoel? Wat kunt u dan gaan doen? Wat zijn dingen die kunnen helpen? Wat moet u niet doen omdat anders het gevoel vergroot? Wie zouden u kunnen helpen op dit moment?