Bedreigingen is een nieuwe rage

Wat is het

In Nederland begint het steeds meer een rage te worden om als het een persoon niet zint met de dood te gaan bedreigen. Steeds vaker op sociaal media komen er # die ongepast zijn en vaak met de WO2 te maken hebben. In het nieuws is het bijna dagelijks de ene keer is het een minister, dan een burgemeester, dan een woordvoerster. Het dreigen gebeurt niet alleen met woorden, maar vaak ook met vuurwerk of een bom die de voordeur opblaast.

Vaak heeft een persoon minder het besef op het moment wat de persoon uit, hoe het overkomt, als het maar schrik en angst geeft, de persoon moet bang zijn van de bedreiging, in de hoop dat het probleem word aangepakt want anders…. Het dreigen zorgt alleen maar voor meer problematiek aan beide kanten.

Herkennen

2,5 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder hadden in 2021 zijn slachtoffer geworden van online criminaliteit zoals oplichting en fraude. Twee procent had te maken met online bedreiging en intimidatie. Het gaat dan om bedreiging met geweld, online pesten, online stalken en shamesexting veelal op sociaal media. (CBS)

De manieren hoe om te gaan met dingen die volgens een persoon niet goed zijn of lopen worden opgelost met geweld of bedreigingen. Deze manier lost totaal niks op, het geeft een negatief beeld van het probleem zoals bij de boeren waar in het begin veel begrip voor was, met politie over de snelweg, aanmoedigen langs de kant, maar dit steeds minder word door de actie zoals ze worden uitgevoerd, van wegen blokkeren, stro balen op de snelweg. Omdat de boeren een probleem hebben, maken ze er een probleem van voor iedereen en hebben al meerdere bedreigingen gedaan.

Doodbedreiging worden het nieuwe manier van normaal, hoe normaal is het, het staat elke dag in de krant ergens moet je het normaal vinden om een weg erin te vinden om het los te laten, verwerken van het nieuws. Al het geweld loopt in de afgelopen jaren alleen maar op, het was eerst veelal alleen met kerst en oud en nieuw dat 112 diensten werden lastig gevallen, met veelal een gevecht met handen en voeten, tegenwoordig zijn er grote groepen met vuurwerk, en met alles wat te gooien valt, tegen de hulp en gaan in gevecht.

Het gooien van een vuurwerk bom met doel een persoon iets aan te doen, is een bedreiging met de dood, de persoon doet dit met pure opzet. In de meeste gevallen blijft het bij vernieling van de deur en de ruiten. De bommen worden veelal zelf in elkaar geknutseld, dus doel bewust bezig met het maken en het uitvoeren van een plan.

Behandelen

Vaak is de reden van staking een punt om voor te staken, maar het neemt steeds meer toe in geweld, zoals bij de corona demonstratie met veel politie en ME. Een gewone demonstratie zonder geweld is er de afgelopen tijd zeer weinig. Personen zijn moeilijker aan te spreken op het gedrag en hebben vaak een kort lontje. Op museumplein zijn ze diverse keren gewaarschuwd om te vertrekken, de stakers weigeren, alles word ingezet, waarom konden ze niet luisteren en vertrekken, het punt was al gemaakt? De politie treed alleen maar harder op, zet meer in, naar mate er meer gebeurt.

Er valt iets voor te zeggen dat personen het zat zijn hoe het de afgelopen jaren gaat met Nederland, de manier van het beleid dat gevoerd word. Dat er actie zijn om meer aandacht te vragen voor het probleem is alleen maar goed, maar de manier waarop het tegenwoordig gaat is niet meer om aandacht vragen, het probleem duidelijk maken, het gesprek aangaan, het proberen het probleem te veranderen. Staken kan goed zijn, het kan zorgen voor veranderingen als het op een nette manier gebeurt, op een andere manier komt het alleen over als veel geweld, de zoveelste.

Gevolgen

In corona tijd is het veel meer toegenomen, het is bijna dagelijks in het nieuws, geweld of bedreigingen, de normen en waarden van het land zijn ver te zoeken, de manier van communicatie lijkt te zijn verdwenen om dingen op te lossen. Het is een slecht voorbeeld voor de jeugd en jongeren hoe er nu met elkaar word omgegaan. Hierdoor is de kans groter dat deze op die manier blijven doen.

Van een doodbedreiging kan een persoon een PTSS oplopen, de impact achter de woorden van een bedreiging door een persoon, kunnen heel lang bij blijven, net als het moment waarop gedreigd word, het beeld, het gevoel, de emoties, de shock. Voor een persoon kan dit totaal het leven veranderen, de persoon kan de ander op straat weer tegen komen, het kan een gevoel van onveiligheid geven.

Van regelmatig dit soort nieuws te lezen kan een persoon veel stress en angsten ervaren en zich minder veilig op straat voelen, de persoon zou de volgende kunnen zijn, aangezien het vaak willekeurige slachtoffers zijn. Hierdoor zou een persoon er meer voor kunnen gaan kiezen meer thuis te zijn en dingen of plekken te gaan vermijden.

Het gevolg van alle # is dat veel personen het niet meer leuk vinden op sociaal media, er kan veel minder worden gezegd, een persoon krijgt snel negatieve reacties of bedreigingen, veel personen stoppen met sociaal media om die reden. Wat erg zonde is omdat het ook juist positieve dingen heeft, steun is voor mensen of een helpende hand.

In het land denken we erg verschillend over onderwerpen, dit is normaal en op zich niet slecht, maar het gewoon praten over het onderwerp is vaak niet mogelijk, er is al snel een hoogoplopende discussie die duidelijk links en rechts aangeeft beide vinden elkaar een wappie , rechts vind links rechts en andersom.

Plan

Heeft u een bedreiging gehad, doe hier direct aangifte van, zorg voor zoveel mogelijk bewijs. Het bedreigen op straat kan soms lastig of niet bestraft worden omdat er geen bewijs is, het bedreigen per mail of waar andere bij zijn word vaker iets mee gedaan. Geef een duidelijk signalement van de dader zodat er gezocht kan worden naar de persoon om erger te voorkomen.

Heeft u aan de situatie nare herinneringen over gehouden, slaapt u minder goed, piekert u meer en of komen er steeds gedachten en beelden terug? Dan is de kans groot dat u een trauma heeft opgelopen, maar de situatie met iemand bespreekbaar en probeer het te verwerken eventueel met traumatherapie.

Er zou meer aandacht moeten zijn om dingen weer op een normale manier bespreekbaar te maken bijvoorbeeld met het voorbeeld van de rellen en dan met contrast hoe het zo moeten, zodat personen er meer bewust van zijn. Op scholen en bedrijven zou het onderwerp meer moeten worden besproken en wat voor impact dit heeft op het leven van een persoon. Meer aandacht voor de waarden en normen van het land, het goede voorbeeld.

Er zou meer aandacht moeten zijn voor het online verwijderen van filmpjes of informatie voor het maken van vuurwerk, hoe minder het te vinden is hoe minder het word geprobeerd. Zelf knutselen kan zeer gevaarlijk zijn, er zou een waarschuwing voor moeten komen van uit de overheid.

Het zou meer mogelijk moeten zijn om de onderwerpen en problematiek duidelijker te bespreken met een gewone normale discussie, iedereen mag een mening hebben, maar deze hoeft niet opgedrongen te worden, hou rekening met een andere mening, maar het is niet leidend in een gesprek.