Wat is het?

In de mentale gezondheidszorg komt het vaak voor dat personen erg vermoeid zijn. Dit heeft vaak weinig te maken met het aantal uren slaap, maar met de signalen die de vermoeidheid veroorzaken of door medicatie gebruik. De persoon is moe overdag waardoor het vaker gaat liggen, hierin schuilt het gevaar dat een persoon het dag en nacht ritme omdraait omdat het bijvoorbeeld ’s nachts rustiger is.

Herkennen

Vermoeidheid bij stress kan als oorzaak hebben gedachten die niet los laten. Oplopende stress die aanhoud en veel prikkels veroorzaak. Stress die dagelijks terugkomt. Herinneringen aan gebeurtenissen die met regelmaat herbelevingen zijn. Spierspanningen, gedachten kosten een persoon veel energie en putten een persoon uit. De persoon krijgt hierdoor snel spierpijnen die kunnen over gaan in pijnklachten in de organen.

Vermoeid door stress kan komen omdat gedachten stress geven en stress geeft gedachten. Hierdoor word een persoon veel sneller moe. De persoon vecht tegen de gedachten en de stress om er meer controle over te krijgen. Door signalen of lichamelijke klachten kan een persoon erg moe zijn op een dag. De stress die oploopt zorgt voor veel spanning in het lichaam wat er voor zorgt dat een persoon meer energie verbruikt dan anders. Wanneer een persoon steeds meer stress ervaart zal deze minder snel afnemen en de persoon steeds minder makkelijk een bui kunnen verwerken.

Door de signalen bij een PTSS kan een persoon vaak minder goed slapen door piekeren of nachtmerries. De gedachten houden de persoon wakker, wat veel invloed heeft op de stress op de dag. De persoon is meer geprikkeld en is sneller overprikkeld. Door de mindere nachtrust, is de persoon al moe en met de triggers van overdag word dat extra moe wat een persoon kan beperken in het dagelijks leven.

Door medicatie voor de stress kan het zijn dat een persoon vaker moe is, zeker in de begin fase en bij een nieuw medicijn. De bijwerkingen van het medicijn zijn dat het de persoon suffig maakt waardoor prikkels minder hard binnen komen en de persoon minder stress ervaart. Het suffig zijn komt vaak in de eerste dagen over als een nacht doorhalen.

Behandeling

Voor de vermoeidheid bij stress is geen medicatie. Het probleem word vaak aangepakt met slaapmedicatie voor een paar dagen om beter te slapen. De behandeling van de vermoeidheid is het leren omgaan ermee door u dagelijks vast te houden aan een vaste structuur en het maken van een dagplanning. Houd u aan vaste slaaptijden en een goed dag nachtritme. Soms kan het nodig zijn om iets meer te slapen, bijvoorbeeld naar een drukte periode waarin veel is gebeurt. De gedachten krijgen meer rust waardoor u het makkelijker kan parkeren of kan loslaten. naar meer rust nemen de gedachten en stress af.

Gevolgen

de gevolgen van de vermoeidheid zijn dat een persoon minder alert is of wat de persoon doet. Het reactie vermogen neemt af. Het meer moe zijn kan grote gevolgen hebben in het dagelijks leven, de persoon gaat meer zitten of liggen en hierdoor krijgt de persoon meer mentale problematiek als piekeren of malen wat weer een depressie kan worden. Vermoeid komt omdat een persoon in het denkpatroon blijft hangen. Het overdenkt het verhaal of situatie voor een te lange tijd. Vaak heeft de persoon vastzittende gedachten. Door het vele denken is en persoon sneller vermoeid.

De stress en gedachten kunnen een persoon uitputten en hierdoor is een persoon meer prikkelbaar op een dag, waardoor een persoon meer overprikkeld raakt en meer vermoeid is. Van de stress krijgt een persoon veel spanning in het lichaam en hierdoor pijnklachten. Spierspanningen met pijnklachten of druk in het hoofd door meer prikkels, alertheid en gedachten.

Wanneer vermoeidheid lang aanhoud kan een persoon chronisch vermoeid zijn. De persoon voelt zich niet meer uitgerust en hierdoor heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Een persoon heeft veel minder energie en kan minder doen. Een persoon heeft een grote kans op chronisch slaaptekort. De medicatie zorgt ervoor dat een persoon vaak minder makkelijk dingen kan onthouden. Door het versuffen verminderd vaak de concentratie en reactie snelheid. De vermoeidheid kan komen door iets anders dan stress of gedachten. wanneer een persoon alleen hierop gefocust is ziet het niet de andere problematiek die het veroorzaakt.

Plan

Zorg dat u gedachten zoveel mogelijk van u afschrijft en van u af praat. Krop geen gedachten op en probeer zoveel mogelijk de rust te vinden, door de gedachten te verwerken en los te laten. Probeer de motivatie weer terug te vinden en positief te kijken naar mogelijkheden hoe u minder moe kan zijn op een dag. Door te kijken naar waar het niet goed loopt en dit verder uit te diepen ziet u de oorzaak van het probleem waar u moet starten om het aan te pakken.

Probeer u zoveel mogelijk te houden aan een vaste structuur, met vaste tijden van slaap en doe zo min mogelijk een dutje overdag. Hierdoor bent u meer wakker op het moment dat u moet slapen. Houd bij hoeveel meer u slaapt of hoe moe u zich voelt door het duidelijk overzichtelijk te hebben kunt u gerichte vragen stellen aan een behandelaar of huisarts. Weet zeker dat de vermoeidheid van de stress komt en niet door iets anders.

Vraag hulp bij de vermoeidheid en kijk of het geen andere oorzaak heeft, bijvoorbeeld door bloedprikken of het bijhouden van een dagboek met schema van de signalen. Wat is de oorzaak van de vermoeidheid? medicatie, de gedachten stress? Iets onder de leden? Helpt het wanneer u meer rust neemt, laad de batterij meer op?

Eet meer groente en fruit en ga dagelijks naar buiten, probeer zoveel mogelijk actief te blijven. Blijf niet liggen maar kom in beweging, door liggen of zitten gaat u meer piekeren. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten actief. Ontspan door het dagelijks 15 minuten doen aan relaxen of ademhalingsoefening. Door meer ontspanning neemt vermoeidheid op de lange termijn meer af. Start met een nieuwe dagplanning met minimaal 3 activiteiten in een dag. Plan een paar dagen later 5 activiteiten en bouw het verder uit. Door activiteiten kunnen vermoeid, stress en gedachten afnemen.