Ben je daar nog steeds niet over heen

Wat is het?

Wat is er gebeurt dan? Hoe ernstig is het? Hoeveel heeft de persoon er aangedaan? Welke hulp heeft de persoon gekregen? Het zijn vragen die opkomen wanneer de opmerking word gemaakt. Het zegt niks over de ernst van de gebeurtenis en hoeveel last iemand ervan heeft. Het geeft niet aan of een persoon hulp heeft gehad of moeite heeft met verwerken. Er staat geen vaste tijd voor een trauma te verwerken, het heeft veel te maken hoeveel trauma’s er zijn, hoe lang het heeft geduurd, wat voor soort trauma’s het zijn, hoe beschadigd de persoon is, hoe veel hulp de persoon heeft gehad en of de persoon contacten heeft.

Herkennen

Wanneer u het naarste van u leven heeft meegemaakt, op een manier die u niet wilde en u kon er niks aan doen, hoe lang heeft u de tijd nodig hiervan te herstellen? Dit kan zijn door rouw, door geweld, door mishandeling, door oplichting. Het een plek geven kan de ene persoon beter als de andere. Sommige kunnen met rouw het makkelijk een plekje geven, andere hebben er jaren later nog steeds veel last van.

Aan het verwerken van een trauma zit geen tijd verbonden, wanneer een persoon voldoende hersteld is en geen last meer heeft van het trauma. Het verwerken en herstellen van een trauma kan binnen enkele sessie, het kan ook zij dat een persoon enkele jaren therapie nodig heeft voor het beter kan omgaan met het trauma.

Wanneer een persoon een diagnose heeft of krijgt is het niet een kwestie van een paar maanden hulp en de persoon is ervan af. Het is erg verschillend per persoon hoe lang het duurt, wat de diagnose is en wat een persoon heeft meegemaakt. Daarnaast is het belangrijk of de persoon er alleen voor staat of contacten hebben die kunnen steunen wat het proces kan verbeteren.

Behandelen

Voor een trauma kan een persoon worden behandeld, voor de ene persoon pakt dit goed uit voor de andere kan het veel minder effect hebben. Een persoon komt op een wachtlijst die vaak erg lang is, hierdoor krijgt een persoon lange tijd geen hulp en wanneer het aan de beurt is is het trauma vaak groter dan bij plaatsing op de wachtlijst. Een trauma kan alleen verminderen door traumatherapie, waar het trauma meer op de achtergrond komt.

Ieder persoon heeft een eigen tijd om dingen te verwerken en een plekje te geven. De ene persoon kan snel dingen verwerken en loslaten, een andere persoon heeft hier veel moeite mee, zoals een persoon met autisme of PTSS. Een persoon kan meer moeite hebben met verwerken als het veel gedachten heeft of een vol hoofd, hierdoor verwerkt een persoon het minder snel, waardoor het veel langer kan duren voor de persoon er rust in heeft gevonden.

Gevolgen

Ben je daar nu nog niet overheen? Geeft aan dat er een standaard is hoelang een persoon erover moet doen om te herstellen of hersteld moet zijn. Het geeft niks aan van de ernst van een trauma, het leed dat een persoon ervaart, of welke schade een persoon nog meer heeft. Van een trauma kan een persoon herstellen, van een CPTSS en MCPTSS is dit niet mogelijk en word er gewerkt aan het leefbaar krijgen van de PTSS.

Een persoon kan niet over een trauma heen stappen, een trauma beschadigd en persoon in het gevoel, gedachten, emoties en gedrag. Een persoon is veranderd door de nare gebeurtenis die een persoon heeft mee gemaakt. Een persoon heeft hier herbelevingen van die dagelijks terugkomen. Als een persoon het trauma niet heeft laten behandelen kan een persoon hier zeer veel last van hebben meerdere keren op een dag.

Voor een persoon is het een zeer nare opmerking. Een persoon heeft veel last van het trauma, een persoon kan het zien als een belediging. Het veel kleiner maken als het is, je moet er al over heen zijn, kan je dat niet? Het geeft aan dat de ander totaal geen idee heeft hoe het is voor de persoon om te moeten leven met een trauma en wat dit betekend voor het dagelijks leven van de persoon.

Het komt over of de persoon nog niet voldoende heeft gedaan om er overheen te komen en het een plekje te geven. Veel trauma’s blijven knagen, een persoon kan er een tijdje geen last van hebben, maar door een trigger of een gebeurtenis weer meer last van krijgen. Het wil niet zeggen als een persoon behandeld is dat het nooit meer last heeft van het trauma.

Plan

Het is belangrijk om meer begrip te hebben voor een persoon met een trauma, PTSS, CPTSS en MCPTSS. Het staat niet vast dat de persoon meer heeft dan alleen een trauma en hierdoor een PTSS heeft. het leven word zwaarder en lastiger hoe meer trauma’s er zijn. Het is belangrijk te lezen over trauma en PTSS en wat dit voor een persoon kan betekenen. Wanneer u meer kennis heeft van trauma zou de opmerking niet gemaakt worden.

Help de persoon met het verwerken van het trauma en steun de persoon hierin. Het is belangrijk om samen te kijken naar de mogelijkheden die er zijn, aan negatieve opmerkingen heeft een persoon niks en kan een persoon niks mee, het zorgt er niet voor dat een persoon het sneller verwerkt maar een persoon ervaart het contact als zeer naar.

Laat u niet opjagen door een ander, het verwerken heeft tijd nodig en die moet u nemen om het goed te kunnen verwerken, om er later meer plezier van te hebben. Door het maar voor een deel te verwerken kan het andere deel weer meer gaan opspelen en u daar meer last van krijgen. Probeer de opmerking zoveel mogelijk te negeren.