Wat is het

Een persoon met PTSS slaapt vaak maar erg kort, vaak maar 4 of 5 uur per nacht. Een persoon kan slecht slapen door nachtmerrie, zorgen, triggers. Door het slechte slapen loopt een persoon al snel een slaap te kort op, hierdoor word een persoon hooggevoelig op een dag.

Trauma triggers kunnen zijn herbelevingen of nachtmerries die een persoon ervaart, of een geluid geur of woord wat een herbeleving oproept. Herbeleven van de gebeurtenissen, nachtmerries zorgt ervoor dat een persoon een slaaptekort heeft en die dagelijks oploopt. Een persoon is overdag zeer vermoeid en heeft weinig energie. De persoon ervaart veel hoge signalen op een dag waardoor de rust op de dag kan verdwijnen.

Door de trauma’s is het moeilijk om in te slapen of door te slapen. Gedachten die te maken hebben met het trauma komen op en houden wakker. De piekergedachten zorgen ervoor dat een persoon nog minder slaapt. Personen hebben in korte tijd vaak slaap tekort en voelen zich overdag erg vermoeid. Kunnen zorgen voor piekeren en malen over situaties waardoor nachtrust minder word. Door steeds een trigger in de nachtrust is het moeilijk in te slapen waar grotere problematiek uit voort kan komen. De persoon heeft minder rust overdag waardoor de rust kan verdwijnen.

Herbeleven van de gebeurtenissen, nachtmerries zorgt ervoor dat een persoon een slaaptekort heeft en die dagelijks oploopt. Een persoon is overdag zeer vermoeid en heeft weinig energie. De persoon ervaart veel hoge signalen op een dag waardoor de rust op de dag kan verdwijnen. Nachtmerrie en angstige dromen over het trauma; De nachtmerries komen vaker terug waardoor er slaapproblematiek ontstaat en de persoon minimaal aantal uren slaapt

Herkennen

Een persoon met een PTSS kan zeer slecht slapen wanneer het last heeft van de trauma’s en de trauma gedachten. De persoon kan een hele nacht triggers ervaren wat steeds meer herbelevingen oproept waardoor een persoon bang word om te gaan slapen. Wanneer een persoon getriggerd is ervaart het hoge signalen, hierdoor is er veel angst en de persoon is erg alert/ waakzaam. Wanneer een persoon het niet kan slapen kunnen gedachten door blijven gaan waardoor een persoon de gehele nacht hier last van heeft.

Een klein geluid kan een persoon triggeren wanneer het hiervan last heeft. In de nacht is het stil en zijn er soms geluiden, deze zijn onverwacht en kunnen zorgen dat het triggert. Wanneer een persoon net rust had gevonden heeft het dan een bui. Een trigger valt niet te stoppen, een persoon ervaart naar een trigger hoge signalen, die een persoon moet kennen en begrijpen om aan te pakken. De signalen kunnen verminderen maar dit kan lang duren, waardoor een persoon voor het rust heeft gevonden al weer getriggerd word.

Slecht slapen

Bij een Post Traumatische Stress Stoornis, heeft een persoon vaak last van slecht slapen. De persoon slaapt vaak maar 4 a 5 uur per nacht. Dit heeft veel te maken met de stress angst en zorgen die een persoon heeft . Daarnaast heeft een persoon last van nachtmerries waardoor een persoon een zeer onrustige nacht kan hebben.

Een persoon heeft een PTSS opgelopen in een situatie waarin veel stress, angst en paniek is geweest. Normaal gesproken zou een persoon dit verwerken en los kunnen laten waardoor een persoon een paar dagen minder goed slaapt maar daarna steeds beter gaat slapen. Bij een persoon met PTSS is dit anders, de stress blijft bij de persoon aanstaan waardoor de persoon weinig tot geen rust ervaart.

90% van de personen met PTSS slaapt slecht. Dit heeft vaak te maken met de hoeveelheid gedachten die nog zeer actief aanwezig zijn. De persoon piekert en maalt meer waardoor de gedachten nauwelijks rust hebben. De persoon ervaart in de slaap regelmatig beelden van de momenten van toen waardoor een persoon meer angst kan krijgen om te gaan slapen en de persoon minder goed vast kan doorslapen.

Vaak hebben personen een nachtmerrie om dingen te verwerken en los te laten, bij PTSS is de nachtmerrie bijna elke dag, een terugkerende nachtmerrie die niet loslaat. Een persoon voelt zich hierdoor niet veilig in de omgeving en de slaapkamer. De persoon zit met hoge spanning en stress midden in de nacht.

Het brein van een persoon met PTSS werkt anders dan het brein van een persoon zonder. Waar het normaal is om te verwerken is het nun terugkerend, dit is zo met nachtmerries en met gedachten en herbelevingen. De persoon krijgt door de PTSS te maken met een verwerkingsprobleem.

Trigger

Een trigger kost veel energie, een persoon met PTSS heeft deze vaak niet, hierdoor is het elke dag een strijd met de signalen, het omgaan met de trigger en het aanpakken zover dat het mogelijk is. Het is letten op signalen en zo vroeg mogelijk ingrijpen. Een nacht slecht slapen betekend veel ellende op de dag.

De persoon komt vaak niet bij en de signalen lopen op. Een nacht slecht slapen is niet de volgende beter slapen en het is over. Het kan vaak voorkomen in een week waardoor er zeer weinig nachtrust is. Het verstoord de gehele dagstructuur. Na een week slecht slapen moet een persoon een week bijkomen en goed slapen om de signalen beter aan te kunnen.

Trauma triggers zijn trigger die herbelevingen kunnen oproepen en de persoon direct in de situatie van toe kunnen neer zetten. Het kan zijn dat een geluid geur of woord de oorzaak is van de trauma trigger die gedachten aan het trauma oproept met alle angsten, paniek en zware stress.

Trauma trigger wanneer een persoon iemand ziet die veel op de persoon lijkt van het trauma. De persoon is een trigger voor de persoon en kan hierdoor trauma gedachten oproepen. De persoon kan een totaal onbekende zijn, maar heeft iets van de dader. Een persoon die dit regelmatig ervaart kan niet werken, omdat het niet voldoende nachtrust heeft en geen zekerheid heeft of het wel of niet kan werken. Een persoon kan het lang volhouden maar moet uit eindelijk voor de gezondheid de baan opgeven.

Gevolgen

Door ’s nacht minder goed te kunnen slapen, is een persoon overdag extra alert, word extra getriggerd, en alles komt harder binnen. Een persoon kan hierdoor overdag van alle geluiden, geuren of woord triggers last hebben waardoor het in een continue sitautie is van hoge signalen. Trauma triggers kunnen zo hoog op lopen dat een persoon naast het trauma last krijgt van lichamelijke klachten, deze komen sneller op wanneer een persoon niet kan vechten tegen de signalen door het niet slapen in de nacht.

Een persoon die getriggerd word op de dag heeft het erg zwaar en vecht tegen de signalen, het put een persoon uit. Wanneer een persoon slecht heeft geslapen heeft het overdag weinig energie om hier tegen te vechten. Hierdoor put het sneller uit. Door de trauma’s kan een persoon meer in de nacht wakker zijn en overdag meer slapen, hierdoor krijgt een persoon een omgedraaid patroon wat gevolgen kan hebben voor het dagelijks leven, met contacten, werk of boodschappen doen. Het kan zorgen voor meer mentale problematiek.

Door het slecht slapen is er meer kans op gedachten stromen die met hoge snelheid door het hoofd kunnen gaan. Een persoon kan hierdoor vaker een moment hebben van het overzicht verliezen en meer in paniek raken. Een slaaptekort zorgt ervoor dat een persoon steeds meer vermoeid is op een dag en hierdoor meer gaat slapen, hierdoor heeft een persoon steeds minder dagstructuur. Het slecht slapen zorgt voor chronische slaapproblematiek en een verstoorde nachtrust door onzekerheid en angst.

Een persoon wilt gaan slapen, maar het gaat niet door de triggers, hierdoor krijgt een persoon een gek gevoel wat tegen elkaar gaat in werken, de persoon is ik wil slapen, terwijl de gedachten de trauma’s oproept. Een persoon kan hierdoor te overprikkeld zijn om nog te kunnen slapen.

De trigger en het niet kunnen slapen zorgt ervoor dat een persoon word beperkt in het dagelijks leven in mogelijkheden en functioneren. Een persoon kan niet presteren wanneer het onder druk staat van hoge signalen. Door een trigger kan een persoon meer angst ervaren en hierdoor meer gaan vermijden van contacten of van plaatsen.

Een persoon kan in de nacht niet meer doen dan uitrusten door te gaan liggen en een ontspanningsoefening te doen door een ademhalingsoefening en de ademhaling weer onder controle te krijgen waardoor gedachten meer kunnen afnemen. Het is vooral wachten tot het minder word. Blijf de dag wakker ook al bent u erg vermoeid.

Plan een rustige dag met een paar activiteiten om u bezig te houden. Door een dag wakker te blijven heeft u meer kans dat u vroeg gaat slapen en dieper in slaapt valt. Als u overdag veel gaat liggen kunt u in de nacht niet slapen, waardoor u het slaappatroon verschuift naar overdag.

Plan

Wat doet een trigger met u? Wat maak het los? Hoe kunt het voelen opkomen en hoe voelt het in alle hevigheid? Wat zij punten dat u het kunt herkennen? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben wat een trigger voor u betekend en welke triggers u heeft. Het is belangrijk te weten hoe vaak deze voorkomen en wat de oorzaak hiervan is.

Om minder last te hebben van een trigger kunt u gebruik maken van de fase wind storm tornado en orkaan. Wanneer u meer balans ervaart op een dag kunt u vaak beter slapen en heeft u meer rust. De fase geven een duidelijk beeld van de ernst en welke actie u moet nemen om een fase naar beneden te gaan.

Maak de slaapproblematiek bespreekbaar bij de hulpverlening en geef een duidelijk beeld hoe het komt, wat het met u doet en wat het betekend voor uw dagelijks leven. Houd hiervoor het dagboek bij om een goed beeld te krijgen, maak aantekeningen in de nacht als de gedachten er zijn.

Zorg voor voldoende beweging op een dag en voldoende afleiding zoeken, zorg dat u hoofd leger word door alles van u af te schrijven, van u af te praten, van u af te sporten. Bedenk mogelijkheden om de siganlen eerder te stoppen en om deze op een positieve manier te verwerken. Op de lange termijn krijgt u minder last van de signalen.

De trauma triggers kunnen verminderen wanneer een persoon word behandeld voor het trauma. De persoon heeft minder last van het trauma waardoor het minder snel getriggerd word, hierdoor is er meer rust op een dag. De trauma behandeling is zwaar en hierdoor kan het snel te veel worden voor een persoon.