Besteed u de laatste tijd minder aandacht aan uzelf?

Wanneer u veel stress ervaart kan het zijn dat u minder goed gaat eten door minder eetlust of juist meer gaat snoepen. De stress kan komen door zorgen die u heeft of door piekeren wat veel invloed heeft op de nachtrust. Door de stress kan het moeilijker zijn de dagelijkse dingen te doen zoals boodschappen, koken of schoonmaken.

Wanneer het een tijdje minder gaat is het belangrijk wel voldoende te eten en te drinken want het lichaam moet extra werken om het te verwerken en een weg te vinden om te kunnen slapen. Het is extra zwaar als het minder goed gaat, u probeert van alles te gaan doen, wat vaak minder goed gaat, waardoor u zich minder goed gaat voelen, boven op hoe u zich voelde, hierdoor krijgt u meer stress, door het toch willen doen van een activiteit kan het zorgen voor meer onrust, het niks doen en stil zitten geeft ook geen rust, het rusten en liggen geeft een naar gevoel van niks doen, het iets gaan doen lukt niet om er mee bezig te blijven, hierdoor is het steeds lastiger rust te vinden en mogelijkheden te hebben om de stress te laten zakken.

Dit zijn signalen die betekenen dat er te veel stress is voor langere tijd. Er is een langere tijd te weinig aandacht geweest voor de stress, de aanpak en de gevolgen, waardoor deze signalen nu meer opspelen. Hierdoor is er minder aandacht voor uzelf en besteed u er minder aandacht aan. Het is belangrijk hierop te letten en de signalen van uzelf te kennen om het te kunnen aanpakken.

Het is vaak in een drukke periode waarin veel gebeurt, zoals bijvoorbeeld in December met plannen van kerstmis en oud en nieuw, de maaltijden, activiteiten, cadeautjes. Er is te veel in een korte periode waardoor er veel meer druk is, minder rust, minder kunnen ontspannen of het lukt niet.

Juist in deze periode is het belangrijk goed op u zelf te blijven letten en alle signalen serieus te nemen. Hoe langer het oploopt hoe groter de kans op grotere gevolgen voor uw gezondheid. Het is belangrijk om een balans te krijgen in de signalen en hoe u deze kunt behouden en wat u hiervoor moet doen of juist niet. Probeer zoveel mogelijk te plannen en te bespreken om zoveel mogelijk rust te ervaren in een drukke periode. Het is belangrijk om rust te zoeken in de ademhaling door het doen van een oefening of door sport om ’s avond te kunnen slapen.

Praat over de dingen die u bezig houden en zorgen dat het nu zo gaat, het is belangrijk om het roep om te gooien en het aan te gaan pakken. Het praten kan nieuwe inzichten geven om de problematiek aan te pakken, het kan rust geven wanneer de problematiek word begrepen en er mogelijkheden zijn van het herstellen.