Wat is het

Bijwerkingen van medicatie zijn voor veel personen verschillend, het is afhankelijk of de medicatie bestaat uit 1 of meerdere pillen. Hoe meer pillen een persoon krijgt hoe meer bijwerkingen, die vaak elkaar allemaal tegen werken. Een medicijn heeft verschillende bijwerkingen, voor iedere persoon is het anders hoe een medicijn reageert op een lichaam en wat het te weeg brengt. Het heeft onder meer te maken met of een persoon meerdere problematiek heeft of ziek is of lichamelijke klachten heeft, hoe goed het medicijn aanslaat.

Medicatie word vaak voorgeschreven op de bijwerkingen, bijvoorbeeld te verwachten zo zijn slaapmedicatie zoals temazepam voor de nachtrust. Vaak word ook een rustgevend medicijn voor geschreven zoals lorazepam voor de nachtrust maar in een hogere dosis. Hierdoor kunnen bijwerkingen van lorazepam voor de nachtrust anders zijn dan die van temazepam, de bijwerkingen van slaapmedicatie zijn vaak milder als die van een rustgever.

Herkennen

Beide medicatie hebben een verslavende werking. Wanneer een persoon langere tijd slaapmedicatie krijgt voorgeschreven, is het moeilijk om vanuit zichzelf in te slapen en door te slapen. Het is opnieuw leren goed te slapen, het is vergemakkelijkt met de medicatie en hierdoor niet meer gewoon. Wanneer een persoon langere tijd een rustgevend medicijn neem, is het steeds moeilijker om rust van uit zich zelf te vinden. Het medicijn neemt de stress af maar leert niet met de stress om te gaan, waardoor na stoppen het harder terug komt en blijft hoger kan zijn.

De bijsluiter is met algemene informatie dit geeft niet aan welke klachten een persoon gaat krijgen. Medicatie heeft vaak verschillende groepen om de bijwerkingen op te schrijven zoals 1-10 personen 1-100 personen of zelden. De groepen geven de ernst aan van de bijwerkingen. De bijwerkingen zijn vaak doorgeven van de personen die het medicijn gebruikte. Het wilt niet zeggen wanneer u het medicijn neemt u hier ook allemaal last van gaat krijgen, het geeft een beeld van wat u zou kunnen verwachten en waar u op kunt letten. Sommige bijwerkingen staan niet vernoemd in de bijsluiter, hierdoor is het vaak minder duidelijk of het kort door de medicatie.

Medicatie word vaak voorgeschreven maar werkt niet altijd zoals verwacht. Het is uit proberen welke medicatie passend en werkend is. Wennen + bijwerkingen – stoppen + bijwerkingen – wennen + bijwerkingen – stoppen + bijwerkingen. Het wennen aan medicatie veranderd vaak een hoop in een persoon door dat het allemaal anders is. Bijwerkingen beginnen vaak van dag 1 tot ongeveer een maand. Pas wanneer een medicijn geheel gewent is nemen de bijwerkingen en signalen iets af.

Bij veel medicatie is het nodig op te bouwen zoals bij seroquel (antipsychoticum), waardoor er een steeds hoger dosis ingenomen word. De nieuwe bijwerkingen en meer van de werkzame stof, zorgen vaak voor nieuwe problematiek. Wanneer de medicatie word verhoogt heeft de persoon vaak weer dezelfde bijwerkingen op het medicijn. Hierdoor heeft een persoon in korte tijd veel meer signalen te verwerken als anders, dit heeft invloed op het dagelijks functioneren. Het verhogen gaat vaak binnen een maand en steeds meet een maand opschuivend. Het komt vaak voor dat een dosis woord verdubbeld en bijwerkingen hierdoor nog heftiger zijn. De persoon went aan de medicatie – verhogen nieuwe bijwerkingen – verhogen nieuwe bij werkingen – stoppen ontwenningsverschijnselen

Wanneer er word gestopt met een afbouw zijn de bijwerkingen ontwenningsverschijnselen en vaak heftiger aanwezig. De afbouw zorgt ervoor dat het langzaam kan wennen aan het niet meer nemen van de stof/medicijn, waardoor het lichaam rustig aan kan wennen aan minder van de stof, hierdoor zijn de bijwerkingen meestal minder dan in 1x stoppen. Medicatie word vaak voorgeschreven door een huisarts of door een psychiater. Wanneer er word gestopt of word afgebouwd met de medicatie komen hier vele bijwerking bij kijken. De bijwerking zijn vaak erg naar en heftig en lijken vaak op het wennen in het begin, maar dan erger. Wanneer een persoon in 1 x stopt krijgt het lichaam binnen 1 dag geen nieuwe toevoer van de stof binnen en maakt het lichaam een soort kortsluiting, alles word veel heviger, de persoon word zeer ziek en alles loopt op tot extreem.

Behandelen

De hoeveelheid en soorten bepalen welke bijwerkingen het vaakst op treden, hoe meer pillen hoe onmogelijker dit word. Let op de hoeveelheid medicatie die u gaat krijgen en stel voor u zelf een grens in van 3 of maximaal 4 verschillende pillen. Geef u grens hierbij duidelijk aan. Er word dan beter gekeken naar 4 beter passende pillen. Maak een keuze hoeveel medicatie u maximaal wilt, en of u het medicijn wilt, een andere optie is vaak ook mogelijk

De bijwerkingen kunnen personen doorgeven bij een behandelaar of bij lareb.nl hier vind u een overzicht van de bijwerkingen die andere personen hebben gehad. Wanneer bijwerkingen goed worden doorgeven kunnen bijsluiters duidelijker en met beter bijwerkingen worden opgeschreven. Hoe sneller de stoffen uit het lichaam zijn hoe beter het vaak word, door veel water te drinken kunt u het proces versnellen. Eet meer groente en fruit, door de vitamine kan het lichaam beter herstellen. Blijf goed in beweging om de bloedsomloop te verbeteren en makkelijker de afvalstoffen kwijt te raken.

Tijdens het gebruik van medicatie is het belangrijk het bloed regelmatig te laten controleren op de bloedwaarden om hier een goede balans in te houden. Bijwerkingen of anders voelen komt vaak voor, bedenk mogelijkheden om afleiding zoeken mogelijk te maken en om het te accepteren om meer te relaxen.

Wanneer medicatie word afgebouwd/opgebouwd kunt u met de psychiater in overleg wat u kunt doen aan de bijwerkingen. Vaak is het enige wat ze kunnen doen medicatie voor de bijwerkingen te verlichten. De klachten kunnen niet door een gesprek kunnen worden weggenomen maar het kan helpend zijn het er over te hebben en om advies te krijgen hoe u hier beter mee om kunt gaan.

In 1 x stoppen word vaak afgeraden om te doen, het is beter het lichaam te laten wennen aan een langere dosis en vanuit daar na een stop.

Er is verder geen hulp die helpt bij de ontwenningsverschijnselen of u er beter mee laat omgaan. Het is een periode waar u door heen moet hoe zwaar deze ook is. De tijd moet u zien door te komen, vraag hulp van naasten of vrienden die u kunnen steunen in de periode. Wanneer de signalen weer afnemen gaat het vaak een stuk beter, houd het zo positief mogelijk.

Gevolgen

Personen krijgen in de mentale gezondheidszorg vaak combinaties van medicatie, vaak zijn het minimaal 10 verschillende pillen, deze gaan vaak elkaar tegen werken, waardoor er een geheel andere reactie is. Door de hoge hoeveelheid pillen is het niet mogelijk om aan te geven welke signalen nu bij welke medicatie horen. De persoon word er suf en duf van en kan er ernstige gevolgen aan overhouden. Hoe meer combinatie van soorten medicatie hoe groter de kans op lichamelijke problematiek. De medicatie gaat elkaar vaak tegen werken, hierdoor zijn er verschijnselen die veroorzaakt worden door de combinatie in een grote hoeveelheid medicatie.

1 pil heeft bijwerkingen, pil voor de bijwerkingen, die geeft ook bijwerkingen, nog een pil voor bijwerking 1 en 2 door langdurig gebruik van medicatie heeft een persoon vaak minder emoties en het gevoel van de persoon veranderd, waardoor de persoon zeer zelden zichzelf is. Medicatie word niet altijd geheel juist/ of niet doorgegeven (vergeten) aan een apotheek, hierdoor bestaat de kans dat een persoon geen medicatie heeft, hierdoor zijn er verschijnselen van ontwennen en heviger signalen die samen zorgen voor buien.

het is niet geheel duidelijk welke bijwerkingen een persoon gaat krijgen van de medicatie. Niet alle signalen worden opgenomen in een bijsluiter of is terug te vinden op internet. Het kan zijn dat er een bijwerking is die niet staat vernoemd op de bijsluiter en die wel vaker voorkomt maar niet word doorgegeven.

Medicatie vormt een persoon zeker wanneer deze medicatie anti psychotici is. De persoon kent het gevoel niet, het effect niet en moet een weg vinden in vreemde signalen, gevoel, gedachten, hoofd dat anders voelt. Zolang een persoon de medicatie gebruikt, blijft dit vaak aan, maar ook de tijd naar het stoppen kan de andere ik aanblijven, vaak omdat dit de soort gewone ik is geworden. Sommige signalen wennen nooit zoals een dof gevoel in het hoofd, het word meer een soort trigger die bezig houd omdat het naar voelt.

Het verhogen heeft als nadeel dat er steeds bijwerkingen zijn waardoor er minder rust is. Door het verhogen heeft een persoon minder gevoelens omdat dit word afgevlakt of onderdrukt, dit veranderd een persoon. Door het verhogen is de kans groot dat er meer siganlen komen die invloed hebben op het dagelijks functioneren en de dagelijkse structuur.

Het stoppen met medicatie in 1 keer geeft grote ontwenningsverschijnselen en een persoon kan hier erg ziek van zijn. Door geen medicatie heeft een persoon de signalen waar de persoon last van heeft in alle hevigheid en de ontwenningsverschijnselen, vaak met veel hoofdpijn, zware griep achtige verschijnselen, veel moe, angst buien, duizeligheid, flauwvallen. Het is een zeer zware periode waar niet veel aan te doen is, en waar de persoon zelf moet leren omgaan met de bijwerkingen van het stoppen en de signalen die heviger terug komen. Er is medicatie voor maar dan start een persoon weer met medicatie. Vaak zijn de signalen heviger omdat de persoon in de tijd van medicatie inname niet heeft geleerd overweg te kunnen met de signalen of de problematiek.

Plan

Maak alle verschijnselen bespreekbaar met de psychiater. Houd hiervoor een schema bij in het dagboek wat meer duidelijkheid kan geven over de ernst en hoeveelheid. Praat over de signalen die meer opkomen en hoe u die kunt aanpakken of hoe u beter overweg kunt gaan met de signalen en of hier begeleiding voor mogelijk is.

De bijsluiter op het internet is vaak uitgebreider dan die in een doosje zit, vaak staat er actuele informatie, in een doosje is vaak oude informatie. online kunt u makkelijker zoeken naar keywoorden en heeft u makkelijker de signalen gevonden die voor u van toepassing zijn. Online kunt u vragen stellen aan de apotheek.nl voor meer informatie of een combinatie van medicatie. Lees ervaringsverhalen van andere die dezelfde medicatie hebben genomen en wat hun ervaring is.

Heeft u last van bijwerkingen tijdens de start van de medicatie, meld dit bij lareb.nl. hoe meer mensen de bijwerkingen aangeven hoe duidelijker de bijsluiter. Neem de bijsluiter en lees deze door, welke bijwerkingen kunt u herkennen en zijn verergert door het gebruik van het medicijn? Houd tijdens het gebruik van medicatie bij welke bijwerkingen u heeft, welke veranderen, hoeveelheid, het soort medicatie en de start en eind datum.

Leer de ontwenningsverschijnselen kennen, door deze op te schrijven in uw lichaam te voelen en weten wat het voor u betekend. Door de verschijnselen te kennen en herkennen zijn er mogelijkheden om meer afleiding te zoeken en hierdoor minder de bijwerkingen voelt. Bijvoorbeeld bij stress als deze hoog oploopt zijn er vele mogelijkheden om dit aan te pakken of te verbeteren, richt u meer op deze signalen dan op die van de bijwerkingen.

Vraag om duidelijkheid wanneer de medicatie word verhoogt en hoeveel hoger en wat u kunt gaan verwachten. Hoe duidelijker het beeld hoe meer u zich er op kunt voor bereiden vaak geeft dit meer rust als een plotselinge verhoging. Een arts heeft een opbouw schema en een afbouwschema. Zorg voor zoveel mogelijk afleiding om het hoofd zo rustig mogelijk te houden, rust te kunnen vinden en meer te relaxen. Afleiding zoeken kan helpen om de bijwerkingen minder te ervaren omdat u er minder mee bezig bent. Zorg voor meer rust door het doen van een ademhalingsoefening en door het actief in beweging zijn ook op dagen dat het allemaal tegen zit.

Kijk wat het met u doet. welke signalen worden erger? Wat zijn de nadelen van het stoppen? hoe voelt u zich? Maak gebruik van het dagboek om zoveel mogelijk signalen te herkennen en een oplossing te bedenken. Maakt de zorgen en de signalen zoveel mogelijk bekent bij de huisarts als u niet meer in behandeling bent en vraag hier om hulp of een doorverwijzing.

Blijf zo veel mogelijk in beweging, door het moe voelen gaat u meer hangen en word u meer somber en wilt u meer slapen. door actief te blijven voelt u zich vaak beter. De medicatie geeft veel ontwenningsverschijnselen zoek online naar informatie en tips van personen met dezelfde medicatie, zoek de meerdere medicatie apart op en en probeer de tips uit. Het stoppen met de medicatie is zwaar en een lastige periode maar blijf positief over een maand is het weer anders.

Kijk op lotgenoten forums voor informatie, tips of advies over het omgaan met het afbouwen van medicatie of de ontwenningsverschijnselen. Lotgenoten hebben de meeste ervaring met medicatie, gebruik en het stoppen er mee, hier kunt u veel informatie, tips en adviezen vinden.