Wat is het?
Boosheid heeft iedereen last van, het heeft verschillende oorzaken en meestal achteraf geeft het een naar gevoel. Veel boosheid word veroorzaakt door communicatie, triggers, uitingen in gedrag of dingen die niet worden nagekomen. Een persoon word er vaak elke dag mee geconfronteerd maar het veroorzaakt niet altijd boosheid direct, het kan ook eerst opstapelen en dan uiten. Vaak is de boosheid van een persoon terecht, wanneer de andere persoon er beter over nadenkt. Veel van de boosheid komt door een ander of door een gebeurtenis en niet vanuit de persoon direct zelf.
2 herkennen
- Wanneer een persoon wat harder praat hoeft een persoon niet boos te zijn maar wil iets duidelijk maken, vaak is er naar de persoon niet geluisterd of juist gehandeld.
- Triggers = Door triggers kunnen personen in een bui terecht komen en van niks aan de hand door schieten naar woede. Vaak heeft dit te maken met niet verwerkte gebeurtenissen of trauma’s.
- Gedachten = de gedachten kunnen zorgen voor meer boosheid wanneer een persoon last heeft van meer piekeren en hierdoor meer overprikkeld is op een dag. Wanneer een persoon meer maal gedachten of trauma gedachten heeft is een persoon meer in gedachten waardoor een persoon schik als iemand roept, de reactie kan boos zijn.
- Post = Door de post zijn personen rechtmatig boos, door rekeningen die plotseling op de deurmat valt (hoe gaan we dit nu weer oplossen) of reclame die word verstuurd (loterijen) waar een nee nee sticker niet bij helpt. Het roept een hoop irritatie op.
- Communicatiefouten = De communicatie is een grote oorzaak van boosheid, er word vaak iets gezegd maar niet uitgevoerd (een keertje, ooit). Communicatie die niet loopt zorgt veel onduidelijkheid, onduidelijkheid geeft veel stress, veel stress kan zorgen voor boosheid en irritatie.
- Uitingen = wanneer een andere persoon negatieve uitingen heeft tegen een ander is het moeilijk om in te houden en netjes en beleeft terug te reageren. Het word al snel schreeuwen, schelden en/of gevecht.
- Fase 1 = geprikkeld = aanpakbaar = geïrriteerd. De persoon is geïrriteerd maar kan overweg met de signalen die opkomen. De boosheid is op het laagste niveau.
- Fase 2 = matig geprikkeld lastiger aanpakbaar = moeilijk in te houden. Een persoon vind het erg lastig de boosheid in te houden, de woorden worden negatiever of korter.
- Fase 3 = zwaar geprikkeld, zeer moeilijk aanpakbaar = bui. De persoon is zichzelf niet meer, de persoon is zwaar gespannen en de boosheid word letterlijk geuit.
3 behandelen
- Fase 1 = is een mooi moment om de andere fase te leren kennen en te ontdekken door er informatie over te zoeken en te bedenken hoe dit voor u zou zijn. Door hierbij oplossingen te bedenken en regelmatig uit te voeren in mindere buien kunt u steeds hogere boosheid aan.
- Fase 2 = in de mentale gezondheidszorg kan boosheid in Fase 2 worden verward met een persoon die zware stress heeft. De persoon reageert boos maar heeft veel stress, de stress word hierdoor minder gezien en boosheid word opgeschreven in het medisch dossier.
- Fase 3 = wanneer een persoon in woede is, is er niemand die de persoon geruststelt of helpt het te verminderen. Fase 3 is vaak een opbouwend iets aan gedachten en gebeurtenissen. Veel van woede kan worden voorkomen door eerlijkheid, goede communicatie, betrouwbaarheid.
4 gevolgen
- Fase 1 = de persoon is geïrriteerd waardoor het de rest van de dag meer prikkelbaar is, er hoeft maar weinig gezegd te worden of er word boos gereageerd. Opgekropte dingen veroorzaken veel boosheid, ze zijn niet uitgesproken, er staat geen punt, het is nog steeds een open stuk.
- Fase 2 = Boosheid heeft soms een doel als het effectief is bedoeld om dingen te verbeteren. Maar vaak blijft het allen niet bij een beetje en kan het tornado of orkaan worden. Een persoon die zijn zinnen heeft gezet op iets geeft niet toen en word boos. Wanneer de persoon later aan het moment terug denkt iet het vaak de momenten waar de persoon het zelf minder goed deed, dit kan zorgen voor meer piekeren.
- Fase 3 = wanneer een persoon in Fase 3 een bui krijgt heeft het een woede bui, een persoon is meer buiten zich zelf en doet dingen die normaal niet gebeuren. Van veel spanning in het lichaam omdat een persoon in pure boosheid is, zorgt voor lichamelijke klachten.
5 plan
- Fase 1 = Waar komt de boosheid vandaan? Wat is er gebeurt? wat is de oorzaak van de boosheid? Probeer een duidelijk beeld te krijgen waarom u boos bent en hoe lang het stand houd, hoe langer u boos bent hoe meer het uit kan lopen op woede. Maak de dingen bespreekbaar en praat het uit. Weet hoe u kunt reageren wanneer boosheid meer word, het is belangrijk zelf de signalen te kunnen herkennen of erkennen. Buien kunnen hierdoor veel voorkomen worden.
- Fase 2 Het is belangrijk om de code wind storm tornado en orkaan te kennen om te weten hoe u kunt handelen in tornado. Door de gedachten die veranderen ervaart u meer spanning van de boosheid waardoor u meer last kunt krijgen van de spieren. Het is belangrijk de signalen te kunnen erkennen en de stop te kunnen zetten door afleiding zoeken en de afleiding zoekers of door te kijken naar vorige momenten om de oplossingen steeds weer te verbeteren.
- Fase 3 = is een crisis van boosheid. Het is belangrijk om een crisis noodplan te hebben met simpele stappen die u kunt zetten om de crisis te verminderen, hiervoor is het belangrijk de code en ademhalingsoefening goed te kennen. Wanneer u in Fase 2 bent en voelt dat Fase 3 opkomt, ga zitten in een donkere kamer en zet muziek op of blijf rustig zitten. Doordat het donker is nemen gedachten in de loop van de tijd af en verminderd een bui.
- Veel boosheid komt door dingen die nog niet verwerkt zijn, gedachten of dingen die bezig houden. Schrijf zoveel mogelijk van de gedachten op in een dagboek en schrijf de gedachten van uw af. Teken de gedachten van u af. Sport de boosheid er letterlijk uit. Probeer een manier te vinden om de gedachten meer met rust te laten, het zijn vaak dingen uit het verleden, die niet te veranderen zijn.