Buiten tegen uzelf praten

Wat is het

Vaak praten personen tegen zichzelf als dingen geen gewoonte zijn, als iets anders is. Wanneer een persoon bijvoorbeeld iets op alfabetische volgorde legt of wanneer er nog geen vaste structuur in zit, wanneer u regelmatig hetzelfde moet doen, zoals bij diamant painting, hoe meer ritme en structuur, hoe meer rust u ervaart en hoe minder u tegen uzelf praat.

Praten tegen u zelf kan zijn om dingen te onthouden, dingen die nog moeten gebeuren of te brainstormen met uzelf, om een goed idee te krijgen om te gaan doen. Door over het onderwerp te praten kunnen er meer gedachten opkomen die met het onderwerp te maken hebben waardoor u sneller alle mogelijkheden bent langs gelopen.

herkennen

Iemand loopt hardop boos te zijn over een situatie, voor mensen zonder problematiek denken dat de persoon gek is, vreemd, lopen weg. Veel mensen praten in hun zelf, sommige mensen kort, sommige wat langer. Veel personen lukt het vaak om niet hardop te praten maar doen dit ook met een regelmaat. Het is iets menselijks.

Mensen kijken vreemd als een ander buiten hardop tegen zichzelf praat, vaak heeft het een oorzaak dat een persoon dit doet, maar hier word vaak niet naar gekeken en direct geoordeeld. De personen lopen er het liefst met een grote boog om heen, zeker als het negatief is, en willen er niks mee te maken hebben.

Wanneer een persoon buiten een heel gesprek voert met zichzelf en hierbij boos is, zegt dit veel over hoe een persoon zich voelt, hoe het gaat. Het kan zijn dat een persoon een herbeleving heeft aan het nare moment, en reageert alsof hij/zij in het moment is. De persoon ervaart op dat moment het gevaar, angst, paniek. Ook bij andere diagnose kan dit.

Wanneer iemand stress of angsten ervaart kan het helpen om de eigen stem te horen om minder angsten te gaan ervaren, het kan zijn dat door bepaalde dingen te zeggen, het minder word, hierdoor kan een persoon meer controle houden over de signalen. Wanneer een persoon alleen is, is er niemand die het kan zeggen, hierdoor kan een persoon leren rust te ervaren van de eigen stem.

Er is vaak in de samenleving een groot verschil tussen alleen en praten tegen uzelf of buiten op straat. De grens ligt vaak voor iedereen verschillend in wat wel normaal word bevonden en wat eigenlijk raar is of vreemd. Wanneer een persoon juichend de deur uitloopt na het behalen op straat word dit als leuk gezien. Wanneer iemand zingt op straat is het al snel die is vrolijk (zingen tegen uzelf). Wanneer een persoon gaat wijzen word het iets anders, gebaren gaat maken, of boos praten.

behandelen

Mensen met mentale problematiek praten vaak in zichzelf, tegen zichzelf, vaak is dit niet hoorbaar, maar het kan gedaan worden om de gedachten meer rust te geven, omdat het dwars zit, omdat die gedachten bezig houden. Hoe hoger de signalen oplopen, hoe duidelijker het vaak hoorbaar is.

Praten tegen uzelf is een positieve functie van de geest. Zonder stemmetje in uw hoofd zou u geen individu zijn, geen ik-persoon. Mensen die positief tegen zichzelf praten, hebben meer kans op een gezond leven zonder stress en een betere mentale gezondheid. Door met regelmaat positieve dingen te zeggen, bent u goed bezig, voelt u zich lekker in uw vel en kunt u meer dingen aan en aanpakken. Een glimlach naar iemand op straat is vaak een glimlach terug.

Buiten tegen uzelf praten kan soms helpend zijn, zoek een plek waar niemand langs loopt, of zeer weinig mensen, een plek die u rust geeft. Zo kunt u het af en toe toch uiten en het kan u opluchten het even kwijt te zijn door het uit te spreken. Op deze plek voelt u zich vaak veilig en op uw gemak, in een park met overzicht, op een pad achteraf.

gevolgen

Iedereen loopt verder, er niemand die de persoon helpt, er word vreemd gekeken, de persoon zelf heeft hier verder niks aan, er is hierdoor geen begrip voor de situatie. Personen doen of het gek is, anders is, maar heel de wereld doet het. Hierdoor word een persoon die het zichtbaar doet vreemd aan gekeken, terwijl het iets normaals is, afhankelijk van hoe het gesprek en uitingen zijn.

Een persoon kan blijven hangen in het gesprek, hierdoor blijft een persoon voor uren praten tegen zichzelf. De persoon krijgt alleen maar meer gedachten, is meer aan het malen en hierdoor lopen de signalen alleen maar meer op. Dit kan zorgen voor meer boosheid of agressie.

Negatie praten tegen uzelf kan zorgen voor meer negatief denken in het dagelijks leven. Het kan zorgen dat u zich meer somber voelt op een dag, de kans op andere mentale problematiek is groot. Negatief stimuleert negatief, waardoor het alleen maar negatiever word.

Soms word een persoon heel snel getriggerd, de stress loopt dan in een keer heel hoog op. De reactie van een persoon kan zijn de situatie uiten in boosheid, de andere gaat hard op praten, vaak is het een gevolg van hoge signalen. De persoon kan er op dat moment niks aan doen, de stress moet eerst weer zakken voor een persoon dit kan stoppen.

plan

Wat zijn gedachten die op komen als u meer tegen uzelf gaat praten? Wat zijn gedachten die erger kunnen maken? Hoe kunt u de gedachten herkennen? Wat zijn onderwerpen die de gedachten kunnen veroorzaken? Wat zijn triggers die u meer stress geven en hierdoor meer gaat praten? De vragen geven meer duidelijkheid over waarom u het doet, hoe lang het aanhoud, hoe het opkomt en hoe het verloop is, hierdoor kunt u eerder aan de bel trekken en voorkomen dat u buiten hard op gaat praten.

Hard op praten tegen uzelf doet iedereen, het niet is vreemd of raars. Het kan wel zorgen dat het meer invloed heeft of het dagelijks leven en sociale contacten, als u het met regelmaat doet en meer tegen uzelf praat dan tegen andere. Het is belangrijk duidelijk een grens te hebben en op te letten dat de basis goed blijft.

Mensen die tegen zichzelf praten, weten wat ze willen. In de eerste plaats moet u een onderwerp hebben om een gesprek over te hebben. Door te praten worden punten steeds meer duidelijk en kunt u het steeds beter onder woorden brengen. Zo maakt u nieuwe doelen en dingen steeds meer duidelijk.

Mensen die tegen zichzelf praten kunnen de gedachten vaak meer op een rijtje zetten. Hierdoor kan een persoon meer logisch denken en makkelijker oplossingen vinden. De persoon hoeft minder vaak te zoeken naar spullen, vaak komt de orde ook terug in het geordend opruimen.

Houd de gesprekken zoveel mogelijk positief, wees alert erop als u tegen uzelf praat. Soms is dit niet geheel duidelijk omdat u van veel denken en praten in uw hoofd over gaat op gewoon praten. Weet de momenten waarop u meer tegen uzelf gaat praten, leer ze herkennen. Door positief te praten en te brainstormen zorgt u voor meer oplossingen en alles mogelijke dingen die kunnen gebeuren, al iets voor bedenken. Buiten een positieve uiting is vaak een vrolijk gezicht terug.