Contacten tijdens een opname

Wat is het

Contacten leggen tijdens een opname kan helpend zijn om de tijd door te komen, het kan steun en begrip geven. Aan het contact kunt u een leuke vriendschap over houden, het geeft een goede herinnering aan de tijd van de opname. Aan het einde van de opname worden de gegevens uitgewisseld en elkaar belooft contact op te nemen.

Voor een persoon kan het moeilijk zijn om het contact aan te gaan, de persoon is meer verlegen of heeft een negatieve ervaring in contacten. Meestal zijn deze personen rustig en hebben hierdoor minder contacten met de andere personen en minder begeleiding. De persoon voelt zich vaak alleen of eenzaam op de afdeling.

In de eerste dagen van een opname is een persoon niet zich zelf. Er is veel gebeurt in de dagen voor de opname. Er is een crisis, een rechtszaak, opname, in eens met 24 andere personen, allemaal lastige momenten die nog verwerkt moeten worden. na een paar dagen op de afdeling vind een persoon zijn rust op de afdeling en veranderd vaak het gedrag.

Voor een persoon kan het lastig zijn de eerste dagen zonder contacten, de persoon start in eenzaamheid op een afdeling, dit is ook zo als een persoon stil is of verlegen. Er word dan vaak niet met de persoon gesproken door personen of begeleiders. Dit kan het voor een persoon extra lastig maken de stap te zetten om het contact aan te gaan.

Iedereen op de afdeling op zowel HC als IC heeft zijn eigen problematiek en en eigen gewoonte. Dit kan soms zorgen voor escalaties of frustraties. Veelal word er gepraat uit emoties of gevoel en is het niet zo bedoelt of heeft het geen betrekking op u. Het gedrag van een persoon komt vaak voort uit de mentale problematiek van de persoon, die hier geen weg in weet te vinden. Ook door medicatie kan het gedrag veranderen naast snel prikkelbaar of snel in emoties of juist erg afwezig.

Herkennen

Met sommige personen kunt u uren een gesprek voeren met andere komt het niet verder dan hallo en doei. In de samenleving zou dit ook zo zijn en zou u met de ene meer een klik hebben als met de ander. Het kan te maken hebben met dezelfde interesse of ziektebeeld dat u meer een klik heeft. De personen met wie u het meest heeft gepraat onthoudt u na de opname, met wie u heeft gelachen of samen dingen heeft gedaan.

Een persoon kan in het contact totaal anders staan dan u. Bij sommige personen is het meer dan alleen een klik, de afdeling is gemengd, hierdoor kan een persoon soms voor rare of vreemde situaties komen te staan. De woorden die een persoon uit kan een persoon op het verkeerde been zetten, hierdoor kan er verwarring ontstaan en kan het voor een persoon hard aankomen. Toen zei je kijkt ondeugend uit je ogen en een dag later gaf je een zoen en weer een dag later is het het word niks en oprotten.

Sommige personen drinken en zijn dronken of zeer aangeschoten op de afdeling, hierdoor kan het voorkomen dat een vrouw rare of ongepaste vragen krijgt. Het is belangrijk om direct te kunnen reageren op deze vragen en niet dicht klappen uit schik of angsten. Ziet u de situatie als een dronken persoon even uit slapen en morgen weer contact of is dit het einde van het contact?

Sommige personen hebben met regelmaat een bui en uiten dan alles in woorden of gaan smijten. Als de persoon alles heeft geuit gaat u dan het contact weer aan of laat u het zitten en denkt u het was een bui? Tijdens een opname op een afdeling komt een persoon vaak voor de keuze te staan wat te doen in het contact, wel of niet aangaan of meer afwachten. Contacten kan veel vragen oproepen bij een persoon en wat ermee te doen.

Sommige personen komen zelden van hun kamer, zijn er heel de dag, sommige komen ervan om te eten en gaan weer terug, zou u het contact met de personen aangaan? Zou u sneller het contact leggen met een persoon die regelmatige buiten is of actief is of die “onzichtbaar” is? Het leggen van contact met iemand die alleen op de kamer zit is vaak erg lastig, het heeft veel te maken met de problematiek zoals angsten bij trauma, of door herinneringen.

Tijdens een opname heeft u met minimaal 21 verschillende mede cliënten te maken. Vele zijn rustig maar sommige kunnen het bloed onder de nagels uit halen. Sommige hebben geen vrijheden ander alle vrijheden, dit kan soms erg lastig zijn voor de persoon zonder vrijheden of beperkte vrijheden. Ook als visite die komt, sommige hebben geen naasten of contacten om het te zien kan met een persoon veel doen.

Niet elke persoon zit er met dezelfde reden. Er zijn verschillende soorten opname hierdoor is er veel wissels tussen cliënten. De ene is er een paar dagen en de andere minimaal 6 maanden. Op een afdeling zijn veel verschillende diagnose met daarbij allemaal eigen signalen. De diagnose bij een opname zijn vaak erg hoge zoals een psychose

Personen hebben vaak door de problematiek, die vaak al langdurig is, een erg kort lontje. Er hoeft niet veel te gebeuren voor problemen. Sommige cliënten zijn heel netjes en schoon en vinden het normaal spullen op te ruimen, terwijl andere alles laten staan en wachten tot begeleiders het opruimen of het bord afvegen en zonder te wassen terug in de kast zetten.

Vele cliënten hebben geen naasten, of contacten. Wanneer er visite is op de afdeling kan dit erg lastig en zwaar zijn voor de persoon. In het weekend komen vaak meerdere personen op bezoek waardoor een huiskamer al snel druk is. Hoe kunt u moeilijke momenten herkennen? Wat maken de momenten los? Wat doet dit met u? Hoe kunt u deze momenten snel makkelijk aanpakken? Heeft u een plan b?

Wanneer er nieuwe personen op de afdeling komen is het altijd onrustig. Zowel op de dag als ze komen als de eerste ochtend. Vaak hebben ze hun eigen gewoonte en die zijn niet passend op een afdeling. De personen proberen uit tot hoe ver ze kunnen gaan, of hebben hun gedrag niet onder controle. Hierdoor word het moeilijker de rust weer terug te vinden.

behandelen

In het contact is het belangrijk duidelijk te zijn in wat u wel en niet wil, duidelijk te zijn in uw grenzen en deze duidelijk aan te geven. Wanneer een persoon te vergaat is het belangrijk het aan te geven bij de begeleiders en hierbij hulp te vragen.

Vanuit de begeleiding is er weinig inzet op het verbeteren van contacten, het onderhouden van contacten of de eerste stap het aangaan van contacten. Wanneer een persoon weinig contacten heeft blijft dit vaak zo de gehele opname. Voor een persoon zou het beter zijn om het weer opnieuw te leren de grenzen over heen te gaan om het aan te gaan op een goede manier en weer positieve ervaringen op te doen voor de tijd na de opname.

Door alleen te zijn op een afdeling kan u uw eigen plan volgen en word u niet beïnvloed door andere hun mening of door een gesprek. Het kan ervoor zorgen dat u sterker kan blijven om weer terug te kunnen naar huis. Het kan u meer gemotiveerd houden omdat u met u eigen doelen bezig bent en aan het werken bent aan u zelf.

Zeker een eerste opname, maar bij alle opnames is het erg wennen met 21 vreemde personen om u heen, voor 24 uur per dag. Vooral in de eerste dagen is het vaak voor een nieuw persoon lastig op de afdeling. De medicatie is vaak nog niet aangeslagen waardoor de persoon nog het gedrag en de gewoonte heeft van voor de opname. Met regelmaat worden personen opgenomen met een strafblad, een persoon zonder strafblad loop hier tijdens de opname dagelijks langs. Er is geen aparte opname voor personen met en zonder strafblad. Deze personen komen vooral als eerste vaak op de ic

gevolgen

Vaak is het contact alleen voor tijdens de opname en daarna stopt het vaak, het verwaterd, zeker wanneer de problematiek weer meer gaat opspelen, een persoon woont aan de andere kant van de stad. Er zijn vele redenen waarom het contact steeds minder word. Het is lastig het contact aan te houden met mentale problematiek.

Wanneer het meer is dan alleen een klik, en 1 van de 2 besluit dat het niks is, dan zit u beide op de afdeling, en moet het wel leefbaar blijven voor beide. Het moment dat het word geuit, kan een persoon zeer zwaar vallen, of de persoon kan er erg verbaasd van zijn. Soms is het van 1 kant en was het niet eens de bedoeling. Het word lastig met de situatie om te gaan als beide op de afdeling zitten en u elkaar steeds tegen komt, het roept dingen op die zijn voorgevallen.

Tijdens een opname kan het heel gezellig zijn, de ene keer haalt de ene koffie en de andere de andere keer, samen dingen gaan ondernemen, maar als een persoon thuis komt valt dit geheel weg. De persoon moet alles weer zelf gaan doen, het kan voor de persoon erg wennen zijn om dit ook uit te voeren, het kan zorgen voor een snellere terugval.

Contacten kunnen veel steun geven, maar kunnen ook zorgen dat het minder gaat. Personen die minder uitvoeren op een dag zullen u niet motiveren dingen te blijven aanpakken voor het herstel of een verbetering. Personen die zelf actief zijn, zijn ook actiever in dingen gaan doen en nog een wil stappen te zetten. Hoe meer u omgaat met mensen die minder doen, hoe minder u zelf gaat doen.

Sommige personen hebben een minder goed geheugen en zeggen vandaag dit en morgen is het anders. Sommige personen geven u iets en morgen heeft u het gestolen. Het is oppassen met wie u het contact aangaat en wat voor contact het is. Bij sommige is het beter om alleen een groet te doen om nare dingen te voorkomen.

Sommige personen roddelen veel over andere als de ander er niet bij is en willen graag uw mening weten over de ander. Of de dingen die en persoon net heeft gezegt door vertellen aan de groep. Het is verstandig om hier niet in mee te gaan en u niet te laten beïnvloeden door andere hoe die over de persoon denken, door er in mee te gaan gaat u de ander heel anders zien en over denken, meng u zo min mogelijk in dit soort discussies.

Personen kunnen veel stress of gedachten geven, vaak is het gesprek van onderwerp de reden van opname, diagnoses of andere gebeurtenissen. Op een afdeling zeker met een dag slecht weer komt overprikkeling voor wat van de ene op de andere persoon gaat. Hoe meer wissels in de week hoe meer onrust en stress op de afdeling. Op een IC of HC komen regelmatig nieuwe personen en vertrekken andere. In een week kunnen dit er 7 of meer zijn. Er word vaak gewisseld omdat het crisisafdelingen zijn, als de crisis voorbij is vertrek de persoon naar huis of een andere afdeling.

Iedereen reageert er op en het is afwachten hoe de nieuwe in de groep vallen en hoe hun gedrag is. Het gedrag van personen op een HC is vaak het ergst. Voor personen die nooit bezoek krijgen is het erg lastig zwaar en moeilijk wanneer personen visite hebben in de woonkamer. Op een afdeling kunt u een trauma oplopen door een persoon. Bijvoorbeeld Bij geweld op de afdeling en politie die gebeld word. Een zelfdoding met ambulances en politie en de rouwperiode op de afdeling

Plan

Het is belangrijk om u af te vragen wat u wilt met het contact, is het alleen voor de opname, of wilt u meer opbouwen? Wat zijn de kansen voor een vriendschap? Is het wel een echte klik? Het is belangrijk om een duidelijk punt voor u zelf te hebben en u hieraan te houden. Het kan zwaar zijn om een contact aan te gaan, u hiervoor in te zetten voor alleen een opname, terwijl u er bent voor een herstel.

Bedenk een plan om het contact ook naar de opname door te laten gaan, kijk ook naar de mogelijkheden online, voor de momenten dat het met een van de 2 minder gaat er toch contact is en niet gaat verwateren. Ga op een ander moment dat het wel lukt even langs. Blijf samen dingen doen om verder te komen, voor de gezelligheid. Maak er eventueel een vast moment van in de week of maand.

Houd het eerste contact de eerste weken wat rustig en kijk hoe mensen zijn, observeer het gedrag, uitspraken en kijk wat bij u zou passen en ga met die personen het contact verder aan, houd de andere personen op een kort gesprek of alleen hallo. Wanneer u op een centrale plek zit waar iedereen langskomt kunt u prima observeren en te weten komen over een persoon. De ene dag is de andere niet, het gedrag van de persoon kan heel wisselt zijn, hierom is het belangrijk het voor langere tijd te doen zodat u meerdere momenten heeft voor een duidelijk beeld van de persoon.

Maak voor uzelf de regel ik ga pas iets serieus aan als beide buiten de opname zijn in een eigen huis, het kan u zelf beschermen om te ver te gaan in het contact, of het te snel aan te gaan van het contact. Een opname is niet geschikt om “meer” aan te te gaan, het later in een eigen huis bewijzen dat beide het reden kan zorgen voor het “meer”.

Maak een noodplan wat u kunt doen als het u te veel of te druk word. Afleiding zoeken in activiteiten, kijk wat u nodig heeft en vind een manier het op de afdeling te krijgen. Wees voorbereid op lastige momenten en denk er over na wat lastig zou kunnen worden en wat u zou kunnen doen.

Houd u vast aan uw regels dit maakt het duidelijker voor de ander. Niet alle personen op een afdeling zijn gediend van nee. 1x ja word gezien als altijd ja. Veel personen tijdens een opname roken. Vaak hebben ze geen vloeitjes of geen aansteker of geen shag. Met grote regelmaat word dit gevraagd. Geef aan als een gesprek niet uitkomt. Wel geen sigaretten uitdelen? Hoeveel wel hoeveel niet? wie wel / wie niet? Of allemaal hetzelfde?

Ook al heeft u vrijheden in de herfst en winter zijn er vaak dagen dat het alleen regent en niet mogelijk is echt naar buiten te gaan. houd buienradar in de gaten van droge momenten al is het 5 minuten maar neem de tijd even naar buiten te gaan. Wat kunt u gaan doen op een regendag en daarmee 24 uur binnen? Hoe gaat u voorkomen dat u te gestresst raakt? En wat kunt u dan doen? Wat als het meerdere dagen achter elkaar zo is?

Zit u iets dwars over een mede cliënt praat erover met een begeleider, krop het niet op en laat het niet oplopen. Dit zorgt alleen voor meer irritatie