Corona angst

Wat is het

Corona angst en angst zijn 2 verschillende dingen, de persoon die al dagelijks angst ervaart krijgt corona angst boven op de angst die de persoon heeft. Hierdoor heeft een persoon een dubbel pakket elke dag. Personen kunnen zware angsten hebben in het openbaar vervoer door besmettingsgevaar, andere personen met een mondmasker of door verhalen van RIVM over mondmaskers. Het gevoel van angst zakt vaak binnen de 60 en 90 minuten.

Door een pandemie in Nederland veranderd het gedrag van mensen. Sommige mensen doen of er niks aan de hand is en andere slaan om in angst tot panisch. Tijdens een pandemie lijkt het of personen spontaan smetvrees hebben voor andere personen. Angst om besmet te worden door een ander. Zeker in de tijd is angst heel begrijpelijk, er veel onduidelijk en er zijn niet voldoende hulpmiddelen/medicatie die er kunnen worden gebruikt. Het maakt onzeker en veroorzaakt onrust en stress die door kunnen gaan in angst.

De meeste angst word veroorzaakt door onwetendheid van het virus. De beelden die op tv en op sociaal media rond gaan verergeren de angst. Het zijn nare beelden om te zien waardoor er andere problematiek kan ontstaan. Tijdens een pandemie gebeuren veel nare dingen waardoor een persoon snel angst kan krijgen of sneller bang is. Het is te veel in 1 x om goed te verwerken.

De gedachten blijven meer bezig met de situatie waardoor er meer word gepiekerd. De kans op een besmetting is bijna altijd wel aanwezig, hierdoor blijft een persoon langer in angst leven en kan dit elke dag ervaren. De persoon kan een tijd thuis blijven maar moet toch de deur uit voor boodschappen. Eigenwijze mensen die zich niet aan de regels houden of die het onzin vinden kunnen voor andere personen veel angst oproepen. Door de drukte op stranden en het bos is de kans op een besmetting groot, het roept gedachten op van besmetting, de gevaren, de hoeveelheid, hierdoor gaat de persoon zich meer zorgen maken.

De angst die er is voor het virus om besmet te raken is een terechte angst. Het zou gek zijn wanneer een persoon dit niet zou ervaren tijdens een pandemie. Het is een virus wat zeer besmettelijk is. De angst kan enige tijd aanblijven houden, tot er meer wetenschappelijk bekend is over het virus. Hoe duidelijker het word hoe meer de angst afneemt.

In de supermarkt is 1,5 meter afstand een heel gedoe en vaak zeer lastig of onmogelijk. Wanneer een persoon dichtbij komt kan het in een paniek/angst bui schieten. Hierdoor is het voor de persoon lastig verder te winkelen en het gevoel slaat om in een paar seconde van rustig winkelen naar angst. Angst om naar buiten te gaan, het is gevaarlijk met het virus. Van supermarkt stress kan een persoon veel angst ervaren en hierdoor minder buiten komen of niet meer naar buiten durven.

Herkennen

Angst doordat het masker benauwd is er kan een adem te kort komen, met alle gevolgen van dien. Met een masker is het anders ademhalen, door dat er iets voor de neus zit neemt het veel zuurstof weg. Het dragen van een mondmasker geeft zo ie zo meer benauwd hij doordat het voor de neus en de mond zit. De ademhaling gaat moeilijk omdat het masker drukt tegen de neus, hierdoor word de neus iets naar beneden gedrukt. Door de angst kan een persoon het meer benauwd krijgen, samen met het mondmasker kan dit voor zeer benauwd zorgen.

Angst omdat het masker strak zit. Er kan paniek ontstaan wanneer het masker om de kin zit en niet lekker zit of te strak. Een mondmasker met 2 elastieken zit anders dan met 1 elastiek. Angst/paniek door dat het te strak zit, het afsluit, bij de keel zit en neus en verstikkingsgevaar zou kunnen opleveren. Een masker van een stof draagt anders dan een mondmasker gebruikt bij klussen.

Angst omdat het masker wel of niet beschermd. het is niet duidelijk in hoe verre het masker echt bescherming bied, het blijft een lapje stof voor mond en neus. Angst voor grotere kans besmetting openbaar vervoer. De signalen en het verspreiden van het virus nemen toe wanneer u in de bus zit. Hierdoor krijgt u meer angst omdat de kans op besmetting groter is. Hierdoor gaat u anders ademhalen en krijgt u het meer benauwd.

Angst omdat het masker confronterend kan zijn, door bijvoorbeeld een bevestiging van geen rijbewijs hebben, hierdoor is er minder keuze. Angst voor onbekendheid. De persoon kan het gevoel van angst hebben omdat er van alles kan gebeuren, angst voor het onbekende en weinig zekerheid. De angst kan komen door een nare traumatische gebeurtenis uit het verleden die een persoon door het dragen eraan herinnerd.

Angst voor reacties van andere die er anders over denken of het nut er niet van in zien. Het is belangrijk te denken aan u zelf, de reactie is niet belangrijk, het gaat erom dat u goed bezig bent, dit kunt u uitstralen en andere overtuigen. Als het voor u goed en veilig voelt moet u het doen, als u uzelf en andere wilt beschermen moet u dat doen.

De angst van een persoon is erger doordat de persoon is gefocust op het virus, de gevolgen, de regels, waardoor de persoon minder bezig is met leven. Angst kan komen door dingen die nog niet verwerkt zijn uit de vorige periode, het beeld van toen is een herinnering van nu, hierdoor kan het meer angst oproepen. De angst neemt toe wanneer er een nieuw golf is, het kan de persoon herinneren aan angsten van de vorige periode (herbelevingen). Mondmasker angst kan komen door het dragen van een mondmasker en hiervan angst ervaren door de personen die allemaal lopen met een masker, of steeds afvragen hoeveel kans een persoon nog heeft op een besmetting.

In het nieuws komen veel berichten over wat de bijwerkingen kunnen zijn van het vaccin. De bijwerking zijn zeer heftig met overlijden en bloedstollingen die voor overlijden kunnen zorgen. De bijwerkingen kunnen zorgen dat een persoon besluit niet te laten vaccineren en dat het veel angst rond om het onderwerp ervaart. Het lezen geeft meer angsten en gedachten waardoor een persoon meer gaat piekeren over het onderwerp.

Het vaccin en de bijwerkingen kan bij een persoon veel vragen oproepen. Het is wel goed gekeurd maar toch heeft het dit effect hoe kan dat? De persoon kan zich meer zorgen gaan maken over de betrouwbaarheid van het vaccin en van Europa, hierdoor kan een persoon meer gedachten stromen krijgen die van alles kunnen oproepen en meer angst geven, door onduidelijkheid, geen bewijzen, vaccinatiestrategie.

De hevige bijwerkingen zijn vaak bij personen met onderliggende problematiek. Het vaccin is bedoeld om juist deze doelgroep te beschermen. Door het vaccin krijgen ze vaak extra problematiek. Het vaccin zou kunnen werken bij personen die geen onderliggende problematiek hebben en gezond zijn. Voor personen die al last hebben van hartklachten, verhoogde bloeddruk is het vaccin minder geschikt.

Gevolgen

Door reacties van andere kan een persoon veel angst ervaren. De persoon word uitgelachen, beledigd of bedreigd. Hierdoor heeft een persoon een nare ervaring met het dragen van een mondmasker. De persoon die angst heeft kan hierdoor minder het masker gaan dragen. De persoon kan hierdoor een trauma oplopen.

Van een mondmasker kunnen personen bang of angstig worden en hierdoor erg benauwd of gaan hoesten. Het is dan erg vervelend om met het mondmasker een bus in te gaan waar de signalen vaak toenemen. Het dragen van een mondmasker kan veel vragen oproepen en veel stress en angst veroorzaken. Voor personen met mentale problematiek die al meer stress of angst ervaren, kan het masker zorgen voor extra hoge stress of angst. Hierdoor kunnen er sneller buien ontstaan. Het op hebben van een mondmasker voelt nog raar en vreemd, het is allemaal nog nieuw. Het is een kwestie van vaker dragen en wennen aan het dragen van een mondmasker. De angst van het mondmasker kan liggen bij de onzekerheid over het virus, er is nog weinig duidelijk of wetenschappelijk onderzocht, personen die meer angst ervaren kunnen slecht tegen onduidelijkheid en onzekerheid.

De paniek angst kan zorgen meer pieker gedachten die u overdag meer bezig houden en u meer stress geven. Hierdoor is de kan groot dat een persoon hier ’s avond of ’s nacht last van heeft en minder goed slaapt. De angst geeft een nare ervaring aan het dragen van een mondmasker buiten. Hierdoor kan het steeds moeilijker worden voor de persoon om deze te dragen. De angst kan zorgen voor verwarring: u weet niet meer goed wie of waar u bent. De angst kan het gevoel geven dat u de controle over uzelf verliest, gek wordt of doodgaat.

Angsten en stress zorgen voor meer vermoeidheid dan anders, het put een persoon uit. Door de angst die langer aanhoud is het moeilijk het los te laten waardoor slapen meer een probleem word. Hierdoor is een persoon overdag meer vermoeid en prikkelbaar. De angst zorgt voor meer gespannenheid, waardoor een persoon meer stress ervaart. Tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten. De tintelingen kunnen voelen als handen die “slapen” die kunnen oplopen naar krampen. Een persoon heeft vaker last van het knakken van botten door spanningen. De persoon ervaart meer prikkels door het mondmasker en de ervaringen tot nu toen. Hierdoor is een persoon sneller overprikkeld.

De persoon kan meer last krijgen van de spieren die gespannen zijn door de angst. Door de paniek of angst kunnen benen gaan trillen of er zijn meer zenuwtrekken. De angst kan zorgen voor hoofdpijnen en hartpijnen, hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. Benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. De angst kan oplopen waardoor het een angst bui word, die zorgt voor meer benauwd of adem te kort. De persoon loopt meer rood aan of gaat meer zweten. Een mondmasker kan zorgen voor hyperventilatie. De angst kan zorgen voor hoofdpijn, rood worden, flauwvallen. Droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree

van de angst kan een persoon een angststoornis oplopen en dagelijks meer angst ervaren. De angst kan een belemmering worden voor een persoon om minder vaak buiten te komen, hierdoor kan een persoon meer in een isolement komen en beperkt worden in het dagelijks leven. Doordat er minder zuurstof binnenkomt en bij de hersenen is de concentratie bij het dragen minder, wanneer deze af is trekt het vaak bij.

De angst zorgt voor meer stress waardoor de persoon sneller moe is of rusteloos. De angst kan zorgen voor slaapproblematiek, door piekeren en malen. Een persoon heeft last van situatie die normaal goed gingen, maar nu een nachtmerrie zijn geworden. Personen doe er alles aan zo min mogelijk de kans te lopen en kunnen overdreven worden in handen wassen of desinfectans te gebruiken. Een persoon kan hierdoor smetvrees krijgen en meer angst hebben voor vuil of besmetting. Door de angst kan een persoon meer thuis blijven en meer vereenzamen en in een isolement komen, hierdoor veel minder gaan doen en waardoor er een kans is op een depressie.

De angst kan op komen in buien. Wanneer de persoon meerdere buien per dag heeft kunnen buien vaker, sneller opkomen en blijven hangen, waardoor er steeds groter deel van de dag de persoon er last van heeft en hierdoor een angststoornis oploopt. De angst kan zorgen voor een sociaal isolement, omdat de persoon niet naar buiten meer durft of niet de supermarkt in durft. Zeker wanneer dit de eerste keer is dat een persoon beleeft dat iemand in een bui schiet of in zeer veel paniek reageert, kan dit zeer vreemd of raar aanvoelen voor de andere persoon. De reactie van de persoon blijft lang bij.

Stoornis = Wanneer een persoon lange tijd veel angsten en paniek ervaart kan het overgaan in een angststoornis, hierdoor heeft een persoon meer angsten op een dag en dit houd voor langere tijd aan. Van de langdurige angst kan een persoon het als traumatisch ervaren en de angst gedachten worden trauma gedachten.

De angst die word op geroepen door het gevaar van het vaccin is in meerdere landen duidelijk geworden. Een persoon kan een ander beeld krijgen van vaccineren als het had voor corona en wanneer er een andere keer gevaccineerd moet worden meer gaan twijfelen over het nut en de werking, waardoor het eerder nee kan zeggen.

De angsten kunnen zorgen dat een persoon meer gaat letten op de regels en hierdoor juist veel meer thuis zit om zichzelf te beschermen omdat het vaccin te veel risico geeft, de persoon kan meer angst ervaren wanneer het gaat over het woord vaccineren en alles wat er bij komt kijken het is voor de persoon een woord trigger.

Een persoon ervaart al meer angsten voordat de persoon gaat vaccineren, hierdoor is het moment vaccineren erg angstig voor de persoon. De persoon ervaart ander geen last van bloedprikken of vaccineren. De persoon kan van de angst de dag en enkele dagen erna last houden en het als traumatisch ervaren, hierdoor kan het bij een volgende keer vaccineren of bloedprikken als een angst worden ervaren. (prikangst)

Een persoon kan minder vertrouwen krijgen in de instantie die het Europees goedkeurt en in de Lareb die de bijwerkingen van medicatie controleren. Hierdoor kan een persoon minder vertrouwen krijgen in medicatie en bijwerkingen en hierdoor veel minder medicatie gaan gebruiken of vragen. Een persoon kan het gevoel krijgen dat medicatie meer onbetrouwbaar is, dit is goedgekeurd en loopt nu zo, wat zou er met al die andere medicatie dan zijn?

De angst voor het vaccineren kan doorgaan in angst voor corona, kans op besmetten. Het probleem word voor de persoon groter en de persoon ervaart dagelijks meer angsten. Hierdoor kan een persoon meer thuis blijven en in een isolement komen omdat het te veel angsten ervaart, hierdoor kan een persoon een depressie krijgen.

Het vaccin is goedgekeurd door Europa, hierdoor kan er worden gestart met het vaccineren. Er is zeer weinig voor andere personen zichtbaar geweest om een goed oordeel te kunnen maken over het vaccin wel of niet. Het is niet vastgesteld aan de hand van wetenschappelijke feiten voor welke doelgroepen het effectief is of dat het voor bepaalde niet helpt of verstoord. Het zou in een onderzoek moeten staan voor het word goedgekeurd. Er zijn geen dingen uitgesloten, het stollen van bloed, is zeer gevaarlijk, hierdoor had dit uitgesloten moeten worden voor het vaccin word goedgekeurd.

Plan

Hoe merkt u angst bij u zelf? Welke signalen heeft u eerst en later? Wat was de oorzaak? Leer de code wind storm tornado en orkaan om buien en signalen aan te pakken de deze te herkennen. Vorige momenten: Leer om terug te kijken naar het moment van angst en hier zoveel mogelijk punten uit te halen waar u de volgende keer op gaat letten. Wanneer u de signalen voelt opkomen neemt u het blad om het aan te pakken en eventueel aan te passen.

Voorkom vastzittende gedachten of piekeren, door erover te praten, te schrijven of door afleiding zoeken en schilderen. Door de gedachten uit te spreken en e angst bespreekbaar te maken zijn er mogelijkheden om een oplossing te vinden. Zet angst gedachten om in positievere gedachten, door alles rondom corona even op pauze te zetten en er even minder mee bezig te zijn. Door even minder over het onderwerp te denken krijgt het meer rust om te verwerken en los te laten. Positievere gedachten van een vakantie kunnen helpende gedachten zijn wanneer u meer angst ervaart. Vraag op tijd om hulp om de angsten te verminderen.

Door het bijhouden van een dagboek en het schema. Door alles overzichtelijk te maken kunt u betere oplossingen vinden in de angst. Schrijf over wat u ervaart van de angst en wat dit met u doet. Schrijf over de oplossingen die u heeft bedacht of gaat proberen, schrijf erachter of ze werken of niet. Draai de angsten om, wat zou iemand ervan kunnen leren van de ervaring die u heeft met de angst?

Begin een blog of vlog over angsten en ervaar hoeveel mensen er ook last van hebben en elkaar hierbij helpen. Hoe goed heeft u corona verwerkt? Wat zijn beelden die vaak terug komen of gedachten? Waarom zijn het deze momenten? Wat kunt u er aan doen om deze momenten meer te verwerken en los te laten? Hoe meer angst een beeld oproept, hoe meer last u er van heeft. Het is belangrijk om het goed te verwerken en het een plekje te geven om minder angst te ervaren.

Wat is het meeste/ergste waar u meer zit? Wat kunt er aan doen dit minder aanwezig te laten zijn? Heeft u hobby’s sport u? zoek u afleiding? Probeer u minder te focussen op het virus, maar op het leven hier. Leg u erbij neer wanneer u de regels na leeft. Meer kunt u er niet aan doen en u beschermd u zelf. Vertrouw op u zelf, u doet er alles aan om het virus te vermijden en te voorkomen dat u word besmet, meer kunt u er niet aan doen op het moment. Het is goed wat u doet.

Het is belangrijk om te weten welke trigger er zorgt voor meer angsten? De besmetting van personen binnen of buiten? Of zit er geen verschil? Wat voelt wel veilig en wat niet? Wat kunt u doen u meer veilig te voelen? De trigger kan ook het nieuws zijn door de beelden en informatie die geven word. De trigger kan zijn door dat u het dichtbij heeft mee gemaakt, waardoor er meer angst is.

Maak geen testen online om te kijken of u het heeft. Deze testen zijn vaak een richtlijn of niet betrouwbaar. Dit geeft een onduidelijke uitslag wat meer angst kan oproepen. Alleen een echte test van ggd, huisarts of ziekenhuis geeft aan dat u iets heeft of niet.

Maak een crisis noodplan om extreme angstbuien te stoppen en te verlichten of om direct actie te ondernemen. Weet wat u kunt doen bij buien, bijvoorbeeld in de supermarkt als het toeslaat hoe kunt u dan de rust vinden om de boodschappen te doen af te rekenen en naar buiten te gaan? Wat zou u hierbij kunnen helpen? Bijvoorbeeld het dragen van muziek, het focussen op boodschappen en minder op de afstand. Start met ademhalingsoefening die u kunt toepassen buiten bijvoorbeeld de buikademhaling met 1 hand op de buik. Door dit regelmatig te oefenen kent u het gevoel en kunt u het toepassen wanneer het nodig is zonder de hand voor buiten, zodat het niet voor iedereen zichtbaar is.

Mijd het nieuws zoveel mogelijk op een dag en houd een vast schema aan om het te kijken met maximaal 2x 1 uur per dag. Dit is nodig om uw hoofd rust te geven en minder angstprikkels te krijgen van het nieuws. Stop tijdelijk met sociaal media of blokkeer de #. Houd op een andere manier contacten met andere. Door te veel # te zien kunnen angsten vergroten. Sta de persoon bij in de angst en begrijp wat de persoon door maakt. De persoon stelt zich niet aan en heeft er echt last van. Door begrip kan een persoon zich meer gehoord en begrepen voelen. Weet wat u kunt doen bij buien van angst

In uw angsten staat u nooit alleen, zeker in tijden van een pandemie hebben veel andere personen hier ook last van. Buien gaan altijd van zelf weer over, wanneer u er niet op gefocust bent en probeer u zinnen te verzetten door afleiding te gaan zoeken. Bekijk het virus van bovenaf en kijk verder dan alleen Nederland. Hoe is het verloop in andere landen en hoe word er hier gehandeld? Door er een totaal beeld van te maken en het aantal besmettingen van heel de wereld te zien en wetende dat er ook een variant is om van te herstellen, is er een beter overzicht en dit geeft minder angst.

Wat u kunt doen aan het virus om besmetting te voorkomen is het dragen van een mondmasker en 1,5 meter afstand, als u zich aan de regels houd en hier alert op bent, heeft u minder te vrezen voor besmetting. Om de angst te verminderen is het belangrijk om het virus te accepteren, het is er en het gaat voorlopig niet weg. Door het accepteren kunt u het meer loslaten, waardoor het onderwerp corona geen vastzittende gedachten worden. Vermijd drukken plekken die kans op besmetting vergroten. Ga zoveel mogelijk in de ochtend boodschappen doen wanneer het rustig is.

Tips

Onderzoek

 • Wat maakt u angstig? Wat zijn dingen waaraan u het kunt merken? Wat zijn de gevolgen hiervan? Wat doet dit met uw dagelijks leven? Hoe vaak komt het voor? het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de angsten, de oorzaak en de ernst om de juiste hulp in te zetten.
 • Onderzoek bij uzelf of deze angst ergens aan een angst van vroeger raakt. Is er in het verleden iets gebeurt wat nu herinneringen geeft, wat de angsten of stress verhoogt? het kan zijn dat u een trauma heeft opgelopen toen en dat dit nu opspeelt.
 • Welke triggers maken u angstig? Hoeveel triggers heeft u? Hoe vaak komen deze voor? Denk aan bijv aan nieuws op tv, krant of bepaalde internetberichten/filmpjes, bepaalde gesprekken met mensen, bepaalde gedachten, etc. Kijk of u de triggers zoveel mogelijk kunt vermijden of in ieder geval beperken. Weet hoe u moet omgaan met een trigger die kan zorgen voor een andere fase zoals van storm naar tornado.

Actieve verandering

 • Focus de gedachten op iets totaal anders en probeer afleiding zoeken mogelijk te maken. Probeer de gedachten die zorgen voor angsten te veranderen oor het luisteren van muziek, door buiten te gaan lopen, door ze van u af te schrijven of door ze bespreekbaar te maken. Start een actieve activiteit om piekeren en malen in angst gedachten te voorkomen. Maak hiervoor een signaleringsplan met de fase wind storm tornado en orkaan.
 • Zorg voor activiteiten die een goed gevoel even, waar u vrolijk of blij van word. Zorg voor een goede balans in activiteiten en ontspanning om meer rust te ervaren op een dag. Start met een ademhalingsoefening om meer grip te krijgen op de ontspanning en spanning in het lichaam.
 • Zoek naar dingen in uw leven die belangrijk zijn voor u en wél aanwezig zijn. Het zijn kleine dingen die wel mogelijk zijn probeer hiervan te genieten zoals het maken van een wandeling of een stukje fietsen bij mooi weer. Zorg dagelijks voor minimaal 30 minuten bewegen.
 • Vermijd zoveel mogelijk het nieuws, sociaal media en # die meer angsten kunnen oproepen. Beperk het tot maximaal 1 uur per dag, lees alleen het nieuws en sluit het af. Lees het ruim voor u gaat slapen mocht het invloed hebben op de angsten.

Deel de gevoelens

 • Zoek een belangrijke ander om dit te delen. Het is belangrijk te praten over de angsten die u ervaart voor corona om het te kunnen accepteren en te verwerken om er minder last van te gaan krijgen. Het is belangrijk te kijken wat de mogelijkheden zijn om de angsten aan te pakken.
 • Maak gedachten die opkomen bij de angsten bespreekbaar, blijf er niet mee rond lopen, er zijn andere met dezelfde problematiek, vraag hulp als de angsten meer gaan bezig houden of u de angsten wilt gaan verminderen, door te blijven zitten kan het een angststoornis worden.
 • Erken dat u angstig bent, het is heel begrijpelijk. Het is belangrijk te onderzoeken hoe dit komt en wat de oorzaak is. Zijn het gedachten die angstig maken of is het het nieuws en de besmettingen? Hoe meer u het kunt accepteren dat corona er is en nu zo loopt, hoe meer u het met rust kunt laten, waardoor angsten minder opspelen of minder hoog oplopen.

Ontspannen

 • Probeer ontspanning te zoeken in lichamelijke activiteit. Start dagelijks met een ademhalingsoefening voor het slapen gaan. Hierdoor kunnen gedachten afnemen en kunt u rustiger slapen. Let overdag op de ademhaling om minder stress of angsten te ervaren.
 • Ga op zoek nar activiteiten die u kunnen helpen wanneer de angsten oplopen. Zoek zoveel mogelijk dingen die rust kunnen geven en probeer deze uit. Schrijf op wat helpt en wat niet. Geef hierbij ook de fase aan waarin het heeft geholpen.

Omgaan met angsten verbeteren

 • Leer van vorige momenten om de momenten met angst te verbeteren door te kijken naar hoe het is verlopen, hoe u het heeft aangepakt, wat hiervan het gevolg was. Hoe kunt u de volgende keer de situatie eerder erkennen? Wat zijn beelden/gedachten die u zich herinnerd? Wat zou u de volgende keer anders doen?
 • Houd een positief dagboek bij met dingen die wel goed gaan. Met leuke dingen die u heeft gedaan van langer geleden of nu. De positieve momenten en het dagboek kunnen helpen de gedachten te veranderen en hierdoor kunnen de angsten afnemen. Denk aan bijv wandelen in de natuur, luisteren naar de vogels, yoga, etc.
 • Wees zeker van u zelf en let goed op de regels. Blijf meer binnen, het kan ervoor zorgen dat angsten afnemen als de kans op besmetten kleiner is. Let op tijden van het doen van boodschappen en plan dit zo vroeg mogelijk om drukte te vermijden en dit al te hebben gedaan voor een dag. Het is goed en ik doe het goed.