Wat is het

Het maken van een dagplanning is leuk, maar het houden en uitvoeren van een dagplanning is moeilijk er lastig. Het is logisch wanneer er meer structuur moet komen dat er word gestart met het maken van een dagplanning om het overzicht te hebben over de activiteiten die gedaan moeten worden op een dag. Het klikt heel makkelijk om een overzicht te maken en daarna te leven.

Voor PTSS is het belangrijk een duidelijke en vaste dagstructuur te hebben die zoveel mogelijk voorspelbaar is. Hoe duidelijker de structuur is in een dagelijks vastpatroon hoe makkelijker het is om met de PTSS om te kunnen gaan. Met een goede dagstructuur heeft u meer balans in het leven waardoor alles wat makkelijker gaat en u beter in uw vel zit.

De voorspelbaarheid geef de persoon minder triggers en onverwachte momenten waar een persoon minder goed mee kan omgaan. Een vast ritme van de gehele dag is met voldoende activiteit en ontspanning en een goede nachtrust. Hoe meer ritme er in zit hoe minder vaak signalen opkomen en/of u ze makkelijker aankunt. Een dagstructuur ziet er vaak zo uit als een persoon met autisme. Personen met PTSS hebben vaak lichamelijk klachten waardoor een goede structuur moeilijk kan worden. Een goede balans in de stress aanbrengen door dagelijks de stress aan te pakken en er mee bezig te zijn.

Herkennen

Hoe meer rust u kunt vinden op een dag, hoe meer u aan kunt en hoe minder u geprikkeld word. PTSS heeft veel overeenkomsten met autisme, voorspelbaarheid, duidelijkheid, orde, ritme en structuur. Wanneer het 1 dag niet is gelukt, morgen een nieuw kans. Besef dat het vaak maanden kost om zo’n schokkende gebeurtenis te verwerken. Denk daarom niet te snel dat u er nu wel overheen bent.

Consequent zijn elke dag door elke dag consequent te zijn kunt u zelf nieuwe gewoontes als een goede dagstructuur aanleren. Door er elke dag mee bezig te zijn word een dagplanning al snel een gewoonte waardoor alles meer vanuit u zelf gaat. Een goede dagplanning kan helpen om beter te herstellen en om een betere levensstijl te starten. Een dagplanning bied een houd vast om een nieuwe dagstructuur op te bouwen met een gezond patroon.

Door er regelmatig langs te lopen word u steeds aan herinnerd wat nog moet. Er is niemand die tegen u zegt u moet nu dit of dat, daarom bent u vaak de enige die het patroon kan doorbreken en in actie kan komen. Het is lastig om te starten met het aanleren van een nieuw patroon, maar door te starten en vol te houden worden signalen verbeterd.

Een dagplanning geeft meer duidelijkheid door het complete overzicht van een dag wat er gedaan moet worden en wat u kunt verwachten die dag. Door meer duidelijk ervaart een persoon minder stress en werkdruk. Een dagplanning kan motiveren door te gaan en dingen te gaan doen, afspraken na te komen en/of hieraan te houden. Door een persoon te motiveren de dingen weer op te pakken kon er structuur worden aan gebracht.

Iedereen weet ook dat het beter is er een te maken en het word al vanaf de middelbare school bijgebracht met het plannen van huiswerk en proefwerken. Plannen is een vaste structuur aanbrengen door op een vaste volgorde dingen te doen. Door een vaste planning kunt u meer dagstructuur krijgen. Voor een ander heeft u vaak vele tips maar voor u zelf vaak enkele of geen. Het kan lastig zijn om een dagelijkse planning vol te houden of op te pakken.

Gevolg

door een planning die niet loopt gaat een persoon meer piekeren een persoon ervaart meer stress. Zoals bij een te volle agenda of wanneer er onverwachts iets tussen komt. Door het vast te houden aan het plan en dit moet nog en dat moet nog, krijgt een persoon veel meer stress. Deze druk die een persoon zichzelf oplegt kan dat gedachten meer gaan malen en dat iemand depressief word.

Een plan houd geen rekening met stress, onrust, gevoel, gedrag. Mentale problematiek laat zich niet plannen en kan niet worden ingepland. De buien komen en gaan, net als de signalen. Dit maakt het lastig om elk punt van de planning ook echt uit te voeren. te vaak zitten er grote wisselingen in en word het sneller ach ja laat maar voor vandaag, het gaat niet zo goed ik doe het morgen wel. Hierdoor is de kans groot dat de problematiek of de activiteit word verschoven en niet meer gedaan word.

Na een paar dagen minder met de planning bezig te zijn kan het zijn dat u op andere gebieden meer een laat maar fase krijgt en hier ook steeds minder gaat doen. Een pauze kan ervoor zorgen dat een persoon minder bezig is met dagelijks leven, minder activiteiten onderneemt, de planning niet meer krijgt opgepakt. Door een verkeerde planning ervaart een persoon meer werkdruk, meer stress en heeft veel meer gedachten. Wanneer een persoon lang verkeerd plant kan het hierdoor problematiek oplopen.

De gevolgen van geen dagstructuur kunnen zijn dat signalen vaker opkomen en meer buien of vaker buien zijn. Wanneer iets niet voorspelbaar is en onverwacht gebeurt kan een persoon in een bui terecht komen of een herbeleving krijgen. Wanneer er minder dagstructuur is is het voor de persoon vaak moeilijker een dag door te komen. Gedachten gaan vaak sneller en komen vaker opzetten.

Plan

Plan alle activiteiten dagelijks in, maak een dagindeling en maak gebruik van een to do list. Maak voor kinderen een overzicht van een dagindeling met pictogrammen die duidelijk weergeven wat er word verwacht. Plan op elk uur van de dag een activiteit aan de hand van de getallen in de agenda. Als alles wat u moet doen is opgeschreven, schrijf er achter hoe lang u denkt dat alles gaat duren. Werken kost bijvoorbeeld 2 uur, dan zet u er “2 uur” achter. Vijf kilometer lopen kost, inclusief douchen etc., anderhalf uur, dus zet u er “1,5 uur” achter.

Begin elke dag op nieuw en zie elke dag als een nieuwe kans de planning helemaal te doorlopen. Geef u elke dag een “schop”, wees niet te streng maar maak duidelijke regels en wat moet dat moet, zin of geen zin. Iets af hebben maakt blij. Zorg iedere dag dat iets af is. kan ook iets zijn waar u tegenop zag. Een goede planning heeft voldoende tijd tussen afspraken, geeft rust, en is afwisselend.

Noteer direct alle afspraken en zaken die mee moeten in de agenda, plan daarom heen vaste activiteiten die u gaat doen zoals schoonmaken, sporten. Noteer na de afspraak de belangrijke punten van het gesprek. Zo heeft u direct een overzicht. Zorg ervoor dat de afspraak duidelijk is: WAT is de afspraak? HOE moet dit? WAAR moet dit? (Met) WIE moet dit? WANNEER moet dit? Visualiseer de afspraak. Noteer de afspraken met pictogrammen of in een duidelijk overzichtelijk schema. Hoe duidelijker de afspraak is opgeschreven hoe minder stress de afspraak geeft. Door gebruik te maken van pictogrammen worden de afspraken concreet en duidelijk.

Neem een agenda met veel schrijf ruimte, waar u later ook nog aantekeningen achter kan noteren. De dagplanning geeft u ondersteuning bij het plannen van activiteiten en bij het overzichtelijk houden van de activiteiten. Door gedane activiteiten af te strepen, krijgt u steeds vaker het gevoel, het dat heb ik goed gedaan, dat is een overwinning voor mijzelf. Het is zeer belangrijk afspraken ze duidelijk en overzichtelijk te noteren, zodat deze niet vergeten worden.

Door de vragen uit het schema te beantwoorden met een woord komt u er slecht achter hoe u stemming is, hoe u dag is verlopen en hoe het is gegaan met de planning en de schema’s. Door op een andere manier te kijken naar de problematiek, krijgt u nieuwe inzichten en nieuwe ideeën die naar een oplossing kunnen leiden. Maak 2 bakken met een etiket : doen en gedaan. Maak van uw activiteiten een kaartje door middel van woorden en/of pictogrammen. Plaats deze in de ochtend in de bak doen. Wanneer de activiteit is gedaan plaatst u de kaart in de bak gedaan.

Kijk naar een week hoeveel dagen het goed ging, hoeveel dagen u 3/4 planning heeft kunnen uitvoeren en wanneer het niet is gelukt. Hoe ging het op de dagen dat het goed ging met u, wat is het verschil met de dagen dat de planning deels is blijven liggen? Wat is de oorzaak? Komt dit door een gebeurtenis? Of komt het omdat u getriggerd werd, in een bui kwam? Wat kunt u aan deze punten doen? Evalueer de week, maak nieuwe dag of week doelen. Beloon u zelf voor het aantal dagen dat goed ging. Dit geef nieuwe motivatie voor de nieuwe week.

Plan zoveel mogelijk haalbare dingen, al zijn het er maar een paar op een dag, die u motivatie geven het morgen weer zo aan te pakken. Door elke dag met 3 vaste activiteiten bezig te zijn kunt een betere dagstructuur opbouwen.

Sta elke dag op rond 8.00 uur ook al hoeft u niks te doen. Hoe meer structuur in de week hoe meer rust. Ga dan bijvoorbeeld om 8 uur al boodschappen doen. Hierdoor bent u al buiten geweest, heeft frisse lucht opgedaan, is de dag al goed gestart, is het rustig in de supermarkt en zal de dag beter verlopen. Geef u zelf een tijdstip van slapen dus bijvoorbeeld na 22.00 uur, zorg ervoor dat u tussendoor ook niet gaat slapen.

Werk met een planbord met pictogrammen. Hang deze in de keuken waar u regelmatig langs loopt. De pictogrammen zijn vaak heel duidelijk en geven aan wat nog moet gebeuren. Door het elke keer te zien, komt eerder het doen en uitvoeren.

Plan niet te veel momenten op een dag in als vaste blokken. Er moeten ook momenten zijn dat u even de boel de boel kan laten door bijvoorbeeld momenten dat u even niks kan doen door hoge stress. Plan zoveel mogelijk in blokken van 2 uur met daarin diverse activiteiten zodat het afwisselt blijft. Plan de minst leuke dingen als eerste en zorg dat u die al heeft gedaan voor de middag, hierdoor ziet u er minder tegen op.

Een dagplanning is nodig om uw dag zo rustig mogelijk te laten verlopen. maak elke dag een nieuw dagschema en plan activiteiten altijd met een kwartier ruimte er tussen. Zo kunt u bij komen van de activiteit en heeft u 15 minuten om op de plek van bestemming te komen, zo bent u nooit te laat op een nieuwe afspraak. Als u hulp gaat zoeken voor uw PTSS moet u 6 weken wachten tot uw intakegesprek. Wanneer u de doorverwijzing heeft kunt u beginnen met het invullen en bijhouden van de problematiek. Na 6 weken kunt u duidelijk laten zien waar u problematiek ligt, hierdoor word uw serieus genomen met uw klachten bij uw intake.

Beschrijf de tijden dat u nu activiteiten hebt staan, hoe voelt u zich op dat moment wat is de reden van dat moment om het wel of niet te doen? Is dit een reden omdat het niet kan door een afspraak, of is het een smoes? Stel u zelf een doel wat u de volgende dag perse gedaan wilt hebben en begin er de volgende dag direct mee. Controleer regelmatig de website van de gemeente of van de wijk aan wijk krant voor leuke activiteiten in de buurt.

Neem de tijd om aan het schema te wennen en leg het niet naar een paar dagen aan de kant. Houd u dagelijks vast aan uw planning tot het automatisme word. Van zitten op een stoel is nog niemand beter geworden, kom in beweging. Gaat het meer van zelf dan is het tijd een nieuwe planning te maken met nieuwe aandachtspunten. Voor kinderen is het handig om gebruik te maken van a4 papier met pictogrammen wat duidelijk weer geeft wat de bedoeling is.

Op tijd op, op tijd slapen, 3x per dag eten, 30 minuten bewegen voor de stress en spieren soepel te houden, 15 minuten per dag ontspanning en relaxen, 15 minuten gedachten van u af schrijven of dagboek bijhouden met schema’s. Maak een vaste planning van activiteiten die u per dag gaat doen. Houd u zoveel mogelijk hier aan vast plan pauze in wanneer iets uitloopt en om even bij te komen. Verdeel de dag in 2 stukken en stel prioriteiten van actie. begin met het minst leuke dan is die klaar en word het er alleen beter van. Plan regelmatig een uitje met vrienden of contacten, ook op een dag dat het iets minder gaat kan het net helpen iets beter te voelen, vermijd zo min mogelijk contact met anderen

Praat elke dag over wat u bezig houd in gedachten om meer rust te krijgen in de gedachten. Door de gedachten te uiten kunt u ze al voor een deel verwerken. Leer een manier om gedachten makkelijk te verwerken en los te laten door het volgen van een cursus of door te lezen online. Afleiding zoeken bij signalen of bij buien om de stress te verlagen door bijvoorbeeld een zeer actieve sport. Bezoek met regelmaat een lotgenoten groep of forum, lees hier de ervaringen van personen die een PTSS hebben en hoe ze hiermee omgaan.

Ga opzoek naar dingen die u leuk vind om te doen en lang kunt volhouden. Het is belangrijk om de toekomst te blijven zien en naar mogelijkheden te blijven kijken. De zingeving word vaak minder in de loop der jaren en hierdoor kost het steeds meer actief bezig te zijn. Het is belangrijk elke dag bezig te zijn en te blijven ook op dagen dat het minder gaat. Door te gaan zitten gaat u meer malen en komt er meer problematiek. Probeer elke minimaal 5 dingen te gaan doen.

Houd zoveel mogelijk de “normale “structuur aan die vele hebben, hierdoor blijft u de “gewone” wereld betere zien .Houd de regel voor u zelf dat u er altijd alles aan doet het iet over te laten komen bij andere, hierdoor word u vaker als een “gewoon “persoon gezien zonder schema