Om het leven na een opname weer goed te starten is het belangrijk dat er een vaste structuur is in het dagelijks leven. Vanuit een opname word er aangeven dat er een duidelijke structuur nodig is voor u de kliniek mag verlaten. De structuur kunt u in de kliniek al deels laten zien door activiteiten te plannen, zoals het bezig zijn met creativiteit, het op tijd opstaan, 3x per dag eten.

Een dagstructuur kan bestaan uit, hobby, werk, activiteiten, sport, voldoende rust. Het dagelijks kunnen in plannen van vaste momenten voor een goed dagritme. Uzelf bezig kunnen houden op een dag. Vanuit een opname situatie kan het moeilijk zijn om een vaste dagstructuur op te bouwen en aan te houden. Er valt een stilte en leegte, er zijn minder mensen, minder aanspraak, meer zelfstandig. Een persoon moet sterk zijn zijn schoenen staan niet binnen korte tijd een terugval te krijgen. Dagstructuur kan klachten als stress en gedachten stromen verminderen

In tijden van een virus zijn er nog mogelijkheden genoeg om structuur aan te brengen, het kost een aanpassing van de normale structuur om vanuit huis te denken en te kijken wat kan. In de kliniek heeft u alle tijd na te denken over hoe nu verder en wat u precies zou willen. Zie de dagstructuur als plan voor de toekomst.

Het niet hebben van een goede dagstructuur kan ervoor zorgen dat een persoon sneller een terugval krijgt en oude gewoonte aannemen. De kliniek heeft vaak een structuur, een vast dagprogramma wat word doorlopen. Wanneer een persoon uit een opname komt valt dit weg. Hierdoor is de kans groter dat er een tijd komt van ach laat maar, het lukt toch niet, geen zin wat meer gaat duiden op een depressie.

Denk bij een dagstructuur niet in kleine projecten die u binnen korte tijd nodig heeft, hierdoor bedenkt u enkel dag of elke week een nieuwe opdracht. Hierdoor heeft u meer stress en zorgen over wat nog mogelijk is en denkt u vaker na over onmogelijkheden. Kijk verder voor uit en maak een plan. Wanneer een persoon te lang achter elkaar korte projecten heeft, word het meer nutteloos, waarom doen ik dit? Hier word ik toch niet beter van? Hoe meer het nutteloos voelt hoe meer kan op een terugval en depressie. De kans is groter dat het gevoel blijft hangen.

Neem een papier en schrijf de antwoorden op, van de volgende vragen. Wat is een goede dagstructuur? Wat vind u leuk om te doen? Wat zijn mogelijkheden? Hoe lang bent u hier mee bezig? Wilt u iets vanuit huis doen of iets buiten de deur? Wat is hiervoor nodig?

Maak een dagplanning met vaste activiteiten die u dagelijks doorloopt. Start met activiteiten waar u verder mee kunt, zoals het maken van een ervaringsdeskundige website over uw eigen ervaringen. Of neem het grootste schildersdoek dat u kunt vinden met verf en kwasten. De activiteit moet u minimaal 5 dagen kunnen uitvoeren en voor langere tijd. Hier kunt u doelen aan stellen wat u wilt bereiken ermee. Deze motiveren om door te gaan.