Dagstructuur

Wat is het

Structuur geeft houvast en vergroot hun gevoel van veiligheid en zekerheid. Personen die zich veilig en zeker voelen, voelen zich vrij om op onderzoek uit te gaan. Een dagstructuur is erg belangrijk voor een vast ritme van de dag. Hoe meer de structuur een ritme is hoe meer balans er is in het dagelijks leven. Door op een juiste manier te plannen en een goede balans te vinden heeft een stress vrij leven. Hoe meer structuur in een dag hoe meer rust een persoon ervaart. Door het ritme elke keer te herhalen word het meer gewoon en makkelijker uit te voeren.

Structuur geeft houvast en vergroot hun gevoel van veiligheid en zekerheid. Personen die zich veilig en zeker voelen, voelen zich vrij om op onderzoek uit te gaan. Een dagstructuur is erg belangrijk voor een vast ritme van de dag. Hoe meer de structuur een ritme is hoe meer balans er is in het dagelijks leven. Door op een juiste manier te plannen en een goede balans te vinden heeft een stress vrij leven. Hoe meer structuur in een dag hoe meer rust een persoon ervaart. Door het ritme elke keer te herhalen word het meer gewoon en makkelijker uit te voeren.

Structuur en ordening kunnen aangebracht worden door een vaste dagindeling, vaste plekken voor de verschillende activiteiten, vaste plaatsen voor materialen en een duidelijke opbouw van activiteiten. Door zelf het goede voorbeeld te geven, gedragsregels regelmatig te herhalen, gewenst gedrag te benoemen en te belonen, kan gewenst gedrag in stand blijven. Zorg er zelf voor dat u de regels zelf ook consequent volgt.

Een goede dagstructuur is in balans met actief en en ontspanning. door actief en rust af te wisselen is er een wisselend patroon op de dag wat meer motivatie bied om door te gaan.Is duidelijk en makkelijk vol te houden. Het plan dat u maakt per dag is makkelijk aan te pakken en bij te houden waardoor u minder signalen heeft of druk hoeft te maken. Er is door een goede planning geen haast.

Is de dag geheel inplannen een dag inplannen aan de hand van activiteiten die moeten. Daarnaast is het heel belangrijk om te relaxen en hier voldoende tijd voor in te plannen, om bij te komen.Plan in de dagstructuur activiteiten die u motiveren, die u blij maken, die helpen met het legen van uw hoofd, hierdoor heeft u minder kans op mentale problematiek.

Herkennen

Ik doe dat morgen wel, heb nu geen zin?!? Dat kan dadelijk ook. Chaotisch zijn heeft te maken met gedachten en gevoelens. Door druk of stress gaan zaken minder goed en/ of ze blijven liggen. De drukte kan komen omdat u loopt te piekeren/ malen of dat u te veel werk heeft aangenomen. Het chaotische kan komen omdat uw te veel gedachten heeft waardoor u meer negatief bent gestemd en hierdoor dreigt de controle te verliezen.

Sommige zijn bang om op te ruimen, uit angst dat ze spullen weggooien, die ze denken later nog nodig te hebben. Vaak blijkt dat deze spullen jaren later nog op dezelfde plek liggen en niet zijn gemist. Er zijn veel personen met weinig tot geen structuur. Hierdoor loopt de administratie achter, is er geen overzicht over de belangrijke papieren en hier door krijgt de persoon schulden. Wanneer een persoon veel spullen heeft en deze zelden opruimt krijgt het onrust omdat het zich stoort aan de spullen, wat ervoor kan zorgen dat de persoon uit eindelijk in een sociaal isolement terecht komt.

Door regelmatig de regels door te nemen en de dingen die goed en minder goed gaan, zorgt u voor duidelijkheid en zullen er steeds minder niet goed gaan. Iedereen weet waar hij/zij aan toe is en wat er word verwacht. Door structuur aan de brengen leert u alles te doen via een vaste lijn, dit geeft orde en rust.

Soms is het zeer lastig een goede dagstructuur aan te houden. omdat er veel dingen gebeuren of het een drukke dag is. De structuur een dag minder is niet erg maar meerdere dagen kan zorgen voor problematiek. Zorg voor een goede balans in de voeding, slaap en dag ritme en in de signalen die u heeft. hierdoor heeft u een gezonde levensstijl waardoor u minder signalen heeft en positief in het leven staat.

Een vaste dagstructuur is altijd belangrijk. Een vast ritme en regelmaat. Dit kunt aanleren door consequent te zijn op de dagplanning die u maakt. Door elke keer alles in een vast volgorde te doen word het steeds meer gewoon. Het is belangrijk te bewegen. Er zijn vele manieren om thuis actief te blijven. Kijk op youtube voor voorbeelden. Door te bewegen krijgt u meer rust, nemen gedachten en signalen af en blijft u fit. Een dagstructuur biedt een houvast en zorgt voor duidelijkheid en dit zorgt voor meer rust en minder zorgen. Door duidelijkheid weet een persoon wat er gedaan moet worden of wat er word verwacht.

Een goede dagstructuur kan ons helpen om gezond te blijven, door dat alles in een goede balans is, weinig uitschieters. Een persoon leeft gezond en heeft voldoende rust, waardoor het minder signalen ervaart. Een minder goede dagstructuur zorg voor mentale problematiek. Sociaal zijn hoort bij een goede dagstructuur, door dagelijks met andere om te gaan en gemotiveerd te zijn in het contact met anderen, zijn er minder negatieve momenten. Contacten kunnen helpen wanneer het minder gaat of wanneer u een gesprek nodig heeft om uw hoofd te legen. Contacten zijn erg belangrijk voor een persoon om uit de problematiek te blijven of om problematiek te verbeteren.

Gevolgen

Komt u in een visuele cirkel, door dat u het overzicht niet heeft over uw spullen, word de rommel alleen maar groter. Alleen door goed op te ruimen en het bij te houden kunt u uit de cirkel komen. Hiervoor is het nodig dat u het probleem herkent en erkent, uw gedrag aanpast en bereid bent om meer ritme en regelmaat toe te laten in uw leven. De gevolgen van geen structuur is dat veel blijft liggen en er geen orde is in uw leven, waardoor u veel stress en onrust kunt ervaren, wat gezondheidsproblematiek met zich mee kan brengen zoals slaapproblematiek of voedingsproblematiek.

Een goed dag en nacht ritme is erg belangrijk voor een gezonde balans van uw leefstijl. In een goed ritme slaapt u gemiddeld 8 uur per nacht en staat u tegen 7.00 uur op. Bij een nacht-dag ritme is de persoon de zelfde tijden wakker in de nacht, maar krijgt hierdoor wel slaapproblematiek zoals moeheid., concentratie- en geheugenproblemen., verminderd denk- en prestatievermogen., stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, hoofdpijn, problemen op mentaal, professioneel en sociaal gebied, maag darmproblemen en cardiovasculaire problemen.

Het heeft invloed op uw biologische klok, de hersenen werken door daglicht, als het donker is zorgt de stof melatonine dat iemand slaperig word, overdag word dit door daglicht geremd. door dat de persoon dit te weinig heeft ontstaan er problemen in de hersenen en slaap waak ritme problematiek. Daarnaast kunt u er concentratie problemen en geheugen problemen ervan krijgen.

Vermijden = De persoon vermijd zo om overdag te leven, dit kan grote risico’s met zich meebrengen. Doordat de persoon meestal laat wakker is en de meeste contacten dan aan het werk zijn en daarna tijd voor zich zelf hebben in gepland zijn er minder contactmomenten, waardoor de persoon een grotere kans heeft op sociaal isolement. Wanneer er word aangebeld is het vaak snel ach die laat me slapen, bij het rinkelen van de telefoon, ja laat maar gaan ze bellen bellen wel terug. De persoon voelt zich eenzaam/ alleen voelen of juist oppermachtig de hele wereld is nu van mij.

Wanneer het 1 dag niet goed gaat, probeer het opnieuw morgen heeft u nieuwe verse kansen. Door nieuwe kansen aan te pakken kunt u groeien en verbeteren, door de kansen niet aan te grijpen is het vragen om meer problematiek. Door geen ritme of structuur kunnen op meerdere gebieden problematiek ontstaan en groeien. Door niet op tijd ergens te kunnen zijn of afspraken niet na te kunnen komen, is het zeer moeilijk in de samenleving. Wanneer er minder structuur is kan een persoon minder buiten komen, hierdoor minder contacten hebben, en meer vereenzamen of in een sociaal isolement komen.

Door minder structuur in de nacht en dag ritme is een persoon overdag meer vermoeid en prikkelbaar, hierdoor kan een persoon meer problematiek oplopen. Het niet kunnen slapen ’s nachts kan een probleem zijn met gedachten of signalen die bezig houden, hierdoor slaapt een persoon slecht in en staat steeds slechter op. Hierdoor kan een persoon het omkeren van dag/nacht ritme naar nacht dag ritme. Voor de persoon kan het ook in de nacht beter voelen dan overdag.

Activiteiten waar een persoon tegen op ziet zijn demotiverend en zorgen voor veel spanningen. Hierdoor kan een persoon op meerdere gebieden problematiek krijgen. Personen met uitstelgedrag hebben een slechte structuur en schuiven alles naar voren om het nu maar niet te hoeven doen. Hierdoor is alles morgen. Een nadelig effect van een vast patroon elke dag is dat als er iets verander of iets onverwacht gebeurt het harder kan binnen komen. Dit kan al wanneer er een onverwachte persoon aan de deur staat.

Bij het geven van instructie gaat het vaak niet goed, deze zijn te lang of juist te kort, niet geen duidelijk. Doordat er iets onverwachts gebeurt zoals een schoolreisje, schoolrapport, verjaardag is de voorspelbaarheid bij weg. Bereid u zoveel mogelijk voor op deze onverwachte dingen, zodat de structuur zo veel mogelijk blijft. Voor sommige is het fijn om een vaste eigen plek in huis te hebben waar ze zich even kunnen terug trekken en waar ze geen last hebben van afleidende prikkels.

Veel dingen van een dagstructuur kunnen veranderd worden door kleinen dingen. Om meer tijd over te houden is orde en overzicht in spullen erg belangrijk. Hoe meer orde hoe minder lang zoeken. Met een goede dagplanning kan een persoon verder komen, kan er worden geleerd, en kunnen er doelen worden behaald. Met een mindere planning is het tegenovergestelde.

Plan

Maak een nieuwe dagstructuur die past bij de situatie en begin elke dag opnieuw. Probeer de structuur een week uit en kijk of het aangepast moet worden. Plan vaste momenten in voor voeding een vaste tijden om te gaan slapen en op te staan. Houd u dagelijks aan een vast dagritme voor een betere balans. Plan afspraken zoveel mogelijk met voldoende ruimte er tussen om even bij te komen. Ga elke dag minimaal 15 minuten even wandelen om de benen goed te strekken en te bewegen. Start met relax oefeningen en/of een ademhalingsoefening en verbeter uw relaxen. Plan 30 minuten actief bewegen in elke dag.

Kijk terug naar vorige momenten om te leren de dagstructuur steeds meer te verbeteren om beter manieren te vinden van afleiding zoeken of door beter te kunnen relaxen. Schrijf de dingen die u moet doen en niet moet vergeten op in een agenda, wanneer u ze moet onthouden kunt u ze vergeten. Door ze duidelijk met een andere kleur te noteren weet u dat het belangrijk is en actie nodig heeft. Het zorgt ervoor dat u het even met rust kan laten voor het moment want het staat genoteerd.

Doelen stellen is belangrijk om verder te komen, om nieuwe inzichten te krijgen om nieuwe kansen aan te kunnen grijpen. Doelen maken voor een week of 2 weken en deze kunnen behalen kunnen motiveren door te gaan om een groter doel aan te kunnen. Ik wil over een maand ….Evalueer de dagstructuur na een week en kijk wat er goed ging, kijk naar de punten waar het minder ging en kijk wat u hierin moet aanpassen. Door steeds te evalueren kunt u een steeds beter structuur neer zetten. Een goede nachtrust is erg belangrijk om actief te kunnen zijn op een dag en om goed te kunnen functioneren. Dit gaat door elke dag op tijd te gaan slapen en op een vast tijdstip op te staan. Door een vast patroon in het dag en nachtritme slaapt u beter en vaster en bent u goed uitgerust.

Plan een goede start van de dag met een goed ontbijt en met een yoga oefening om u even helemaal te rekken en te strekken voor de dag begint. Hierdoor bent u helemaal wakker en fit om te starten.Plan vaste momenten voor relaxen, huishouden, werk, sport in op een dag hoe meer duidelijke momenten er zijn op een dag of in een week hoe rustiger een week is en hoe mer overzicht het geeft. Kijk naar de mogelijkheden die er zijn om dingen aan te pakken en op te lossen en niet naar de onmogelijkheden. Er zijn altijd dingen die kunnen worden veranderd door een kleine aanpassing om minder signalen te ervaren zoals het zoeken naar de autosleutels.

Zorg dat u voldoende afleiding heeft, maak voor momenten waarop het minder gaat een afleidingsschema met 10 activiteiten voor bijvoorbeeld stress, angst en/of paniek. Door u aan te leren een lijst te gebruiken op deze moment word het een gewoonte om afleiding te gaan zoeken als het minder gaat. Houd u dagelijks vast aan uw planning tot het automatisme word. Van zitten op een stoel is nog niemand beter geworden, kom in beweging. Gaat het meer van zelf dan is het tijd een nieuwe planning te maken met nieuwe aandachtspunten. Zorg voor een goede verdeling tussen actief en rust.

Zorg voor voldoende beweging op een dag. Plan dagelijks minimaal 30 minuten actief bewegen in. Dit kan zijn door een sport te beoefenen of door een wandeling waarbij u flink doorloopt. Door dagelijks voldoende te bewegen kunt u stress verminderen, waardoor u depressie kunt voorkomen. Voldoende tijd voor u zelf en luister naar uw lichaam. Leer u zelf oefeningen om te ontspanning bijvoorbeeld door het doen van yoga oefeningen. Plan dagelijks minimaal 15 minuten tijd om deze oefeningen te doen, voor een optimale en betere rust. Geef uw lichaam pijn klachten aan of stress klachten dan is dit een teken dat het niet goed gaat. Zorg ervoor dat u de controle houd over deze klachten en neem ze serieus.

Plan wekelijks een activiteit met vrienden of met familie. Deze activiteiten zijn belangrijk voor een goede balans in uw dagelijkse leven. Doordat een planbord bestaat uit verschillende pictogrammen is het voor iedereen duidelijk wat er verwacht word. Hanteer waar mogelijk een vaste volgorde van de activiteiten en dezelfde pictogrammen. Welke dingen vind u belangrijk? wat vind het meest belangrijk en krijgt de hoogste prioriteit en welke vind u minder belangrijk en krijgt de laagste prioriteit? Stel een lijst samen met de zaken die u belangrijk vind en stel hier bij doelen, begin klein met de doelen en bouw ze langzaam uit. Veel mensen zitten dagelijks uren achter facebook of twitter, is dit echt belangrijk voor u of zou u dit ook kunnen verminderen?

Schrijf alles van uw af, taken die u moet doen, uw gedachten uw gevoelens, alles wat uw hoofd op dit moment bezig houd. Door alles dagelijks van uw af te schrijven krijgt u meer rust en zorgt u dat het een gewoonte word, waardoor gedachten minder hevig zijn.. Plan alle taken op een vaste dag zoals de huishoudelijke taken of de vast lasten en administratie. Maak de planning op een vaste dag, bijvoorbeeld op zondag voor de aankomende week.

Begin met het aanleggen van een dagboek met gedachten, gevoelens en wat en niet goed. Wat zijn de problemen in de structuur? Waar mist u nog iets? Wat zou u willen verbeteren? Welk gedrag zorgt ervoor dat de structuur op dit niet niet lukt? Maak een overzicht van uw gedrag, uw trigger en hoe u graag uw structuur, ritme en regelmaat zou willen zien en wat hiervoor nodig is om het te veranderen. Gezonde voeding vaste eetmomenten in op een dag, dit zorgt voor een balans en vast voedingspatroon. Zorg voor voldoende verse groente en fruit. Door onregelmatig te eten raakt u voedingspatroon uit balans, hierdoor valt u veel af of komt u veel aan, beide zijn niet goed voor uw gezondheid.

Welke activiteiten heeft u deze week op de planning staan? Wat wilt u deze week gedaan hebben? Wat is uw doel voor deze week, wat wilt u zondag hebben gedaan en bereikt? Plan dagelijks wat u gaat doen. Maak dit overzichtelijk met een planbord of een kalender met pictogrammen.Plan zaken zoveel mogelijk vooruit, zodat u dit op tijd en uw zich hierop kunt voorbereiden. Dit levert minder stress op. Maar hoe zorgt u ervoor dat u aan de ene kant grenzen stelt en aan de andere kant flexibel kunt zijn? Structuur, regelmaat en ritme zijn erg belangrijk, zijn zorgen voor de rust, orde en een veilig gevoel, omdat de structuur zorgt voor duidelijkheid. Neem regelmatig de regels van het huis door, zorg ervoor dat de regels positief zijn.