Wat is het

Het leren kennen van nieuwe personen en het starten met een date kan een nieuwe fase in het leven zijn voor herstellen van de problematiek eb voor nieuwe kansen in de toekomst. Wanneer u iemand voor het eerst ontmoet is het niet van belang om het direct te zeggen, het gaat om het moment samen en of er geen klik is.

Mentale problematiek is een onderwerp waar taboe op rust, wat vaak niet word begrepen en waar veel mensen tegen aan kijken. Het onderwerp bespreekbaar maken word daarom lastig om niet in vooroordelen terecht te komen of om er open of eerlijk over te spreken. Vaak hebben andere personen te weinig ervaring met mentale problematiek.

Herkennen

Het is belangrijk om eerst te weten of er wel een klik is, of het vriendschap is of dat het meer word, in de verschillende fase kunt u verschillende dingen zeggen over de problematiek. Wanneer er geen klik is of de reden van problematiek de persoon verkeerd valt is er geen contact, geen klik is voor u voldoende om er niks over te zeggen. Wanneer er een klik is kan u er meer open over zijn.

Laat de persoon eerst kennis maken zonder het te weten, wanneer u het dan verteld kent de persoon u ondertussen al, maar is er wel op een leuke manier begonnen aan het contact. Met een leuk begin zo het contact langer stand kunnen houden, het is een leuke dag, het is gezellig en een moment om aan terug te willen en denken.

Wanneer u het uw date wil uitleggen maak dan zoveel mogelijk gebruik van voorbeelden die in het dagelijks leven zijn, die iedereen kent en hoe het dan voor u is. Geeft de persoon een duidelijk voorbeeld van het dagelijks leven met een diagnose. De ander kan zich er iets bij voorstellen, praat minder over diagnose, dit roept vaak veel op uit andere personen met die diagnose. Let op dat het een persoon kan afschrikken of de ander niet weet wat het moet zeggen.

Bij veel diagnose is het belangrijk op tijd aanwezig te zijn, het is zo ie zo netjes om op tijd te zijn, het kan voor een ander zeer veel stress geven wanneer een persoon te laat is. Hierdoor begint de dat e geheel anders dan dat u zich rustig voelt. Zorg dat u voldoende tijd heeft van het erna toe en de afspraak om u optimaal voor te bereiden.

Behandelen

Het is een keuze of u het de persoon toevertrouwd om het te zeggen of nog niet, het hoeft niet als het voor u niet goed voelt, u bent zoals u bent en dat ziet en weet de date ook. Het is belangrijk dat het moment van het vertellen goed voelt om er later niet mee te gaan zitten en of te twijfelen of het wel een goede keuze was. Wacht een aantal dates af voor u iets zegt, personen hun er ook misbruik van maken.

Vaak kan het helpen als u date met iemand met dezelfde diagnose, of met mentale problematiek, u begrijp elkaar vaak beter, als een date met een persoon zonder problematiek. Dit kan ervoor zorgen dat het gesprek makkelijker verloopt en u meer dingen kan bespreken die u wilt bespreken.

Vraag de persoon of het goed is te omhelzen of een hand te schudden, sommige personen met PTSS hebben liever niet dat u ze aanraakt, ze worden hier bang van of vinden het vies. Geef de persoon een keuze vooraf.

Voor een persoon met een trauma is het erg stressvol om een date te doen, het aan te durven en aan te gaan. De persoon heeft een negatieve ervaring, maar wil graag dat het anders word en weer nieuwe contacten leggen, geef de persoon de kans om het contact aan te gaan, date vaker of ga leuke dingen doen. Kies een plek met weinig prikkels of drukte, waar het rustig is voor de persoon.

Gevolgen

Het is heel eerlijk als u de eerste date zou zeggen dat u een trauma heeft, maar de ander kan hiervan schikken en direct weg gaan. Niet iedereen wil contact met iemand met problematiek, vinden het eng of naar. Dit heeft veel te maken met de taboe en vooroordelen van mentale problematiek. Wanneer u meerder keren date met verschillende personen heeft u het meerdere personen verteld, hoeveel personen mogen het van u weten, of is het meer iets wat meer geheim moet blijven en alleen voor personen die u vertrouwd?

Het kan zijn dat de persoon weggaat omdat u het heeft gezegt, denk dat het niet aan u ligt, maar aan de ander die mentale problematiek als een probleem ziet in het contact, terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Het zegt meer over de ander dan over u, de persoon weet er verder niks mee.

Overrompel een persoon met een trauma niet door cadeautjes, woorden of met dingen die stress geven. Voor een persoon kan het al snel te veel of te druk zijn, houd het rustig, met zo min mogelijk triggers en prikkels. Een persoon zou hiervan kunnen schikken en eerder de date willen stoppen.

Plan

het is belangrijk voor uzelf duidelijk te hebben waar grenzen liggen en wat u wie verteld. Wanneer u meer vertrouwen heeft in een persoon kunt u meer vertellen dan een kennis. Het valt niet te zeggen hoe de andere reageert, het kan zijn vanuit iets dat is gelezen, het kan zijn uit vooroordelen, het kan zorgen dat u een zeer naar gevoel eraan overhoud.

Maak voor u zelf een besluit wie u wat wilt zeggen over uw trauma, waar de grenzen liggen zoals bij een date, bij een collega, bij een kennis. Het kan duidelijkheid geven wat u gaat zeggen of niet, hierdoor ervaart u minder stress bij het daten of contact met andere. Niet iedereen hoeft even veel te weten, anders zou het ook in de krant kunnen of op sociaal media.

Het is belangrijk dat u weer positieve contacten gaat opbouwen, met een date zou dit kunnen. Het is vaak beter eerst het contact te houden op vrienden en elkaar leren kennen en leuke dingen doen voor u een stap neemt naar een relatie. Laat het rustig groeien dan is er meer kans dat het goed gaat.

Bedenk van te voren wat u de date wilt vertellen over de mentale problematiek en de vragen die u zou kunnen krijgen, maak het met iemand anders en maak het bespreekbaar om te kijken hoe het overkomt. Zo weet u gelijk hoe iemand reageert op uw verhaal en u een aantal vragen die u zou kunnen krijgen. Leer van momenten in contact wat u beter niet kan zeggen en wat wel, let op de reactie van personen.