Wat is het?

Wat is het verschil tussen een stoornis en een ziekte? In de psychiatrie is dit een woord met met dezelfde betekenis. Met een stoornis word aangeven dat het psychisch is en gaat om emotioneel gebied. In de medische wereld word er vaak gesproken over een ziekte en in de volksmond meer over een stoornis.

Kan een stoornis chronisch zijn? Of is dat sowieso chronisch? Een mentale stoornis is niet in altijd chronisch. De stoornis word chronisch als er geen verbeteringen meer mogelijk zijn, hierdoor is volledig herstellen van de stoornis niet mogelijk. Aan de hand van de soort stoornis en diagnose, heeft u een grotere of minder grote kans op een chronische mentale stoornis. Ook hoe langer het duurt voor u begint met de therapie hoe groter de kans op een chronische stoornis. Bijvoorbeeld een depressie is te behandelen en hoeft niet chronisch te zijn en kan deze herstellen. Na de hand u meer depressies krijgt hoe meer het een chronische depressie word.

Behandeling

Zijn geestelijke stoornissen te genezen? En zoja, hoe? Er is geen duidelijk antwoord te geven op de vraag. Stoornissen kunnen worden behandeld en kunnen genezen,maar dit wel erg afhankelijk van welke stoornis het is en hoeveel last de persoon er van heeft. Het verschilt per diagnose of het wel of niet te genezen is en aan de persoon die behandeld word volledig hersteld.

Daarnaast is het afhankelijk van de oorzaak die ervoor heeft gezorgd dat de persoon een stoornis heeft. Bijvoorbeeld een PTSS door het opgelopen trauma van de nare gebeurtenis waar een persoon nog veel herinneringen aan heeft en hier veel stress van ervaart. Hoe groter de trauma’s hoe kleiner de kans op een volledig herstel. Voor geestelijke stoornissen te genezen kunt u terecht bij de mentale gezondheidszorg, die u medicatie kan voorschrijven en een therapie kan aanbieden zoals bij PTSS emdr word voorgeschreven.

Diagnose die genetisch zijn vast gelegd en een hersenziekte zijn daarin tegen moeilijker te behandelen, zoals schizofrenie en manisch-depressiviteit. De persoon zal moeten leren omgaan met de hersenziekte. Een persoon geneest door een combinatie van praten, pillen en regelmaat. De therapie is een begeleiding en ondersteuning u in balans te krijgen om te kunnen herstellen.

Gevolg

Kunnen stoornissen ook nadelen hebben voor werk? Aan de hand van de diagnose die word gesteld kan het vinden van werk moeilijker worden. Aan de hand van de therapie die u volgt en de hoeveelheid kunt u minder werken. Een stoornis kan in zijn nadeel werken bij een sollicitatie bijvoorbeeld burn-out of depressie. Wanneer een therapie niet voldoende werk kan het zijn dat een persoon minder moet gaan werken. Als therapie word uitgesteld kan het zijn dat een persoon om de lange termijn niet meer kan werken. Wacht niet te lang met het zoeken van hulp voor de mentale problematiek, hierdoor verergerd de problematiek alleen maar en verkleint de kans op volledig herstel.

Plan

Stap 1 Houd de signalen van de problematiek bij in een dagboek of schema. Door de signalen bij te houden krijgt u meer grip op de stoornis .Leer van de momenten dat het minder ging, hoe kunt u dit veranderen en dat het de volgende keer beter gaat? Welke signalen komen het vaakst voor? Hoe vaak en waardoor?

Stap 2 bespreek uw bevindingen met naasten en vrienden. Wat vinden zij ? Kunnen zij u ondersteunen, wat kunnen ze voor u doen? Door het bespreekbaar te maken kan het zijn dat uw naasten hier heel anders over denken en dat u zich druk maakt voor niks. Vraag naasten met u mee te gaan naar gesprekken. Zo kunnen uw naasten u beter begrijpen en ondersteunen.

Stap 3 bespreek de bevindingen met huisarts en vraag een doorverwijzing naar de mentale gezondheidszorg. Vraag of de behandelaar een diagnose kan stellen en om bij passende therapie. Neem uw dagboek met schema’s mee naar het gesprek als richtlijn om duidelijk te maken waar de problematiek ligt. Ga niet op internet opzoek naar een diagnose. Op het internet staan vele verschillende uitleg over een diagnose en de signalen. Hierdoor gaat u piekeren over de diagnose. Bekijk 1 pagina die word aanbevolen door uw behandelaar. Vraag hier naar bij het stellen van de diagnose.

Stap 4 Heeft u al een diagnose? Zoek informatie op internet over de diagnose en lees ervaringsverhalen van personen met dezelfde diagnoses. Dit zijn de praktijk voorbeelden met de gevolgen die de diagnose heeft en welke lastige punten u kunt tegen komen.