Wat is het

Dip = De gedachten die op komen die somber maken. Alles valt nog te overzien en te werken aan het probleem. Komt veelal overeen met een baaldag of een somber bui. Het is een vervelende dag zoals een ” echte maandag”, voor 1 of maximaal 3 dagen. Bij een dip helpt het vaak afleiding zoeken, relax oefeningen of sport.

Herkennen

Een dip is vaak een gevoel van korte tijd of minimaal een paar dagen. Wanneer een dip langer aanhoud en u krijgt signalen van een depressie word het meer een depressie. Van een dip kunt u makkelijk herstellen. Bij een depressie heeft u vaak hulp nodig en kan langer duren om weer te herstellen.

Een dip is de voorloper van een depressie, van dip -> depressie. Een depressie is iets waar enige tijd over heen gaat voordat het word vastgesteld dat het een depressie is. Het verwerken en herstellen van een depressie is een langdurig proces.

Gevolgen

Van een dip heeft u geen lange termijn gevolgen. De somberheid kan blijven hangen en de gedachten toenemen. Het niet los kunnen laten van gedachten of deze niet kunnen verwerken. Hoe meer depressieve klachten u heeft hoe groter de kans op een depressie. Van een depressie heeft u vaak lange termijn gevolgen als restklachten of als depressie die vaker terugkomt. Voor een depressie blijft u vaak gevoelig en een terugval is altijd mogelijk. Bij een depressie is werk naar school gaan of activiteiten plannen niet mogelijk

Plan

Hoe vaak piekert u? Kunt u de signalen herkennen van een stress? Heeft u stemmingswisselingen? Schrijf zoveel mogelijk punten op waar u de stress aan kunt herkennen. Zodra u dit weet kunt u de stress verminderen en bent u minder vermoeid. Welke gedachten zorgen hiervoor? Hoe kunt u deze gedachten te veranderen? Welk cijfer zou u de gedachten geven? Maak een overzicht van uw gedachten die u somber of depressief laten voelen, door meer inzicht

De makkelijkste manier voor meer inzicht te krijgen is door het bijhouden van schema’s zo als het 4 b en 5 g schema met gedachten, gedrag, gevoelens, gebeurtenis en gevolg. Door het invullen van het schema vind u de oorzaak van de signalen en kunt u deze aanpakken. Om minder depressief te voelen is het belangrijk: sporten minimaal 30 minuten actief. gezonde voeding en voldoende nachtrust, ontspanning minimaal 15 minuten voor het slapen gaan. Verwerken de gedachten van u af te schrijven in een dagboek aan het eind van de dag, activiteiten 10 punten wat u kunt doen wanneer de gedachten opkomen om dit te verminderen

Het hebben van een vaste dagstructuur is hierbij erg belangrijk met een goed dagelijks ritme van opstaan en slapen en van de vaste maaltijden op een dag. Door dagelijks actief bezig te zijn en voldoende actief te bewegen op een dag en daarna een aantal relax oefeningen te doen. Welke signalen van een depressie heeft u deze week meer last van? wat kunt u aan de signalen doe om ze te verminderen? Houd dagelijks bij welke signalen verergeren en maak hier een doel van om deze aan te pakken. Hoe meer u de schema’s bijhoud hoe meer inzicht u krijgt in het verloop van een depressie hoe meer signalen u kunt aanpakken of voorkomen.

Het dagelijks of met grote regelmaat bespreekbaar maken van de zorgen bij vrienden of naasten of met hulpverleners zodat zorgen niet worden opgekropt en u met de emoties en gevoelens blijft zitten. Het bespreekbaar maken van het begin van een depressie tot het einde is zeer belangrijk. Zonder de signalen te uiten en om hulp te vragen is het lastig een depressie of signalen ervan te lijf te gaan. Het is belangrijk zo veel mogelijk te uiten door te praten te sporten te schrijven.

Het maken van een plan voor een terugval kan helpen bij een deel van het voorkomen, doordat u weet wanneer u gaat terugvallen en de signalen kan herkennen op tijd. Door het op tijd te herkennen loopt het niet op tot een depressie en zijn simpele middelen vaak voldoende van meer bewegen, het uiten of gezonder leven. Vraag aan lotgenoten hoe zij een terugval proberen te voorkomen.