Doelen stellen

Wat is het

Het maken van doelen geeft ruimte om uzelf te verbeteren en dingen aan te pakken zoals het voorkomen van hoge signalen met het maken van een signaleringsplan met punten voor afleiding zoeken. Sommige doelen zijn makkelijk te behalen andere kosten veel tijd en energie. Het is belangrijk om dagelijks te werken aan doelen om het te verbeteren. Het kost vaak lange tijd om het definitief te hebben veranderd, neem de tijd om te wennen aan nieuwe gewoontes.

Het maken van het doel en het werken aan doelen kan alleen als het uit u zelf komt en u er achter staat dat het moet veranderen, hierdoor heeft u genoeg motivatie om moeilijke momenten door heen te komen. Laat u niet overhalen door andere het heeft alleen een kans van slagen als u er klaar voor bent.

Met oud en nieuw worden goede voornemens gemaakt, deze zijn vaak al aan het einde van januari niet meer van toepassing. Het wachten tot 1 januari, is niet nodig wanneer u het wilt veranderen moet u het gelijk aan pakken. Op het moment dat het voor u goed voelt bent u strijdbaar het doel te gaan behalen, precies wat u nodig heeft om verder te komen.

Herkennen

Doelen zijn belangrijk om stappen vooruit te kunnen zetten en om gewoontes te veranderen. Het is belangrijk om de nieuwe gewoonte aan te leren, dit gaat vaak moeilijk en de kans op een terugval is vaak groot en de oude gewoonte snel weer opgepakt. Het verbeteren van signalen en gedachten kan door dagelijks hier meer op te letten en de signalen en gedachten meer te begrijpen en inzicht hierin te hebben.Door er dagelijks mee bezig te zijn kunt u meer gedachten erkennen en hierdoor eerder stop zetten. Het behalen van het doel kan zijn leren omgaan met de gedachten.

Maak een duidelijk doel die het doel duidelijk omschrijft. Het minderen van roken is geen duidelijk doel, het geeft niet aan hoeveel u gaat minderen. Het aantal pakjes dat u normaal rookt per week geeft dit duidelijk aan, van de 4 pakjes ga ik terug naar 2 en ik koop deze alleen op maandag ochtend en voor de rest van de week moet ik het hiermee doen.

Het maken van doelen kan zorgen dat een doel word behaald, maar er zijn altijd moeilijke momenten voor u het doel gaat behalen, een kans op een terugval is altijd aanwezig. Het is belangrijk te bedenken wat u in plaats van gaat doen. Bijvoorbeeld u wil meer afvallen, als u meer trek heeft in eten of snoepen hoe gaat u dit voorkomen? Wilt u meerdere doelen behalen plan dit dan in over een langere periode, behaal eerst 1 doel en ga dan verder met hel andere doel, hierdoor blijft u meer gefocust om het doel te behalen, anders zo het onoverzichtelijk kunnen worden.

Om een doel te bereiken heeft u meer plannen nodig dan alleen het plan doel. Bij het bereiken van een doel komt meer kijken. Het is belangrijk om een plan B te maken en te letten op de signalen die opkomen tijdens de verandering en hier een plan op te maken om deze in een balans te houden.

Door het veranderen en aanpakken van het doel, veranderd er veel, uw gedachten kunnen anders zijn, het gedrag of de emoties. Door de verandering veranderd er meer dan alleen het behalen van het doel. Wanneer een persoon hier niet op is voorbereid kan het zorgen dat de verandering te veel word en een persoon stopt.

Behandelen

Het volhouden van doelen en het behalen van doelen kan wanneer een doel klein is, voor een week. Deze proberen en na een week evalueren en hierop een nieuw doel maken. Door het doel steeds te verbeteren en in kleine stappen te behalen heeft u meer kans het doel te gaan halen.

Het volhouden van een doel kan door het leuk te maken, het te zien als een verbetering als werken aan een herstel om weer meer te kunnen en meer mogelijkheden te hebben. Het volhouden gaat het beste wanneer er steun is van vrienden of naasten en u positief in het leven staat. Om een doel te behalen is het belangrijk te weten waarom u dit nu doet, wat er niet aan klopt en waarom u het moet/wilt veranderen? De vragen kunnen een motivatie zijn of worden om door te pakken. Het kan als een stok achter de deur zijn.

Het maken van doelen kan soms een probleem zijn wanneer het niet realistisch is, wanneer het doel te groot is, uw verwachtingen te hoog zijn. Het doel is te groot waardoor u er meer tegen gaat op zien om het te behalen. Een persoon kan hierdoor teleurgesteld raken door het niet behalen van het doel of het niet kunnen behalen.

Voor een doel te behalen is het belangrijk om voldoende zelfvertrouwen te hebben in uw kunnen en te weten waar u staat. Wanneer een persoon onzeker is veel twijfelt of minder zelfvertrouwen heeft kan het hierdoor lastig zijn doelen te behalen en moet er eerst hieraan gewerkt worden. Een doel behalen kan lastig zijn wanneer een persoon alleen is en geen motiverende personen om zich heen heeft. Een persoon laat het eerder los omdat het te veel spanning of druk geeft en hier minder gemotiveerd is.

Gevolgen

Met een vaag doel kan een persoon vaak weinig het is niet duidelijk en de persoon raakt er niet van gemotiveerd. Een persoon geeft het veel sneller op waardoor het weer opnieuw de stap moet zetten het doel te gaan bereiken. Wanneer een persoon net start met een doel is het vaak nog gemotiveerd om eraan te werken, naar een tijdje word het vaak minder, een persoon kan ervoor kiezen het doel te laten liggen naar een tegenslag. Het kan ervoor zorgen dat een doel niet word behaald en een persoon meer negatief over zichzelf gaat denken.

Te veel veranderingen in 1 x kan ervoor zorgen dat een persoon overbelast raakt van de veranderingen. Er zijn er te veel in korte tijd wat meer zorgen en drukt geeft. Een persoon kan hierdoor meer vermoeid zijn dan anders omdat gewoonte aanleren veel energie kosten. Wanneer familie een persoon overhaalt een doel te bereiken, doet een persoon dit omdat de familie het wilt. De persoon heeft geen eigen reden om te stoppen. Wanneer een persoon het zelf bedenkt heeft het een gemotiveerde reden om te stoppen.

Plan

Een doel begint met ik wil … behalen omdat … Wanneer de reden van het doel duidelijk is kunt u kijken wat hiervoor nodig is om het te behalen, wat moet u laten om het te behalen? Hoe blijft u gemotiveerd en wat heeft u hiervoor nodig? Maak doelen die ook echt mogelijk zijn, die u ook echt kunt na komen, wanneer u nu bijvoorbeeld meer zou gaan hard lopen kunt u niet volgende maand de marathon gaan lopen. Door zo’n doel kunt u meer gedemotiveerd raken omdat het niet lukt.

Maak een plan die u kan helpen om meer duidelijkheid te krijgen over de problematiek, gedachten of signalen met wekelijkse aanpassingen die u kunnen helpen het doel meer te bereiken. Hoe beter beeld u heeft van de problematiek hoe meer stappen u kunt zetten door het te accepteren en eraan te gaan werken. Het bereiken van doelen kan door positief naar uzelf te blijven kijken en de goede dingen van het leven te zien, door te genieten van kleine dingen en door het maken van een positief dagboek voor een moeilijke tijd. Hoe meer positief u bent hoe meer gemotiveerd u bent de eind streep te halen.

Geef aan op de kalender wat u doel is, hoe u dit gaat aanpakken. Bijvoorbeeld “meer bewegen” moet zijn ik ga sporten op maandag en ik ga zaterdag hardlopen. Op maandag zet u op de kalender ik ga fietsen minimaal 30 minuten. Zet op zaterdag 30 minuten hardlopen. Het houd u gemotiveerd het te gaan starten en het te gaan uitvoeren. Om meer te gaan bewegen zijn er vele mogelijkheden zoals een stappenteller, het vragen van andere om mee te bewegen, het gebruik van een app, u aanmelden bij een wandelgroep. Het kan u meer motiveren wanneer u een teller heeft of als u het samen doet.

Wat gaat u doen wanneer u meer trek krijgt? Wat zijn gezonde alternatieve? Het is belangrijk om een gezond voedingsschema aan te houden met groente en fruit, kies in plaats van snoep voor fruit. Wanneer u meer zin heft in een sigaret, ga wandelen of sporten of afleiding zoeken. Het is belangrijk een plan te maken met punten die u kunnen helpen in moeilijke tijden, die u kunnen helpen om het niet uit te voeren de grens over heen te stappen of die zorgen dat u zich anders gaat voelen. Het is belangrijk om de fase wind storm tornado en orkaan te kennen en deze te gebruiken bij het behalen van het doel om te voorkomen dat u terugvalt.

Geef bij naasten aan dat u bezig bent met doelen en deze wilt behalen, zodat ze u kunnen steunen en begrip kunnen hebben voor uw situatie. Het aangeven kan helpen wanneer het een dag minder lekker gaat, het is duidelijk wat de oorzaak is waardoor er meer begrip kan zijn. Het is belangrijk meer te rusten en uw rust te zoeken, het lichaam is bezig met veranderingen hierdoor kan het bepaalde stoffen niet meer binnen krijgen en hierdoor is het lichaam meer vermoeid, het bewegen en het gezonde eten kunnen weer meer energie geven. Zorg voor een goede dagstructuur met ontspanning en een ademhalingsoefening en voldoend nachtrust.

wat

Wat word het doel? Wat wilt u gaan bereiken? Wat wilt u gaan veranderen? Neem kleine stappen om dingen te verbeteren, maak een doel voor vandaag om aan te pakken, 1 voor een week en een doel voor over 1 maand, werk met de kleine doelen toe naar het grote maand doel. Zorg ervoor dat het een haalbaar doel is. Kleine doelen zijn te overzien in tijd, een doel voor over 2 jaar is lastiger.

Waarom

Waarom wilt u dit gaan aanpakken? Wat zijn u reden om dit nu te gaan doen of te willen? Het is belangrijk om een duidelijke reden te hebben om het doel te gaan bereiken, om het te kunnen verbeteren. De reden kan een motivatie zijn om het te behalen. Hoe duidelijker de reden, hoe meer kans van slagen het heeft, hoe meer u zich ervoor in kunt zetten.

hoe

Hoe gaat u dit aanpakken? Wat is hiervoor nodig? Er zijn vele mogelijkheden om uw doel te bereiken en dingen uit te laten komen om te veranderen. Het is zoeken naar de manier die bij u en uw situatie past. Het is belangrijk dat u achter uw doel kunt staan en dat u er alles aan gaat doen om het doel te bereiken, zo blijft u het langste gemotiveerd.

Blijf dagelijks bezig met u doel te bereiken, ook al gaat het een dag minder, begin elke dag opnieuw als een nieuwe dag. Prestatie en vooruitgang in het doel zijn erg belangrijk om de kans van slagen te vergroten. Blijf zoeken naar mogelijkheden om dingen aan te pakken, vaak is de simpelste manier, de beste die u het langst kunt volhouden.

Zoals het doel minder spullen kwijt, door het op een vaste plek neer leggen van spullen, in een overzichtelijk bakje of rekje. Hierdoor heeft u uiteindelijk minder stress, ervaart u meer rust op een dag, en bent u zelden nog iets kwijt wat ook stress geeft om het te zoeken. Wanneer u stress wilt verminderen zoek naar zoveel mogelijk dingen die u stress geven en kijk hoe u dit anders kunt doen.

waar

Waar gaat u dit veranderen? Gaat u vaker naar buiten of naar een activiteiten middag? Kleine dingen in huis kunnen al zorgen voor minder stress of onrust, zoals een opgeruimd huis. Plan zoveel mogelijk in om te gaan doen in en om het huis, plan met grote regelmaat een activiteit verder. Waar u dingen gaat veranderen, zegt veel over de mogelijkheden die u heeft en hoe u doel eruit komt te zien, zoals thuis heeft u meer kansen iets te veranderen, dan op het werk of bij andere.

Waar kunt u van leren? Wat zijn dingen die in het verleden of vorige week zijn gebeurt die te maken hebben met het doel? Leer zoveel mogelijk van vorige momenten om dingen anders te kunnen aanpakken, beter te begrijpen en ze eerder te kunnen stoppen. Houd een positief dagboek bij voor dingen die in de week of maand goed gaat met het doel bereiken, het kan extra motiveren tot de eindstreep.

wanneer

Wanneer gaat u ermee starten? Hoe lang gaat u erover doen om het doel te behalen? Het starten van een verandering kan deze minuut, het wachten tot het juiste moment, is lang wachten en niet starten en zorgt voor uitstel. Wanneer u het plan heeft dingen te gaan veranderen begin er direct mee, start met het opschrijven of het uitzoeken van de mogelijkheden en blijf zoveel mogelijk denken in oplossingen.

Start met ontspanningsoefeningen of meer naar buiten gaan, om meer rust te ervaren, zoek naar mogelijkheden om te kunnen ontspannen en voldoende rust te hebben. Oefeningen, schema’s en methode kunt u online vinden voor het aanpakken en verbeteren, kies een manier die bij u past, of gebruik een manier als basis en pas het aan.

wie

Wie kan u helpen met het doel te bereiken? Wat zou een ander voor u kunnen doen zodat het gaat lukken? Kunnen naasten of vrienden helpen of heeft u meer hulp nodig om het doel te behalen? Om een doel te bereiken is het belangrijk om personen naast u te hebben staan die u kunnen steunen en u begrijpen. Het behalen van een doel gaat makkelijker wanneer u contacten heeft, lees online de ervaringen van andere om de problematiek aan te pakken.