Wat is het

Een persoon met PTSS ervaart veel angst op een dag, wanneer een ander de persoon in angst ziet geeft dit een naar gevoel voor de persoon. Een persoon zet altijd een masker op om dit zo min mogelijk te laten zien. De buitenwereld hoeft het niet te weten. Het masker geeft meer een veilig gevoel en het gevoel van het “normaal” zijn. Ik heb wel PTSS en veel signalen maar ik ben gewoon een mens en ik wil me ook zo laten zien in de samenleving.

Het vermommen van een PTSS is vaak de enige manier om nog mee te kunnen in de samenleving. Het niet uiten is voor de samenleving vaak beter dan het uiten. De persoon kan het beter bij zich houden dan vooroordelen krijgen op het gedrag of uitingen. Door het te vermommen kan een persoon zich meer “normaal “gedragen doordat het minder vragen krijgt, minder opmerkingen en hierdoor minder word getriggerd. Door een masker kan een persoon zich meer veilig voelen.

Een persoon is dagelijks erg moe en vermoeid, hierdoor lukken vaak maar weinig dingen op een dag. Maar de persoon gaat door en doet het toch of werkt een gehele dag. Het is steeds over dingen heen zetten en verder. Een persoon heeft vaak het gevoel dat het sterk moet zijn en moet doorzetten. Andere geven aan dat het dan wel goed komt. Vaak is een persoon wel sterk maar het gevecht en de dagelijkse strijd tegen PTSS zijn erg zwaar.

Doen of de persoon iets leuk vind is vaak erg last. De persoon is beschadigd en is meer bezig met de gedachten aan het trauma en wat er niet goed gaat. Een persoon heeft vaak minder het gevoel dat iets leuk is of heeft minder zin om leuke dingen te gaan doen. Doen of een trigger weinig met de persoon doet. Een trigger kan zorgen voor herbelevingen en hoge angsten. Het niet kunnen uiten van deze emotie kan zorgen dat het veel hoger oploopt en dat een persoon blijft hangen in de angst gedachten. Een trigger kan zijn geluid, woord trigger of geur trigger.

Het masker zorgt ervoor dat het er van buiten normaal uitziet, de PTSS is niet aan de buitenkant te zien. De persoon verkropt dagelijks de angst en traumagedachten, hierdoor veranderd de persoon meer in het eigen zijn, het kan een persoon meer nerveus of onzeker maken. Door te doen als of het er niet is kan een persoon de traumagedachten parkeren, waardoor het tijdelijk minder last heeft van de gedachten, maar ergens op een dag komen de gedachten op, waardoor het vaak veel achter elkaar zijn. Het is het uitstellen van het moment.

Een persoon kan zich anders voor doen om niet te uiten en geen vragen te krijgen. Wanneer een persoon het echte gedrag laat zien zij er vele vragen, vooroordelen en zijn gesprekken veel minder goed mogelijk. Het blijven stellen van vragen kan een trigger zijn of een persoon kan er later veel last van krijgen. Door te doen als of het goed gaat, kan een persoon zich soms beter voelen. Het geeft meer zelfvertrouwen om dingen ook anders te zien of aan te pakken. Het geeft een ander beeld op de problematiek. Een persoon maakt de problematiek nooit groter als dat het al is, maar verteld het vaak in een milde vorm.

Gevolgen

De angst kan komen doordat een persoon met PTSS veel in het verleden in en minder in het hier en nu. De gedachten dwalen vaak af naar net verleden, waardoor er minder van het nu word ervaren of beleeft. De angst uit het verleden heeft een grote invloed op het zijn, de dag, en de manier van kunnen leven. Het is de angst parkeren om ergens de dag goed door te komen. Het opzetten van een masker of het vermommen gaat automatisch zodra een persoon in gesprek gaat of wanneer het naar buiten loopt. Een persoon kan dit niet tegen houden, het zo minder goed voelen voor de persoon.

In de samenleving word een persoon raar aangekeken of heeft meer discussie door het gedrag wat PTSS maakt. Een persoon moet het gedrag in een balans houden en niet te veel getriggerd worden op een dag. Wanneer het gedrag word geuit krijgt een persoon hier vaak problemen mee, door het masker zijn eer minder problemen. De ongewenste gedragingen worden door de samenleving afgekeurd, er is een standaard wat word geaccepteerd en wat niet. Veel van de uitingen van een PTSS vallen hier buiten. Door het te vermommen kropt een persoon deze elke dag op, wat lichamelijke klachten kan veroorzaken en een depressie.

Het masker is doen als of, het doen of alles er niet is, gewoon door gaan als of er niks is gebeurt. Hierdoor stopt een persoon trauma leed weg, maar word het niet aangepakt en verwerkt. Een trauma kan niet worden weggestopt en komt vroeg of laat altijd boven. De angst zorgt ervoor dat er op de lange termijn steeds meer moeilijker word om contacten aan te gaan met andere en deze te onderhouden. Personen kunnen het gevoel van angst geven terwijl ze er niks mee te maken hebben, maar is gelinkt aan het trauma en angst. Een persoon voelt zich vaak minder goed begrepen

Het vermommen kan helpen in het hier en nu, het opzetten van een ander persoon heeft geen effect voor de langere termijn. Met PTSS word een persoon vaak minder goed begrepen, maar ook met het uiten word het vaak verkeerd opgevat. De signalen van een PTSS worden minder gezien. Wanneer een persoon zich vermomt lijkt het wel mee te vallen, wanneer de persoon het rustig uitleg word de ernst niet gezien, wanneer een persoon zich uit is het boos of woedend. Hierdoor worden signalen vaak niet begrepen en de persoon krijgt geen gehoor.waardoor gesprekken vaak minder goed verlopen.

De angst kan zorgen voor isolement, vaak op sociaal gebied. Een persoon kan door de angst meer gaan vermijden, waardoor het meer alleen is en meer vereenzaamd. Triggers die de oorzaak zijn van de negatieve reacties. De angst en trigger zorgen voor extra angst die hoog oploopt. Het trauma houd de angst in stand en de angst het trauma.

Bevroren. Van angst kan een persoon bevriezen, de persoon is helemaal in angst. Het is niet mogelijk om dit te doen als of of te vermommen. De persoon kan niet praten en bewegen. Door de angst kan een persoon de controle verliezen over zichzelf, hierdoor kan een persoon in een paniek bui komen, deze bui is niet te vermommen en is duidelijk zichtbaar. Door de angst ziet de wereld van de persoon met PTSS er heel anders uit. Het ervaren van dagelijkse angst is niet het beeld wat iedereen heeft. Het gevoel is vaak te behandelen maar een persoon kan altijd worden getriggerd waardoor het weer veel angst ervaart.

De persoon kan angst ervaren van het achteruit gaan van de mentale gezondheid. De persoon wil graag dat de PTSS word behandeld maar deze word steeds erger. De persoon ziet er aan de buitenkant uit als of er niks is, maar aan de binnenkant voelt een persoon de angst, stress, gevoelens, trauma gedachten door elkaar.

Het hebben van een masker komt bij veel diagnose voor in de mentale gezondheidszorg, dit kan te maken hebben met schaamte voor mentale problematiek. Vaak is het masker op om naar buiten te gaan en masker af wanneer een persoon thuis is. Buiten voelt onveilig en thuis kan de persoon meer zijn eigen ik zijn. Een persoon moet leren omgaan met de signalen van PTSS om het masker ooit te kunnen afzetten. Vaak zijn er te veel signalen om dit in een goede balans te hebben en te houden. Het masker kan door vertrouwen in personen verbeteren, de angsten kunt u aanpakken samen met het trauma om minder nare herinneringen te hebben en de angst te verminderen, vaak helpt het ter verlichting en is definitief herstel minder mogelijk.

Plan

Het is belangrijk te werken aan het zelfvertrouwen en te laten zien dat u het kunt en gaat doen. Dit is een zeer lastige stap maar noodzakelijk om minder te gaan vermommen. Het is belangrijk open te zijn over PTSS en wat dit met u doet. Het ligt niet aan u het is aangedaan, wat de samenleving ervan vind en hoe ze reageren is een mening van 1 persoon. Werk aan het zelfvertrouwen door te gaan sporten, het volgen van een cursus of door gesprekken te gaan voeren.

Wat kan helpen u meer veilig te voelen bij een persoon? Dat het meer vertrouwd voel? Hoe kunt u meer de angst loslaten waardoor het masker kan afblijven? Wat kunt u doen dat u meer uzelf kunt blijven in een gesprek? Maak kleine wekelijkse doelen en probeer het uit. Blijf het proberen tot het is gelukt en start een nieuw doel. Schrijf de behaalde doelen op in een positief dagboek.

Hoeveel angsten heeft u? Wanneer komen de angsten op? Hoe gaat u hiermee om? Wat kunt u doen om erger te voorkomen? het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de angst die u ervaart en hoe dit kan oplopen naar een bui om te weten wat u kunt doen en wat kan helpen het te verminderen. Maak gebruik van de fase wind storm tornado en orkaan voor meer duidelijkheid in fase.

Wanneer andere weten dat de andere persoon een PTSS heeft, kan het gedrag van andere veel veranderen. PTSS word meer gezien als gevaarlijk en gek, hierdoor kunnen contacten sneller stoppen of een persoon er mee gepest worden. Het vermommen van de PTSS is vaak bij CPTSS of MCPTSS, dit omdat PTSS vaak te behandelen is en hierdoor de persoon minder last heeft van het trauma en de angsten. Bij CPTSS en MCPTSS blijft de angst en word deze vaak chronisch. Ook al heeft een persoon een PTSS CPTSS of MCPTSS er word vanuit de samenleving verwacht dat er gewoon gewenst gedrag word vertoont alsof er niks aan de hand is en er nooit iets is gebeurt. Dit gaat in tegen alles waar een persoon last van heeft en over piekert, het gevoel van de persoon en de gedachten. Een persoon kan en mag zich hierdoor veel minder uiten, omdat het niet word geaccepteerd of begrepen.