Voor iedereen is het leuk zijn of haar verjaardag te vieren, met gezelligheid en slingers en ballonnen. Voor iemand met een PTSS kan het soms snel te druk zijn, te veel kleuren hebben, hierdoor kan een persoon getriggerd raken. Personen met PTSS zijn hooggevoelig en hebben daarom iets meer aanpassing nodig in een verjaardag om het een leuke dag te laten zijn.

Versiering

Houd hierbij wel rekening met de verschillende kleuren van de versiering, het hebben van een discobal kan leuk zijn voor het feest maar is minder geschikt voor iemand met PTSS omdat het glinstert, draait. Kies voor lichte verlichting, die niet fel is en niet knippert, personen kunnen slecht tegen fel licht. Zorg ervoor dat het rustiger eruit ziet.

Hoe bonter het is, hoe meer kleuren er zijn, hoe minder trigger het kan zijn voor een persoon. Kies voor lichte rustige pastelkleuren. Zet de ballonnen vast zodat deze niet bewegen, bewegen kan een andere trigger zijn van een persoon. Bonte kleuren en veel kleuren en veel vormen, alles door elkaar, zijn een trigger voor een persoon.

Muziek

Het is leuk om muziek aan te hebben, voor een persoon met PTSS kan het erg rumoerig worden, het geluid van pratende persoon en de muziek er door heen, het kan zorgen voor meer gedachten of minder concentratie. Zorg voor een rustig achtergrond muziekje of laat de muziek uit. Het door elkaar heen praten en muziek kan zorgen voor meer drukte in het hoofd, er is minder overzicht.

Parfum, geurkaarsjes

Geuren en zeker scherpe geuren kunnen zorgen voor een trigger, de persoon kan een geurtrigger hebben waardoor het vies ruikt, veel gedachten oproept. Laat de parfum zoveel mogelijk weg, deze geur blijft vaak het langste hangen en maak minder gebruik van kaarsjes of een neutrale geur.

Chips en nootjes

Deze kunnen erg kraken, het geluid kan zorgen voor een trigger. Kies voor andere lekker hapjes die u kunt klaar maken. Let hierbij ook op de scherpe geuren van voeding.

Drinken

Voor een persoon met PTSS is het vaak niet mogelijk te drinken, door de medicatie die een persoon krijgt, kan dit grote gevolgen hebben. Kies ervoor om een alcohol vrije variant te kopen voor de persoon. Zo kan de persoon toch mee doen en word het niet buiten gesloten.

Drukte

De persoon kan vaak slecht tegen een grote groep personen, hierdoor is verjaardagsbezoek vaak al erg druk, houd rekening met de persoon als deze komt dat het een rustig moment is, zorg voor niet te veel in en uit loop dit kan nerveus maken.

Zegt iemand af?

Het kan zijn dat de persoon veel last heeft van de signalen en van de PTSS waardoor het niet kan komen. Een PTSS dag is niet te voorspellen en kan per uur anders zijn. Hierdoor kan het zijn dat de persoon op het laatste moment afzegt. Heb begrip voor de situatie en plan een nieuwe afspraak om het als nog te vieren.

Blijft een persoon maar kort?

Het kan zijn ondanks alle tips dat een persoon toch getriggerd is geraakt of veel in gedachten zit en hierdoor een uurtje blijft en dan weer gaat. Wees dankbaar voor het moment dat de persoon is geweest en dat op u verjaardag aanwezig was.