Een veilige omgeving is een belangrijke basis bij ptss

Zonder een veilige omgeving en steun van andere is het niet mogelijk te beginnen aan het verwerken van een trauma. Een veilige plek zorgt ervoor dat u zich op uw gemak kan voelen, u kunt uiten en over dingen kan praten, op een onveilige plek is dit niet mogelijk. In een veilige omgeving zijn er kansen om verder te komen, kan u een nieuwe start maken.

De omgeving van de therapie, moet goed voelen voor een persoon om te kunnen praten over het trauma, er moet een vertrouwen zijn in de behandelaar om het te kunnen uiten. Hiervoor is het nodig dat het een veilige omgeving is, anders slaat een persoon dicht, ervaart veel signalen en kunnen het buien worden, een persoon houd een naar gevoel over van de sessie.

Een veilig gevoel moet vaak groeien naar het oplopen van een trauma, een persoon moet opnieuw leren andere te vertrouwen, hierdoor kan het zijn dat het een tijd onveilig voelt in het contact met een hulpverlener. Hoe kunt u het gevoel veilig vergroten? Wat is er voor nodig? Wat kan u hierbij helpen?

Wanneer het trauma in huis heeft plaatsgevonden kan het heel onveilig aanvoelen, het kost veel tijd om hier verandering in aan te brengen, bijvoorbeeld er word ingebroken het geluid dat u hoort, het gevoel dat het kan gebeuren, de angst die u heeft ervaren zorgen dat het nu onveilig is, deze gaan vaak niet snel weg en moet een persoon door positieve ervaringen veranderen. Voor de persoon is het vaak beter om te verhuizen en opnieuw te beginnen.

Om traumatische ervaringen te kunnen verwerken is het belangrijk om positieve ervaringen op te doen in een veilige omgeving, waar u uzelf kunt zijn en mag zijn, waar u zich kunt uiten en praten over de nare gebeurtenis. Het veilig voelen is zeer belangrijk in het verwerken, zolang een plek onveilig voelt blijft het een open trauma die op de voorgrond blijft.

Voor veel personen is het al snel dat de persoon erover heen moet zijn, het is belangrijk om de tijd te nemen, het te verwerken en het in kleine stapjes te verbeteren. De persoon is beschadigd in het gevoel, gedachten en emoties, dit heeft veel tijd nodig ervan te herstellen. Uit een onveilige omgeving moet een persoon weg om het niet groter te laten worden, dit kan in sommige gevallen erg lastig zijn. Pas als de persoon uit de omgeving is kan de persoon beginnen met een herstel, alleen in een veilige omgeving kan het worden verwerkt.

De veilige omgeving kan zorgen voor weer meer vertrouwen in andere zoals bij een veilige therapie sessie waar u kunt leren om met het trauma om te gaan en het te verwerken. Geef duidelijk aan wanneer het veilig voor u voelt en wanneer niet, de grenzen zijn erg bepalend voor het effect. In een veilige omgeving kunt u het gaan verwerken door te gaan praten over het trauma, door erover te gaan schrijven. Door nieuwe plannen te maken voor de toekomst. Door alle gedachten en signalen eruit te sporten.

Door het maken van een signaleringsplan kunt u leren de signalen en gedachten in fase in te delen en te kijken hoe het voor u voelt, hoe het opkomt, wat er gebeurt en wat de gevolgen ervan zijn. Hierdoor kunt u leren om meer grip te krijgen op de signalen door te weten wat u kunt doen per fase om het te verminderen.