Wat is het

EMDR word veel toegepast en is de meest geven therapie voor angsten en paniek stoornissen. Omdat het veel word gegeven is het erg druk en zijn er vaak lange wachtlijsten. De EMDR is gericht op het naarste stuk uit de angst, het voor meer verlicht waardoor de angst meer naar de achtergrond kan gaan. Het stuk voor de angst en na de angst zijn vaak niet mee genomen tijdens een sessie. EMDR verlicht het trauma, het kan niet worden uitgewist/verwijderd.

PTSS is vaak te behandelen met resultaat door middel van EMDR, wanneer het een kleiner trauma is. Bij CPTSS en MCPTSS is de behandeling meer gericht op het leren verwerken van het trauma met als doel het te verlichten, een persoon blijft er altijd last van houden. Voor alle drie geld vaak na een behandeling dat er restverschijnselen blijven zoals het beeld rondom het ergste stuk, of dat een persoon meer triggers ervaart op een dag.

EMDR is meer dan alleen de sessie, het heeft veel invloed op de dag van de sessie, de dag ervoor en erna. Het kan de gedachten veel bezig houden waardoor het lijkt dat het veel erger is dan zonder sessie. Het kan een aantal sessies duren voor dit afneemt.

Herkennen

Het klinkt vreemd om een angststoornis aan te pakken met anti depressiva. Een persoon is niet depressie en heeft veel dagelijkse angsten. Toch word dit vaak voorgeschreven als een gehele behandeling. Hierdoor word er minder gezien wat de angsten doen in het dagelijks leven met de persoon en hierop therapie ingezet om dit te verbeteren.

Een angststoornis kan zijn PTSS, een persoon heeft hier meerdere mogelijkheden voor om het te laten behandelen. Vaak word er gekozen voor een behandeling met alleen medicatie. Hierdoor leert een persoon niet om inzicht te krijgen in de signalen van angst, om de angst te erkennen en te verbeteren. Vaak word therapie erg laat in gezet waardoor een persoon al veel dagelijkse angsten heeft.

Anti depressiva staat vast dat het voor een groot deel (2/3) van de mensen voor een depressie niet effectief is. Personen slikken het lange tijd maar zonder effect, of wisselen vaak omdat het geen effect heeft voor de persoon of personen blijven het de rest van hun leven slikken. Een persoon met een angststoornis krijgt anti depressiva om de klachten te verlichten. De gehele behandeling kan bestaan uit alleen medicatie. Om de klachten onder controle te hebben is het nodig de medicatie te blijven gebruiken. Wanneer een persoon stopt met medicatie kan het veel meer last hebben van angst.

Wanneer een persoon stopt met de medicatie is de kans groot dat de angstklachten en signalen weer in alle hevigheid terug komen. Een persoon heeft niet geleerd in therapie om de angst aan te pakken en hierin te verbeteren. Een persoon is er weinig mee opgeschoten en heeft niet meer grip op de angsten. Wanneer een persoon stopt met medicatie is de balans die is opgebouwd snel weg.

De angst van vliegangst is vaak andere angst dan van een trauma, hierdoor kan een persoon meer herstellen van de vliegangst dan van een trauma. Het is vaak een angst die op een moment opkomt en weer zakt, het is niet dagelijks aanwezig. Bij hoogtevrees is er vaak iets gebeurt in het verleden waardoor een persoon meer angst heeft voor hoogte, bijvoorbeeld hoog in het klimrek en naar beneden kijken, bang zijn om te vallen. Deze angst is niet verwerkt en kan groeien naar hoogtevrees. EMDR voor vrees.

Vliegangst is vaak omdat een persoon zich veel geeft ingebeeld of denkt in alle dingen die kunnen gebeuren. In de wereld is er dagelijks veel vliegverkeer, de ongelukken die gebeuren aan de hand van de hoeveelheid vliegtuigen die vliegen is vaak weinig. Het is wanneer het gebeurt het veel personen betreft. EMDR voor gedachten.

Behandeling

Het is belangrijk om te accepteren dat er angsten zijn, dat deze worden veroorzaak door een trauma of door een trigger, het is belangrijk om goede hulp te zoeken bij het verwerken ervan om het meer los te kunnen laten. De angsten kunt u laten behandelen met EMDR en traumatherapie om er minder last van te hebben, waardoor u meer kunt gaan bouwen aan de toekomst en kan werken aan zelfvertrouwen en een goed zelfbeeld. Maak de punten uit uw eigen onderzoek bespreekbaar en stel aan de hand hiervan de hulpvragen.

Naast EMDR is het belangrijk dat er groepsgesprekken zijn om ervaringen uit te wisselen en onderwerpen te bespreken. Van deze gesprekken kunt u leren beter met triggers om te gaan of met vermijden van plekken. Lotgenoten hebben veel kennis en ervaring met deze problematiek. Lees de ervaringsverhalen online van andere die EMDR doen en probeer de tips uit.

Plan op dagen dat u EMDR heeft alleen leuke dingen die u positief stemmen. Hierdoor komt het minder heftig aan de dag ervoor en erna. Het is belangrijk tijdens EMDR therapie om voldoende te relaxen en afleiding zoeken mogelijk te maken door het doen van een ademhalingsoefening of door afleiding zoekers. Het is belangrijk een manier van ontspanning te vinden die bij u past, zoals sporten, mindfullness of yoga, tekenen of schilderen.

Het afbouwen van medicatie gaat in overleg met de arts of behandelaar, stop niet in 1x want hier word u ziek van en u krijgt hoge signalen. Bouw het altijd rustig af zodat het lichaam kan wennen aan minder van de stof. Kijk naar de mogelijkheden voor vaktherapie, dit is therapie door het maken van muziek of creatief, de vorm van de therapie is anders en het kan zorgen voor meer rust. vaktherapie.nl

Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben wat angst voor u betekend. Wanneer u een goed beeld heeft kunt u gericht hulp vragen en de signalen herkennen om steeds eerder de angsten te kunnen stoppen. Om beter met een angststoornis om te gaan is meer nodig dan alleen medicatie. Een persoon moet leren wat de angst betekend en wat dit met de persoon doen, hoe het opkomt en hoe het voelt, om eerder te kunnen ingrijpen dat het minder vaak hoge angsten heeft. Voor een angststoornis is het mogelijk om EMDR te volgen, de angsten kunnen verminderen door het te behandelen als een trauma. Hierdoor verlichten de angst klachten waardoor een persoon meer stappen op andere gebieden kan zetten. Dit word vaak alleen in gezet bij trauma angsten.

Wanneer u meer angst ervaart is het belangrijk dit te bespreken met de behandelaar. Houd hiervoor de veranderingen bij die u ervaart sinds het starten van EMDR, dit kunt u bijhouden in het dagboek. Schrijf hierin ook alle vragen op die u in de loop van de week heeft, vele vergeet u voordat u een sessie heeft.

Het effect van EMDR is groter wanneer angsten horen bij vliegangsten of hoogtevrees, dan bij een trauma. Hoe meer trauma’s een persoon heeft, hoe kleiner de kans dat het veel effect heeft. Een trauma is vaak gelinkt aan andere gebeurtenissen, wanneer een persoon meer trauma’s heeft, zijn het hele verhalen. Door 1 stukje trauma te behandelen, kunnen andere trauma’s meer opspelen.

EMDR word gegeven bij angsten en angststoornissen waar PTSS onder valt. Het is wetenschappelijk bewezen dat het effect heeft binnen maximaal 5 sessies. Bij EMDR is het een verschil wat voor trauma een persoon heeft hoeveel effect het gaat hebben. Voor angsten zoals faalangst of vliegangst, ook paniek buien kan EMDR worden ingezet dit geeft vaak een goed resultaat.

Gevolgen

Angst om de confrontatie met dat trauma aan te gaan, kan ervoor zorgen dat een persoon past laat begint om te starten met EMDR. De persoon heeft veel last van angsten of paniek op een dag. Hierdoor is het trauma al meer een PTSS voor dat er word gestart. Door de start van EMDR kunnen er vaker buien zijn of de nachtrust meer verstoord door nachtmerries of herbelevingen. Een persoon ervaart vaak meer spanning of angsten. Hierdoor word het extra zwaar op een dag en heeft een persoon veel meer schommelingen.

Een persoon met een paniekstoornis, heeft ervoor heel veel angst ervaren wat is uitgelopen tot paniek. Hierdoor is de oorzaak de angst die de paniek geeft. De angst komt door een nare gebeurtenis, hierdoor is EMDR geschikt als therapie voor het verlichten. Bij een trauma is de angst is angst die is opgelopen uit een zeer benarde positie een persoon heeft gevreesd voor het leven, door bijvoorbeeld geweld. De persoon kan dit 1 malig hebben mee gemaakt of voor lange tijd. Hoe langer een persoon in angst heeft geleefd hoe vaker het vaak terug komt op een dag. EMDR voor angst.

In veel gevallen word er alleen gekeken naar het hier en nu. De lange termijn en de gevolgen van de lange termijn voor een persoon zijn vaak moeilijk in te schatten. Een persoon kan moeilijk klachten vrij blijven wanneer er geen combinatie is van therapie en medicatie. Door alleen medicatie kan de angststoornis niet worden “opgelost”.

De medicatie zorgt ervoor dat het word verdoofd, de persoon heeft minder last van angstklachten. Hierdoor is de angststoornis niet weg maar word weggestopt. De medicatie is vaak voor de korte termijn en heeft geen effect voor de lange termijn. De lange termijn gevolgen van angsten worden vaak minder gezien.

Tijdens het gebruik ervaart een persoon minder angsten, hierdoor raakt het meer gewent aan minder angsten te hebben, wanneer er word gestopt, komen deze angsten terug en kan het voor de persoon extra zwaar zijn. De persoon moet weer leren met de hoge angsten om te gaan, waarvoor het was gestart met de hulp. De anti- depressiva kan voor 1 jaar worden voor geschreven. De bijwerkingen verminderen vaak na enkele weken. Een van de bijwerkingen is dat angst de eerste weken groter word. Voor deze extra angst krijgt u een kalmeringsmedicatie zodat de signalen verminderen.

Het is de vraag of anti-depressiva voor u het middel is om de klachten van angst te verminderen. Het is een aantal weken afwachten of het effect voor u heeft en of het middel de klachten verminderd. In deze tijd heeft een persoon de angstklachten en de bijwerkingen van de medicatie. De persoon ervaart veel angst wanneer het zich niet veilig voelt in de omgeving dit kan te maken hebben met een trauma en het gene wat is gebeurt. De persoon ervaart op steeds meer plekken angst waardoor het steeds minder buiten kan komen of het gesprek aangaat met een ander.

Een angststoornis kan ervoor zorgen dat een persoon meer plekken gaat vermijden, omdat dit te veel angsten oproept. Een persoon blijft meer binnen omdat het zich buiten niet veilig voelt. Door alleen in te zetten op anti depressiva worden klachten als vermijden, alertheid, waakzaam niet gezien en aangepakt.

Een angststoornis kan zeer negatieve gedachten geven. Het kan zeer nare herinneringen of herbelevingen oproepen. Door dit te dempen met anti depressiva leert een persoon niet omgaan met de gedachten. Hierdoor kunnen de herinneringen vaker terug komen tot de ergste angst. Hierdoor is en persoon meer verplicht de medicatie voor lange tijd te gebruiken.

De meeste angst ervaart een persoon als het alleen is, hierdoor zijn er geen andere die kunnen helpen of ondersteunen en kan het alleen stoppen met het nemen van medicatie in de hoop dat de medicatie werkt. Het is onzeker of het wel gaat helpen waardoor signalen onnodig lang kunnen aanhouden.

Door het slikken van medicatie zoals kalmeringsmedicatie, kan het zijn dat een persoon steeds meer verslaafd raakt aan het medicijn, hierdoor heeft een persoon een steeds hogere dosis nodig om de angst eronder te krijgen. Vaak is een hogere dosis minder goed mogelijk en word dit zelden voorgeschreven.

Een persoon kan de angst meer hebben weggestopt door dingen niet meer te doen of te vermijden. Wanneer het te heftig is om het nieuws te kijken kan dit worden vermeden. Hierdoor heeft een persoon zichzelf een nieuwe gewoonte aangeleerd. Door de angsten ervaart een persoon zeer veel spanning in het lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat een persoon een verminderde eetlust krijgt. Een bijwerking van anti depressiva is een een verminderde eetlust. Hierdoor heeft een persoon hier dubbel last van en kan dus veel afvallen.

Wanneer een persoon word door verwezen naar een instantie, schrijven deze de medicatie voor. Hierdoor komt een persoon nog maar weinig bij de eigen huisarts, deze heeft vaak ook niet alle informatie van de persoon en hoe het verloop is met de medicatie. De huisarts heeft minder bemoeienis met de persoon dan de instantie. Wanneer alle angststoornissen op 1 en dezelfde manier worden bekeken, kan het zijn dat behandeling minder gepast is. Er zit een groot verschil in de angsten, hoe deze zijn ontstaan en wat het doet met de persoon. Het hoeft niet altijd trauma gericht te zijn. Hierdoor zouden er meer mogelijkheden moeten zijn in therapie en medicatie.

Plan

Zonder een duidelijk overzicht is het moeilijk een duidelijke hulpvraag te stellen. Het is belangrijk te weten hoe de angst op komt en wat de oorzaak is, hoe lang het al aanhoud en hoe vaak het voorkomt. Het kan zijn dat u een trigger heeft die de angsten veroorzaken dan moet er gekeken worden hoe u de trigger kan voorkomen of anders in de situatie van de trigger kan staan om er minder last van te hebben. Er moet een volledig beeld zijn van de problematiek om de juiste hulpvraag te kunnen stellen voor gerichte hulp. Houd hiervoor dagelijks een dagboek bij met het verloop van de angst op een dag met overzichten en schema’s en een uitleg.

Het leren omgaan met een angststoornis, is dagelijks bezig zijn met het verbeteren van het inzicht, het herkennen van de angsten en het verbeteren van de mogelijkheden om het aan te pakken. Door er dagelijks mee bezig te zijn kunnen dingen veranderen. Therapie is hier vaak te kort voor met 1 uur per week, om effectief resultaat te hebben is het belangrijk 7 dagen per week hiermee bezig te zijn.

Niet overal word de angst erkent, de psychiater kan zeggen dat een persoon zich aanstelt of maar afleiding moet gaan zoeken. Hierdoor komt er niet de diagnose en therapie die de persoon nodig heeft. PTSS word vaak verward met andere diagnose zoals psychose of autisme, signalen van PTSS zoals herbeleving vaak verward met andere signalen zoals hallucinaties of wanen. Om EMDR te doen is het belangrijk dat u een vertrouwensband heeft met de psychiater en open kunt praten over de angsten. Bij EMDR word altijd medicatie voorgeschreven.

Een persoon met angsten kan cognitieve gedragstherapie volgen. Hier word meer gelet op de angstklachten en de oorzaak en wat dit voor invloed heeft op uw gedrag. Door hier anders over te denken kunnen klachten verminderen. Vaak zijn het gespreksgroepen, het kan ook per persoon. In algemene lijnen is de lange termijn van een angststoornis te bepalen, de angst zorgt voor veel spanning en dit kan zorgen voor meer pijnklachten, meer maal gedachten en hierdoor minder nachtrust en een wisseling in het voedingspatroon.