EMDR

Wat is het?

EMDR word vaak voorgeschreven voor personen die een traumatische ervaringen hebben meegemaakt om het trauma te verlichten. Het gebruik van EMDR bij PTSS is algemeen bekent en de meest voorgeschreven therapie. Veel personen hebben baat bij de behandeling. EMDR word minder vaak voorgeschreven voor andere diagnose of problematiek, terwijl het hier een bewezen effect kan hebben. EMDR kan ook voor andere dingen worden voorgeschreven .

EMDR kan helpen bij het verwerken van gedachten, het minder vooraan in het hoofd van gedachten, terugkerende gedachten. Het is belangrijk dat er een beeld is waarmee gewerkt kan worden van een gebeurtenis, die u gaat verlichten.

EMDR is er voor zowel kinderen als volwassen het maakt niet uit hoe oud een persoon is voor het volgen van een trauma behandeling. Er is EMDR vanaf 2 jaar. Voor deze leeftijd word er vaak minder van het trauma opgeslagen of niet erkent als trauma. Het volgen van EMDR kan bijna in alle gevallen als u last heeft van angsten of PTSS, wanneer een persoon te veel trauma’s heeft kan er voor worden gekozen de persoon verder niet te behandelen omdat het de situatie verergerd.

Voor traumaklachten is dit erg verschillend per persoon. Het is afhankelijk van het aantal trauma’s dat een persoon heeft en de ernst ervan, hoe goed een persoon het kan verwerken en meer kan loslaten. Een trauma kan beter worden verwerkt wanneer een persoon er goed over kan praten, wanneer het moeilijk is en een persoon zich minder goed kan uiten word het lastig het trauma te verwerken.

Herkennen

EMDR bij kinderen gaat vaak op dezelfde manier als EMDR voor volwassen. Voor kinderen zijn er kindertherapeuten en voor voor volwassen is het vaak een psycholoog. Vaak is een trauma bij een kind makkelijker te behandelen dan bij een volwassen en zijn er bij kinderen minder sessie nodig voor een goed resultaat. Bij kinderen word er vaak dingen uit het trauma opgeschreven of getekend om een verhaal te krijgen of een duidelijk beeld. Bij volwassen is dit alleen een gesprek.

EMDR is mogelijk wanneer een persoon last heeft van angsten, dit kan zijn vanuit een angststoornis of door een trauma die een persoon heeft opgelopen. Door de EMDR kunnen de angsten worden verminder door vinger bewegingen die het beeld en het gevoel verminderen waardoor u er minder over nadenkt en het meer naar de achtergrond gaat.

Om EMDR te kunnen volgen is er een beeld nodig zoals een naar moment van een trauma. Het beeld word vervaagd door er over te praten, door terug te gaan naar het punt van toen en te praten. Er zijn vinger bewegingen die u moet volgen met de ogen met een ritme wat u met u handen moet klappen of tikken. Door het bewegen van de vingers lijkt het op een schoolbord wisser en neemt het gevoel van ernst van het trauma langzaam af. EMDR heeft een goed resultaat voor een niet al te groot trauma, wanneer een persoon meerdere trauma heeft word het effect al minder en de therapie duurt langer.

Voor een CPTSS en MCPTSS is emdr vaak alleen ter verlichting niet voor volledig herstel wat bij trauma of PTSS nog wel mogelijk is. Het verwerken van een trauma is meer dan alleen EMDR, het trauma heeft invloed op gedachten, gedrag, emoties en het gevoel, afhankelijk van de ernst van de trauma’s en de hoeveelheid.

Behandelen

EMDR is een therapie die gegeven word bij trauma’s, om het trauma te verwerken. Een sessie met een psycholoog duurt meestal 1 uur. Hierin zit het voorbespreken en starten met de sessie en nabespreken. In dit uur word er aan de hand van een handleiding het gesprek gevoerd over het trauma en het naarste stuk van het trauma om dit te verlichten door er na te kunnen kijken zonder dat het veel oproept. Een sessie kan veel oproepen, als er van alles los komt kan het zijn dat een therapeut de sessie verlengt tot 2 uur of zolang het nodig is. Dit hoort bij het verwerken.

De gehele behandeling kan soms binnen elke sessies zijn, voor vele trauma’s, is dit langer en kan het soms jaren duren voor er een resultaat is. Het heeft veel te maken met het trauma dat een persoon heeft opgelopen, hoe lang het trauma er is, wat de impact op het dagelijks leven is, of de persoon steunfiguren heeft of niet, hoe het trauma is opgelopen en of het 1 of meer trauma’s zijn. Het zegt veel over de mogelijkheden van herstel of het werken aan verlichting.

Hoe meer een persoon heeft meegemaakt, hoe meer trauma’s er zijn, hoe moeilijker en zwaarder het herstel, hoe langer een behandeling. Het ene trauma word behandeld, waardoor andere trauma’s meer opkomen, het kan een link hebben, of meer aanwezig zijn. Hierdoor kan het zijn dat er veel meer tijd nodig is om een behandeling met resultaat te hebben. Vaak worden meerdere trauma’s gezien als complex en hierdoor is het lastig om nog de juiste hulp te krijgen.

De persoon die de EMDR geeft kan een inschatting maken van de behandeling en de duur, dit is een schatting en kan korter of langer zijn aan de hand van uw gezondheid, van andere problematiek hersteld niet iedereen even snel en heeft het tijd nodig om te verwerken en de stappen vooruit te kunnen zetten.

Iemand met lichamelijke problematiek of andere mentale problematiek zoals sociaal contact kan vaak minder snel herstellen omdat ook deze problematiek bezig houd en invloed heeft op de behandeling. Wanneer een persoon naasten heeft die steunend zijn, is er meer kans op verbetering dan wanneer een persoon alleen is en na de sessie niemand heeft om het er over te hebben wat het los maakt.

Angsten en angststoornis of paniek en paniekstoornis

PTSS is een angststoornis, hierbij ervaart een persoon tijdens het oplopen van het trauma veel angst of paniek. De sessie kan helpen om een trauma te verlichten, hierdoor veranderd de ernst van de angsten die een persoon elke dag ervaart, deze nemen vaak geleidelijk af. Hierdoor kan een persoon minder herbelevingen en signalen van PTSS ervaren. De gedachten aan het trauma worden minder waardoor er meer rust kan komen.

Chronische pijn

Bij chronische pijn word een persoon beperkt in het dagelijks leven, een persoon kan minder doen en vaak gaat de gezondheid verder achteruit. De achteruitgang kan voor een persoon erg naar zijn om te ervaren, de persoon kan regelmatig gedachten hebben aan momenten dat het nog goed ging of veel beter ging, de gedachten kunnen zorgen dat een persoon zich depressief gaat voelen.

Depressie

In een depressie heeft een persoon veel gedachten, deze zijn vaak negatief gekleurd, de gedachten zijn vaak niet verwerkte dingen die op de voorgrond staan. Door EMDR kan het beeld van de gedachten worden verlicht waardoor een persoon minder signalen heeft van een depressie. Negatieve gedachten, somber, het niet vooruitkomen kan voor een persoon als een soort van traumatisch worden ervaren, zeker wanneer het crisis gedachten zijn.

Eetstoornissen

Eten heeft veel te maken met de gedachten en signalen van het moment. Wanneer een persoon dagelijks veel stress ervaart gaat het vaak minder eten en heeft een verminderde eetlust. De gedachten kunnen zorgen voor meer signalen, de signalen voor meer gedachten. Wanneer gedachten negatief zijn kan een persoon steeds minder gaan eten, geen gevoel van honger ervaren. De gedachten zijn vaak niet verwerkte dingen die zijn gebeurt zoals pesten.

Verslavingen

Verslavingen aan alcohol, drugs, shoppen hebben vaak te maken met het beter voelen of denken te voelen na het gebruik of aankoop, het verstoppen van gedachten die er niet mogen zijn, het is niet verwerkt en komt dagelijks terug, een soort herbeleving gedachten aan situaties die de persoon niet nog een keer wilt ervaren of het niet kan aanpakken.

Verslavingen van het verzamelen, kopen kunnen een gevolg zijn van een trauma, door te gaan verzamelen voelt een persoon zich beter, het verzamelen zorgt voor minder gedachten over het trauma. In de tv programma’s over dit onderwerp is vaak een trauma een oorzaak van de verslaving, iets wat niet goed is verwerkt.

Psychose

Bij een psychose horen vaak waanbeelden, deze beelden zijn vaak beelden van gebeurtenissen die een persoon ergens heeft ervaren in het leven, deze zijn vaak nog niet verwerkt. De beelden die voor de persoon als echt aanvoelen, kunnen zorgen voor angsten en stress en hierdoor EMDR een manier om het aan te pakken.

Gevolgen

Het volgen van EMDR is belangrijk bij het goed verwerken van een traumatische gebeurtenis. Wanneer deze niet goed word verwerkt ontstaat er veel mentale problematiek. Een persoon kan veel last krijgen van de signalen die bij angsten of PTSS horen en deze kunnen de persoon beperken in het dagelijks leven. Wanneer een therapeut niet erkent is kan het EMDR geven met grote gevolgen voor het trauma. Het trauma word in plaats van minder aanwezig meer aanwezig of signalen kunnen veel erger worden. EMDR is een therapie die er makkelijk uitziet en waar niet veel kennis voor nodig is, hierdoor zijn er vele die het er bij doen zonder opleiding.

Om EMDR te volgen word vaak door hulpverleners aangegeven dat een persoon stabiel moet zijn, een persoon word niet stabiel als de trauma niet verminderen of worden aangepakt. De trauma gedachten zitten te veel aan de voorkant in het hoofd en houden een persoon een hele dag bezig, door het niet direct aan te pakken denkt een persoon er te veel over na waardoor de persoon het niet kan loslaten, waardoor het minder goed kan concentreren, functioneren en slapen. Hierdoor kan het zijn dat een persoon lang wacht op hulp die niet komt.

Een persoon kan niet in therapie als het veel stress of hoge angsten over de dag ervaart die de gehele dag aanwezig zijn en een persoon veel triggers heeft. De sessie die een persoon heeft roept van alles op wat nog meer stress geeft wat het veel te veel maakt voor de persoon. Wanneer een persoon er geen hulp bij krijgt, verergerd het trauma en kan een persoon zijn uitbehandeld terwijl het nog niet is gestart.

Vaak is het trauma niet het enige probleem en zijn er op andere gebieden ook problemen ontstaan. Door het trauma aan te pakken word er minder gelet op de andere problematiek. Hierdoor moet dit nog worden behandeld na de trauma behandeling en is het al verergerd. Vaak zijn er bij meervoudige complexe problematiek veel sessies die alleen een beetje van de traumatische ervaring verlichten, maar het niet verbeteren tot de oude ik. Na EMDR kan het zijn dat u restverschijnselen overhoud, zoals het meer hooggevoelig zijn of meer stress, de gedachten aan het trauma nemen vaak af.

Een EMDR behandeling is een zeer zware behandeling voor trauma. Na een EMDR sessie kan het voor een persoon erg zwaar aanvoelen voor de rest van de dag. In de sessie is gesproken over het naarste moment van het trauma, het roept veel gedachten, gevoelens en emotie op. Deze zijn na de eerste sessie vaak het heftigst, hoe meer sessie hoe meer grip er te vinden is of een manier om er mee om te gaan.

Een persoon kan na een sessie regelmatig in de week last hebben van herbelevingen van het trauma, meer deken over het trauma of het gevoel is anders. Een persoon is na een sessie vaak erg moe en in de week erna vaak ook. De gedachten het gevoel en de emoties kunnen in de week meer door elkaar gaan lopen, vaker in buien voorkomen of erg hoog zijn en bezig houden.

Na de eerste sessie kan een persoon denken waar ben ik aan begonnen, het voelt veel zwaarder als voor de therapie. Het word in het begin erger omdat het een open trauma is, u bent begonnen met het praten erover om het te verwerken, het neemt af hoe meer u het uit, verwerkt en manieren vind om hiermee om te gaan, door bijvoorbeeld iets leuks te plannen erna voor afleiding en beloning.

Restverschijnselen

Wanneer een PTSS is behandeld is het trauma meer naar de achtergrond, hierdoor heeft een persoon vaak geen last van het trauma maar blijven er wel klachten bestaan, zoals meer stress in drukke situaties of wanneer er veel word gevraagd zoals op het werk. Het is afhankelijk van hoe snel een persoon na het trauma is begonnen met therapie, hoe goed een persoon herstelt en welke verschijnselen blijven. Hoe eerder een persoon begint, hoe minder het trauma groeit, hoe minder klachten er zijn.

A

 • Angst of stress kunnen hoog blijven, chronisch zijn, vaker in periode opkomen, voor andere dingen dan het trauma

B

 • Buien/ stemmingwisselingen

C

 • Contacten blijft lastig

D

 • Depressie of depressieve periode of depressieve klachten kunnen blijft zijn.
 • Druk: omgaan met druk of prestatie kan lastig blijven

E

F

 • Feestdagen kunnen lastig blijven met de gedachten en veel oproepen

G

 • Gevoel en emotie zijn meer gesloten

H

 • Hooggevoelig

I

J

K

L

M

 • Moeite met verwerken of loslaten op andere gebieden

N

O

 • Overprikkeling

P

 • Positieve ervaringen kunnen anders worden ervaren
 • Prikkelbaar, snel geprikkeld of te veel

R

S

T

 • Terugval blijft aanwezig
 • Trauma gedachten dagelijks worden trauma herinneringen af en toe
 • Triggers

U

V

 • Vertrouwen van personen blijft lastig

W

Z

 • Zelfvertrouwen laag

Plan

EMDR kan worden aangevraagd via een verwijsbrief van de huisarts, hiermee komt u op een wachtlijst, deze is vaak erg lang het is belangrijk om een plan te hebben in deze tijd hoe u meer grip kunt krijgen op de signalen die u ervaart, hoe u een beter beeld krijgt door het doen van een onderzoek naar u zelf zodat u een goede hulpvraag kunt stellen bij de intake. Voor het starten van EMDR is het belangrijk om op te letten waar u zich gaat inschrijven en dat de behandelaar een erkent diploma heeft. Het is belangrijk om de behandeling juist volgens protocol uit te voeren. Vraag hiervoor advies aan centrum 45 of de huisarts wat voor u een goede optie is voor behandeling van uw angsten of trauma.

Vraag aan de behandelaar een inschatting van het aantal sessie dat hij/zij denkt nodig te hebben om het trauma aan te pakken. Maak de huiswerk opdrachten en wees actief in het herstel door bewegen, afleiding zoeken en relaxen. Houd een dagboek bij met de signalen die emdr losmaken, wat het met u doet en hoe u het ervaart en maak deze bespreekbaar met uw behandelaar. Heeft u last van de trauma’s tussen de sessies in neem dan contact op met uw behandelaar en mak het bespreekbaar vraag om tips om er beter mee overweg te kunnen of uw draai in te vinden

Lees online wat EMDR inhoud en wat u kunt verwachten als u in behandeling gaat, het is erg zwaar en moeilijk vol te houden, het is belangrijk om u goed voor te bereiden op sessies die u gaat volgen. In de week van de ene en de andere sessie kan de eerste sessie veel los maken waardoor u er de hele week last van hebt. Het is vaak in het begin erger dan na enkele sessie. Lees de ervaringen van lotgenoten die u al voor zijn gegaan met het volgen met EMDR, kijk naar de trauma die een persoon heeft en of dit ongeveer over een komt met u. Hierdoor heeft u een beter beeld wat u zou kunnen verwachten na een sessie en de week er tussen. Stel de lotgenoot vragen om beter te leren omgaan met de week.

Voor EMDR is het belangrijk dat er een stabiele situatie is waar de persoon over de problematiek kan praten en er naasten zijn die kunnen steunen en helpen bij de EMDR en wat het doet met de persoon. Vooral bij kinderen word er verwacht dat de ouder hier een rol in speelt voor het verwerken van de emoties en gevoelens. EMDR gaat vaak in combinatie met schrijf of schema therapie. De behandelaar maakt de keuze of het voor u goed is te starten met EMDR of dat er eerst iets anders word geprobeerd. Vaak worden personen ook in een stabilisatiegroep geplaatst of in groepstherapie waardoor EMDR later in het traject zit of niet voorkomt. Het is niet vanzelfsprekend dat een persoon met PTSS EMDR krijgt.

Voor de persoon is het belangrijk dat er naasten zijn en steunfiguren waar de persoon op terug kan vallen. Het is belangrijk dat er iemand in de omgeving is waar de persoon mee kan praten op het moment dat het hoger oploopt. In de hulpverlening is hier vaak geen tijd voor aangezien een persoon 1 uur hulp per week heeft. Wanneer een persoon geen netwerk heeft is de therapie zeer zwaar te volgen en vol te houden.

Hoe meer trauma’s een persoon heeft hoe moeilijker het is en hoe meer sessies er nodig zijn om het weer leefbaar te maken. Er is geen vast aantal sessies wat staat voor EMDR of trauma therapie. Hoe gezond is de persoon draagt bij aan het herstel? De motivatie de trauma’s aan te pakken en thuis hiermee bezig te zijn. Het afhankelijk hoe goed de persoon leert omgaan met het trauma. Trauma therapie word alleen gegeven bij een vaststaande diagnose als PTSS

Voor een klein trauma zijn vaak 1 of 2 sessie al voldoende om resultaat te bereiken. Bij een klein trauma is het vaak makkelijker om het te verwerken. Hoe verder het trauma aanhoud hoe meer sessies er nodig zijn, vaak zit het trauma dan meer vast en is het moeilijk het erover te hebben. Voor meerdere trauma zijn er vaak veel sessie nodig, vaak is dit minimaal 1 jaar. Per trauma word een behandeling gegeven, waardoor andere trauma blijven liggen en kunnen verergeren waardoor er meer sessies nodig zijn. EMDR bestaat niet alleen uit therapie door een therapeut, met de gesprekken, gedachten en emoties is het de bedoeling huiswerk opdrachten te maken die vaak bij de EMDR worden gegeven

Naasten

Naasten kunnen een belangrijke rol spelen in de week voor een persoon, wat de naasten kunnen doen en hoe de persoon reageert is belangrijk te bespreken van te voren. Het is belangrijk om een plan te maken wat de mogelijkheden zijn. Laat de persoon zoveel mogelijk met rust, de persoon moet bijkomen en is meer vermoeid op een dag, een persoon kan meer triggers ervaren dan anders en hierdoor meer stemmingswisselingen hebben. heb begrip voor de situatie en vraag de persoon waar u kunt helpen.

Geef de persoon zoveel mogelijk de ruimte om zichzelf te kunnen zijn, zich te uiten en om het verhaal kwijt te kunnen. Het is belangrijk te praten hierover en het gevoel te veranderen. Ga samen leuke dingen doen, het veranderd het moment en een persoon gaat er minder over nadenken, door een leuk moment te zetten achter iets negatiefs veranderd de dag voor de persoon en kan de therapie anders worden op gepakt.

Het is wel belangrijk te letten dat de persoon niet te veel alleen is, het kan helpen na een sessie om bijvoorbeeld een kopje koffie ergens te gaan drinken. het alleen zijn zorgt juist dat de persoon meer gaat nadenken, dat de persoon op de dag van de sessie meer alleen wil zijn, kan, maar vraag het in de week, nog een keer.

Het kan de persoon helpen wanneer er voor de persoon een warme maaltijd word gemaakt, zeker op de dag van de sessie. De sessie kost veel energie waardoor koken vaak minder goed mogelijk is. Een persoon heeft hier vaak niet het geduld voor. Vraag de persoon in de week hoe het gaat, en luister naar de persoon, geef de persoon een luistert oor, ook al is het de zoveelste keer dat een persoon het aangeeft, het houd de persoon bezig.