Er is altijd wel iemand die het erger heeft

Wat is het?

De zin geeft aan dat het voor de persoon wel mee valt, het kan nog vele malen erger. Een persoon met mentale problematiek kan weinig met deze zin, het zal de persoon niet motiveren of stimuleren om het te verbeteren, het kan zorgen voor meer negatieve gedachten. Het kan altijd erger, kan ook zijn het kan altijd beter. Er word uitgegaan van het negatieve.

Herkennen

het kan zijn dat er altijd iemand het zwaarder of moeilijker heeft dan u. maar dit zegt niks over wat u nu ervaart of wat u al heeft door gemaakt. Het vergelijken met een ander persoon is niet goed voor de kijk op de eigen problematiek. De ene persoon is niet beter dan de andere, de ene persoon hersteld snel als de andere.

Er is altijd wel iemand die het erger heeft daarom stelt het van mij minder voor, ik moet niet overdrijven want het kan allemaal nog veel erger. Hierdoor kan een persoon een verdraaid beeld krijgen van de problematiek en de ernst zelf minder inschatten.

Er is altijd wel iemand die het erger heeft, het kan een persoon hoop geven of moed om door te gaan. Het kan ook erger dus ik moet blij zijn dat het nu zo is, ik wil het niet erger dus ik zet me in het niet zo te laten worden. Waarom moet het vergeleken worden met hoe het met een ander gaat en gaat het niet over mij en mijn problematiek?

Er is altijd wel iemand die het erger heeft, ja dus, omdat iemand het nog zwaarder heeft, dat zegt niks over hoe het met mij gaat. Ik wil de hulp die ik nodig heb om het nooit zo erg te laten worden als het gene wat nog veel erger is. Ik wil me nu inzetten en het aanpakken. Door de opmerking voel ik me niet gehoord en begrepen.

Er is altijd wel iemand die het erger heeft, maar dat wil niet zeggen dat het van mijn niet ernstig is dat mijn situatie nu niet goed loopt, dat er nu gen verandering moet zijn. Hierdoor komt er een heel ander beeld van de problematiek, de persoon kan gaan denk ach misschien valt het ook wel mee.

Behandelen

Er is altijd wel iemand die het erger heeft, hierdoor kan er geen gerichte behandeling worden gestart aan de hand van de ernst van de situatie van de persoon, het word genegeerd hoe veel last een persoon ervan heeft, hierdoor kan het zijn dat de therapie te laag word in gezet.

Aan de negatieve opmerking heeft een persoon niks, de persoon voelt zich hierdoor niet begrepen en gehoord waardoor het meer last van de opmerking heeft dan het positieve energie geeft om stappen te zetten. Door het negatieve te benoemen kan een persoon er meer over denken en hierdoor meer negatief worden.

Gevolgen

Er is altijd wel iemand die het erger heeft. Dus wat ik heb is niet zo erg, ach ik kan er wel mee leven. Het is een verkeerde gedachten van de persoon, voor de persoon kan het de dag beïnvloeden en kan er veel last van hebben. Het vergelijken met andere personen is slecht voor een behandeling en het vertrouwen.

Er is altijd wel iemand die het erger heeft. Het is de wereld waar altijd wel ergere dingen gebeuren, hierdoor lijkt het veel minder wat de persoon heeft meegemaakt. Bij een PTSS valt het niet te zeggen of het ene trauma erger is dan het andere trauma, of dat een persoon nog veel meer trauma’s heeft dan een ander.

Er is altijd wel iemand die het erger heeft. Het kan een persoon onzeker maken en een persoon meer laten twijfelen over het eigen kunnen. Omdat het nog erger kan moet ik wachten tot het erger is of is er dan ook nog een erger, waar is de grens? Wanneer is het dan ernstig genoeg? Het kan altijd erger en nog veel erger, al is het buiten het vermogen het in te beelden, maar het geeft geen duidelijkheid wanneer het toppunt is bereikt, wanneer er hulp komt, wat de persoon moet doen. Het roept meer vragen op.

Er is altijd wel iemand die het erger heeft, door te denken dat het erger kan, kan een persoon meer gaan na denken over het stuk erger, hierdoor kan een persoon de situatie vergroten en het als zeer negatief gaan zien. De persoon gaat meer negatief denken en kan meer dingen laten liggen, de dagstructuur is dan vaak niet vol te houden.

Plan

Er is altijd wel iemand die het erger heeft, is geen begrip hebben voor de situatie, het is geen oog hebben voor het leed van de persoon, het is geen begrip voor wat het voor een persoon betekend. Het is geen begrip voor de mentale problematiek van de persoon.

Er is altijd wel iemand die het erger heeft. Maar ik kijk naar mezelf, ik heb de problematiek en ik wil het aanpakken en oplossen zover dat ik dat kan. Ik wil leren de signalen beter te begrijpen en ze aan te pakken en gedachten meer onder controle te hebben. Ik ben het waard te vechten om dit mogelijk te maken. Ik start met een onderzoek naar me zelf en ik maak een signaleringsplan aan de hand van wind storm tornado en orkaan om een duidelijk beeld te krijgen van de signalen en wat ik kan doen.

Er is altijd wel iemand die het erger heeft, ik wil niet dat het erger word daarom ga ik terug kijken naar vorige momenten om hiervan te leren, ik kijk naar de situatie en ga deze evalueren en kijken hoe het is gelopen en wat ik kan doen om het de volgende keer anders aan te pakken. Ik ga opzoek naar erkenningspunten waaraan ik kan merken of zien dat het hoger oploopt, zoals meer spanning, meer gedachten over 1 onderwerp.

Er is altijd wel iemand die het erger heeft, maar ik ben wie ik ben, ik start met afleiding zoeken en met het maken van een schema om meer duidelijkheid te krijgen welke afleiding wanneer kan helpen, de afleiding kan zorgen voor meer rust maar werkt niet altijd daarom noteer ik de mogelijkheden van tornado en orkaan apart, zodat ik deze gelijk kan toepassen mocht het zo hoog zij opgelopen. Ook maak ik een crisis noodplan en oefen deze in kleine buien, om het meer gewoon te maken zodat ik het later kan toepassen in hogere buien.

Het is belangrijk om altijd positief te blijven hoe moeilijk dat ook is, maak doelen en houd de resultaten bij in een positief dagboek. Door het overzicht te hebben van dingen die goed gaan kunnen deze helpen in een moeilijke periode. het lezen van doelen en die behaald zijn kan motiveren.