Ervaringsdeskundigen helpen vaker ggz-patiënten: ‘In hetzelfde schuitje gezeten’

nos.nl

Wat is het?

Ervaringsdeskundige zijn belangrijke personen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Ervaringsdeskundige kennen het gevoel, begrijpen een persoon beter, en kunnen het in hun woorden vertalen aan een hulpverlener om het duidelijk over te laten komen. Ervaringsdeskundige hebben een trauma meegemaakt, dit is een groot verschil met een hulpverlener die dit vaak niet heeft.

Door het meemaken van het trauma kent de persoon alle dingen van een trauma, in het gevoel, gedachten emoties, het dagelijks leven met een trauma. Hierdoor zou een gesprek veel meer duidelijkheid kunnen geven, meer kunnen helpen als een gesprek met een hulpverlener, die vaak het gevoel of gedachten minder begrijpt of anders oppakt.

herkennen

Ervaringsdeskundige kunnen vaak een persoon beter begrijpen, dit komt omdat zij al de situatie hebben meegemaakt, zij het gevoel en gedachten kennen, ze weten wat het is om de problematiek te hebben. Hulpverleners hebben het niet zelf ervaren en weten niet hoe het is om een herbeleving te hebben, wanneer u met een ervaringsdeskundige spreekt kan ze u een verhaal vertellen over een eigen herbeleving, u aanvullen.

Hulpverleners zijn nodig om het trauma te verwerken, voor de andere signalen is het vaak beter om een ervaringsdeskundige te spreken. Een hulpverlener weet niet wat de trauma gedachten zijn, ervaart niet dat ze zo vaak opkomen en dat er weinig aan te doen is, de ervaringsdeskundige heeft hier foefjes voor, weet wat de trauma gedachten zijn en hoe het is om te kunnen leven met deze gedachten.

Wanneer een persoon meer angsten ervaart, kan een ervaringsdeskundige helpen bij de angsten, het inzichtelijker maken,m het verduidelijken en u helpen de dingen beter te begrijpen door de eigen ervaringen. Een schema bijhouden kan iedereen, het gevoel achter het schema kent alleen een persoon die het heeft meegemaakt en ervaren.

Wanneer een hulpverlener vraagt naar een trauma en u het uitlegt is het vaak dat een hulpverlener dingen verkeerd opvat. Wanneer een hulpverlener hetzelfde als u had doorgemaakt, zou de persoon geen hulpverlener zijn op het moment. De hulpverlener kan alleen spreken over theorie, wat is geleerd in de praktijk door gesprekken, niet uit de ervaring en hoe aan te pakken.

Een ervaringsdeskundige hoeft u niet alles uit te leggen en te blijven leggen om het te begrijpen, vaak heeft een ervaringsdeskundige genoeg aan een 1/2 woord, terwijl er bij hulpverleners vaak meerdere gesprekken nodig zijn om hetzelfde begrepen te krijgen. Door dat het beter word begrepen kan er eerder actie komen en een snellere aanpak.

behandelen

Van een ervaringsdeskundige kan een persoon meer leren als van een hulpverlener. Door het ervaren te hebben, weet de persoon hoe het moet worden aangepakt, waar u op moet letten, hoe u het kunt voorkomen, wat u zeker niet moet doen. Hulpverleners geven vaak weinig tips of adviezen, een gesprek met een ervaringsdeskundige geeft erkenning van het probleem, begrip, en adviezen en tips.

Ervaringsdeskundige hebben ervaren wat een moeilijk moment is, hoe dit voelt, wat gedachten zijn, kennen het. Hulpverleners hebben de ervaring van horen vertellen, dit is een andere ervaring als het voelen. Hierdoor zou een gesprek met een ervaringsdeskundige in een crisis meer kunnen helpen dan met een crisisdienst. Een ervaringsdeskundige heeft een manier om hieruit te komen en wat kan helpen en wat een persoon niet moet doen, heeft meer tijd om het samen te doen zoals gaan wandelen zoals de crisisdienst vaak vermeld, om dit te begeleiden tot het verminderd, de persoon kan hier meer van leren en beter omgaan met een crisis.

gevolgen

Wanneer een persoon minder goed word begrepen door hulpverleners komt er een probleem in de behandeling. hierdoor kan het zijn dat de behandeling niet meer gepast is, de signalen en gedachten worden anders opgepakt. Zoals een herbeleving door een hulpverlener word gezien als wanen, terwijl een persoon hier toch heel anders overdenkt en een ervaringsdeskundige dit in het gevoel, gedachten en emoties begrijpt dat het geen waan is. Door er andere dingen aan vast te hangen kan het zijn dat er een verkeerd beeld ontstaat bij hulpverleners, waardoor er andere medicatie word voorgeschreven, wanen kan psychose, kan anti psychotica.

Omdat problematiek anders word gezien door ggz, is er vaak weinig erkenning van het probleem, is er minder begrip voor het probleem, is er minder duidelijkheid over. Wanneer een ervaringsdeskundige de behandeling zou uitschrijven en het behandelplan zou schrijven staan er andere belangrijke dingen dan bij een hulpverlener, het staat anders omschreven, met andere woorden, waardoor het duidelijker word. Hulpverleners hebben ook vooroordelen, waardoor er minder begrip is. Hulpverleners eisen en dwingen meer, waardoor er meer weerstand kan zijn.

Ervaringsdeskundige kennen het gehele probleem van een trauma en kijken verder als het nare stukje van het trauma. Een behandeling met EMDR is vooral gericht op het naarste stukje niet op de signalen van alertheid, vermijden, angsten, triggers. Hierdoor word een groot deel overgeslagen en niet meegenomen in de behandeling.

plan

Wanneer u gaat starten met GGZ kunt u vragen naar een ervaringsdeskundige die u kan begeleiden, de gesprekken kunnen tot steun zijn en het kan u helpen al inzicht te krijgen in de situaties en duidelijkheid over het trauma en aanpak. Voor het laten behandelen van een trauma is een lange wachtlijst, in de tussentijd kan het helpend zijn gesprekken te hebben met een ervaringsdeskundige voor een eerste opstart.

Een ervaringsdeskundige kent de fase van een signaleringsplan, de 4 fase die meer duidelijkheid geven in signalen en gedachten. Door deze kennis en ervaring is het makkelijker het een ander uit te leggen en te helpen in het maken van een plan. De ervaringsdeskundige kent de dingen waar u op moet letten wat belangrijks is, hoe het kan voelen en opkomen, zodat het u voorbeelden kan geven bij het maken. Er word meer over dezelfde signalen en gevoel gepraat waardoor het een beter plan kan worden.

Hulpverleners kunnen als “baas”zijn, ik ben hulpverlener en jij moet luisteren en dan melden dat ze komen om te helpen. Bij een ervaringsdeskundige is het vaak dat ze uit zichzelf andere willen helpen, om de problematiek te voorkomen, de taboe te doorbreken, ze het kennen hoe het is en willen dat andere dit niet mee maken of beperkt. De drempel om naar een hulpverlener te gaan is vaak veel hoger dan naar een lotgenoot of ervaringsdeskundige.

Ervaringsdeskundige verdienen geld met hun werkt ervaringen uit te leggen, het begrijpelijk maken, u te ondersteunen. Wanneer u online kijkt bij PTSS kunt u vele lotgenoten sites vinden, hier vind u vaak dezelfde informatie, alle dan zonder begeleiding. De tips en adviezen van lotgenoten die het ook hebben meegemaakt kunnen u ook helpen in het proces om te herstellen.