Gaan PTSS en media samen?

Wat is het?

Het zien van nieuws doet met elk persoon wel iets, het zou raar zijn als het niks deed. Voor een persoon met PTSS is het kijken van nieuws niet zo vanzelfsprekend, de persoon moet rekening houden met de triggers, met geweld en nare dingen. Deze nare dingen zorgen vaak voor herbelevingen waardoor een persoon veel last kan hebben van het kijken van het nieuws.

Herkennen

Voor een persoon met PTSS kan het kijken van het nieuws heel anders overkomen dan voor een ander. Het nieuw kan een trigger zijn voor de persoon wat herinnerd aan de nare traumatische gebeurtenis. Het kan teveel gedachten geven waardoor een persoon meer en langer erover denkt en het invloed heeft op de dag. Wanneer er veel geweld is in het nieuwe heeft dit invloed op personen met en zonder diagnose. Het geweld heeft vaak herinneringen met het trauma. Het is niet hetzelfde en voor de persoon gebeurt het niet nu, maar het roep trauma gedachten op die lang kunnen aanhouden als het vaker in het nieuw is.

Chaos op tv kan zorgen voor chaos in het hoofd. De beelden zijn vaak naar om te zien wat gedachten veranderd in meer negatief. De gedachten kunnen als gedachten stromen door het hoofd gaan, waardoor een persoon meer last krijgt van een warboel door het kijken van nieuws. Voor een persoon met PTSS kan het nieuws een trigger zijn. Chaos is drukte, ongepast gedrag, het gene wat niet word verwacht. De chaos zorgt voor beelden die niet normaal zijn, die ongepast zijn. De beelden zorgen voor meer angsten en hoge signalen, een persoon kan zich veel meer zorgen gaan maken over de situatie en dit meer betrekken op het gene wat gebeurt in de omgeving, hierdoor meer alert en waakzaam zijn.

Geschreeuw zorgt voor meer angsten in de situatie op het moment, het maakt de persoon meer bang. PTSS is een angststoornis, hierdoor ervaart een persoon al veel angsten op een dag. De angst van het nieuws komt er boven op waardoor een persoon meer angst ervaart op de dag of dat het hoger oploopt.

Behandelen

Het nieuws is een lastig iets voor iemand met PTSS. De persoon kan het nieuws uitlaten maar dan mist het veel, de persoon wil op de hoogte blijven. Een persoon weet niet van te voren wat het nieuws is, hierdoor is het onverwacht als er beelden van traumatische dingen tussen zitten, waardoor het vaak niet valt te voorkomen. Vanuit de hulpverlening is vaak weinig aandacht voor het nieuws en voor een persoon met PTSS. Het heftige nieuws of een heftige periode word niet in de behandeling meegenomen of bespreekbaar gemaakt, hierdoor zit een persoon er veel al alleen mee, waardoor het zelf moet leren omgaan met heftig nieuws.

Zeker in tijden dat er veel nieuws is over een onderwerp kan het zorgen dat u veel meer stress ervaart. Online worden veel dingen gezegd die andere stress kunnen geven. Online gaan om de paar minuten of uren online blijven zorgt er niet voor dat u zich beter gaat voelen. Het word dwangmatig checken van nieuwe berichten. Het veel bezig zijn met internet zorgt ervoor dat u meer stress, spanning en onrust ervaart op een dag, soms zijn er momenten dat dit kan zorgen voor meer piekeren of maalgedachten.

Gevolgen

Door het nieuws kan een persoon vaak slechter slapen omdat een persoon meer gaat piekeren. Een persoon met PTSS kan hier nachtmerrie van hebben of een herbeleving, dit kan zorgen dat een persoon veel minder slaapt, hierdoor meer prikkelbaar is en minder kan functioneren. Chaos zorgt voor meer gedachten, hierdoor gaat een persoon meer maal gedachten krijgen en herhalende gedachten. De gedachten zorgen ervoor dat een persoon minder rust ervaart en meer spanning en stress. Hierdoor kan een persoon veel moeilijker inslapen of doorslapen. De persoon krijgt vaak problematiek op meerdere gebieden.

Doordat het nieuws zo blijft hangen kan een persoon meer het overzicht verliezen en meer negatief gaan denken. Een persoon kan meer gaan vermijden omdat het nieuws meer angsten van gevaar oproept. De persoon kan zich minder veilig gaan voelen door de angsten. Geschreeuw zorgt voor herinneringen, deze komen voort uit het trauma, waar en persoon vaak een kreet geeft voor hulp, of het juist had gewild dat dit het kon doen. Het geeft een naar gevoel bij de persoon waardoor het meer onzeker kan worden of meer gaan twijfelen. Angsten worden door het nieuws opgeroepen en kunnen enige tijd blijven hangen. Voor personen die al veel angsten hebben kan het zorgen voor paniek, een persoon kan door de angsten meer last krijgen van spanningen die weer kunnen zorgen voor lichamelijke klachten of meer gedachten.

Het blijven kijken van het nieuws kan zorgen dat het hoofd vol aanvoelt of er een bom ontploft in het hoofd, het nieuws kan een persoon een dag bezig houden en hierdoor alleen over dit nadenken waardoor het weinig andere dingen kan gaan doen. De persoon ervaart veel druk en pijn in het hoofd.

Plan

Wanneer er veel heftig nieuws is, is het belangrijk een grens te stellen en minimaal aantal keer te kijken op een dag. Het blijven lezen of volgen van het nieuws zorgt voor meer drukte en spanning. Het is belangrijk het te beperken tot 1/2 uur in de ochtend en 1/2 uur in de avond. Hierdoor heeft u duidelijk een stop met lezen en kunt u verder met de dag.

Het lezen van nieuws op een tijd dat het u uitkomt en u ervoor gaat zitten gaat in een periode met heftig nieuws vaak beter dan het kijken van het journaal op tv. Stilstaande beelden zijn vaak rustiger dan een filmpje over de gebeurtenis. Het bewegende beeld zorgt vaak het meest voor een trigger. Het is belangrijk afleiding zoeken mogelijk te maken en actief te blijven op een dag om zoveel mogelijk te verwerken en rustig een dag door te komen. Het is belangrijk te weten wat u rust geeft en hoe u dit kunt behouden door te kijken naar vorige momenten en hiervan te leren.

Voor een persoon kan het helpen om het nieuws uit te laten en 1x per week het nieuws te kijken, het afzonderen van het nieuws geeft een adem pauze. Hierdoor kunt u meer afstand nemen van het nieuws en kunt u meer de gehele situatie overzien. Voor het nieuws en de signalen die dit oproept is het belangrijk om te letten op de fase wind storm tornado en orkaan, door op tijd te weten wat beelden met u doen, kunt u direct in de juiste fase starten met de aanpak van het verminderen.

Het is belangrijk om een grens te stellen aan het online zijn en het aantal berichten dat u leest op een dag of de rijd die u besteed op sociaal media. Het veel online zijn zorgt ervoor dat u minder contacten heeft face to face en dat u minder buiten komt wat kan zorgen voor mentale problematiek. Het is belangrijk u bewust te zijn van de gevolgen van internet voor u gezondheid. Kies daarom bewust voor vaste momenten van checken of er mee bezig zijn voor een vaste bepaalde tijd, zodat u voldoende tijd en rust overhoud voor rest van de dagelijkse bezigheden.

Het nieuws heeft veel invloed op stress en gedachten, het kan ervoor zorgen dat u zich meer zorgen gaat maken en hierdoor meer stress ervaart op een dag of dat het veel langer bezighoud.  Het nieuws wat getoond word is vaak negatief, positief nieuws is er maar zelden, hierdoor heeft het een zeer grote invloed op gedachten of het gevoel.

Kijk geen nieuwsprogramma meer voor het slapen gaan, het kan ervoor zorgen dat u minder goed slaap, of het langer duurt voor u in slaap bent gevallen. Het kan zorgen voor meer onrustig slapen. Begrens daarom de tijd die u besteed aan media zoals televisie, radio, internet, tijdschriften en kranten. Schrijf gedachten die bezig houden zoveel mogelijk van u af en doe een ontspanningsoefening om het even met rust te laten.