Gaat een angststoornis nooit over?

Een persoon die een angststoornis heeft is gevoelig voor angsten en kan elke dag veel last hebben van geluiden die angsten geven. Een therapie kan helpen om meer grip te krijgen op de angsten en om er beter mee te leren omgaan. Een angststoornis heeft veel te maken met triggers en gedachten die meer angst geven, hierdoor kan het moeilijker zijn of langer duren om geheel te herstellen.

Door de gevoeligheid kan een persoon er last van blijven houden op momenten, maar veel minder dan het was, het kan zijn dat de therapie goed heeft geholpen en een persoon geen last meer hiervan ervaart. Het is per persoon verschillend hoe goed de persoon herstel, maar een angststoornis hoeft niet blijvend te zijn. Het heeft te maken met welke vorm van angststoornis u te maken heeft, hoe goed en hoe groot de kan is op een volledig herstel.

PTSS valt onder een angststoornis, hiervan kan met behulp van therapie een persoon herstellen, wanneer een persoon een CPTSS heeft of een MCPTSS word dit al steeds moeilijk. Het heeft ook te maken met hoe lang de klachten er al zijn voor er word gestart met therapie. Hoe langer de angsten er al zijn hoe meer chronisch het is hoe moeilijker het word geheel te herstellen.

Onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. 39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Het herstellen van een depressie of een burn-out gaat vaak sneller dan bij een angststoornis.