De triggers aan het geluid heeft iedereen last van maar voor personen die hooggevoelig zijn, slecht tegen geluid kunnen, of vaak stress hebben is het geluid van boren moeilijk tot slecht te verwerken en los te laten het is zo. Het geluid neemt de gedachten mee, waardoor de concentratie niet vast te houden is.

Wanneer een persoon een MCPTSS heeft kan dit zijn zoals bij een militair dat boren klikt als een automatisch geweer wat afvuurt. Het geluid herinnerd aan een uitzending en dit veroorzaakt veel druk in het hoofd en herbelevingen. Het geluid boren geeft dan extra stress boven op de stress die de persoon al heeft van de MCPTSS

PTSS en burenoverlast gaan vaak zeer moeilijk samen. Geluiden als boren kunnen gedachten los maken die een persoon een hele dag bezig houden. MCPTSS word bij veel geluiden getriggerd, aan de hand van hoe goed een persoon hiermee kan omgaan hoe minder last die heeft in het dagelijks leven.

Geluiden die triggeren voor MCPTSS zijn vaak hard : 0-100 : elektrisch gereedschap, vuurwerk, onweer, schreeuwen. Zacht: schrik : van stilte (lang) naar geluid. herhalend geluid : irritatie : lopende kraan of tikken, lopen op hakken, aanslaan van viezer om te koelen en weer uit en dat een paar keer.

Voor een persoon is het belangrijk te weten wanneer geluiden als klussen met elektrisch gereedschap er zijn, zodat de persoon zich hier meer op kan instellen dat het gaat komen, waardoor er minder prikkels zijn. Het is wachten tot het geluid over is om een bui te kunnen stoppen of het gevoel meer te laten gaan.

Het geluid van boren geeft bij iemand een verdoofd gevoel ik het hoog. Wanneer een persoon alert is hoort het vaak het hardste geluid waardoor boren bij altijd het hardste is. Hierdoor bij de alertheid gefocust op het boren en maakt de duur ervan veel gedachten los. Het voelt als radar (marine) oren opzoek naar geluid en bij het hardste blijven hangen. Vaak worden buren niet ingelicht over het feit dat er verbouwd gaat worden of er een dag word geklust.

Hierdoor is het voor de persoon zeer onverwacht en kan hiervan schrikken en direct in een bui komen. Door het geluid krijgen personen snel veel druk in het hoofd en de stress neemt snel toe. Hierdoor is er meer hoofdpijn en voelt het of een persoon een band om zijn hoofd heeft. De gedachten gaan dan vaak snel of het voelt leeg. Het hoofd voelt vaak warm aan.