Wat is het

Een herbeleving is een herinnering in gevoel en emoties van het moment van het oplopen van een trauma. De persoon gaat terug in het verleden naar het moment van toen, het voelt voor een persoon zoals toen, de gedachten zijn in de angst en paniek van toen. Door een herbeleving kan een persoon bevriezen waardoor het niet meer kan praten of heel moeilijk en vol met angst of paniek zit. Herbeleving kunnen gedachten zijn of filmpjes of in combinatie.

De persoon ervaart dagelijks met een herbeleving hetzelfde als toen, hierdoor ervaart de persoon traumatische gedachten, hoe het verliep, hoe het is gebeurt, wat er is gezegd, wat het ergste moment is. Het gevoel van de persoon is veel in angst of stress deze is er elke dag en word door een herbeleving chronisch, door de angst kan een persoon meer angst krijgen voor andere dingen of meer gaan vermijden.

De trauma gedachten hebben veel invloed op een dag, de herbelevingen die een persoon ervaart, hebben veel invloed op het zijn van een persoon, op het zelfvertrouwen, vertrouwen van anderen, het naar buiten durven. Herbelevingen blijven invloed hebben op de persoonlijkheid van iemand omdat het dagelijks terug komt, hierdoor kan een persoon meer achteruit gaan.

Herbelevingen komen te pas en te onpas opzetten, het geeft nare herinneringen van het trauma op een dag, hierdoor kan een persoon zich vaak moeilijker concentreren en functioneren. Een persoon is vaker in het verleden dan in het hier en nu, het is voor een persoon veel moeilijker om in het hier en nu te blijven en te plannen voor de toekomst.

Herbelevingen kunnen afnemen wanneer een persoon het trauma heeft laten behandelen en het trauma is verwerkt. Wanneer er nog een deel onverwerkt is blijft een persoon er last van houden. Herbelevingen kunnen kort duren of een hele dag bezig houden. Herbelevingen hebben niet perse een trauma nodig. Herbelevingen kunnen ook zonder trauma. Herbelevingen zijn zeer normaal. Vaak staat het in verbinding met een trauma of met mentale problematiek. Maar elk persoon heeft herbelevingen, deze kunnen zowel negatief als positief zijn. Buiten de psychiatrie word het vaak geen herbelevingen genoemd maar herinneringen.

De herbelevingen zijn herinneringen aan iets. Dit kunnen positieve maar ook negatieve herinneringen zijn. De gedachten brengen u terug naar het moment van toen. In de positieve vorm word er vaak niet gesproken over herbelevingen maar herinneringen. wanneer een persoon een trauma of ptss heeft, word het herbelevingen genoemd.

Een persoon die een herbeleving heeft reageert niet altijd hetzelfde, het is afhankelijk hoe diep een persoon in de herbeleving zit, wat de persoon nog kan wat de persoon nog hoort, voelt of ziet. De enen herbeleving is niet de andere, hierdoor kan de ene keer het ene helpen en de andere keer iets anders. Sommige personen kan het helpen als er een huis dier in de buurt is en het een vertrouwd gevoel geeft, voor andere kan aanraking beter werken terwijl ander hier boos van kunnen worden of erg schrikken.

De trauma gedachten komen op als herbelevingen, dit zijn filmpjes of plaatjes van het naaste moment van een trauma of het gehele moment. De persoon heeft het gevoel dat het nu gebeurt en beleeft het ook zo. Herbeleven van de gebeurtenissen, nachtmerries kunnen worden verbeterd met traumatherapie, wanneer het trauma is behandeld heeft een persoon vaak minder herbelevingen. Voor het dagelijks leven is het belangrijk te zoeken naar mogelijkheden om tot die tijd afleiding zoeken mogelijk te maken wat effectief kan zijn voor de herbeleving. Herbelevingen en wat het met een persoon doet is zeer zelden bespreekbaar.

Door regelmatige herbelevingen is een persoon meer in het verleden dan het heden. Hierdoor kan een persoon minder buiten komen, omdat de persoon de herbeleving heeft of de gevolgen ervan moet verwerken en loslaten. Herbeleven van de gebeurtenissen, nachtmerries zijn gedachten die kunnen worden gestopt met afleiding zoeken in dingen die u rust geven, door het actief te luisteren naar muziek kunt u de gedachten stoppen. Herbelevingen stoppen wanneer u in een rustige ruimte bent waar het donker is. Maak de herbelevingen bespreekbaar.

Herkennen

Wanneer een persoon een herbeleving heeft is het te herkennen voor de persoon aan de gedachten aan het trauma aan der nare momenten, het komt vaker en sneller op. Voor het moment zijn er vaak linkjes met andere gedachten die het kunnen oproepen. Een herbeleving heeft een filmpje met beelden van toen het trauma is aangedaan. Het voelt of de persoon het opnieuw word aangedaan. De persoon heeft hier veel angst van.

De beelden zijn vaak een teken dat het een echte herbeleving is, dit is anders als de trauma gedachten die vaker opkomen en gaan. Het filmpje zorgt ervoor dat u gefocust bent op het trauma en wat u ziet. Hierdoor gaat het vaak vanaf dat moment sneller naar een gehele herbeleving, bij het filmpje komen steeds meer gedachten die u herinneren aan het trauma. Het kunnen ook gedachten zijn die ook naar waren of niet goed zijn gegaan.

Voor een herbeleving is vaak een moment dat gedachten meer negatief stemmen, u vaker dingen overdenk, meer gaat piekeren of malen. Deze gedachten hebben vaak nog niks met het trauma te maken, maar zorgen uiteindelijk voor een herbeleving. De gedachten worden negatief herhaald in het hoofd en zijn niet te negeren of aan te passen, het is het eerste teken dat er een herbeleving kan komen als de gedachten doorgaan.

Door een herbeleving kan een persoon veel meer in gedachten zijn, hierdoor is een persoon veel moeilijker aanspreekbaar. Door vaker in gedachten te zijn word het steeds meer gewoon te zijn in het verleden waar een persoon niet wil zijn. Een persoon heeft het zelf vaak niet door dat het een herbeleving is waardoor het kan oplopen, het voelt meer als gedachten of iets wat nog verwerkt moet worden, of het gaat snel door het hoofd waardoor het er ineens is.

Het is vaak niet mogelijk rustig te denken of te praten over het trauma. Er zijn vele stemmingswisselingen die kort achter elkaar kunnen zijn. Het gevoel, gedrag en emoties zijn vanuit het trauma van toen en niet van het hier en nu in een gesprek. Er zijn veel dingen die triggeren op het moment, meer last van geluiden, geuren of woorden die meer angsten, boosheid of verdriet opleveren.

Een herbeleving kan opkomen en gaan, het kan kort duren maar ook erg lang, het heeft te maken met het inzicht van een persoon in een herbeleving, hoe veel de persoon het beseft dat het zo is en wat de mogelijkheden zijn om het te stoppen. Het inzicht krijgen in een herbeleving krijgt u door er aantekeningen van te maken en helaas een aantal te hebben moeten mee maken. Door te leren van het moment leert u het beter erkennen waardoor u makkelijker eerder stappen kunt zetten.

Herinneringen heeft iedere persoon, herbelevingen alleen personen meer een PTSS. Herinneringen aan bijvoorbeeld een vakantie is niet te vergelijken met een herbeleving en wat een persoon op dat moment mee maakt. Een herbeleving kan in positieve vorm worden uitgelegd als een vakantie, om een beeld te krijgen, maar de gevoelens en emoties zijn heftig en negatief in een herbeleving. Het is belangrijk om het verschil tussen een herbeleving en een herinnering te kennen wanneer u PTSS heeft of een naasten bent. Een herinnering roept niet zoveel op als een herbeleving, in een herbeleving kan het gedrag veranderen wat vaak niet gebeurt bij herinneringen.

Ontstaan

Een herbeleving ontstaat door de gedachten en het gevoel. Het kan door een trigger worden opgeroepen, door bijvoorbeeld iets uit het nieuws, roept het gedachten op die u gedachten geeft aan het trauma. Een herbeleving komen te pas en te onpas, een persoon heeft er vaak weinig invloed op, om het te voorkomen. De gedachten die opkomen, voor een herbeleving, kunnen veel te maken hebben met gedachten aan een nare gebeurtenis, of zorgen die u zich maakt. Het kunnen gedachten zijn van nu die langzaam steeds erger worden. Het begint vaak met piekeren en word langzaam steeds meer trauma gedachten of gedachten aan dingen die niet goed gaan.

Herbelevingen zijn filmpje van het moment van toen, deze kunnen positief of negatief zijn. Bij een trauma zijn deze zeer negatief, wat invloed heeft op de gedachten gang van het dagelijks leven. De persoon krijgt ook op andere gebieden meer negatieve gedachten. Herinneringen kunt u negeren, bij herbelevingen start gelijk de film. Herinneringen kunt u aan de kant zetten voor lange tijd, herbelevingen kunnen zeer kort worden genegeerd en kunnen niet aan de kant worden gezet. Herinneringen heeft vaak minder afbeeldingen of een stukje film, herbelevingen is een film van begin tot einde van de situatie van toen.

In een herbeleving zijn verschillende fase. Een persoon kan alleen trauma gedachten hebben die herinneren aan het nare moment, dit kan met of zonder beelden. Een persoon kan een herbeleving hebben waardoor het weg raakt uit het hier en nu en voelt als toen. Wanneer een persoon alleen gedachten heeft zonder beelden is dit vaak minder naar dan wanneer het een volledige herbeleving is. Een herbeleving in trauma gedachten is vaak makkelijker te stoppen en te herkennen. Vaak zijn deze herinneringen aan trauma gedachten in storm of tornado. Wanneer een persoon orkaan krijgt is het vaak een gedachten stroom.

Heb je bij PTSS altijd herbelevingen?

Bij PTSS horen 4 soorten klachten, hieronder valt mede een herbeleving. De vier soorten klachten: herbelevingen, vermijdingsreacties, negatieve gedachten en gevoelens en sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie. Wanneer een persoon geen herbelevingen meer heeft, kan het zijn dat de persoon is hersteld van het trauma, maar nog wel de andere klachten heeft de gevolgen van het trauma.

Een PTSS is meer dan alleen een herbeleving, het steeds opnieuw beleven van het trauma, van het naarste stuk. Het heeft grote gevolgen voor het lichaam, een persoon is beschadigd en van dit deel kan een persoon vaak last hebben. Met EMDR word er gewerkt aan het nare stuk, hierdoor heeft een persoon minder last van herbelevingen of nachtmerries, maar de persoon kan wel nog last hebben van vermijden, geen vertrouwen in andere of hooggevoelig zijn voor geluiden of geuren, die te maken hebben met de gevolgen van het trauma.

Herbelevingen is het verschil met andere diagnose waarop een PTSS word vastgesteld, wanneer er geen herbelevingen zijn word er gezegd dat een persoon geen PTSS meer heeft. Herbelevingen zijn vaak met filmpjes en beelden, maar wanneer een persoon is behandeld, kunnen de filmpjes weg zijn, maar de gedachten blijven en deze kunnen wel worden herbeleeft, zonder het gevoel of emoties, alleen gedachten.

Hoe lang duurt een herbeleving?

Het kan erg verschillend zijn hoelang een herbeleving van een persoon met PTSS duurt. Soms is het enkele minuten soms kan het uren of een dagdeel duren. Het verschil van tijd kan zitten in hoe goed een persoon een herbeleving bij zichzelf kan herkennen en hoe eerder deze de herbeleving kan stoppen. Zeker in het begin van de diagnose kan een herbeleving zeer lang aanhouden, omdat de persoon nog weinig ervaring heeft ermee om te gaan.

Om een herbeleving te stoppen moet een persoon zich bewust zijn dat het een herbeleving is. Wanneer een persoon hier inzit is het vaak minder bewust van de herbeleving om direct actie te kunnen nemen om het te stoppen. Hierdoor kan een herbeleving langer aanhouden. In een herbeleving is een persoon in het verleden met gevoel, gedachten en emoties, wanneer een persoon hiervan bewust is kan het terug naar het hier en nu door bijvoorbeeld afleiding zoeken, bewegen.

In het stoppen van een herbeleving kan een persoon een trigger krijgen waardoor de kans groot is dat een persoon terugvalt in de herbeleving. Een herbeleving kan een verhaal worden die verbind met andere trauma’s of aan woorden zinnen of beelden uit het trauma. Hierdoor kan het minder een herbeleving lijken maar zit de persoon er nog wel in.

Vaak is het hoe meer trauma’s een persoon heeft hoe vaker en meer de herbelevingen opkomen en hoe langer deze kunnen blijven hangen als de trauma’s niet behandeld worden. Een persoon kan meer gaan leven in een herbeleving.

Signalen

A

 • Aanraking zorgt voor schrikken of geen effect
 • Ademhaling versneld meer benauwd
 • Afleiding zoeken is moeilijk te starten
 • Afnemen naar EMDR
 • Alertheid is zeer minimaal
 • Angsten, beven, trillen

B

 • Beperken het dagelijks leven
 • Bijkomen, van en herbeleving kan een persoon 1 dag last hebben of een week voor de persoon voldoende is bijgekomen
 • Blijven hangen in een herbeleving waardoor een persoon uren last heeft van de signalen en gedachten

C

 • Concentratie is weg

D

 • Dagelijks bij PTSS meerdere keren
 • Denken op een andere manier zeer moeilijk
 • dromen, voor een ander kan het overkomen als dromen
 • druk in het lichaam en hoofd

E

 • Emoties wisselingen

F

 • Filmpje of beelden van het trauma, losse stukken of 1 film
 • Functioneren gaat niet

G

 • Gedachten stromen vaak in tornado of orkaan
 • Gedachten kunnen ergens anders mee starten dan het trauma maar steeds meer trauma gedachten worden, aanloop
 • geen grip op controle over
 • Geheugen werkt zeer minimaal in een gesprek

H

 • Harde geluiden kunnen het verergeren
 • Hartslag versneld
 • Herbelevingen zijn geen gewone herinneringen
 • Hier en nu blijven is zeer moeilijk

I

 • In 1x of in een opstapeling van gedachten en triggers

J

K

L

 • Luisteren in een gesprek en gefocust blijven is zeer moeilijk

M

 • Maalgedachten over het trauma naar een herbeleving of aan de situatie vast houden
 • Machteloos

N

 • Naarste opnieuw beleven van een trauma
 • nachtmerrie
 • negatieve gedachten

O

 • Omgeving word minder ervaren
 • Opnieuw beleven van het trauma
 • Oplopende stress en spanning in vorm van bui
 • Overleven in plaats van leven

P

 • Piekeren over het verleden
 • Pijnklachten door stress, angst, paniek

R

 • Rust is weg

S

 • Schuldgevoel kan vergroten
 • Stress en onrust
 • Slaapproblematiek en onrustig slapen

T

 • Te pas en te onpas op zetten
 • Tijdsbesef is minder
 • Trauma gedachten te pas en tee onpas
 • Trigger kan herbelevingen veroorzaken

U

 • Uitgeput
 • Uitzichtloos word het sneller hoe ver een herbeleving gaat

V

 • verleden gedachten gevoel gedrag
 • Vermijden van plekken of personen door angst van de herbeleving
 • Vroeger in het lichaam, het gevoel van toe

W

Z

Gevolgen

Door een herbeleving in orkaan kan een persoon verward raken en niet meer ervaren dat het in het hier en nu is. Hierdoor kan een persoon meer gaan spoken of ander gedrag vertonen. Wanneer een persoon vaak herbelevingen heeft kan het minder buiten komen en meer contacten gaan vermijden. Bij trauma gedachten gaat een persoon eerder na buiten, vaak is het in een herbeleving niet mogelijk om te verplaatsen. Van trauma gedachten kunt u leren om meer in het hier en nu te blijven.

Bij een herbeleving is dit veel moeilijker omdat de gedachten zeer naar zijn en veel signalen oproept, hierdoor is een persoon sneller in hert verleden. In een herbeleving is het vaak minder mogelijk om een gesprek te voeren en om aandachtig te luisteren en te reageren. Een persoon is dan vaak boos , negatief. Bij trauma gedachten kan een persoon met veel oefening dit steeds beter.

Aan herinneringen valt vaak veel te doen, er zijn vele mogelijkheden, het is vaak weer opnieuw iets positiefs ervaren om het te verminderen of los te laten. Bij een herbeleving zijn er vaak alleen mogelijkheden op de dag om het leefbaar te houden of therapie. Bij een herbeleving kan een persoon de tijd meer vergeten en hierdoor kan het uren later zijn wanneer het weer beter gaat met de persoon, dit komt regelmatig voor. Bij herinneringen is dit vaak alleen bij dagdromen of in gedachten zijn, dit is zelden.

In een herbeleving is een persoon niet in het hier en nu. De persoon is in gedachten bezig met het trauma en gedachten daaraan. De persoon is vaak erg stil maar erg druk in het hoofd. De druk neemt meer toe als de herbeleving groter word. Hoe meer druk en gedachten in het hoofd hoe moeilijker het word om de controle over een herbeleving te houden. Hoe verder een persoon in het verleden is, hoe moeilijker het is om eruit te komen. Een persoon in een herbeleving krijgt vaak weinig mee van de “echte” wereld.

Van het niet laten behandelen van de gedachte aan een gebeurtenis kunt u ze gaan opkroppen en kunnen ze meer leed veroorzaken. Hierdoor kunt u mentale problematiek oplopen. Van het niet laten behandelen van de gedachte aan een gebeurtenis kunt u ze gaan opkroppen en kunnen ze meer leed veroorzaken. Hierdoor kunt u mentale problematiek oplopen. Vanuit de mentale gezondheidszorg word er weinig gelet op herbelevingen en erkent dat het momenten zijn van zeer nare herinneringen. In de mentale gezondheidszorg word het vaak verward met hallucinaties en psychose

Herbelevingen worden in de mentale problematiek vaak gezien als wanen of hallucinatie, hierdoor niet beschouwd als opnieuw beleven van de situatie waarmee de ernst word onderschat. Zolang een persoon last heeft van een trauma heeft het herbelevingen. Hoe vaker een persoon een herbeleving heeft gehad hoe meer ervaring een persoon er mee heeft en een manier bedenkt om het niet te hoog te laten oplopen.

Vaak heeft een persoon na behandeling meer trauma gedachten dan herbelevingen. Trauma gedachten kunnen een persoon een gehele dag bezig houden en steeds aan iets laten herinneren, hierdoor heeft het veel invloed op het dagelijks leven en op de signalen. Aan een herbeleving kan vaak meer gedaan worden dan aan de trauma gedachten. Beide kunnen met traumatherapie verminderen, maar de persoon moet er dagelijks mee bezig zijn. Voor PTSS met een klein trauma kunnen enkele sessie genoeg zijn geen herbelevingen meer te hebben. Wanneer een persoon laat instapt of veel trauma heeft is het alleen het verlichten van het trauma.

Een herbeleving is terug in de tijd, naar het nare moment, dit met het gevoel en emoties van toen, met beelden die doe lijken of het nu opnieuw gebeurt. Herbelevingen dagelijks en te pas en te onpas en zorgt voor heftige signalen. Herbelevingen zijn altijd trauma gerelateerd en gaan over het moment wat u heeft mee gemaakt naar een zeer nare ervaring.

Signalen gevolgen

A

 • aandacht word minder in een gesprek
 • Activiteiten worden minder
 • Angsten bij steeds meer dingen

B

 • Beperking in het dagelijks leven
 • Bijkomen uren of dag
 • Blijven hangen in een herbeleving
 • Buiten -> vermijden

C

 • Concentratie is laag
 • Contacten is minimaal
 • Controle gedachten en gevoel kwijt, loopt door elkaar
 • Crisis grote kans

D

 • Dag opstarten lastig
 • Dagdromen, in gedachten zijn
 • Depressie
 • Druk in het lichaam

E

 • Eetpatroon veranderd

F

 • Functioneren is lastig

G

 • Gedachten die blijven herinneren
 • Gevoel van vroeger in het lichaam

H

 • Hallucinatie
 • Hier en nu -> verleden
 • Hoge signalen

I

 • Interesse verminderd

J

K

 • Kort af

L

 • Lichamelijke klachten

M

 • Maal gedachten

N

 • Negatief denken

O

 • Onrust
 • Onzeker

P

 • Piekeren
 • pikkelbaar
 • Psychose

R

 • Radeloos

S

 • Schrikken
 • Schuldgevoel
 • Somber
 • Slaapproblematiek

Plan

 • Hoe meer rust in de gedachten, hoe minder vaak trauma gedachten of herbelevingen opkomen.
 • Het is belangrijk om het omgedraaide te gaan doen, niet te blijven zitten, maar bewegen, door te blijven zitten blijven gedachten zo als ze nu zijn of worden erger, door te gaan lopen kunnen gedachten weer veranderen.
 • Het is belangrijk om een lijstje te hebben met activiteiten die kunnen helpen en deze in een vaste volgorde uit te voeren.
 • Vaak kan het helpen om een koptelefoon op te zetten op vol volume met muziek of tv, het kan de gedachten en het gevoel overstemmen waardoor u er makkelijker uit kan komen.
 • Het kan helpen om iets te eten of te drinken, vaak gaat de tijd snel voorbij in een herbeleving en door nieuwe energie kunnen gedachten weer veranderen en kunt u makkelijker het gevecht aan om het te stoppen.
 • Zorg ervoor dat u zich veilig voelt op een andere plek, zeg tegen u zelf dat het een herbeleving is of het maar gedachten zijn, probeer er zo min mogelijk aandacht aan te besteden en weer iets te gaan doen.
 • Begin met tellen vanaf 21 tot 100 of dingen benoemen die u in de kamer of de plek waar u bent, hiermee kunt u de gedachten veranderen en kunt u meer terug komen in het hier en nu.

Herbelevingen komen te pas en te onpas opzetten, hierdoor is het moeilijk om deze te voorkomen, het is hierdoor handelen in een herbeleving om deze te stoppen. Er zijn stappen voor een herbeleving, het is belangrijk een onderzoek te doen naar wat een herbeleving voor u betekend, wat de mogelijkheden zijn om het aan te pakken en te weten wat voor u rust kan geven. De fase ervoor zijn belangrijk om het eerder te kunnen stoppen als het zeer naarste moment.

Een gehele herbeleving kan voor een persoon voelen als een crisis, hierdoor ervaart een persoon hetzelfde als op het moment van het trauma, het kan zorgen voor paniek en veel angsten. Het is belangrijk van te voren te bedenken hoe u het kunt gaan aanpakken, spullen te leggen op een vaste plek zodat u er alleen heen hoeft te lopen, briefjes op te hangen wanneer u een herbeleving krijgt met de stappen, het vooruit denken, het evalueren zorgt voor meer inzicht in een herbeleving. Maak hiervoor een crisis noodplan met simpele korten stappen en oefen dit regelmatig in buien.

Het is belangrijk om een herbeleving bij uzelf te kennen en te weten hoe deze opkomt wat gedachten of filmpjes zijn, hierdoor kunt het aangeven aan een andere persoon. Wees hierin duidelijk wat u voelt, hoe u het ervaart en wat de andere per direct voor u kan doen of wat u nodig heeft. Maak hiervoor een signaleringsplan in fase, geef hierbij duidelijk aan hoe het voelt wat u ervaart en wat u kunt gaan doen, wanneer u het vast stelt kunt u gelijk aan de slag. Probeer zoveel mogelijk oplossingen uit en kijk wat voor u helpend is, in welke fase het kan verlichten en wat het effect is.

Het is belangrijk dat het voor u veilig en vertrouwd voelt, dat u op een plek bent waar het rustig is en geen prikkels zijn. Kijk van te voren wat een geschikte ruimte zou kunnen zijn voor het geval dat. Houd het in de ruimte zo donker mogelijk, hierdoor krijgt u zo min mogelijk triggers. Geeft de andere persoon aan hoe u graag het contact zou zien. In een herbeleving kan aanraking een zeer naar gevoel geven, weet wat het voor de persoon kan doen en wat u beter niet kan doen. Geef aan bij uzelf dat het veilig is, dat het gedachten zijn, wanneer het niet veilig voelt kijk wat er niet veilig voelt, hoe dit komt, en zoek een andere plek. Leer van het gevoel.

Herbelevingen zijn trauma gedachten, gedachten kunt u veranderen door het luisteren van muziek en hard op mee te zingen, het kan in een herbeleving even duren voor het minder word maar wanneer u enige tijd oefent kunt u een gehele herbeleving eerder stoppen. Als u een beeld ziet van het trauma of gedachten heeft aan het trauma is het belangrijk al de eerste stappen van het signaleringsplan te gaan uitvoeren, het starten van meer rust zoeken kan helpen of het zoeken van afleiding in de vorm van tv kijken of gaan sporten.

Herbelevingen kunnen veranderen wanneer u er meer grip op kunt krijgen door een herbeleving te onderzoeken naar erkenning punten te zoeken. Herbelevingen beginnen vaak hetzelfde of gedachten zijn hetzelfde. Door de juiste beelden te erkennen kunt u deze een stapje voor zijn. Herinneringen kunt u van u afschrijven of bespreken, maak gebruik van een dagboek om uw gedachten meer los te laten. Kijk naar vorige momenten om te leren van de gedachten die bezig houden. Leer om de gedachten meer in balans te houden door afleiding zoeken, ontspanning of iets leuks te gaan doen.

Zelftest

Hoe meer vragen u met ja kunt beantwoorden hoe groter de kans is dat u een nare gebeurtenis heeft mee gemaakt die u niet heeft verwerkt. Vanaf 5 ja antwoorden is de kans op een herbeleving groot. Voor de zelftest heeft u papier en een pen nodig.

 1. Heeft u gedachten aan het trauma?
 2. Heeft u beelden van het trauma in het hoofd?
 3. Heeft u gedachten die steeds terugkeren en moeilijk te stoppen zijn van de nare gebeurtenis?
 4. Ervaart u hetzelfde gevoel en emoties als toen?
 5. Gaat u trillen of zweten?
 6. krijgt u meer hartkloppingen of versnelde hartslag?
 7. Heeft u meer spanning op de spieren?
 8. Heeft u meer druk in het hoofd?
 9. Voelt u zich misselijk?
 10. Ervaart u veel angst of stress op het moment?
 11. Wilt u vechten, vluchten of bevriezen?
 12. Blijven de gedachten lang hangen en heeft dit invloed op de dag?
 13. Schrikt u van aanraking of woorden?
 14. Ben u geheel in gedachten of gedachten stromen?
 15. Ben u meer in het verleden dan het heden?
 16. Maakt het bang om dingen te doen?
 17. Bent u meer gaan vermijden?

Heeft u meer dan 5 vragen met ja beantwoord neem dan contact op met uw huisarts en maak de gebeurtenis bespreekbaar, vraag voor hulp voor het te laten behandelen.