Wat is het

Wanneer een persoon herbelevingen heeft aan nare gebeurtenissen, moet een persoon deze verwerken, om het helemaal te verminderen is veel tijd nodig, vaak gaan deze niet vanzelf weg en heeft een persoon eerst trauma behandeling nodig om het te verwerken, soms is het jaren therapie en revalidatie om te herstellen naar alleen verbetering.

Herkennen

Het herstellen van een herbeleving en het werken aan het behandelen van de trauma’s is een zwaar proces, het is daarom extra belangrijk om goed op uzelf te letten en geduld te hebben om het lichaam te laten herstellen. Het probleem van trauma is meestal snel en kort het herstel kan jaren duren. Maar er komt een dag dat u de herbelevingen onder controle krijgt wanneer u start met oefenen van beelden te stoppen.

Na een herbeleving is een persoon vaak zeer vermoeid en in de war, het voelt anders, het is verwarrend eerst het verleden en het trauma en nu het hier en nu. Een persoon moet hier van bijkomen en weer herstellen. De hoge signalen zorgen voor veel spanning in de spieren, de vele gedachten zorgen voor meer druk in het hoofd, dit maakt dat het voor een persoon erg zwaar is om tegen te vechten en dat het uitputtend is.

Herstellen van een herbeleving is een heel proces, het kan zijn dat het enkele dagen minder goed gaat, dat herbelevingen of signalen meer oplopen en dat dit pas naar enkele dagen minder word. Een persoon kan meerdere dagen last hebben van 1 herbeleving, vaak is er dan al een nieuwe geweest waardoor het veel moeilijker word om rust te vinden, gedachten te stoppen of signalen te verminderen.

Behandelen

Het oplopen van een trauma is vaak seconde werk, het herstellen van een trauma kan jaren duren, in sommige gevallen is een herstel niet mogelijk en is het werken aan het verbeteren van signalen. Om te kunnen herstellen van een trauma is het elke dag leren en bezig zijn met alles wat het met u doet en wat trauma voor u betekend in het dagelijks leven, hoe meer inzicht u heeft in uw eigen signalen en gedachten en hoe het verloop is, hoe meer grip u kunt krijgen op de gedachten.

Wanneer u er elke dag aan werkt kunt u altijd tegen uzelf zeggen dat u er alles aan heeft gedaan van de trauma’s te herstellen en het aan te pakken om alles weer terug in balans te krijgen, het kan motiveren om dingen aan te pakken en door te gaan ook op moeilijke momenten of momenten dat het tegenzit.

Gevolgen

Het hebben van trauma’s is niet iets dat binnen een korte tijd weer hersteld. Bij sommige nare gebeurtenissen kan een persoon het verwerken en loslaten en heeft een persoon er geen last meer van. In veel gevallen is er veel meer nodig om te herstellen, een persoon is beschadigd in het gevoel, gedachten emoties, gedrag en dit heeft veel tijd, therapie en doorzettingsvermogen nodig om te herstellen.

Om een herbeleving meer onder de knie te krijgen, heeft een persoon al veel herbelevingen gehad, al veel hoge signalen gehad en heeft veel moeten leren van een herbeleving, het verloop, de dingen die opkomen, hoe het voelt om te kunnen erkennen en herkennen dat het zo is om een actie te kunnen nemen. De oplossing is niet kant en klaar en is voor elk persoon anders wat wel of niet helpt.

Plan

Herstellen van een herbeleving kan door meer rust te nemen, door elke dag te werken aan het verbeteren van signalen en de gedachten, door meer positief in het leven te gaan staan en te kijken naar de toekomst en de doelen die u wilt gaan behalen. Door een goede dagstructuur met op vaste tijden maaltijden en slapen. Door voldoende gezond te eten en te bewegen.

Voor het herstellen is het belangrijk om erover te praten over hoe u zich voelt, wat een herbeleving met u doet, door vragen te stellen om dingen aan te pakken of te veranderen. Het praten en het uiten van een herbeleving is de eerste stap naar het verbeteren en het herstel. Lees verhalen van lotgenoten voor tips en adviezen en om te kijken hoe zij het hebben aangepakt.

Neem op de dagen na een herbeleving meer rust op een dag, plan minder in en rust wat meer uit, 1/2 tempo, het lichaam heeft het nodig. Denk aan uzelf en uw gezondheid en let op de signalen van pijnklachten en vastzittende spieren. Wees een paar dagen meer aardig voor uzelf en koop iets nieuws of iets lekkers, ga iets leuks doen om het even los te laten.