Wat is het

Het druk maken over dingen zorgt vaak voor piekeren en maalgedachten hierdoor kunt u moeilijker slapen en kan er mentale problematiek ontstaan. Het is belangrijk om de dingen die zijn gebeurt een plekje te geven, het los te laten, het te verwerken. Zolang u zich druk maakt over de dingen die zijn gebeurt blijven de zorgen, blijft het gevoel en kunt u een vol hoofd krijgen waardoor u zich veel minder kan concentreren.

Dingen die niet te veranderen zijn, blijven zo, het heeft geen het 100x keer te overdenken, het veranderd niet, de zorgen die het geeft en blijft geven kunnen alleen maar groeien. Blijf zoveel mogelijk zoeken naar mogelijkheden om dingen te veranderen, mogelijkheden van dingen anders doen of anders op pakken, er kunnen weer nieuwe dingen door ontstaan.

Herkennen

Dingen die niet te veranderen zijn en verkeerd zijn gelopen zijn erg moeilijk om los te laten, deze kunnen erg lang bezig houden. Bijvoorbeeld bij het oplopen van een trauma kan het soms jaren duren voor een persoon het heeft verwerkt. Het trauma kan niet worden teruggedraaid of worden veranderd, het is de persoon overkomen, de persoon moet een stap leren zetten om het trauma achter zich te kunnen laten en een stap naar voren te kunnen zetten voor de toekomst.

Veel zorgen die een persoon heeft zijn dingen die gebeuren op onverwachte momenten of dingen die staan te gebeuren. Vaak is het nog niet gebeurt maar de persoon denk meer in het val van het zou kunnen gebeuren. De gedachten kunnen een persoon een naar gevoel geven, dat er iets naars is voorgevallen en dat de gedachten nu naar een ander uiterste gaan kan zorgen voor meer gedachten stromen. De eerste gebeurtenis is nog niet verwerkt, waardoor gedachten sneller opkomen.

Door de zorgen niet los te kunnen laten kunnen er veel lichamelijke klachten komen, zoals meer hoofdpijnen. In het lichaam is veel meer spanning en druk, hierdoor kunnen pijnklachten en vast zittende spieren sneller optreden. De gedachten kunnen veel meer oplopen en als een gedachten stroom door het hoofd gaan waardoor u steeds meer druk in uw hoofd voelt.

Behandelingen

Het is belangrijk om stappen te blijven zetten bij een negatieve ervaring. Het kan niet meer worden veranderd hoe pijnlijk het ook is geweest. Maar door te blijven zitten met de gebeurtenis en niet de stap vooruit te kunnen zetten kan er meer problematiek opspelen. Het is pijnlijk, negatief geweest maar u heeft ook een toekomst, nog een heel leven voor u, hoe wilt u dit deel verder gaan leven, in positief of negatief? Hiervoor is het belangrijk om het pijnlijke stuk te laten behandelen en te werken aan de signalen die u ervaart en waar u tegen aan loopt.

Gevolgen

Negatieve ervaringen horen bij het leven, dingen zijn niet te veranderen of te voorkomen, het is al gebeurt en het heeft nu invloed op uw dagelijks leven. Dingen die niet te veranderen zijn, kunnen door acceptatie veranderen, het is gebeurt, ik kan er niks aan doen, ik wil gaan starten met …. ik laat mij niet uit het veld slaan door deze gebeurtenis. Het kan motivatie geven, het kan helpen bij doorpakken op moeilijke momenten, het kan u een doel geven waaraan u kunt werken.

Het blijven druk maken over dingen die niet kunnen veranderen zorgt alleen maar voor hoge signalen van stres en onrust, voor een slechte nachtrust en minder zin om dingen te gaan doen en ondernemen en om te eten. Het heeft zeer veel invloed op het dagelijks leven en hierdoor kan meer problematiek ontstaan.

Plan

Zorg voor positieve ervaringen, dingen die goed voelen, schrijf op wat goed gaat, in een positief dagboek. Het boek kan helpen op moeilijke momenten net wat meer kracht of moed te krijgen om door te pakken. In het dagboek kunt u schrijven wat goed ging op een dag, foto’s plakken van leuke momenten, of zinnen schrijven die u kracht geven.

Probeer zorgen zoveel mogelijk aan te pakken om het te kunnen loslaten en verwerken. Plan met regelmaat leuke dingen om te gaan doen om dingen even met rust te laten. Plan met regelmaat een wandeling en een fietstocht om de gedachten eruit te fietsen. Plan zoveel mogelijk positieve dingen en blijf positief in het leven.

Zorgen die u niet kunt veranderen moet u accepteren, het is zo en helaas is het zo gegaan. Wanneer het zorgen blijven word u hoofd steeds voller, word alles moeilijker om te verwerken of los te laten. Vraag hulp bij het accepteren van de problematiek, maak nieuwe doelen en plannen voor de toekomst.

Houd u zoveel mogelijk vast aan een vaste dagstructuur waarin diverse activiteiten zitten die u ook dagelijks gaat doen. Hoe meer u uw zinnen verzet hoe meer afstand u kunt nemen van de zorgen, hoe meer alles een ritme heeft hoe meer rust u kunt ervaren, hoe meer dingen weer mogelijk zijn en beter gaan.

Zorg voor voldoende nachtrust eventueel met medicatie van een huisarts, het is belangrijk met zorgen om juist goed te slapen en goed uit te rusten en dagelijks voldoende te herstellen om de zorgen de volgende dag beter aan te kunnen en meer te kunnen accepteren en u er minder last van heeft in stress.