hebben andere mensen met trauma dit ook? dat wat je doet perse een doel moet hebben? het lukt me niet dingen te doen die ik nutteloos vind, ik wil continu productief bezig zijn.

Wat is het

Wanneer dingen geen doel hebben is het moeilijker vol te houden. Met een PTSS is veel al zwaar en lastig en kost alles meer energie om te doen. Hierdoor kan het voorkomen dat een persoon meer dingen als nutteloos gaat zien, het kost te veel energie, of het geeft te veel signalen en de persoon heeft er te veel last van. De grens word ergens anders gelegd.

herkennen

Van een trauma kan een persoon meer het gevoel nodig hebben iets te moeten presteren als een vooruitgang, iets wat goed gaat. De gedachten en het gevoel zijn vaak negatief, door een doel te behalen voelt u zich vaak beter.

Een dagindeling met PTSS is erg belangrijk, wanneer een persoon niks doet op een dag kan het zorgen voor meer triggers en voor hoge signalen. Door elke dag bezig te zijn en doelen te willen behalen zijn er stappen mogelijk naar herstel. Door productief bezig te zijn elke dag geef het een beter gevoel voor de persoon dan een dag niks doen.

het productief bezig zijn kan helpen om minder gedachten en signalen te hebben en dat het hierdoor voor u beter voelt een hele dag actief bezig te zijn. Hoe meer actief u bezig bent hoe minder gedachten er opkomen hoe meer rust u ervaart in de bezigheden.

behandelen

soms lijken dingen niet nuttig om te doen, maar blijken dit later wel te zijn. Blijf ook de minder leuke dingen doen om niet verder van de samenleving te komen te staan.

gevolgen

Niet alle dingen zijn nuttig om te doen in het leven, het kan ervoor zorgen dat u steeds minder dingen gaat doen, die u als nutteloos ziet. Hierdoor kunt u achteruit gaan in bepaalde signalen gedachten of het leven. Hierdoor is de kans op een depressie of sombere gedachten groter.

Door de gedachten en signalen van PTSS kan een persoon meer dingen als nutteloos zien, of voelen. Waarom heeft het nog zin om dit of dit te gaan doen? Dit kan komen door een periode dat u zich minder goed voelt en meer last heeft van triggers of depressie.

plan

Maak een planning die bij u past, met voldoende plek om actief bezig te zijn met activiteiten die u leuk vind te doen. Plan dingen die nutteloos lijken zo vroeg mogelijk en doe deze als eerste. Zo blijft u ze toch doen en geeft het een goed gevoel als u ze heeft gedaan.

Het behalen van een doel kan veel nut hebben en zorgen dat u beter in uw vel gaat zitten. Doelen hebben een nut, het geeft vooruitgang en kan zorgen voor een verbetering./ Maak wekelijks nieuwe kleine doelen om kleine stappen te maken.

Het actief bezig zijn kan helpen om de zinnen te verzetten en om gedachten te veranderen. Het is belangrijk om elke dag ook op een mindere dag actief en productief bezig te zijn om de volgende dag minder last te hebben dat het allemaal moeilijker gaat. Zet het op een lager tempo op een mindere dag, van blijf actief.