Wat is het?

Een persoon met financiën op oranje heeft vaak een stukje maand te over. Een persoon geeft vaak op de verkeerde manier het geld uit waardoor er een te kort ontstaat. Vaak heeft deze manier van minder geld hebben te maken met het uitgave patroon van een persoon of het gedrag van een persoon.

2 herkennen

Een persoon gaat meer vragen om geld bij een ander persoon of om kleine dingen te kopen. Een persoon heeft smoesje om gebruik te maken van een telefoon. Een persoon heeft vaak minder inkomsten door het verkeer uitgeven van het geld. En persoon leent vaak een klein bedrag, wanneer de ander het terug vraagt, heeft de persoon vaak geen geld. Hierdoor word het enige tijd vooruit geschoven, loopt het bedrag of en ontstaan er conflicten.

Een persoon heeft een gat in zijn hand, geeft het uit aan dingen die niet noodzakelijk zijn. Een persoon mis het stuk om verder te kijken dan vandaag en genoeg geld te hebben voor het einde van de maand. Ik wil het hebben. Ik ga het kopen. Vaak zijn dit impulsaankopen. Een persoon die altijd de laatste nieuwste … wilt hebben.

Een persoon maakt de post nog wel open, maar vergeet vaker rekeningen te betalen of op tijd te betalen. Kenmerken dat het minder goed gaat met de persoon. De persoon is slordig in het opruimen van de administratie. In oranje maakt een persoon zich meer zorgen hierdoor gaat een persoon meer piekeren. De persoon krijgt meer stress die vast kan houden en lange op een dag aanwezig is.

Het geld dat er is gaat veelal op aan andere dingen dan die direct nodig zijn of dingen die op de lange termijn moeten worden gekocht zoals het vervangen van een koelkast. Een persoon geeft het geld direct uit en denkt minder over sparen.

3 behandelen

Een persoon heeft het nodig meer kennis te krijgen over hoe om te gaan met geld en hoe het makkelijkst te verdelen is over de maand. Door er vaker mee bezig te zijn kan een persoon leren van vorige momenten om deze keer geen impulsaankopen te doen waardoor een persoon meer kan besparen.

Er is minimale structuur in de administratie maar word veelal slecht bijgehouden of is nog niet op orde. Het stapeltje post blijft vaker langer liggen. Wanneer er dingen kapot gaan zoals een waterkoker kan een persoon niet direct een nieuwe kopen. Het geld is eerder al uitgegeven en is geen rekening mee gehouden.

4 gevolgen

Een persoon krijgt de volledige uitkering, maar moet een deel afstaan aan het afbetalen van de rekeningen. Een bedrijf stuurt een factuur rond de tijd dat een persoon het vakantiegeld ontvangt, een persoon kan ook zelf een extra storting doen om sneller van de schulden af te zijn.

Wanneer een persoon op deze manier doorgaat kan het in rood terecht komen en schulden ontwikkelen. Een persoon is overdag meer vermoeid omdat de persoon meer financiële zorgen heeft en minder mogelijkheden heeft. Een persoon in oranje kan een persoon papieren zijn kwijt geraakt, hierdoor kan een persoon schulden krijgen. Het papier is niet op te vragen en de persoon moet betalen.

Een persoon koop of afbetaling waardoor een persoon achteraf betaald met veel rente. Het product is vaak nog niet afbetaald wanneer er een mankement is. Door te kopen op afbetaling is e persoon duurder uit voor het product. Een persoon wilt geld, waardoor het steeds meer probeert te gaan lenen om het toch te kunnen kopen. Een persoon leent het maximale waardoor de schulden erg snel kunnen oplopen. Een persoon kan om dezelfde reden ook gaan stelen.

Een persoon heeft minder te besteden en komt hierdoor minder buiten, een persoon gaat minder vaak naar verjaardagen of mee als ze worden uitgenodigd, een persoon zegt vaak neem waardoor een persoon minder contacten heeft en in een sociaal isolement kan komen.

Wanneer een persoon een verslaving heeft kan veel van de inkomsten hierna toe gaan. De persoon kan hier steeds vaker gebruik van gaan maken waardoor het steeds minder geld overhoud, voor de normale dagelijkse dingen. Omdat het financieel minder goed loopt kan een persoon zich steeds vaker gaan ziek melden. Een persoon heeft te veeldruk van het werk, zorgen, financiën en de gezondheid.

Personen met mentale problematiek, kunnen meer moeite hebben een goede balans te hebben in de financiën, dit heeft vaak als oorzaak dat een persoon veel signalen ontvangt , een persoon zich minder goed kan concentreren, of een persoon veel gedachten heeft. Hierdoor is een persoon meer met andere dingen bezig dan met geldzaken, waardoor deze blijven liggen.

5 plan

Kijk naar de mogelijkheden van een schuldhulp maatje die u kan helpen de administratie meer op orde te brengen. Door het overzicht weer te hebben en het een tijdje samen te doen kunt het het straks weer zelfstandig doen.

Voor de persoon is het aan te raden een budgetvoorlichting ’s avond bij te wonen of een cursus te volgen. Het het op een juiste manier aangeleerd te krijgen en vragen stellen kan het gedrag veel veranderen om erger te voorkomen.

Het is belangrijk meer bezig te zijn met de financiën en dagelijks een kasboek bij te houden en op te schrijven wat u precies uitgeeft. Wees hierin eerlijk naar u zelf toe. Door het op te schrijven en te bekijken valt het op waaraan u het uitgeeft vaak zijn het onnodige dingen. Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de uitgave. Het patroon klopt niet en moet verbeterd worden. Door eerlijk te kijken naar veranderingen kunt u het anders aanpakken door het te accepteren dat het anders moet.

Het is belangrijk om het overzicht weer aan te brengen in de administratie en deze op te ruimen in diverse mappen er meer orde in aan te brengen. Het is belangrijk de achterstallige rekeningen te betalen en de bedrijven te bellen. Alleen door meer orde en regelmaat kan het veranderen. Plan vaste momenten in om het te regelen, wacht niet af, maar als de post binnen is gelijk afhandelen.

Het is belangrijk om een vast systeem te krijgen in het betalen van rekeningen en deze op tijd te betalen. Dit kan door het in te plannen in internetbankieren waardoor het bedrag maandelijks van uw rekening word geschreven of door het 2 dagen voor de datum in de agenda te noteren (herinnering) en met een andere kleur op de dag dat u het echt moet betalen.

Het is belangrijk om nu echt actie te gaan ondernemen en voorkomen dat schulden of andere financiële problematiek oploopt. Het is belangrijk om te voorkomen dat het doorgaat naar rood en alles op alles te zetten om het aan te pakken en op te lossen. Na het afbetalen is het klaar en schone lei, of u heeft veel geleerd hoe het ook kan.

Het is belangrijk om te praten over het financiële probleem om het aan te pakken en te verbeteren. Door het niet aan te pakken verergerd het alleen en dat is niet wat u wilt. Zorg ervoor dat u bij kleine schulden begint met het praten en zoeken naar een oplossing. Door te praten zijn er mogelijkheden.