Hoe ernstig is een PTSS?

Een PTSS brengt de persoon zijn leven in de war, op een onverwacht moment. Een persoon met PTSS heeft veel mee gemaakt. Het staat niet op het voorhoofd van een persoon dat hij een PTSS heeft. Voor andere mensen is het vaak lastig te begrijpen wat er in de persoon omgaat. PTSS word vaak te laat vastgesteld, waardoor trauma’s te laat worden behandeld, hierdoor loopt een persoon meer schade op. Personen met PTSS hebben last van herbelevingen en nachtmerries, wat ervoor zorgt dat een persoon minder slaapt meer piekeren en maalt.

PTSS heeft vele signalen waar een persoon dagelijks last van heeft. De signalen lopen vaak hoog op en het is een dagelijkse strijd voor de persoon. Wanneer een persoon word behandeld voor het trauma word vaak een groot deel vergeten en niet aangepakt. Veel van de signalen moet een persoon een weg in zien te vinden om hiermee te leren omgaan. Het deel wat veel minder word gezien is het beschadigde deel van de persoon, de ziel van de persoon, wat de persoon veranderd heeft in het zijn, en waardoor het een dagelijkse strijd is.

Niet elke situatie hieronder hoeft te lijden tot een PTSS. Het zijn signalen die een persoon kan ervaren wanneer er iets traumatisch is mee gemaakt. Niet van elke nare gebeurtenis loopt een persoon een PTSS op, in sommige gevallen verwerkt een persoon de gebeurtenis en heeft hier geen last meer van.

PTSS is een opgelopen trauma wat zich herhaaldelijk in het hoofd afspeelt. Hierdoor ervaart de persoon dagelijks veel stress of onrust. Er is een ptss voor één trauma’s of er is een complexe, als er meerdere trauma’s zijn of een meervoudige complexe . PTSS word gesteld als de signalen minimaal 3 maanden aanblijven en u er meer last van krijgt.

Personen ervaren door het trauma meer angst, stres, paniek of onrust. dit heeft te maken met de trauma gedachten die herinneren aan het trauma. De situatie toen was er naar, waardoor de signalen zeer vaak voor komen. Deze gedachten zijn er dagelijks waardoor een persoon dagelijks veel stress ervaart wat hoog kan oplopen.

Het hebben van een PTSS of een trauma is vaak duidelijk door de situatie die een persoon heeft meegemaakt en als zeer naar heeft ervaren. Wanneer iemand vermoed dat het een PTSS is kan de persoon vragen om traumatherapie en het trauma laten behandelen. Hiervoor is het belangrijk dat de persoon open kan praten over het trauma en het kan uitleggen.