Hoe ga ik meer vermijden door vuurwerk bij PTSS?

Door het geluid gaan steeds meer personen winkels of naar buiten gaan vermijden. Het vuurwerk heeft te veel invloed op de persoon en de dag waardoor de persoon in de maand al minder buiten komt. Ook de drukte van kerstmis heeft extra invloed op meer vermijden. Hoe meer vuurwerk, hoe meer geluiden, hoe meer triggers, hoe meer een persoon zich ziek voelt, hoe minder naar buiten. Een persoon heeft in deze periode veel meer hoge signalen waardoor een persoon erg prikkelbaar is en zich hierdoor minder goed voelt.

In de tijd van kerst en oud en nieuw komt een persoon vaak minder buiten, dit kan meerdere redenen hebben, het kan zijn om het vuurwerk en de angst van het afsteken, of door de drukte in de winkels. Hierdoor vermijd een persoon vaak enige tijd veel dingen om rust te ervaren, alles wat te veel triggerd word vermeden.

Vuurwerk valt niet te vermijden, een persoon moet het ondergaan, het zijn steeds weer onverwachte momenten, het weg lopen van een situatie is niet mogelijk. Nergens op de wereld word er geen vuurwerk afgestoken, voor een persoon met PTSS kan dit voor veel problematiek zorgen. Het geluid van vuurwerk kan alleen worden gedempt, maar met oud en nieuw en de week ervoor hebben hulpmiddelen vaak veel minder effect.

“Volgend jaar heb ik echt de neiging om op een vuurwerkvrij vakantiepark te zitten ver van de buitenwereld”. Over heel de wereld is er vuurwerk, er zijn landen met alleen een vuurwerk show. Het op vakantie gaan voor vuurwerk leert een persoon niet om beter om te gaan met het vuurwerk en er een manier op te bedenken om het volgend jaar anders te doen en anders aan te pakken. Het vuurwerk is altijd een probleem voor iemand met PTSS, maar het is ook te leren om met veel knallen beter om te gaan. Vanuit de mentale gezondheidszorg is vaak geen hulp op oud en nieuw, op 24.00 uur moment op begeleiding voor het beter omgaan met vuurwerk. Hierdoor komt het op de kennis en kunde van de persoon neer hoe goed een persoon ermee om kan gaan.