Wat is het?

Voor een persoon met mentale problematiek kan het lastig zijn om de strijd aan te gaan met gedachten of signalen, de enen keer lukt het signalen te verminderen een andere keer niet of het word erger. Het kan ervoor zorgen dat een persoon steeds meer vrees krijgt om naar buiten te gaan door angst gedachten of dingen die de persoon triggeren. Hierdoor kan een persoon veel meer binnen komen te zitten en dit kan zorgen voor andere mentale problematiek.

Herkennen

Een persoon met mentale problematiek kent het gevoel. Voor iedere persoon is het anders wat erbij hoort, een persoon ervaart hoge signalen en veel gedachten, het kan ook gedachten stromen zijn. Een persoon heeft genoeg van de signalen die de persoon niet krijgt gestopt. Een persoon heeft al veel geprobeerd, heeft veel signalen of last van gedachten, de persoon geeft een strijd tegen de de signalen waardoor een persoon is vermoeid, hoe meer moe een persoon is hoe meer prikkelbaar hoe meer de persoon de strijd voor vandaag op geeft.

Een hele dag een gevecht tegen de signalen put een persoon uit, een persoon is erg vermoeid waardoor het niet meer kan gaan naar buiten ook al zijn de signalen laag. Wanneer een persoon in hoge signalen naar buiten gaat is er een grote kans op paniek in een bui of zeer hoge angsten.

De angsten die een persoon vandaag ervaart of de spanning om naar buiten te gaan kunnen er de volgende dag ook voor zorgen dat het moeilijker is naar buiten te gaan. Het is minder als vandaag maar moeilijker. Een persoon ervaart te veel prikkels om naar buiten te gaan, dit kan te maken hebben met een trauma dat de persoon heeft opgelopen, de plaats herinnerd de persoon aan het nare moment dat is gebeurt en komt hierdoor veel minder buiten. De persoon kan hier soms meer en soms minder last van hebben. De ene dag gaat het beter als een andere dag, hierdoor kan het zijn dat het soms niet lukt om te gaan vanwege de angsten, en sommige periode het beter gaat. Hierdoor kan het zijn dat de persoon de enen keer wel boodschappen heeft en soms niet.

Behandelen

Wat heeft u nodig om de dag beter door te komen? wat zijn dingen die u kunt gaan veranderen en anders kan gaan aanpakken? wat zij dingen die wel goed gaan en wel kunnen? Het is belangrijk het positief te blijven bekijken en de mogelijkheden te blijven zien, schrijf deze op in het positief dagboek met doelen. Wat kunnen andere voor u doen op het moment? Wat zou u nu kunnen helpen? wat zou u nu willen? Wat zijn dingen die u kunt gaan doen het gevoel en gedachten te veranderen? Het is belangrijk een plan te maken om het gevoel zo min mogelijk voor te laten komen.

Het niet naar buiten durven geeft aan dat de persoon bang is, de persoon vrees heeft buiten. Het is belangrijk te weten wat de persoon is overkomen om te weten hoe u de persoon verder kan helpen. het kan zijn dat het komt door een trauma of door een depressie. wat zijn gebeurtenissen, geluiden, geuren of woorden die triggeren en die dit gevoel los maken? Het kan van alles zijn en in combinatie wat het gevoel oproept, het is vaak van alles door elkaar wat het besluit geeft niet te gaan. Het is belangrijk er niet te vaak aan toe te geven en morgen ook echt te gaan.

Gevolgen

De persoon kan de strijd voor vandaag opgeven, maar het gevolg kan zijn dat de persoon zich morgen hetzelfde voelt en dit ook herhaald, waardoor een persoon steeds minder buiten komt, meer signalen ervaart om naar buiten te gaan en meer gaat vermijden. Een persoon krijgt meer uitstelgedrag, waardoor het kan zijn dat een persoon steeds vaker gaat uitstellen en wacht tot het laatste moment. Een persoon ervaart signalen in tornado, voor een persoon heeft het lang genoeg geduurd om het te stoppen.

Het nadeel van ermee kappen is dat signalen erger kunnen worden en het een orkaan word. Het niks doen aan de signalen lost niks op. Wanneer een persoon nare gevoelens heeft of negatief denkt is een persoon er veel sneller klaar mee dan als alleen signalen hoog zijn. Een persoon kan door de gedachten hoge signalen hebben, en door de hoge signalen negatieve gedachten dit kan alleen doorbroken worden om het te verlichten.

Hoe meer angsten een persoon heeft, hoe meer onzeker de persoon is, hoe meer de kans er is op een sociaal isolement. De persoon heeft vaak de kracht niet om hier uit te blijven en het voelt al snel gewoon om alleen te zijn of binnen te blijven. Omdat een persoon angsten ervaart kan een persoon een angststoornis hebben, zeker wanneer dit dagelijks of vaker in de week voorkomt.

De persoon raakt door veel dingen getriggerd en hierdoor komen meer de gedachten van nare dingen op die zorgen dat een persoon meer angstig word, het kan ook een geluid zijn van tikken tegen het raam, iets wat valt. In tijden dat er veel gebeurt kan hebben meer personen last van angsten of gevaar. het kan voor een persoon met een angststoornis, onveilig voelen buiten. Een persoon kan straatvrees of pleinvrees hebben waardoor het naar buiten gaan in deze periode extra zwaar maakt.

Plan

Wat maakt het dat u de handdoek in de ring gooit? Wat is er gebeurt? wat maakt het naar en vervelend? het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de situatie zoals deze is gelopen. Het gaat nu niet goed maar hiervan kunt u leren om het de volgende keer beter aan te pakken met vorige momenten. Door meer grip te krijgen op de signalen en gedachten kunt u hier beter mee omgaan en kunt u leren hoe deze opkomen, wat ze veroorzaken en hoe het voelt door het maken van een signaleringsplan in de fase wind storm tornado en orkaan om te weten wat u kunt doen in welke fase.

Het kan vandaag minder zijn, het is belangrijk meer te rusten en ontspanning te zoeken met een ademhalingsoefening of afleiding zoeken. Probeer zoveel mogelijk bij te komen, het van u af te praten of te schrijven, het eruit te sporten of te zingen. Start morgen de dag weer zoals altijd, elke dag heeft nieuwe kansen. Voor vandaag is het genoeg geweest maar het is belangrijk om morgen weer te starten met een dagstructuur en weer door te gaan met het herstellen en vooruit gaan. Het is belangrijk na een dag dat het minder gaat weer de draad op te pakken en de volgende dag te doen of vandaag niet bestond.

Wat gaat u morgen buiten doen? Om hier laat gaat u dit doen? Het is belangrijk het vanavond voor u zelf vast te leggen dat u dat morgen gaat doen en hier consequent mee bent. Het is belangrijk het op een tijdstip te plannen zo vroeg mogelijk dat u het minste last heeft van de signalen en het rustig is. Wat heeft u nodig om morgen naar buiten te gaan? Wat is het plan B? Kan er iemand met u mee of iemand voor u gaan? Het is belangrijk te weten wat kan helpen meer rust buiten te hebben, zoals bijvoorbeeld het luisteren van muziek voor afleiding zoeken en de gedachten rustig te houden. Praat over het gevoel, gedachten, emoties en signalen.

wat zijn gedachten die opkomen als u denkt aan naar buiten gaan? Waar hebben de gedachten mee te maken? Zijn het sitautie die u nog niet heeft verwerkt? Het is belangrijk op onderzoek te gaan naar de oorzaak van de angst en de gedachten en signalen bespreekbaar te maken en hulp te vragen. Trauma gedachten gaan niet vanzelf weg, deze moeten worden behandeld.