Hoe ga ik om met een hulpverlener met angst voor corona?
Wat is het?
De ambulant hulpverlener is bang van corona. Ze vind het angstig om langs te komen omdat er een groot gevaar is om besmet te raken. Hierdoor komt ze niet meer langs en lopen gesprekken via beeldbellen. Ik vind het lastig om te gaan met de angst, het face to face gesprekken, bij een hulpverlener mag ik toch iets anders verwachten?
Herkennen
Een persoon word binnen de mentale gezondheidszorg vaak gezien als een aansteller, overdrijven. Hierdoor word de problematiek van de persoon niet serieus genomen. Nu de hulpverlener angst heeft kan een persoon ook zo reageren als de hulpverlener naar de persoon. Het word dan de hulpverlener stelt zich aan, hierdoor kan een hulpverlener niet verwachten dat er begrip is voor de situatie.
Mijn hulpverlener heeft angst hierdoor zijn er geen face toe face gesprekken en gaat alles via beeldbellen. Het beeldbellen is zwaar en zoveel anders dan het contact, hierdoor wil ik graag face to face gesprekken, dat we elkaar kunnen zien, de emoties. Mijn hulpverlener heeft angst hierdoor kan ze niet bij mij thuis komen en kunnen gesprekken niet plaats vinden op het kantoor, hierdoor is er minder therapie mogelijk en heeft het een minder effect in de week. Het is best wel dubbel ik weet niet zo goed wat ik er mee moet. Het zal wel weer niet te veranderen zijn, daar zit ik dan mooi mee.
Mijn hulpverlener heeft angst, uhm een hulp verlener met angst wat heb ik daar nu aan? Als zij angst heeft kan ze mij niet helpen. Zij moet mij leren om te gaan met de signalen en heeft ze er zelf last van. Dan heeft een gesprek voeren ook weinig zin. Welke hulp krijg ik dan nog? Een persoon kan zich veel meer zorgen gaan maken over de hulp die een persoon krijgt en het verloop in corona.
Er word vanuit gegaan dat een hulpverlener niet laat merken dat deze angst heeft, naturel is in emoties en gevoelens. Hierbij komt er een ander beeld als een hulpverlener er over praat. Een hulpverlener uit zich zeer zelden, over het eigen leven, gevoel, emotie, gedachten. Juist door het aan te geven stelt de hulpverlener zich open op en toont gevoel.
Behandelen
In de medische zorg op een covid afdeling is het duidelijk dat een hulpverlener angsten heeft, het staat elke dag in de krant of het komt op het nieuws. Er word meer met de neus op de feiten gedrukt. Van de menatle gezondheid is dit eigenlijk niet bekend, hoeveel last deze personen ervan hebben, het word niet duidelijk gemaakt in het nieuws. Mijn hulpverlener heeft angst vaak word hier niet over gesproken, corona zorgt ervoor dat een persoon het uit, nu zeker dat het langer duurt. Het uiten is voor een hulpverlener een stap, het is open zijn over de eigen problematiek van het moment. Vaak word er minder stil gestaan op het effect op de hulpverlener zoals na een gesprek.
ik kan niet verwachten dat ze mij ziet als ik haar niet zie in haar angst. Het willen begrijpen van de angst van een ander. Het zien dat een ander angsten heeft, dat het nu even niet anders kan zolang corona er is. Het kaan helpen het te accepteren en het beeldbellen te verbeteren. Het zou een start kunnen zijn om van elkaar angsten te leren. Door de angst nu te bespreken, word er hetzelfde bedoeld, het gevoel word erkent en meer begrepen. Door het nu te bespreken is er meer begrip van beide kant over de angst waardoor de angst beter kan worden begrepen, waardoor er meer dingen kunnen opvallen. Voor de hulpverlener is het niet anders dan voor persoon. Er is een ander beeld bij de angst bij de hulpverlener.
Wanneer een hulpverlener een burn-out krijgt als diagnose, is het niet de hulpverlener met een burn-out maar de persoon met een burn-out. Er word te weinig bij stil gestaan wat het effect is voor hulpverleners, er zijn weinig cijfers over bekend en er word weinig over geschreven.
Gevolgen
Wanneer een hulpverlener de angst uit kan dit een nadelig effect hebben voor de persoon. De persoon die meer gevoelig is voor angst zoals PTSS kan hierdoor getriggerd raken, hierdoor zelf meer angst ervaren. Wanneer er veel angst is kan dit ook voelbaar zijn voor een persoon. Een persoon kan het gevoel krijgen dat de angst van de hulpverlener belangrijker is dan de angst van de persoon. De hulpverlener moet de persoon leren omgaan met angst en nu worden huisbezoeken hierom stop gezet. De persoon kan vaak geen afspraken afzeggen zonder er iets over te horen voor dezelfde hoogte angst.
Het contact verloopt anders als er angst bij komt. Wanneer er een face to face gesprek is kan een hulpverlener zich minder concentreren omdat de angst voelbaar is en de boventoon heeft. Hierdoor verloopt een gesprek anders dan normaal. Een persoon kan door het beeldbellen meer gedemotiveerd raken, de gesprekken lopen anders, het geeft een ander gevoel. Het effect van anders is er niet. Het duurt lang waardoor een persoon er steeds meer tegen op kan gaan zien om te beeldbellen en vaker een afspraak kan gaan afzeggen.
Plan
Mijn hulpverlener heeft angst maar ik moet het accepteren dat het zo is, ik kan niet verwachten dat ze langskomt als het zoveel met haar doet. Ik moet begrip hebben dat ook zij angst heeft voor corona en samen zoeken naar een oplossing. Een hulpverlener is ook een mens, elk mens heeft last van corona.
Mijn hulpverlener heeft angst daarom is het des te meer belangrijk om de signalen te begrijpen en te kennen en te weten hoe u moet handelen om buien zoveel mogelijk te voorkomen, door het maken van een signaleringsplan in fase wind storm tornado en orkaan kunt u dit leren om er meer grip op te krijgen.
Stel vragen over de angsten hoe de hulpverlener hiermee omgaat, maakt het onderwerp angsten bespreekbaar, kijk naar mogelijkheden om samen de angst meer duidelijk te krijgen, geef elkaar tips en adviezen om elkaar te helpen. Ik voel me angstig met corona kan helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Het hebben van angst in deze tijd is normaal. Het erover praten kan helpen om het anders te zien, nieuwe inzichten te krijgen waar normaal niet zo bij word stilgestaan. Juist door de angst van de hulpverlener te zien het te accepteren en te begrijpen, kan het contact veranderen en verbeteren.
Mijn hulpverlener heeft angst daarom spreken we buiten af, hier kunnen we beter de afstand houden en geeft het haar minder angsten als we wandelen in het park, en zo kom ik gelijk ook buiten het is een win win situatie.