Tijdens een opname in de mentale gezondheidszorg zijn er tijden voor bezoek van 12 jaar en ouder. Bezoek kan ontvangen worden op de afdeling of daar buiten. Het is afhankelijk van de soort opname, maatregel en vrijheden. Het bezoek mag alleen in de daarvoor bestemde tijd de afdeling op om zoveel mogelijk de rust op de afdeling te bewaren. Vaak word er gevraagd om een maximaal aantal personen te komen bijvoorbeeld 2 of 3. Bezoektijden zijn meestal in de middag. Deze zijn meestal 2 uur elke dag, ook in het weekend. Voor visite is er een familie kamer waar bezoek ontvangen kan worden. Er is vaak maar 1 kamer per afdeling. Vaak op een gesloten afdeling

Kinderen van personen die zijn opgenomen op een open, 1/2 open of gesloten mogen niet op de afdeling als ze jonger zijn dan 12 jaar. In sommige instanties is de minimale leeftijd 16 jaar. Voor kinderen die deze leeftijd hebben is er een familiekamer waar op verzoek gebruik van kan worden gemaakt. Deze bevindt zich vaak op een gesloten afdeling. Tijdens een pandemie of epidemie kunnen regels van bezoek veranderen. Dit is afhankelijk van de instelling en het beleid.

Afhankelijk van de soort afdeling waar u bent mag bezoek wel of niet binnen. Bij een gesloten afdeling worden vaak de spullen gecontroleerd voor het bezoek naar binnen mag. Tijdens een opname op een afdeling gebeurt vaak heel veel en het is per groep verschillend en afhankelijk of kinderen even op de afdeling kunnen zijn. Laat kinderen zo min mogelijk met mentale gezondheidszorg en opname in aanraking te komen. Vooral voor jongere kinderen kan dit problemen opleveren.

Het is niet zeker, 100% garantie, dat het rustig blijft, het is immers een hc of ic, waar altijd iets kan gebeuren. Kinderen kunnen gaan naar gaan dromen van gebeurtenissen op de afdeling of omgeving, net als van de deur die dicht klap en dicht blijft, opgesloten. Het doet vaak erg goed om uw kinderen weer te zien, wat kan bijdragen aan een herstel.

Bezoeken kunnen ook plaats vinden buiten de afdeling wanneer de persoon vrijheden heeft, heeft de persoon deze niet mag het niet van de afdeling. Maak gebruik van vrijheden om uw kinderen ergens anders te zien. Er is een keuze om een bezoek uit te stellen tot het moment dat u 1 uur vrijheden heeft. Vraag de bezoektijden na bij de begeleiding of kijk op het bord. Geef de juiste tijden door aan het bezoek want op een ander tijd mogen ze niet op de afdeling. Houd rekening met de mede cliënten. Ga naar uw kamer of houd het rustig in de woonkamer. Houd rekening met de mensen die geen bezoek ontvangen.

Bedenk iets leuks wat kan en mag op de afdeling om te gaan doen met de kinderen. Zorg ervoor dat het een leuk en gezellig bezoek word zodat de rest van de afdeling meer weg valt. Vraag een bezoek aan en maak gebruik van de familiekamer of een andere ruimte op de afdeling. De bezoeken vinden dan plaats in de bezoektijd van de afdeling. Ga over op contact via bellen, mail of sociaal media