Wat is het

Het is per mentale gezondheidszorg verwisseld welke hulp word geboden en welke therapie word aangeboden. In sommige instellingen is dit gehele medicatie zonder therapie, bij andere is het mogelijk om therapie en medicatie te krijgen. Er is geen vast beleid in het aanbieden van therapie in de mentale gezondheidszorg omdat het aparte instellingen zijn en geen 1 organisatie.

Herkennen

EMDR word vaak niet gegeven in of tijdens een opname in de mentale gezondheidszorg, vaak heeft dit te maken met de kosten en niet met de persoon. In de mentale gezondheidszorg is vaak geen eigen “trauma /ptss” afdeling voor het behandelen van een PTSS stress angst of paniek problematiek. Vaak is dit een aparte kliniek buiten de mentale gezondheidszorg.

Op een afdeling word vaak minder goed op de signalen van PTSS gelet en hierdoor minder goed erkent, hierdoor word er minder ervaren van de PTSS die de persoon heeft. Wanneer de persoon rustig is word er minder mee gedaan dan wanneer een persoon druk is. Een persoon moet stabiel zijn voor het aan EMDR kan gaan beginnen of vaak word dit allen vanuit de poli of thuis situatie gegeven. Tijdens een korte opname kan het zijn dat er geen EMDR word gegeven omdat de opname duur te kort is: er moet eerst kennis worden gemaakt en een inzicht zijn in de trauma’s hier gaan een aantal gesprekken overheen. De kans is groter tijdens een lange opname om EMDR te krijgen dan bij een korte time-out opname.

Behandelen

Een behandelaar kan u helpen met het aanpakken van de PTSS wanneer deze is overtuigd van de PTSS en de noodzaak EMDR voor te schrijven. Vaak bestaat de behandeling tijdens een opname alleen uit medicatie en een gesprek met een psychiater (algemeen, niet gericht op trauma), geen therapie. PTSS is een zeer onbekende diagnose in mentale gezondheidszorg, er is weinig specialisme voor en niet iedere mentale gezondheidszorg heeft dezelfde manier van aanpak. Hierdoor is het niet geheel duidelijk wat er precies behandeld word, vaak is het gericht alleen op het trauma en niet de stress, angst of paniek, voeding, slaap. lees ook Is ptss en diagnose in de kinderschoenen

Gevolgen

De persoon is opgenomen met PTSS problematiek maar krijgt niet de juiste behandeling, waardoor de opname minder waarde heeft en niet nuttig is voor de problematiek van de persoon. De problematiek loop op door buien, stress zeker in een periode van opname. De persoon moet er zelf mee leren omgaan (zelfstudie) binnen de muren van de mentale gezondheidszorg. De persoon heeft niks geleerd om beter overweg te kunnen met de PTSS tijdens de opname

Plan

Volgens de regels behoort de mentale gezondheidszorg het aan te bieden om de PTSS te behandelen en vaak is dit met EMDR. Houd hiervoor een dagboek bij met de siganlen die u ervaart van de PTSS met de herbelevingen de aantallen en de triggers. Maak een duidelijk overzicht wat u aan de behandelaar kan geven. Vraag wanneer het wel mogelijk is? Is er een wachtlijst? Laat u er al vast opzetten.

Vraag uw behandelaar naar een reden op papier waarom de EMDR niet word geboden en stuur deze mee naar de PVP. Vraag u behandelplan op en kijk welke diagnose hoofddiagnose is en waarom. maak hierbij kenbaar hoe belangrijk het voor u is om de PTSS te behandelen. Maak een overzicht van alle trauma’s van wie gebeurtenis jaartal in een mind map, dit maakt vaak mer duidelijk dan het uitspreken

“Een overdosis geven “

 • Sta 100% achter uw PTSS en de behandeling ervan. De behandeling van PTSS bestaat uit gesprekken en EMDR met of zonder medicatie. Wanneer u overtuigd bent van de PTSS, als een standbeeld hiervoor staat en de wil om EMDR te starten kan een behandelaar niet meer weigeren. Het is overduidelijk dat dit de manier is voor herstel voor de signalen en PTSS zo als u die aangeeft.
 • Begin elk gesprek over de EMDR, hoe veel last u heeft van de PTSS en waarom u graag wilt starten. Vaak is 1x vragen niet voldoende om de therapie van start te laten gaan.
  • Wat waren de signalen deze week? Hoeveel stress angst paniek?
  • Hoeveel last had u ervan? Hoeveel herbelevingen?
  • Hoe goed heeft u geslapen? Hoeveel nachtmerries?
 • Geef duidelijke punten aan waarom het moet starten en vraag of de diagnose een hoofddiagnose is
  • Start van de EMDR maakt veel los. In een opname is voldoende personeel om het te bespreken en om ermee te leren omgaan wat emdr is en betekend voor u. (veilige omgeving)
  • Er kan beter op de signalen worden gelet tijdens een opname en hier extra ondersteuning in bieden
  • Ik wil graag een PTSS behandeling omdat ….
  • Ik wil hiervan leren …..
  • Zodat ik beter kan omgaan met ….
  • Hiervoor hebt ik EMDR om ….
 • Overtuig de behandelaar van het nut, de ernst van de signalen en de PTSS
 • Maak zoveel mogelijk overzichten of een verslag wat u mee kunt geven en nagelezen kan worden. Bewaar alle papieren die u meegeeft apart.
 • Vraag hulp van naasten vrienden of familie die achter u staan. Wanneer het niet mogelijk is de emdr op te starten kunt u contact op nemen met PVP.nl en uw vraag neer leggen bij de patiënt vertrouwenspersoon. Deze kan samen met u een klacht indienen en u verder helpen.