Hoe gaat het verder na een opname GGZ

Wat is het

Om het leven na een opname weer goed te starten is het belangrijk dat er een vaste structuur is in het dagelijks leven. Vanuit een opname word er aangeven dat er een duidelijke structuur nodig is voor u de kliniek mag verlaten. De structuur kunt u in de kliniek al deels laten zien door activiteiten te plannen, zoals het bezig zijn met creativiteit, het op tijd opstaan, 3x per dag eten. Verlengen? Voor een opname staat een vaste tijd die met u is afgesproken. Vaak gaat het om een time-out plek van 2 weken. Wanneer u in deze tijd niet bent hersteld, gaat u naar huis of krijgt u een verlening aan de hand van hoe ernstig de problematiek nog is.

2 herkennen

Een dagstructuur kan bestaan uit, hobby, werk, activiteiten, sport, voldoende rust Het dagelijks kunnen in plannen van vaste momenten voor een goed dagritme, uzelf bezig kunnen houden op een dag. Vanuit een opname situatie kan het moeilijk zijn om een vaste dagstructuur op te bouwen en aan te houden. Er valt een stilte en leegte, er zijn minder mensen, minder aanspraak, meer zelfstandig. Een persoon moet sterk zijn zijn schoenen staan niet binnen korte tijd een terugval te krijgen.

Dagstructuur kan klachten als stress en gedachten stromen verminderen. Vaak is er tijdens de opname nog geen volledig beeld van de problematiek of gestart met een behandeling in de vorm van therapie. Omdat het een time-out plek is, is het alleen de bedoeling bij te komen en uit te rusten, dit is niet behandelingsgericht. Mentale problematiek duurt vaak langer om van te herstellen als de tijd van de opname. Hierdoor is het vaak dat personen nog niet volledig hersteld zijn voor ze de opname verlaten.

Behandeling

Na 6 weken medicatie kan een persoon worden ontslagen als de 6 maanden voorbij zijn, dit is de gehele behandeling. Van een HC komt u af als een psychiater u goed heeft gekeurd om met ontslag te gaan. Aan het ontslag zijn meestal nog enkele voorwaarden verbonden zoals hulp van het act of fact, medicatie inname en persoonlijke voorwaarden.

Is uw gedrag niet passend in de groep dan kunt u naar IC worden overgeplaatst Na een opname heeft u een dagbesteding nodig die u dagelijks voor minimaal 5 ochtenden kunt gaan doen. Dit is ter voorkoming van een snelle terugval. Na de opname krijgt u ambulante hulp van het fact of het act team of komt u op de poli. Tijdens de opname maakt u kennis met de nieuwe behandelaar. Er word dan een nieuw behandelplan gemaakt voor de tijd thuis.

4 Gevolgen

Tijdens een opname krijgt een persoon een diagnose. Deze heeft vaak veel impact op de persoon. Een opname zorgt vaak voor veel spanning en stress. Na de opname kan een persoon hier nog veel last van hebben en zijn ook herbelevingen aan momenten van de opname mogelijk. Het niet hebben van een goede dagstructuur kan ervoor zorgen dat een persoon sneller een terugval krijgt en oude gewoonte aannemen. De kliniek heeft vaak een structuur, een vast dagprogramma wat word doorlopen. Wanneer een persoon uit een opname komt valt dit weg. Hierdoor is de kans groter dat er een tijd komt van ach laat maar, het lukt toch niet, geen zin wat meer gaat duiden op een depressie.

Denk bij een dagstructuur niet in kleine projecten die u binnen korte tijd nodig heeft, hierdoor bedenkt u enkel dag of elke week een nieuwe opdracht. Hierdoor heeft u meer stress en zorgen over wat nog mogelijk is en denkt u vaker na over onmogelijkheden. Kijk verder voor uit en maak een plan. Wanneer een persoon te lang achter elkaar korte projecten heeft, word het meer nutteloos, waarom doen ik dit? Hier word ik toch niet beter van? Hoe meer het nutteloos voelt hoe meer kan op een terugval en depressie. De kans is groter dat het gevoel blijft hangen.

Een opname bestaat uit gesprekken en medicatie, vaak geen therapie. Hierdoor leert een persoon te weinig van de problematiek en het verbeteren hiervan om weer door te kunnen naar een opname. Door niet herstel naar huis te gaan is de kans op een terugval groter waardoor personen vaak binnen 1 maand weer terug zijn op de afdeling. Door een nieuwe behandelaar zit er altijd tijd tussen de opname en naar huis en de start van een nieuwe behandeling. De persoon wilt u eerst leren kennen voor het aan een behandeling begint.

5 plan

Na de opname word u doorverwezen naar een act fact team. Deze zijn er om u thuis ambulante te begeleiden. Zij komen 1x p.w. bij u langs. Google de mentale gezondheidszorg met woonplaats, hier vind u meer informatie over de hoe de afdeling is. Probeer een volgende opname te voorkomen door terug te kijken naar deze opname en te kijken naar de punten dat het minder ging. Hoe komt het dat de punten zo zijn geworden? wat is de oorzaak en hoe ver moet u hiervoor terug? Probeer zoveel mogelijk van de punten te leren.

Neem een papier en schrijf de antwoorden op, van de volgende vragen. Wat is een goede dagstructuur? Wat vind u leuk om te doen? Wat zijn mogelijkheden? Hoe lang bent u hier mee bezig? Wilt u iets vanuit huis doen of iets buiten de deur? Wat is hiervoor nodig? Maak een dagplanning met vaste activiteiten die u dagelijks doorloopt. Start met activiteiten waar u verder mee kunt, zoals het maken van een ervaringsdeskundige website over uw eigen ervaringen. Of neem het grootste schildersdoek dat u kunt vinden met verf en kwasten. Maak van uw hobby uw werk

De activiteit moet u minimaal 5 dagen kunnen uitvoeren en voor langere tijd. Hier kunt u doelen aan stellen wat u wilt bereiken ermee. Deze motiveren om door te gaan. Wissel activiteiten af met actief en passief. Vraag de begeleider van de kliniek u te helpen met het opstellen van een goede planning en het meedenken van activiteiten.